Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Παχύδερμα παραιτηθείτε.

• Νεκρός από πυρά αστυνομικού 15χρονος στα Εξάρχεια • Δεν έγιναν δεκτές οι παραιτήσεις των Πρ. Παυλόπουλου και Παν. Χηνοφώτη • Σε διαθεσιμότητα οι δύο ειδικοί φρουροί και o διοικητής του Α.Τ. Eξαρχείων • Προανάκριση από τρεις εισαγγελείς • Δηλώσεις Πρ. Παυλόπουλου • Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη • ΠΑΣΟΚ: Μεγάλες οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας • ΚKE: Διάβημα διαμαρτυρίας στη ΓΑΔΑ • ΣΥΡΙΖΑ: Aδιανόητη και φρικτή δολοφονία 1985 Τον έλεγαν Μιχάλη Καλτεζά 2008 Τον λένε Αλέξανδρο ….. Με 23 χρόνια διαφορά οι δύο νέοι 14 και 15 χρόνων αντίστοιχα έδεσαν την ατυχία τους στην ίδια γειτονιά της Αθήνας. Τα συναισθήματα ίδια και τότε και τώρα. Οργή και ανανάκτηση. Όμως και τότε και τώρα το νόμισμα έχει δύο όψεις. Ο αστυνομικός που ένιωσε να απειλείται η ζωή του και που ενδεχομένως θα έχει πίσω του μια οικογένεια, ίσως παιδιά, σίγουρα μια μάνα… Ο αστυνομικός που έχασε την ψυχραιμία του και που η επιλογή του για το Σώμα δεν έγινε προφανώς με τα καλύτερα κριτήρια. Ποιος φταίει γι αυτό; Ο αστυνομικός που δεν ήταν προφανώς σωστά εκπαιδευμένος και που πάλι κάποιος άλλος φέρει γι αυτό την ευθύνη. Ο νεαρός που 15 χρονών βρήκε έναν διαφορετικό τρόπο εκτόνωσης Ο νεαρός που αντί για τα Εξάρχεια θα έπρεπε να βρίσκεται αλλού για άλλα Ο νεαρός που επίσης έχει πίσω του μια μάνα – και τι να της πεις τώρα; Να τη ρωτήσεις αν ήξερε ότι ο γιός της ίσως για πρώτη ή για πολλοστή φορά λειτουργούσε με τις ομάδες των Εξαρχείων; Και άμα δηλαδή ήξερες; Τι να έκανε σ’ ένα παιδί 15 χρονών που περνάει τις ώρες του σε σχολείο αδιάφορο, που περνάει το χρόνο του χωρίς καμία υποστήριξη από πλευράς πολιτείας, που βλέπει τους γονιούς του να βολοδέρνουν κάθε μέρα για να τα βγάλουν πέρα, που δεν προλαβαίνουν τα χρήματα να μπουν μέσα στο σπίτι και χάνονται στις ατελείωτες τρύπες… Ευθύνες Προφανώς όλες οι ευθύνες ανήκουν σ’ αυτούς που λίγες ώρες μετά το τραγικό περιστατικό υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Αλλά λένε δεν έγιναν δεκτές από τον πρωθυπουργό. Δεν κατάλαβα. Άμα έχεις λίγη τσίπα, λες: Δεν τα κατάφερα. Σκοτώθηκε ένα νέο παλληκάρι. Κάηκε όλη η Αθήνα. Γίνεται χαμός στη Πάτρα, στα Γιάννενα, στη Θεσσαλονίκη. Συγνώμη δεν τα κατάφερα. Παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω. Και δεν οχυρώνεσαι πίσω από το «Ο πρωθυπουργός δεν έκανε δεκτή την παραίτηση»… Έχεις κότσια; Πάρε – πάρτε - δρόμο. Αλλά και ο κ. Καραμανλής! Από τον περασμένο Σε πτέμβρη, αυτές οι παροπίδες που φόρεσε στο κεφάλι του, ολοένα και κλείνουν το περιθώριο της εικόνα του. Δεν βλέπει ο ανθρωπος. Δεν ακούει. Δεν πιάνει τον παλμό του Έλληνα. Και μάλλον το έβαλε σκοπό να φύγει κακήν κακώς παραδίδοντας αμαχιτί στον ΓΑΠ τη πρωθυπουργία. Τώρα βέβαια εάν ο τελευαίος θα εξασφαλίσει και την απαραίτητη αυτοδυναμία αυτό είναι άλλου παππά ευαγγέλιο. Προς το παρόν καιγόμαστε. Δεκάδες καταστήματα έγιναν στάχτη. Εκατοντάδες υπάλληλοι θα βρεθούν τη Δευτέρα άνεργοι. Και αυτοί δεν παραιτούνται. Ελέφαντες. Παχύδερμα.

Η κάλπικη και η αληθινή Ιθάκη...

Ποιός δεν θα ήθελε... Ποιός δεν θα ήθελε να πάει πίσω στο σπίτι που γεννήθηκε; Ποιός δεν νοσταλγεί να περπατήσει ελεύθερος στις αμμουδιές της Αμμοχώστου να απολαύσει το γεύμα του κάτω από τις πορτοκαλιές του Καραβά, παρέα με το δροσερό αεράκι της θάλασσας της Κερύνειας; Ποιος δεν θα ήθελε να είναι καλυμμένος από την σκιά του Πενταδάκτυλου να αγναντεύει από την μία το πέλαγος και από την άλλη τις καταπράσινες πεδιάδες της Μεσαορίας, να προσκυνά στον Αγ. Ιλαρίωνα, στον Απόστολο Ανδρέα και να αφήνει ένα λουλούδι στον τάφο των δικών του. Ο αναστεναγμός και ο πόθος των Κυπρίων δεν σβήνει είναι εκεί και καρτερά λύτρωση. Λύτρωση που καρτερεί υπομονετικά ο καθένας, παρακολουθώντας τη δικιά του γενιά να σβήνει και να μελαγχολεί πιασμένος από τα διαχρονικά ψεύτικα μεγάλα λόγια. Τον πόθο όμως αυτό της εξιλέωσης προσπαθούν να δελεάσουν με νόθες υποσχέσεις και ψεύτικα διλήμματα. Ένα εικονικό γυάλινο κόσμο τάζουν που στοχεύει τον πόθο που σιγοβράζει στην καρδιά, προκαλώντας ρίγος και ανατριχίλα. Να παραπλανήσουν προσπαθούν, να καθοδηγήσουν την υποταγή στον πόθο αυτό ώστε τυφλά πλέον και χωρίς καθαρή κρίση να παρασύρουν προς μια εικονική και εύθραυστη εξιλέωση. Οι προθέσεις των δελεασμένων αποσκοπούν στο αγνό ιδανικό της δικαίωσης και μόνο, αυτό προτάσσουν στην συνείδηση τους για να συνεχίσουν ένα κατά τα άλλα νοθευμένο αγώνα. . Ίσως σε ένα αγγελικά πλασμένο κόσμο αγνό και δίκαιο αυτή η κάλπικη πραγματικότητα να μπορούσε να φέρει τον γυρισμό στην Ιθάκη. Δυστυχώς όμως η ατίθαση και σκληρή παγκόσμια ζούγκλα των συμφερόντων και των ισχυρών έχουν καταστήσει την αδικία εις βάρος των αδύνατων λαών σαν προνόμιο των γιγάντων. Δεν είναι καταδικαστέα η αδικία και προσκαλούν σε συμφιλίωση μαζί της. Χαϊδεύοντας αυτιά και ξύνοντας πληγές παίζουν με την αγνότητα του πόθου της επιστροφής. Καταφτάνει ο Δούρειος Ίππος για να καθησυχάσει και να προσαρμόσει τον πόνο στην εικονική πραγματικότητα της επιστρεφόμενης χαμένης αξιοπρέπειας. Χωρίς αγώνα αλλά με υποσχέσεις που μπορούν να παρουσιαστούν σαν τόσο ενάρετες ώστε να θολώσουν του κρίση του ανθρώπου. Δεν αρκεί όμως η επιβολή, χρειάζεται και ο εθελούσιος εγκλωβισμός για να διαγραφεί μακροχρόνια οποιοσδήποτε τυχόν άλλος πόθος που θα προκύψει από την προδιαγραφόμενη κατάρρευση. Επιδιώκουν να εμφυτευτεί στο μυαλό ότι ο πραγματικός κόσμος που ζήσαμε δεν υπήρξε ποτέ και η αδικία που θα παραχθεί με την κατάρρευση του γυάλινου τους κόσμου θα καταστεί ως το μοναδικό αληθινό που υπήρξε. Ήταν δύσκολο να πιστέψουμε πως τους έφερε η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας και όμως τους ξέβρασε.....

Μαθήματα Ευτυχίας

Μαθήματα
ευτυχίας
και
επιτυχίας ή Μήπως η ευτυχία είναι τέχνη τελικά; Οτιδήποτε μπορεί να συλλάβει το ανθρώπινο μυαλό και πιστέψει σ’ αυτό μπορεί και να το πραγματοποιήσει. Napoleon Hill Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου «Ζώντας κι Αγαπώντας» είναι ο τίτλος τριήμερου εργαστηρίου – ζωής θα λέγαμε – που υπόσχεται να δώσει στους μετέχοντες τη συνταγή της επιτυχίας, και της ευτυχίας μέσα από βιωματικές διαδικασίες. Οδηγοί, καθηγητές ή μέντορες αν θέλετε αυτής της προσπάθειας είναι ο κ. Νίκος Σαπουντζής και η κ. Μαρία Γούσιου. Και οι δύο είναι απόφοιτοι – μέλη των μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών συμβούλων προσωπικής ανάπτυξης και καθοδήγησης. Μιλώντας στην εκπομπή «ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΑΙ» η κ. Γούσιου εξήγησε ότι τόσο ο κ. Σαπουντζής όσο και η ίδια είναι καταρτισμένοι μέσω αυτών των οργανισμών με γνώσεις και αποτελεσματικές εφαρμογές που είναι σε θέση να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες των ατόμων που συμμετέχουν στα εργαστήρια και στα ετήσια προγράμματά τους, ώστε να αποδώσουν στο μέγιστο και με τον καλύτερο τρόπο στις επιχειρήσεις ή τις ομάδες με τις οποίες συνεργάζονται. Είναι λοιπόν και οι δύο απόφοιτοι των • The International Association of Coaching, (IAC) • The International Coach Federation, (ICF) • Professional Coaches and Mentors Association, (PCMA) Οι παραπάνω Οργανισμοί, είναι παγκόσμιοι φορείς πιστοποίησης συμβούλων καθοδήγησης, που αποστολή τους είναι να εμπνεύσουν τη συνεχή εξέλιξη και εφαρμογή προτύπων συμβουλευτικής καθοδήγησης. Η ICF μάλιστα, έχει αναπτύξει το πρώτο παγκοσμίως αποδεκτό Πιστοποιητικό Διαπίστευσης, διαδικασία η οποία διαφυλάσσει την ακεραιότητα της καθοδήγησης, και το 2008 απονέμεται στον κ. Σαπουντζή και την κ. Γούσιου, το IAC Coaching Masteries Certification I, από τον ομώνυμο διεθνή οργανισμό The International Association of Coaching.

Τα μαθήματα του εργαστηρίου επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στις 12, 13 και 14 Δεκεμβρίου στην Αθήνα ωστόσο, εξ' αιτίας των τελευταίων δραματικών γεγονότων, το σεμινάριο αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο।

Αξίζει ωστόσο να μάθουμε μερικά πράγματα για το θέμα αυτό. ΣΚΑΙ: Σε ποιους απευθύνεται αυτό το σεμινάριο κ. Γούσιου; Μ. ΓΟΥΣΙΟΥ: Απευθύνεται στον άνθρωπο που θέλει να βοηθήσει την σχέση και την οικογένειά του, ώστε να παραμείνει φρέσκια, γεμάτη έρωτα και πάνω απ’ όλα ζωντανή και υγιής. Απευθύνεται και σ’ εκείνον που επιθυμεί να δημιουργήσει μια ευτυχισμένη οικογένεια. Απευθύνεται σε όποιον επιθυμεί να βρει πάλι τον εαυτό του μετά από μια αιφνίδια, δυσάρεστη εξέλιξη στην προσωπική του ζωή και γενικά απευθύνεται στον άνθρωπο που συνειδητά θέλει να χαμογελά πιο συχνά και να νοιώθει ευγνωμοσύνη για την καθημερινότητά του. Η ζωή δεν είναι πρόβα Η ζωή δεν είναι πρόβα και δεν μπορούμε να την σπαταλούμε, μας λέει επίσης η κ. Γούσιου. ΣΚΑΙ: Ποια είναι η δική σας ερμηνεία για μια όμορφη, υπέροχη ζωή κ. Γούσιου; Μ. ΓΟΥΣΙΟΥ: Οι απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα είναι τόσες πολλές όσοι και οι άνθρωποι. Για άλλους μπορεί να είναι μερικά εκατομμύρια ευρώ, για άλλους μια εξαιρετική υγεία, για κάποιους άλλους μπορεί να είναι μια ευτυχισμένη οικογένεια ή το να μπορεί να γίνει καλός γονιός και σύντροφος. Όποια κι αν είναι η προσωπική μας ερμηνεία, αξίζει στον καθένα, να εκπληρώσει τις επιθυμίες της καρδιά του και όλα του τα όνειρα, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση κι αν κοιτά. Η πρόκληση είναι να μην χαθούμε, να μη ξεχαστούμε, να μη «κολλήσουμε» κάπου μέσα στην πολυπλοκότητα των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων που μας περιβάλλουν και να «ξεχάσουμε» τι πραγματικά θέλουμε και λαχταράμε από την ζωή μας. Εμείς στην PCMI πιστεύουμε ότι το να μπορούν όλοι να ζήσουν μια εξαιρετική ζωή – μια ζωή δομημένη με τους προσωπικούς όρους του κάθε ενός, γεμάτη από ευτυχία, επιτυχία, υγεία και πληρότητα που διαρκεί – θα πρέπει να εξελίσσεσαι διαρκώς σε εκείνους τους τομείς που είναι σημαντικοί για τον καθένα. ΣΚΑΙ: Μα είναι δυνατόν μία μέθοδος να καταφέρει να αποκαλύψει και να σμιλέψει ένα ξεχωριστό σύστημα που να επιτρέπει στον καθένα από μας να πάμε την ζωή μας εκεί που λαχταρά η καρδιά μας. Μ. ΓΟΥΣΙΟΥ: Κι όμως είναι δυνατόν. Η PCMI δίνει αυτή τη δυνατότητα, βοηθώντας τους σπουδαστές του εργαστηρίου να : Ξεκαθαρίσουν τα θέλω και τους στόχους τους και εστιάσουν σε αυτούς Αποκτήσουν μια ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη εικόνα αυτών που θέλουν Αποκτήσουν ισχυρά κίνητρα για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους – κίνητρα που δεν θα τους επιτρέπουν να κάνουν αλλιώς Μία εξαιρετική ζωή είναι το αποτέλεσμα δέσμευσης για συνεχή βελτίωση, εξέλιξη και αλλαγή στους τομείς που σε ενδιαφέρουν τον καθένα να διαπρέψει. »Η επιτυχία στη ζωή μας, προϋποθέτει συναισθηματική και ψυχική ισορροπία. Όπως ακριβώς και με ένα υγιές και γυμνασμένο σώμα, χρειάζεσαι πειθαρχεία για να το αποκτήσεις και να το διατηρήσεις, έτσι ακριβώς και με την συναισθηματική σου υγεία και ισορροπία. Το εργαστήρι σου μαθαίνει πώς να έχεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου, καθώς και να μην συμβιβάζεσαι με κάτι λιγότερο από το να είσαι ευτυχισμένος σε όλους τους τομείς της ζωής σου. »Κι αυτό γιατί τα συναισθήματά σου είναι αυτά που σε οδηγούν σε αποφάσεις. Με την Μέθοδο PCMI μαθαίνεις ακριβώς το τι κρύβεται πίσω από κάθε απόφασή σου. Μαθαίνεις πώς να χρησιμοποιείς τα συναισθήματά σου ώστε να τα κάνεις κινητήριες δυνάμεις για την αύξηση της ποιότητας της ζωής σου. »Μπορείς να ξεφύγεις από δυσάρεστα συναισθήματα γρήγορα και αποτελεσματικά. Μπορείς να καλλιεργήσεις θετικά και νέα συναισθήματα τα οποία θα βρίσκονται πάντα εκεί για να υποστηρίζουν οτιδήποτε θελήσεις από την ζωή σου. Πληροφορίες: 2310794690, 6944840749 & info@pcmi.gr & http://www.pcmi.gr/