Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΑΤΗ ΟΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Εις γνώση του αρμόδιου υπουργείου και της ΔΕΗ εξαπατήθηκαν χιλιάδες καταναλωτές αγοράζοντας συσκευές που διατέθηκαν έως και 89 ευρώ η μία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξοικονόμηση στη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση στο λογαριασμό ρεύματος μέχρι και 45%, ισχυρίζονται ότι επιτυγχάνουν διάφορες συσκευές που διαφημίζονται στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.

Η Δ/νση τεχνικού ελέγχου της Γ. Γραμματείας Καταναλωτή, σε απάντηση της στις καταγγελίες της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου, του ΚΕΠΚΑ και άλλων καταναλωτών αναφέρει:

- Μετά από έρευνα και γνωμοδότηση της ΔΕΗ αποδείχθηκε ότι ουδεμία μείωση στο λογαριασμό ρεύματος των οικιακών καταναλωτών επιτυγχάνεται από την τοποθέτηση των συσκευών αυτών.

- Οι ανωτέρω ισχυρισμοί κατά την προώθηση των συγκεκριμένων προιόντων αποτελούν παράβαση των άρθρων περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

- Για λόγους προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, η Γ. Γ. Καταναλωτή θα επιβάλει τις κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο.
Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου με επιστολή της στη Γ. Γραμματεία Καταναλωτή είχε αναφέρει μια περίπτωση παραπλανητικής διαφήμισης για συσκευές που υπόσχονται εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στην οικιακή κατανάλωση (http://enka-volou.blogspot.com/2010/02/blog-post_18.html#more). Η αρχή επί της οποίας στηρίζεται η λειτουργία της συσκευών, κατά τα λεγόμενα του αντιπροσώπου, είναι η διόρθωση του συνημίτονου (συνφ) που πρέπει να βρίσκεται κοντά στο 1. Στον οικιακό τομέα όμως, δεν υπάρχουν επαγωγικά φόρτια και το συνφ είναι πάντα κοντά στο 0,96 με 0,98. Κατά συνέπεια δεν προκύπτει κανένα όφελος για τον καταναλωτή από τη χρήση της εν λόγω συσκευής

Αυτό επιβεβαιώνει και η ΔΕΗ στο πόρισμα της σύμφωνα με το οποίο:
- Οι μονοφασικοί και τριφασικοί μετρητές της ΔΕΗ που εγκαθίστανται σε κατοικίες, δεν καταγράφουν άεργο ενέργεια, αλλά μόνο ενεργή και τα αντίστοιχα τιμολόγια δεν συναρτώνται με την τιμή του συντελεστή ισχύος (συνφ).
- Οι θερμικές απώλειες τις οποίες, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, μειώνουν οι εν λόγω συσκευές δεν καταγράφονται από τους μετρητές και επομένως ουδεμία εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας επιτυγχάνεται.
- Ακόμη και αν καταγραφόταν η μείωση της θερμικής ενέργειας που ισχυρίζονται ότι επιτυγχάνουν οι συσκευές, αυτή θα αποτελούσε ποσοστό της τάξης του 1% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου καλεί την πολιτεία να πάρει άμεσα μέτρα κατά των εταιρειών Marex Solutions, ECO-ROWER, Hellas energy, Economizer, Viper Energy, οι οποίες συνεχίζουν απρόσκοπτα να διαφημίζονται και να παραπλανούν τους καταναλωτές.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Γιατί σωπαίνουν οι  πρώην Υπουργοί - Αρχηγοί - Υπαρχηγοί - Διευθυντές και λοιποί  δακτυλοδεικτούμενοι;


Μήπως επειδή ελέω κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. και ανάξιας αντιπολίτευσης, έμειναν στο απυρόβλητο;  Ή μήπως νομίζουν ότι ο λαός ξεχνά;

Άποψη

«Το υπουργείο Ναυτιλίας έτσι όπως λειτουργούσε -και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι γινόταν στο υπουργείο Ναυτιλίας, σε διάφορες φάσεις της ύπαρξής του και τι διαμειβόταν και πώς λαμβάνονταν οι αποφάσεις εκεί- έπρεπε να καταργηθεί».  Αυτά είπε και ελάλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θέλοντας να αιτιολογήσει το αξιοκατάκριτο λάθος με το οποίο ουσιαστικά καταργήθηκε για μήνες το Υπουργείο Ναυτιλίας, της χώρα με τη μεγαλύτερη Ναυτιλία του κόσμου.

Να πούμε ότι ο κ. Πεταλωτής έχει λάθος;  Αλίμονο!  Μόνον λάθος δεν κάνει ο άνθρωπος!  Πράγματι ήταν γνωστό στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, ότι οι άδειες σκοπιμότητας π.χ. - τον παλιό καλό καιρό - δίδονταν έναντι δώρων, έναντι δακτυλιδιών, έναντι διακοπών, έναντι διαμερισμάτων, έναντι μετοχών...  Αλλά εισαγγελέας δεν βρέθηκε ούτε ένας να συγκινηθεί και να ερευνήσει όσα λέγονταν στην Ακτή Μιαούλη.

Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, δεν ήσαν λίγοι οι εφοπλιστές που άφηναν υπονοούμενα, ή διαβολόστελλαν, Υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Συμβούλους Υπουργών και Γενικών, Διευθυντές κάποιων Υπηρεσιών κλπ για τα "δωράκια" που τους έδιναν, προκειμένου να τους ευνοήσουν έναντι άλλων.

Αλλά την ίδια στιγμή, οι ίδιοι οι εφοπλιστές, αρνούνταν να αποκαλύψουν τη βρωμιά, γιατί απλούστατα ήσαν  συμμέτοχοι.

Και για να μη μακρυγορούμε:  Πόσους μήνες χρειάζεται πια η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων να εντοπίσει ποιος αξιωματικός του Λιμενικού πραγματοποιεί συχνά ταξίδια σε  συγκεκριμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου σύμφωνα με πληροφορίες διατηρεί λογαριασμό offshore εταιρίας;  Όταν περιήλθε η πληροφορία στην Υπηρεσία, η διαβεβαίωση έλεγε ότι : χρειαζόμαστε 7 - 10 ημέρες.  Οι ημέρες έγιναν 20, έγιναν 30, έγιναν 40, έγιναν μήνες... Έλεος πια!

Μήπως πράγματι, τελικά το κεφάλι της βρομερής υπόθεσης είναι πολύ ψηλά;  Γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί αυτή η κωλυσιεργία.

Το ένα λάθος πίσω απ' τ' άλλο!

Επανερχόμαστε όμως στον κ. Πεταλωτή για να διαπιστώσουμε ότι η τελευταία κυβέρνηση, έκανε ένα σοβαρό λάθος με την κατάτμηση του Υπουργείου Ναυτιλίας, και αφού απέσπασε το Λιμενικό στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έρχεται τώρα να τοποθετήσει έναν Υπουργό και μία Αναπληρώτρια Υπουργό Ναυτιλίας, για ποιο λόγο;  Για να ακούνε από μικρότερη απόσταση τα προβλήματα που δημιουργεί στην εξυπηρέτηση της Ναυτιλίας, η απομάκρυνση των Λιμενικών από τις Υπηρεσίες;

Δεν είναι κανείς σ' αυτή τη κυβέρνηση σε θέση,  να κατανοήσει ότι Υπουργείο Ναυτιλίας χωρίς τους εξειδικευμένους Λιμενικούς δεν μπορεί να υπάρξει; 

Δεν είναι κανείς σε θέση να κατανοήσει ότι Πολιτικοί Υπάλληλοι, ικανοί για να καλύψουν τις θέσεις που κατέχουν σήμερα οι πτυχιούχοι Λιμενικοί είναι από ελάχιστοι έως μηδαμινοί;

Δεν είναι κανείς σε θέσει να αντιληφθεί επιτέλους ότι πρώτα πρέπει να εκπαιδευτούν οι Πολιτικοί Υπάλληλοι, να αποκτήσουν την απαραίτητη εξειδίκευση και εμπειρία  και μετά να αποσπαστούν οι Λιμενικοί από τις εξειδικευμένες Υπηρεσίες π.χ. Θαλασσίου Περιβάλλοντος, Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, Θαλασσίων Συγκοινωνιών, Λιμενικών Υπηρεσιών;

Μα ένας έξυπνος άνθρωπος δεν υπάρχει σ' αυτή τη κυβέρνηση για να αντιληφθεί ότι το Λιμενικό υπό τις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι οι ένστολοι, μοιράζονται μεταξύ των Υπουργείων και αναπόφευκτα δημιουργούνται αντιπαλότητες, γαλιφιές, σπιουνιές, πισώπλατα κτυπήματα;  Διότι είναι γνωστόν ότι, οι αντιπαλότητες μεταξύ των υπουργών περνούν στους "δικούς" τους ανθρώπους!

Επειδή δηλαδή είχε "στραβολαιμιάσει" ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης που είχε φαγωθεί εδώ και χρόνια να φάει το Υπουργείο Ναυτιλίας, έπρεπε να του γίνει το χατήρι ελαφρά τη καρδία;

Υποψιαζόμαστε βέβαια ότι ένας λόγος που απομακρύνθηκε από τις πρωινές συσκέψεις ο κ. Πάγκαλος ήταν και ο οικονομικός όλεθρος που προκλήθηκε τους τελευταίους μήνες από την καταδίκη της Ελληνικής Ναυτιλίας μετά την κατάργηση του ΥΕΝ.

Η κ. Κατσέλη έκανε ότι μπορούσε για να αιτιολογήσει το 1/3 του τίτλου που είχε το Υπουργείο της. Πλην όμως, με τόσα βάρη που είχε αναλάβει και με τόσα προβλήματα που προέκυψαν στην Ακτή Βασιλειάδη, τα πράγματα γι αυτήν ήσαν αρκετά δύσκολα.

Το θέμα είναι ότι ο σημερινός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, επιδιώκει πάση θυσία - εξ' όσων αρκετοί αντιληφθήκαμε - να διατηρήσει τον έλεγχο του Λιμενικού Σώματος.  Το αποτέλεσμα:  Θ' αλλάξει ο Μανολιός και θα βάλει  τα ρούχ΄ αλλιώς!

5 νέες δημοσκοπήσεις : Εκπλήξεις αλλά και ντέρμπι

(MRB, Καπα Research, Marc, Alco, Public Issue) ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΣ Αμφίβολη η νίκη για τον Σγουρό Σαφές προβάδισμα φαίνεται να έχει ο Γιάννης Μίχας σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπίσεις, πράγμα βέβαια αναμενόμενο. Αυτό που στις εκλογές του Πειραιά προκαλεί ενδιαφέρον, είναι το ενδεχόμενο να κατακτήσει τη δεύτερη θέση ο Πέτρος Μαντούβαλος, αφήνοντας τρίτο και ...καταϊδρωμένο τον πρώην "συναγωνιστή" του, πλην εκλεκτο της Νέας Δημοκρατίας, Ο Γιάννης Δημαράς, παρότι δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι ή όχι υποψήφιος φαίνεται να έχει μεγάλη δυναμική στην περιφέρεια Αττικής και σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΜΡΒ για την Real News μπορεί να πάει στον δεύτερο γύρο μαζί με τον Γ. Σγουρό τον οποίο μάλιστα δείχνει να κερδίζει την δεύτερη Κυριακή. Τα δημοσκοπικά στοιχεία φέρνουν τρίτο τον Βασίλη Κικίλια, η υποψηφιότητα του οποίου έχει δεχτεί έντονη κριτική και στο εσωτερικό της ΝΔ και είναι φυσικό να προκαλεί προβληματισμούς στην ηγεσία του κόμματος. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης προηγείται του Μάρκου Μπόλαρη για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Νικήτας Κακλαμάνης του Γιώργου Καμίνη για τον δήμο Αθηναίων, ο Γιάννης Μπουτάρης του Κώστα Γκιουλέκα για το δήμο Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μίχας στον Πειραιά και ο Πέτρος Τατούλης στην Πελοπόννησο. Σε ότι αφορά στον ανασχηματισμό το 50.3% των ερωτηθέντων τον κρίνει αρνητικά ενώ θετική απάντηση δίνει το 31,9%. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το 81,4% πιστεύει ότι τα πράγματα στην χώρα πάνα άσχημα ή πολύ άσχημα, ενώ στην ίδια ερώτηση την περασμένη εβδομάδα σε αντίστοιχη έρευνα της MRB(βαρόμετρο) είχε απαντήσει με τον ίδιο τρόπο το 76,4%. Δημοσκόπηση της Κάπα Research, στο Βήμα της Κυριακής. Με ποσοσστό 7,8% προηγείται το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ σε δημοσκόπησηςτης Κάπα Research, η οποία δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 29,1%, η ΝΔ 21,3%, το ΚΚΕ 7,7% και ο ΛΑΟΣ 4,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 2,6%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,1% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,9%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει ψηλά, στο 28,7%. Σχετικά με την πολιτική αντιμετώπιση του μνημονίου, το 50,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να σταματήσει την επίθεση κατά του Μνημονίου, έναντι 39,1% που δηλώνει ότι πρέπει να συνεχίσει. Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσο το Μνημόνιο θα επηρεάσει την ψήφο στις δημοτικές εκλογές, το 34,6% απαντά «καθόλου», το 21,2% «πολύ», το 20,4% «αρκετά» και το 15,2% «λίγο». Σε άλλες ερωτήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι ερωτηθέντες δηλώνουν: -το 71,7% ότι η ψήφος θα επηρεαστεί από τα προσωπικά χαρακτηριστικά και την ικανότητα του υποψηφίου. -το 46,7% των ερωτηθέντων σημειώνει ότι το δίλημμα της κάλπης θα είναι η αποδοχή ή μη του «Καλλικράτη», έναντι 25,5% που δηλώνει ότι θα προσέλθει με βάση το δίλημμα «υπέρ ή κατά του Μνημονίου». Σχετικά με τον ανασχηματισμό η πλειονότητα των πολιτών -το 51,3%- «βλέπει» τάσεις συμβιβασμού από πλευράς Γ.Παπανδρέου. Το 35,6% δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός κινήθηκε με αποφασιστικότητα και πυγμή, ενώ το 9,5% απαντά «τίποτε από τα δύο». Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες σχετικά με την προοπτική της νέας κυβέρνησης: το 46% εκτιμά ότι η χώρα δεν θα αποφύγει την πτώχευση, έναντι 43,2% που εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση. «Marc» για το «Εθνος της Κυριακής» Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (Για την Περιφλερεια Αττικής και του δήμους Αθήνας και θεσσαλονίκης) που διενήργησε η εταιρεία «Marc» για το «Εθνος της Κυριακής»: Οσον αφορά τον Δήμο της Αθήνας, σύμφωνα με την έρευνα κοινής γνώμης της «Marc», ο Γ. Καμίνης βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση στην πρόθεση ψήφου από τον βασικό ανθυποψήφιό του και σημερινό δήμαρχο Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνη. Η απόσταση θεωρείται ότι μπορεί να καλυφθεί ακόμα και πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, εφόσον βελτιωθεί η αναγνωρισιμότητα του νυν Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία σήμερα είναι σχετικά χαμηλή. .Στο ερώτημα ποιον υποψήφιο θα ψήφιζαν οι δημότες αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το 31% δηλώνει ότι θα ψήφιζε τον σημερινό δήμαρχο Ν. Κακλαμάνη και το 28,5% τον Γ. Καμίνη. Επίσης το 6,8% προτιμά τον Γ. Σοφιανό του ΚΚΕ, το 4,1% τον υποψήφιο που θα αποφασίσει ο Συνασπισμός, ενώ το 7,4% δεν έχει αποφασίσει ακόμα. Τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών ο κ. Κακλαμάνης αποσπά το 38,9% των ψήφων και ο κ. Καμίνης το 34,5% με ένα 5,1% αναποφάσιστων και το 14,3% να υποστηρίζει ότι δεν θα ψηφίσει. Οι αρνητικές γνώμες για τον νυν δήμαρχο Αθηναίων είναι περισσότερες από τις θετικές. Το 49% των ψηφοφόρων έχει αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη για τον κ. Κακλαμάνη έναντι του 47,4%, που έχει θετική και μάλλον θετική. Μάλιστα αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη έχει για τον νυν δήμαρχο Αθηναίων και το 27,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Για τον Γ. Καμίνη οι θετικές γνώμες φτάνουν το 34,7% και οι αρνητικές το 26,3%, όμως το 39% των ψηφοφόρων δεν έχει διαμορφωμένη άποψη, αποτέλεσμα της χαμηλής αναγνωρισιμότητάς του. (Αυτό το στοιχείο δείχνει ότι αν βελτιωθεί η αναγνωρισιμότητα του πρώην συνηγόρου του πολίτη, η μάχη για τον δήμο Αθηναίων θα γίνει ντέρμπι). Ο κ. Κακλαμάνης έχει μεγαλύτερη απήχηση σε ψηφοφόρους της ΝΔ, στον γυναικείο πληθυσμό και στις ηλικίες άνω των 55 ετών. Ο κ. Καμίνης απολαμβάνει υποστήριξη τόσο από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ όσο και από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, ενώ καταφέρνει να διεισδύσει σχεδόν ισόρροπα σε όλες τις ομάδες ψηφοφόρων, όπως αυτές χωρίζονται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία με μια κάπως μεγαλύτερη απήχηση στους νέους ηλικίας 18 ως 34 ετών. Οριακή θα είναι η μάχη Γκιουλέκα - Μπουτά ρη για τον δήμο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc. Στον πρώτο γύρο ο Κ. Γκιουλέκας φαίνεται να συγκεντρώνει το 37,3% των ψήφων και ο Γ. Μπουτάρης το 34,5%. Στον δεύτερο γύρο ο Γ. Μπουτάρης φαίνεται να ανεβαίνει σε ποσοστό 42,7% συσπειρώνοντας ευρύτερες δυνάμεις ενώ ο Κώστας Γκιουλέκας υπολείπεται ελάχιστα με 42,1%. Για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στον πρώτο γύρο το 41,4% των ψηφοφόρων θα επέλεγαν τον Π. Ψωμιάδη και μόλις το 17,4% τον Μ. Μπόλαρη. Στον δεύτερο γύρο ο κ. Μπόλαρης καταφέρνει να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά του συγκεντρώνοντας το 31,9% των ψήφων, αλλά παραμένει σχεδόν είκοσι μονάδες πίσω από τον κ. Ψωμιάδη αφού η αναγνωρισιμότητά του υστερεί εκείνης του νυν νομάρχη Θεσσαλονίκης. Σε έρευνα της ALCO για το Πρώτο Θέμα, το 70% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο ανασχηματισμός δεν έφτιαξε την εικόνα του πρωθυπουργού. Δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της «Καθημερινής» δείχνει ότι είναι χαμηλές είναι οι προσδοκίες της κοινής γνώμης αναφορικά με τις επιδράσεις που θα έχει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης ο ανασχηματισμός. Σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες εκτιμούν ότι «δεν θα αλλάξει τίποτα», ενώ μόλις ένας στους τέσσερις θεωρεί ότι η κυβέρνηση «θα γίνει καλύτερη». Το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί ανασχηματισμοί, ιδίως εάν δεν σηματοδοτούν αλλαγή στην ασκούμενη πολιτική, σπανιότατα επιδρούν θετικά στην κυβερνητική εικόνα, επιβεβαιώνεται και από άλλο εύρημα της δημοσκόπησης. Η γενική εντύπωση των πολιτών που καταγράφεται είναι, κατά πρώτο λόγο, αρνητική (36%), δευτερευόντως αδιάφορη (32%), και μόνο κατά 25% θετική. Πάντως, το 52% της κοινής γνώμης δηλώνει ότι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα «έπρεπε να γίνουν» έναντι του 27% που τις αποτιμά ως μη απαραίτητες. Πηγή: Realnews, Bήμα, Εθνος, Πρώτο θέμα, Καθημερινή