Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου
Ο νόμος εμποδίζει την εξέλιξή τους στον ανώτερο βαθμό όταν το νομοσχέδιο Παπουτσή, προβλέπει την προαγωγή των αποστρατευμένων Αρχηγών του Λιμενικού
Οι διάφορες επετηρίδες που ισχύουν στο Λιμενικό Σώμα δεν επιτρέπουν σε όλους τους αξιωματικούς να εξελιχθούν έως τον βαθμό του αντιναυάρχου όπως ισχύει για όσους εισήχθησαν στο Λιμενικό μέσω της Σχολής Δοκίμων Σημαιοφόρων.
Την εξάλειψη της ανισονομίας, ζητούν εδώ και χρόνια οι μη προερχόμενοι από τη ΣΔΣΛΣ αξιωματικοί, αλλά όπως διαπιστώνεται στο τελευταίο νομοσχέδιο που συνέταξε έμπιστος αξιωματικός του Υπουργού Χρήστου Παπουτσή, τίποτα δεν αναφέρεται για το θέμα αυτό.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν διαφορετικές επετηρίδες για τους γιατρούς του Λιμενικού και τους Οικονομικούς Αξιωματικούς ενώ τον δυσμενέστερο τρόπο αξιολόγησης αντιμετωπίζουν οι αξιωματικοί των Τεχνικών Υπηρεσιών π.χ. Ναυπηγοί οι οποίοι συνήθως είναι κάτοχοι δύο ή και περισσότερων πτυχίων ακόμα και πανεπιστημίων του εξωτερικού ενώ είναι και κάτοχοι μερικών μεταπτυχιακών σε αντίθεση με αρκετούς προερχόμενους από τη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων.
Όταν τα "λόγια" ήσαν υποσχέσεις...
Και ενώ ένας αξιωματικός ο οποίος προέρχεται π.χ. από τη σχολή Εμπορικού Ναυτικού μπορεί να εξελιχθεί έως και τον βαθμό του Αντιναυάρχου και να επιλεγεί ακόμα και για τη θέση του Αρχηγού του Λ.Σ., ένας αξιωματικός με πτυχία ναυπηγικής από πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας ή των ΗΠΑ, μπορεί να φθάσει μέχρι τον βαθμό του Αρχιπλοιάρχου μόνον.
Το πλέον δε αστείο είναι ότι, αξιωματικοί που εισήχθησαν στο Λιμενικό αρκετά χρόνια μετά από έναν Τεχνικό Αξιωματικό, συχνά και με τις προαγωγές του, βρίσκεται να είναι προϊστάμενος από υφιστάμενος του Τεχνικού Αξιωματικού.
Αυτό όπως είναι φυσικό, επιδρά αρνητικά στη ψυχολογία των στελεχών του Λιμενικού που αισθάνονται να υποτιμημένοι έναντι των συναδέλφων τους, εξ’ αιτίας της υφιστάμενης νομοθεσίας.
Οι παραινέσεις του Υπουργού Χρ. Παπουτσή
Στο τέλος-τέλος δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι αυτοί να χρησιμοποιούνται ως «ισότιμοι» όταν πρέπει να ληφθούν μέτρα τάξεως, να εκτελούν τις ίδιες βάρδιες με τους συναδέλφους τους της ΣΔΣΛΣ, να συμμετέχουν σε ευαίσθητες επιτροπές, να εκπροσωπούν τη χώρα σε διεθνή φόρα και να τυγχάνουν αυτής της υποτιμητικής μεταχείρισης, επειδή αυτό βολεύει την γρήγορη εξέλιξη των προερχόμενων από τη Σχολή Δοκίμων.
Προφανώς θα πρέπει όλοι να παραδεχθούν ότι αυτή η μεταχείριση, είναι αντισυνταγματική, άνιση, ρατσιστική, αντιδημοκρατική και είναι αντίθετη με την ισονομία ενώ καταπατεί αυθαίρετα τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τεχνικών Αξιωματικών και παράλληλα λειτουργεί καταπιεστικά με αποτέλεσμα συχνά να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα στην Υπηρεσία.
Η ώρα της αλήθειας είναι τώρα!
Φθάνει μόνον να σημειώσουμε ότι ο σημερινός Αρχηγός και οι Υπαρχηγοί του Λιμενικού Σώματος, έχουν καταταγεί πολύ αργότερα από όσους Τεχνικούς Αξιωματικούς υπηρετούν το Λιμενικό από τον Νοέμβριο του 1984 και οι οποίοι σήμερα έχουν τον βαθμό του Αρχιπλοιάρχου. Και εάν ο νόμος δεν διορθωθεί, αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά κάθε μέρα, θα αποστρατευθούν χωρίς άλλο βαθμό.
Την ίδια στιγμή να θυμίσουμε, ο κ. Παπουτσής συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο, την δυνατότητα προαγωγής των τελευταίων δέκα αποστρατευμένων Αρχηγών του Λιμενικού για λόγους – λέει – ηθικής τάξης. Έτσι, π.χ. ο κ. Σιωνίδης και όσοι αποστρατεύθηκαν μετά από αυτόν, θα τύχουν ενός ακόμα βαθμού, γιατί αυτό τους …έλειπε για να ζήσουν χαρούμενοι-απόμαχοι την υπόλοιπη ζωή τους!
-=-=-=-=-=
διόρθωση 14ης Φεβρουαρίου 2011: Από παραδρομή αναφέρεται στο κείμενο ότι : ... ο σημερινός Αρχηγός και οι Υπαρχηγοί του Λιμενικού Σώματος, έχουν καταταγεί πολύ αργότερα από όσους Τεχνικούς Αξιωματικούς υπηρετούν το Λιμενικό από τον Νοέμβριο του 1984... Το ορθό είναι ότι τέως Αρχηγός του Λ.Σ. ήταν νεότερος από Τεχνικούς Αξιωματικούς οι οποίοι συνεχίζουν σήμερα να υπηρετούν στο Λ.Σ.