Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Η ρύπανση των θαλασσών μέσα από τα μάτια των παιδιών του Γαυρίου

Με πρωτοβουλία του Α΄ Λιμενικού Τμήματος Γαυρίου Άνδρου

Ξεχωριστή ευαισθησία απέδειξαν ότι διαθέτουν τα στελέχη του Ά Λιμενικού Τμήματος του Γαυρίου Άνδρου, αφού παρά τις καθημερινές αντιξοότητες, διοργάνωσαν διημερίδα με θέμα << Η ρύπανση των θαλασσών >> με στόχο την ενημέρωση των μαθητών του νησιού.

Χωρίς κανέναν ενδοιασμό αλλά και με ξεχωριστή προθυμία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση-πρόκληση όλοι οι αυριανοί πολίτες του νησιού συμμετέχοντας μάλιστα ενεργά με διάφορες δραστηριότητες. 

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τους διοργανωτές, οι μικροί  μαθητές εκδήλωσαν έντονο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον όταν ενημερώθηκαν για τις αιτίες που προκαλούν τη θαλάσσια ρύπανση αλλά και για τους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών αλλά και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.  Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο εγκλωβισμού των πετρελαιοκηλίδων όταν είδαν την χρήση των πλωτών φραγμάτων ενώ έκαναν βόλτα στο λιμάνι, επισκέφτηκαν το σκάφος του λιμενικού και στη συνέχεια επέστρεψαν στο σχολείο τους, όπου και δημιούργησαν κολάζ, με θέμα τη θάλασσα και  με σύνθημα "Προστατεύω-Συμμετέχω-Ενημερώνομαι ".

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο Διοικητής του Α’ Λ/Τ Αρχικελευστής Λ.Σ. Ευστάθιος Κωστόπουλος, ο Διοικητής του πλωτού Λ.Σ. 113, Αρχικελευστής Αλέξιος Ζαλοκώστας καθώς και η Λιμενοφύλακας Ελένη Μουρκογιάννη η οποία είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης αλλά και της ενημέρωσης.


Τα παιδιά της Άνδρου
καμαρώνουν για τα
περιβαλλοντικά τους έργα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία των ελληνικών σχολείων στην Άνδρο ξεκίνησε τον 18ο αιώνα σε μία προσπάθεια του οθωμανικού καθεστώτος να παρουσιάσει ένα πιο φιλελεύθερο πρόσωπο.


Στις εκκλησίες και τα μοναστήρια οι ιερείς και οι μοναχοί δίδασκαν την ελληνική γλώσσα καθώς και τις αξίες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού. Μαζί με το διαφωτισμό επήλθε και η πνευματική αναγέννηση με την μορφή του Θεόφιλου Καΐρη, ο οποίος ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης στον πύργο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στην Άνδρο, στις 10 Μαρτίου του 1821.


Το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα εμφανίστηκε μια νέα αστική τάξη αποτελούμενη από τις οικογένειες εκείνων που ασχολούνταν με την ναυτιλία. Οι καπετάνιοι έγιναν πλοιοκτήτες και τα πλοία τους -με ονόματα που άρχιζαν με την λέξη ΑΝΔΡΟΣ κατά κύριο λόγο- έκαναν το όνομα της Άνδρου διάσημο σε όλο τον κόσμο.


Τα παιδιά διασκέδασαν
καλλιτεχνικά, συνθέτοντας
το κολάζ τους με θέμα
τη προστασία του
θαλάσσιου περιβάλλοντος

Τα τελευταία 20 χρόνια, μαζί με τη ναυτιλία και τη γεωργία σημειώθηκε και μεγάλη ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα, η οποία κορυφώθηκε την τελευταία δεκαετία.


Συγχαρητήρια


Κλείνοντας προφανώς πρέπει να επισημάνουμε ότι πρωτοβουλίες όπως αυτές που ανέλαβε το Α΄ Λιμενικό Τμήμα της Άνδρου για την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αξίζουν συγχαρητηρίων και μακάρι τέτοιες δραστηριότητες να βρίσκουν αρκετούς μιμητές, ιδιαίτερα στις τόσο δύσκολες μέρες που ζει η χώρα.



*** *** *** *** *** ***
Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο. Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα. Μη χρησιμοποιείται γκρίγκλις και κεφαλαία.
 *** *** *** *** *** ***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου