Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

«Πραξικόπημα» στο Λιμενικό Σώμα;

 Όλα  ήξεραν να τα κάνουν  τη τελευταία στιγμή, εκτός από τη δικαίωση του Κ. Λεγάκη

Μυστικό… Ανώτερο Συμβούλιο Κρίσεων συγκάλεσε ο παραιτηθείς από τις 8 Οκτωβρίου 2010 Αρχηγός του Λιμενικού προκειμένου να κλείσει εκκρεμότητες και να εξυπηρετήσει πρόσωπα «προσκείμενα» στον Υπουργό.  Το γεγονός αναστάτωσε μεγάλο τμήμα του Σώματος, καθώς η ενέργεια του αντιναύαρχου Μπούσιου χαρακτηρίστηκε ως «πραξικοπηματική» κυρίως γιατί αυτό έγινε ανήμερα της απομάκρυνσής τους από το Σώμα ενώ εκτιμάται ότι για το γεγονός δεν έχει λάβει γνώση – για λόγους δεοντολογίας και τάξης -  ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την άδειά του αλλά και  με καθυστέρηση αρκετών μηνών προήχθησαν στον βαθμό του Αρχιπλοιάρχου οι τέσσερεις αξιωματικοί οι οποίοι είχαν παραιτηθεί πριν τον Μάρτιο 2010 και επανέκαμψαν με την ευκαιρία που τους έδινε ο Νόμος Λοβέρδου.

Πρόκειται για τους – αρχιπλοίαρχους πλέον – Σκουντή (Προξενικός Λιμενάρχης στο Ρότερτάμ), Τσικόγια, Ποπολάνο και Μοσχούτη
Και οι τέσσερεις θα λάβουν αναδρομικά από τον Μάρτιο 2010 τη μισθολογική διαφορά που προκύπτει. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το γεγονός προκάλεσε την οργή άλλων αξιωματικών οι οποίοι εκτιμούν
 ότι στη προκειμένη περίπτωση προκαλείται άδικα ο υποσκελισμός τους, και μάλιστα προβάλλουν το επιχείρημα:  Εμείς μείναμε και εργαστήκαμε σαν σκλάβοι ενώ εκείνοι δεν εκτελούσαν καμία εργασία και τώρα αμείβονται και με βαθμό και με αύξηση αμοιβής.   Πρέπει όμως να αναφερθεί και το γεγονός ότι οι τέσσερεις αξιωματικοί, κατ’ επανάληψη ζήτησαν από την ηγεσία του Λιμενικού να κριθούν και είτε να προαχθούν είτε να αποστρατευθούν και μέχρι χθες ο Αρχηγός του Λιμενικού μετέθετε διαρκώς τη διαδικασία αλλά το έκανε για λόγους που αφήνουν πολλές απορίες.

 Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι ο κ. Μπούσιος  δεν ασχολήθηκε με το θέμα του αξιωματικού Κωνσταντίνου Λεγάκη, για την πρόωρη αποστρατεία του είχε κάνει αναφορά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην αντιπολίτευση.  Μέχρι …χθες, ο υποναύαρχος Μπούσιος, ισχυριζόταν ότι δεν μπορούσε να ασχοληθεί με το θέμα γιατί είχε παραιτηθεί.  Ως παραιτηθείς όμως δεν δυσκολεύτηκε να προαγάγει τέσσερεις αξιωματικούς ενώ απορίας άξιο είναι πως και ο Υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης, δεν έθεσε μέχρι σήμερα το θέμα  της αποκατάστασης του κ. Λεγάκη.

Αν και ορισμένοι εκφράζουν την άποψη ότι ο Αρχηγός συγκάλεσε το συμβούλιο μυστικά και από τον Υπουργό, ωστόσο μία άλλη παράμετρος που θα αναφέρουμε πιο κάτω, αφήνει σε κάποιους άλλους την εντύπωση ότι μεταξύ Υπουργού και Αρχηγού υπήρξε …αλισβερίσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τις 10.00 το πρωί, κανείς στο Υπουργείο δεν γνώριζε το παραμικρό.  Η σύσκεψη άρχισε στη 1.10 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε στις 2.20 και  πραγματοποιήθηκε στο  βοηθητικό γραφείο του Αρχηγού με τη παρουσία του κ. κλαδάρχη Προσωπικού Π. Κουνουγέρη, του υπαρχηγού Εξαρχόπουλου, του Διευθυντή Προσωπικού Σπανάκου και δύο διοικητικών.

Άγγελος…  ο κ. Βαρελάς και περίεργο υπουργικό ...ρουσφέτι

Στον χρόνο αυτό,  το συμβούλιο Κρίσεως εξάλειψε και τις δυσμενείς κρίσεις του αξιωματικού Βαρελά ο οποίος με εντολή-απαίτηση Διαμαντίδη, μετατέθηκε εσπευσμένα από την Ηγουμενίτσα στο Υπουργείο παρά το γεγονός ότι συνάδελφοί του έχουν διατυπώσει διάφορα προβλήματα σε βάρος του.


Πρέπει να αναφερθεί ότι πολύ πριν ο Υπουργός Διαμαντίδης αναλάβει τα υπουργικά του καθήκοντα, σύμφωνα με πληροφορίες, «ενοχλούσε» τον κ. Σπανάκο – ο οποίος υποτίθεται ότι πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ – για να μεταθέσει τον κ. Βαρελά στο Υπουργείο.

Όταν πλέον ο κ. Διαμαντίδης τοποθετήθηκε στο ΥΘΥΝΑΛ, η πρώτη του ενέργεια ήταν να ζητήσει τη μετάθεση του …φίλου του.  Η διαταγή βγήκε από τον  Κλαδάρχη Προσωπικού Π. Κουνουγέρη για τις 29 Νοεμβρίου.  Ωστόσο, έπρεπε ο Υπολιμενάρχης Ηγουμενίτσας να παραδώσει πρώτα και αυτό δεν μπορούσε να γίνει πριν τις  15 Δεκεμβρίου 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με παρέμβαση της Διευθύντριας του Γραφείου του Υπουργού, η μετάθεση επετεύχθη στις 30 Νοεμβρίου 2010 και βεβαίως προκάλεσε έντονες συζητήσεις για το «τι ήταν αυτό που έκανε τον Υπουργό να θέλει τόσο γρήγορα κοντά του τον συγκεκριμένο αξιωματικό».

«Άνθρωπος» του Παπαληγούρα

Για τον κ. Βαρελλά είναι γνωστό, ότι ο ίδιος εκτελούσε χρέη ειδικού γραμματέα κατά τη διάρκεια της έρευνας που διενεργούσε ο Αρχιπλοίαρχος Φερούσης,  για το κύκλωμα της διακίνησης λαθρομεταναστών στην Πάτρα.  Ενώ οι καταθέσεις ήσαν απόρρητες, ο κ. Βαρελλάς, κάθε βράδυ τις διακινούσε προς τον τότε Αρχηγό Ρετζεμπέρη,  τον τότε Υπαρχηγό και σημερινό Αρχηγό Αθ. Μπούσιο και προς τον  κ. Καρπούζη, διευθυντή του τότε Υπουργού Αναστάση Παπαληγούρα.  Με τον τρόπο αυτό, οι «ενδιαφερόμενοι» μάθαιναν την πρόοδο αλλά και το περιεχόμενο των καταθέσεων ως μη όφειλαν.  Για το θέμα αυτό υπάρχουν στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Ο κ. Βαρελλάς, είχε και κακή βαθμολογία πριν από το θέμα του κυκλώματος, από τον τότε λιμενάρχη της Πάτρας Απόστολο Λιούρδη για προβλήματα που προκαλούσε με τη συμπεριφορά του.  Είναι γνωστό μάλιστα στο Λιμεναρχείο της Πάτρας, ότι μία – συνταξιούχος σήμερα λιμενικός – τον χαστούκισε για λόγους που δεν απαιτείται να δημοσιοποιηθούν.

Εξυπηρετήθηκε σε βάρος της Υπηρεσίας

Αλλά και στο Λιμεναρχείο της Ηγουμενίτσας, είχε αφήσει τα «ίχνη» του ο κ. Βαρελλάς,  προκαλώντας αναστάτωση κατά καιρούς με τη συμπεριφορά του, αν και  τελικά τα προβλήματα …ξεπεράστηκαν.

Το θέμα είναι ότι εκτός από τον αξιωματικό Βαρελά, άλλοι τρεις αξιωματικοί είχαν μετακινηθεί παλαιότερα από την Ηγουμενίτσα, ένα Λιμεναρχείο που καθημερινά αντιμετωπίζει όλο και πιο σοβαρά προβλήματα εξ αιτίας της εκεί συγκέντρωσης λαθρομεταναστών.

Αρκετά συχνά η Ιταλία, «επαναπατρίζει» λαθρομετανάστες που εντοπίζονται σε πλοία της γραμμής, ενώ με υπεράνθρωπες προσπάθειες οι λιγοστοί λιμενικοί που υπηρετούν εκεί, εντοπίζουν σχεδόν καθημερινά κρυμμένους λαθρομετανάστες σε διάφορα φορτηγά.

Από αξιωματικούς του Λιμενικού διατυπώνονται ερωτήματα όπως:

1.     Γιατί την τελευταία ημέρα της υπηρεσίας του επέλεξε ο Αρχηγός του Λιμενικού για να κάνει τις προαγωγές και να εκκαθαρίσει τον φάκελο του αξιωματικού Βαρελά;
2.     Ποια ανάγκη υπαγόρευσε τις ταυτόχρονες ενέργειες ενώ εκκρεμούν πολλά  άλλα αιτήματα Λιμενικών;
3.     Για ποιο λόγο ο Υπουργός λειτουργεί σε βάρος του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας;  Πού θα τοποθετήσει τον Βιολόγο με μάστερ και ντοκτορά στις Νομικές Επιστήμες και νυν φοιτητή ιατρικής Βαρελά;
4.     Είναι αλήθεια ότι στην Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων πήγε με στασιμότητα ο κ. Βαρελάς;
5.     Είχε και δεύτερη στασιμότητα ο αξιωματικός Βαρελάς;
6.     Ποιο ή ποια  ήταν τα αδικήματά του για τα οποία  έγινε σήμερα εκκαθάριση φακέλου;
7.     Γι ποιο λόγο ο διευθυντής στο Νομοθετικό Νικητάκης είχε βγάλει φύλλα ποιότητας με Β και Γ στον εν λόγω αξιωματικό;  Ήταν άδικος στη κρίση του;
8.     Για ποιο λόγο έμεινε στάσιμος ο άλλοτε Διοικητής της Λιμενικής Αστυνομίας στο Κ.Λ. Πάτρας;
9.     Αισθάνονται υπερήφανοι για την «εξυπηρέτηση» οι συμμετέχοντες στο Συμβούλιο Κρίσεων;
10. Γιατί καθυστέρησε τόσους μήνες η κρίση των τεσσάρων αξιωματικών ενώ θα μπορούσε η ηγεσία του Λιμενικού να ξεκαθαρίσει το θέμα νωρίτερα ώστε να λειτουργούν σωστά οι Υπηρεσίες στις οποίες υπηρετούν αλλά και για να τοποθετηθούν σε υπηρεσίες όσοι δεν είχαν αντικείμενο εργασίας;
11. Τι πρόβλημα υπήρχε που έπαψε να υπάρχει σήμερα;
12. Ήταν σε γνώση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη όσα έγιναν σήμερα δεδομένου ότι έστω και χωρίς την υπογραφή του Π.Δ. ουσιαστικά θεωρείται ότι είναι ο άμεσος Προϊστάμενος του Αρχηγού και όλων όσων συμμετείχαν στο Συμβούλιο;  Νόμιμη μπορεί να ήταν η ενέργεια, ήταν όμως και ηθική;
13.  Ποιος ο ρόλος του ΥΘΥΝΑΛ στο θέμα;  Έδειξε έτσι τη «πυγμή» του στον κ. Παπουτσή;

Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που συζητούνται σήμερα στο πρώην ΥΕΝ ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο παραιτηθείς Αρχηγός του Λιμενικού θα επανακάμψει στην Υπηρεσία στις 3 Ιανουαρίου 2011, οπότε θα αναχωρήσει με άδεια ο Α΄ Υπαρχηγός.  Στο μεταξύ όμως θα έχει συνέλθει το ΚΥΣΕΑ.


1 σχόλιο:

  1. Σταματήστε να πασπαλίζετε τα σκατά με ζάχαρη άχνη.
    Δεν γίνονται κουραμπιέδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου