Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ...

Συγκινητικός τελευταίος αποχαιρετισμός από έναν δημοσιογράφο προς έναν λεβέντη καπετάνιο


Τον καπετάν Δημήτρη Μποζώνη, τον γνώρισα πριν από ένα χρόνο περίπου μέσο ενός καλού συναδέλφου του Στέλιου Σοφιανού, στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ που κάναμε στο «Βήμα» για τα φονικά κύματα.

Αφορμή για το ρεπορτάζ αυτό είχε σταθεί ένα τριπλό μεγάλο κύμα, η γνωστή μας τρικυμία, που είχε κτυπήσει ένα κρουαζιερόπλοιο του Ομίλου Λούη χωρίς καμιά απολύτως προειδοποίηση με συνέπεια να χάσουν τότε τη ζωή τους τρείς επιβάτες του πλοίου.

Ο Στέλιος, ότι είχε αναλάβει Διευθυντής Σύνταξης στο «Βήμα» προερχόμενος από το «Βημαmagazino» και μαζί ψάχναμε περισσότερο από επαγγελματική διαστροφή και λιγότερο από ανάγκη μιας και το ρεπορτάζ το είχαμε πλήρες, να δούμε τι είναι αυτά τα φονικά κύματα που συχνά – πυκνά ακούγαμε.

Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτά τα περί γιγαντιαίων, φονικών κυμάτων που έρχονται από το πουθενά χωρίς καμιά ένδειξη ή προειδοποίηση ακούγονταν λίγο ως επιστημονική φαντασία στα αυτιά δύο δημοσιογράφων, εκ των οποίων ο ένας – ο υποφαινόμενος – λόγω της «εντοπιότητας» μου ως ναυτιλιακός συντάκτης, κανονικά δεν θα έπρεπε να με ξενίζουν τέτοιες ιστορίες.

Τότε ο Στέλιος σκέφτηκε τον καπετάν Δημήτρη. Εγώ δεν τον ήξερα. Ο καπετάν Δημήτρης όμως ήταν φίλος με τον Στέλιο και έτσι αποφασίσαμε να τον πάρουμε τηλέφωνο να τον ρωτήσουμε για αυτά τα κύματα και να του ζητήσουμε την άδεια να δημοσιεύσουμε τις απαντήσεις του μαζί με το σχετικό ρεπορτάζ.

Πριν τον πάρουμε τηλέφωνο ζήτησα από τον Στέλιο να μου πει δύο – τρία πράγματα για τον καπετάν Δημήτρη και πιο πολύ, τι είδους εμπειρία είχε. Δε τον γνώριζα και μιας και υπήρχε ένα σοβαρό ενδεχόμενο να δημοσιεύσουμε τα όσα θα μας έλεγε, ήταν αναγκαίο για μένα να γνώριζα πως όντως θα μιλούσαμε με τον κατάλληλο άνθρωπο.

Τότε ο Στέλιος μου είπε ότι ο καπετάν Δημήτρης ήταν καπετάνιος της ποντοπόρου ναυτιλίας και εργάζονταν πολλά χρόνια στην Arcadia της οικογένειας του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου. Αυτά τα δύο στοιχεία μου αρκούσαν για να καταλάβω ότι είχα απέναντι μου ένα καπετάνιο υψηλών προδιαγραφών και υψηλών απαιτήσεων.

Έτσι λοιπόν άρχισα να καλώ τον αριθμό του σπιτιού του. Ο καπετάν Δημήτρης με περίμενε διότι εν τω μεταξύ είχε μιλήσει και με τον Στέλιο ο οποίος και τον είχε ενημερώσει τι θέλαμε και τι ψάχναμε.

Δεν χρειάστηκα παραπάνω από μερικά λεπτά για να καταλάβω πως στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου είχα έναν άνθρωπο που αγαπούσε πολύ τη δουλειά του, ήταν άριστα ενημερωμένος και ο οποίος, όταν ξεμπάρκαρε δεν άραζε κατά το κοινός λεγόμενο αλλά παρακολουθούσε στενά το αντικείμενο του και όλες τις εξελίξεις που αφορούσαν την δουλειά του.

Για να καταλάβετε τι εννοώ, ο καπετάν Δημήτρης μου έδωσε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των επίσημων site μέσο των οποίων διάφορες επιστημονικές μονάδες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν αυτά τα περίεργα κύματα.

Το κείμενο υπογράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Σκορδίλης στο TheSeaNation.gr

Ολόκληρο το κείμενο:  http://www.theseanation.gr/news/genericnews/antio-2011.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου