Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΠΑΛΙ;

Πειρατεία σε βάρος του ελληνόκτητου πλοίου ΤΙΤΑΝ βρίσκεται σε εξέλιξη στον Κόλπο του Άντεν. Την κατάληψη του πλοίου από πειρατές, βεβαιώνει το πλήρωμα Ελληνικής Φρεγάτας που βρισκόταν στη περιοχή στο πλαίσιο συντονισμένης διεθνούς δύναμης για την αποτροπή των πειρατειών. Στο πλοίο βρίσκονται 24 ναυτικοί από τους οποίους ο πλοίαρχος, ο υποπλοίαρχος και ο Α μηχανικός είναι έλληνες. Το φορτηγό πλοίο ΤΙΤΑΝ που φέρει σημαία Αγίου Βικεντίου, είχε αποπλεύσει από τη Μαύρη Θάλασσα μεταφέροντας σίδηρο. Αυτή την ώρα 11.00 μμ. Οδηγείται στις Σομαλικές Ακτές. Ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Υπ। Ναυτιλίας ενημερώθηκε για το περιστατικό στις 9।30 το βράδυ (πριν 1।30 ώρα) και ήδη βρίσκεται σε επαφή με τις Σομαλικές Αρχές καθώς και με το Κέντρο Καταπολέμησης κατά της Πειρατείας στη Κουάλα Λουμπούρ αλλά και το Αρχηγείο του Στόλου. Διαχειρίστρια εταιρία είναι η ALPAMARA που έχει την έδρα της στον Πειραιά।
ΣΧΟΛΙΟ: Μη ρωτήσει κανείς πως γίνεται να συμβαίνουν ακόμα πειρατείες όταν ολόκληρος διεθνής στόλος οργώνει τον κόλπο του Άντεν εδώ και μήνες και εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται για να προστατεύονται - υποτίθεται - τα πλοία। Μη ρωτήσει κανείς επίσης τι όνειρο έβλεπε η φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικου Ναυτικού όταν μπροστά της έγινε η Πειρατεία। Αν ρωτήσουμε τον καπ। Γιάννη Νομικό μπορεί να μας πει κανένα πειστικό "παραμύθι".

ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ από το ΥΕΝΑΠ

Σε "φόρμες" ή με copy-paste τυπώνει πλέον το ΥΕΝΑΠ τις επιστολές που στέλλει στις ακτοπλοϊκές εταιρίες οι οποίες δεν εκπληρώνουν τις δρομολογιακές υποχρεώσεις τους, δεν πληρώνουν τα πληρώματά τους κλπ κλπ κλπ. Και χωρίς διάθεσης υποβάθμισης των λειτουργιών του Υπουργείου, είναι το λιγότερο αστείο να αποστέλλονται τυποποιημένες επιστολές στις εταιρίες με μοναδική διαφορά τα ονόματα των πλοίων και των προορισμών που εξυπηρετούν। Πάντως στο nextok ο κ। Φώτης Μανούσης, δήλωσε ότι έχει καταγγείλει τη σύμβαση που είχε με το ΥΕΝΑΠ από τις 4 Μαρτίου διότι παρ' ότι παρουσίασε όλα τα παραστατικά, του οφείλονται μισθώματα εκτέλεσης δημόσιας υπηρεσίας από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο।

Δεν γνωρίζω ποια ειναι η δικαιολογία που παρουσιάζει η εταιρία ΘΑΣΟΣ। Το "ανέκδοτο" όμως των επιστολών αξίζει να καταγραφεί για να ξέρουμε πόσο πραγματικά ενδιαφέρεται το Υπουργείο για την απρόσκοπτη εκτέλεση των δρομολογίων στα νησιά।

Να προσθέσω μάλιστα ότι σύμφωνα πάντα με τον κ. Μανούση, ο ίδιος προειδοποίησε το ΥΕΝΑΠ και έδωσε και προθεσμία μερικών ημερών προκειμένου στο δρομολόγιο που εκτελούσε να δρομολογηθεί άλλο πλοίο...

Προς τη ΣΑΟΣ 1। Κατά το τρέχον χρονικό διάστημα, οι ναυτικοί μέλη πληρώματος του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου σας «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» Ν.Π. 11436, πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την εκπλήρωση οικονομικών σας υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση εργασίας. Προς τη ΘΑΣΟΣ 1. Κατά το τρέχον χρονικό διάστημα, οι ναυτικοί μέλη πληρώματος των πλοίων σας «ΘΑΣΟΣ IV» Ν.Π.7235, «ΘΑΣΟΣ V» Ν.Π.10093, «ΘΑΣΟΣ VI» Ν.Π.10647 «ΘΑΣΟΣ VII» Ν.Π.10931 και «ΘΑΣΟΣ VIII» Ν.Π.11413 που δραστηριοποιούνται στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας - Θάσου, πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την εκπλήρωση οικονομικών σας υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση εργασίας. Προς τη ΣΑΟΣ 2। Όπως σας έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, η μη εκπλήρωση των οποιωνδήποτε οικονομικών σας υποχρεώσεων έχει κατ΄ αρχήν δυσμενείς συνέπειες για τους ίδιους τους εργαζόμενους ναυτικούς και παράλληλα, εξαιτίας των πραγματοποιούμενων κινητοποιήσεων, δεν εκτελούνται προγραμματισμένα δρομολόγια, με αποτέλεσμα τη μη εξυπηρέτηση ακτοπλοϊκών συγκοινωνιακών αναγκών. 2। Προς τη ΘΑΣΟΣ Η μη εκπλήρωση των οποιωνδήποτε οικονομικών σας υποχρεώσεων έχει κατ΄ αρχήν δυσμενείς συνέπειες για τους ίδιους τους εργαζόμενους ναυτικούς και παράλληλα, εξαιτίας των πραγματοποιούμενων κινητοποιήσεων, δεν εκτελούνται προγραμματισμένα δρομολόγια, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται κανονικά οι ανάγκες σύνδεσης της Θάσου με την Καβάλα। Προς τη ΣΑΟΣ 3. Το ΥΕΝΑΝΠ στο πλαίσιο των προηγουμένων διοικητικών παρεμβάσεων, έχει ζητήσει με έμφαση την αυτονόητη άμεση εκπλήρωση των όποιων οικονομικών σας υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση εργασίας και την ισχύουσα νομοθεσία με σκοπό την άρση των απαράδεκτων αυτών φαινομένων, ιδιαίτερα λόγω των κοινωνικών συνεπειών για τους εργαζόμενους ναυτικούς και των προβλημάτων που επιφέρουν στην εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών. Προς τη ΘΑΣΟΣ
3। Το ΥΕΝΑΝΠ στο πλαίσιο της προηγούμενης διοικητικής παρέμβασης, έχει ζητήσει με έμφαση την αυτονόητη άμεση εκπλήρωση των όποιων οικονομικών σας υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση εργασίας και την ισχύουσα νομοθεσία με σκοπό την άρση των απαράδεκτων αυτών φαινομένων, ιδιαίτερα λόγω των κοινωνικών συνεπειών για τους εργαζόμενους ναυτικούς και των προβλημάτων που επιφέρουν στην εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών
Προς τη ΣΑΟΣ 4। Επισημαίνουμε και πάλι ότι, δεν γίνεται ανεκτή και δεν μπορεί να υπάρξει παρέκκλιση από τη, σύμφωνα και με τους όρους της οικείας Συλλογικής Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, άμεση εκπλήρωση των οικονομικών σας υποχρεώσεων προς τα μέλη πληρώματος του πλοίου σας. Δεν παραλείπεται να τονισθεί ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών σε εργαζόμενους και η παραβίαση των δρομολογιακών υποχρεώσεων των πλοίων επισύρει, μεταξύ των άλλων και ποινικές κυρώσεις και σχετικώς έχουν ενημερωθεί και επιληφθεί οι αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. Προς τη ΘΑΣΟΣ 4। Επισημαίνουμε ότι δεν γίνεται ανεκτή και δεν μπορεί να υπάρξει παρέκκλιση από την σύμφωνα και με τους όρους της οικείας Συλλογικής Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, άμεση εκπλήρωση των οικονομικών σας υποχρεώσεων προς τα μέλη πληρώματος των πλοίων σας, όπως και για τη μόνιμη και διαρκή εκπλήρωση των υποχρεώσεών σας στο μέλλον, για το σύνολο των ναυτικών μελών πληρώματος των πλοίων σας. Δεν παραλείπεται να τονισθεί ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών σε εργαζόμενους και η παραβίαση των δρομολογιακών υποχρεώσεων των πλοίων επισύρει, μεταξύ των άλλων και ποινικές κυρώσεις και σχετικώς έχουν ενημερωθεί και επιληφθεί οι αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. Προς τη ΣΑΟΣ 5. Κατόπιν αυτών αναμένουμε όπως άμεσα μας ενημερώσετε επί των συγκεκριμένων ενεργειών σας για την εκπλήρωση των υπόψη οικονομικών σας υποχρεώσεων. Προς τη ΘΑΣΟΣ 5। Κατόπιν αυτών αναμένουμε όπως άμεσα μας ενημερώσετε επί των συγκεκριμένων ενεργειών σας για την εκπλήρωση των υπόψη οικονομικών σας υποχρεώσεων। ΔΥΣΤΥΧΩΣ πέρα από το αστείο του πράγματος, η αλήθεια είναι ότι 38 ναυτικοί του πλοίου ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ και 70 ναυτικοί των πέντε πλοίων της ΘΑΣΟΣ παραμένουν απλήρωτοι। Μάλιστα σε ότι αφορά στη ΘΑΣΟΣ αρκετοί ναυτικοί έχουν να δουν ευρώ εδώ και 8 μήνες। Ωστόσο το ΥΕΝΑΠ δεν ασχολείται σοβαρά με το θέμα και οι δύο επιστολές που έστειλε στις πιο πάνω εταιρίες, γράφτηκαν μετά από πιέσεις της ΠΝΟ όπως μας είπε ο πλοίαρχος Κοραζάνης.

ΚΥΠΡΟΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ - ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ

Βάσος Λυσσαρίδης: Στο Αιγαίο επικρατεί η πειρατεία

και στην Κύπρο η ληστεία

Και απάθεια διευκολύνει τον επιβουλέα

Στην Κύπρο η κατάσταση θυμίζει θέατρο παραλόγου. Η Τουρκία, ένοχη επιδρομής, εθνοκάθαρσης, κατοχής, de facto διαμελισμού και εποικισμού, εν ψυχρώ δολοφονίες αιχμαλώτων και γυναικοπαίδων παραμένει ανενόχλητη ακόμα και όταν διακόπτει λειτουργίες στις ημικατεχόμενες εκκλησίες και το θύμα, η Κύπρος, σύρεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου γιατί δεν προσυπέγραψε το σχέδιο Ανάν, δηλαδή τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποδοχή ενός μεταποικιοκρατικού, πολύ-κηδεμονευόμενου συνομοσπονδιακού μορφώματος. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων σκληρών διαπιστώσεων ο Δρ. Βάσος Λυσσαρίδης σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Σωματείο «Συμπαράσταση Αγώνα Κύπρου» και η «Συντονιστική Επιτροπή Υποστήριξης Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο» , με θέμα: «Κύπρος ώρα μηδέν। Το Σχέδιο Ανάν επιστρέφει;» στη Θεσσαλονίκη.

Όπως όλες οι ομιλίες του Δόκτωρος Βάσου Λυσσαρίδη, έτσι κι αυτή, αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο με όλες τις πικρές σκληρές αλήθειες που σέρνει η γενιά μας για το κατάντημα - προοπτική του νησιού μας। Ο Δόκτωρ Βάσος Λυσσαρίδης είναι ο τελευταίος Μεγάλος Αγωνιστής της σύγχρονης εποχής। Απόδειξη αποτελεί το Αγωνιστικό του παρελθόν αλλά και η καθημερινότητά του που αποτυπώνεται και στις επόμενες γραμμές καθώς αποτελούν σκέψεις και απόψεις του.

Βάσος Λυσσαρίδης: Στις κρίσιμες ώρες τα βήματα μου με οδηγούν στην Θεσσαλονίκη με τη διαχρονική ευαισθησία στα εθνικά θέματα και στους εθνικούς κινδύνους. Στη μνήμη μου παραμένει βαθιά χαραγμένος ο πρώτος μου απολογισμός αμέσως μετά την τραγωδία και η συναισθηματική φόρτιση στο Παλλάς που σημάδεψε και σημαδεύει ακόμα τη ζωή μου. Κι αυτή τη φορά οι εθνικοί κίνδυνοι είναι πιο προφανείς και οι Τουρκικές απαιτήσεις πιο κυνικές στο σύνολο του Ελληνικού χώρου. Η Τουρκία επιχειρεί μέσω μιας μονόπλευρης φιλίας να διευκολύνει την Ευρωπαϊκή της πορεία και ταυτόχρονα να εμπεδώσει μια de facto επικυριαρχία στο Αιγαίο και τις καλούμενες γκρίζες ζώνες. Οι παραβιάσεις, στο Αιγαίο καθημερινές και επεκτεινόμενες, οι αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας καθημερινές και αυξανόμενες. Μετά το ξεκλήρισμα του Ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη, μετά τον σχεδόν απόλυτο εκτουρκισμό της Ίμβρου και της Τενέδου διαγράφονται απειλές κατά του Αιγαίου και μελλοντικά κατά της Θράκης. Στο Αιγαίο επικρατεί η πειρατεία και στην Κύπρο η ληστεία. Και απάθεια διευκολύνει τον επιβουλέα. Και υπενθυμίζω. Ο Μινώταυρος με θυσίες δεν ικανοποιείται. Εκτραχύνεται. Και ο τερματισμός των απειλών διασφαλίζεται με πολιτικό Θησέα. Στην Κύπρο η κατάσταση θυμίζει θέατρο παραλόγου. Η Τουρκία, ένοχη επιδρομής, εθνοκάθαρσης, κατοχής, de facto διαμελισμού και εποικισμού, εν ψυχρώ δολοφονίες αιχμαλώτων και γυναικοπαίδων παραμένει ανενόχλητη ακόμα και όταν διακόπτει λειτουργίες στις ημικατεχόμενες εκκλησίες και το θύμα, η Κύπρος, σύρεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου γιατί δεν προσυπέγραψε το σχέδιο Ανάν, δηλαδή τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποδοχή ενός μεταποικιοκρατικού, πολύ-κηδεμονευόμενου συνομοσπονδιακού μορφώματος. Προηγούμενα λάθη και παραλήψεις οδήγησαν σε εγκατάλειψη αυτονόητων δικαιωμάτων με συνεχείς μονόπλευρες υποχωρήσεις με την αυταπάτη ότι αυτό θα οδηγούσε σε λύση ή τουλάχιστο σε προβολή της Τουρκικής αδιαλλαξίας και διασφάλιση πιέσεων για συμμόρφωση της. Αποτέλεσμα η συνεχής διαφοροποίηση των πλαισίων αναζήτησης λύσης με συνεχή προσαρμογή στις Τουρκικές αξιώσεις. Ομολογώ για πολλοστή φορά ότι αισθάνομαι εθνικώς αναξιοπρεπής όταν μεταφέρω στον μητροπολιτικό Ελληνισμό το μήνυμα ότι το δήθεν διάτρητο διαχωριστικό συρματόπλεγμα μετατρέπεται εθελοδούλως σε σχεδόν κρατικό σύνορο και σημείο διαμετακομιστικού εμπορίου με τα προϊόντα των υφαρπαγεισών Ελληνοκυπριακών περιουσιών να πωλούνται στον Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη, με τους καζινόβιους να σπαταλούν εκατομμύρια στα Τουρκικά καζίνα όταν βρικολακιάζουν τα απορριφθέντα σχέδια και ξένοι και ημέτεροι ρεαλιστές και εκσυγχρονιστές συμβουλεύουν να αποδεχθούμε απεμπόληση δικαιωμάτων και πατρογονικών εδαφών τα οποία θα δικαιούμαστε ίσως να επισκεφθούμε. Τα χώματα όμως απαντούν. Αυτά τα χώματα δεν ξεδιψούν με σκλαβωμένο νερό Αυτά τα δέντρα δεν ανθίζουν με ντροπιασμένο ήλιο Αυτά τα νεκροταφεία διώχνουν τους ξανασκοτωμένους νεκρούς Αυτό το πείσμα δεν νικιέται με το όπλο τ΄αφέντη Στην Αμμόχωστο ξαναζωντανεύουν οι γόνοι του Τεύκρου Στην Στοά ο Ζήνωνας για πρώτη φορά φοράει την πανοπλία Στην Έπια ο Σοφοκλής ξαναγράφει τα χορικά Κι εκεί στον μακρινό ουρανό ο Φοίβος ξαναβρίσκει την πυξίδα. Κι εγώ σας το λέω. Δεν είναι να πεθάνει αυτή η γενιά. Πού βρισκόμαστε σήμερα. Κακώς άρχισε ο διακοινοτικός διάλογος χωρίς διασαφήνιση της βάσης λύσης. Ή μήπως αυταπατώμαι; Υπενθυμίζω ότι προεκλογικώς όλες οι πλευρές δεσμεύθηκαν ενώπιον του λαού ότι θα εργασθούν για λύση που να διασφαλίζει την ενότητα χώρου, κράτους, οικονομίας, θεσμών, τον τερματισμό κηδεμονιών και ξένης στρατιωτικής παρουσίας και την διασφάλιση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής όλων των προσφύγων στις πατρογονικές εστίες και περιουσίες τους. Υπενθυμίζω ακόμα ότι Ελλάδα και Κύπρος αγωνισθήκαμε σκληρά για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. χωρίς τα δεσμά του σχεδίου Ανάν για να διασφαλίσουμε την επιβίωση μας και να εξασφαλίσουμε λύση εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Άρχισαν οι συνομιλίες. Η συζήτηση επί μέρους λεπτομερειών χωρίς προηγούμενη συζήτηση της ουσίας αποτελεί επικίνδυνη τακτική και προκαλεί για επιδιαιτησίες για τις δήθεν ολίγες εναπομείνασες εκκρεμότητες ο λαός μας έχει πικρή εμπειρία επιδιαιτησιών. Αγνοώ τι περιέχουν οι κάλαθοι των συμφωνηθέντων, των υπό διερεύνηση και των διαφωνιών. Όμως είναι φυσικό να μας κυνηγά η αγωνία εκτροπών και παρεκκλίσεων. Ο λαός δεν έδωσε εντολή εν λευκώ σε κανένα. Γι΄αυτό δικαιούμαι να απαιτώ συμμόρφωση προς τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Δεν θα προσυπογράψουμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να προσυπογράψει λύση στη βάση δυο συνιστώντων κρατών (Ε/Κ και Τ/Κ) που θα συνεταιρισθούν για δημιουργία ομόσπονδης κυβέρνησης, ούτε εκ περιτροπής προεδρία ούτε a priori νομιμοποίηση του εποικισμού ούτε απόδοση του κατάλοιπου εξουσίας στις περιφέρειες, ούτε εγγυητές-επεμβασίες, ούτε ξένους στρατούς, ούτε την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη δεύτερης κατηγορίας στη δική μας πατρίδα. Οι ξένοι βυσσοδομούν. Εκβιάζουν, πιέζουν, δωροδοκούν και ετοιμάζουν νεοανανικά σχέδια με ψευδεπίγραφη ονοματολογία. Όμως τους υπενθυμίζουμε που βρίσκονται. Πως τα χώματα μας δεν είναι ούτε προς παράδοση ούτε προς πώληση. Γιατί τα φρουρούν οι πολυχιλιόχρονες παραδόσεις γιατί στην πρωτοπορία ξαγρυπνούν οι Κίμωνες, οι Αυξεντίου κι ένας δεμένος αιχμάλωτος το 1974 που έφτυσε τον δολοφόνο πριν την εκτέλεση. Και προστάδιο αποδοχής εθνοκτόνων σχεδίων η υπονόμευση του εθνικού φρονήματος, ο φραγγολεβαντινισμός. Έτσι δεν πρέπει να υποτιμάται η προσπάθεια επανεκπαίδευσης της νεολαίας στα νάματα ενός άρρωστου δήθεν διεθνισμού και περιφρόνησης της εθνικής φυσιογνωμίας. Και στην προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας. Απαντούμε. Δεν αυτοποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου οι Έλληνες Μικρασιάτες. Δεν αυτοπεταλώθηκαν οι Πόντιοι. Η ΕΟΚΑ δεν ήταν μια τρομοκρατική οργάνωση ή άντρο των αφελών. Ο Αυξεντίου κι ο Μάτσης δεν ήταν αδιόρθωτοι αφελείς αλλά συνεχιστές μιας παράδοσης που συντήρησε τον Ελληνισμό για χιλιετηρίδες. Υπενθυμίζω ότι η ΕΟΚΑ ταρακούνισε το σύνολο του Κυπριακού Ελληνισμού ότι οι ζωντανοί ζήλευαν τους μελλοθάνατους. Ότι ο αντίχτυπος της σημαντικός στα εθνικο-απελευθερωτικά κινήματα, ότι οι Αφρικανοί βάφτιζαν τα παιδιά τους Μακάριους. Τώρα αναφορά σε εθνικούς αγώνες ή εθνική ταυτότητα χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνος εθνικισμός. Και στο όνομα μιας επαναπροσέγγισης μερικοί από καθέδρας σοφοί μας καλούν να παρασιωπούμε τα εγκλήματα του εισβολέα και να μεγεθοποιούμε μεμονωμένα ατόμων. Επαναπροσέγγιση με τους Τουρκοκύπριους είναι δυνατή μόνο όταν απαλλαγούν από την ασφυκτική κηδεμονία της Τουρκίας. Χάσαμε την ευκαιρία όταν οι Τουρκοκύπριοι διαδήλωναν κατά χιλιάδες ενάντια στην πολιτική Τουρκίας-Ντενκτάς με αίτημα να συμπορευθούν μαζί μας στην Ε.Ε. Η δήθεν διάνοιξη των οδοφραγμάτων δολοφόνησε την Τουρκοκυπριακή επιθετικότητα. Όμως δεν θα διαγράψουμε τον Αυξεντίου και τον Παλληκαρίδη. Φτωχός ιστοριομάρτυρας σε είδα άγουρο παιδί στις Θερμοπύλες με βέλη Περσικά μυριάδες καρφωμένα στο νεκρό στητό κορμί σου Με το σαρκαστικό γλυκό χαμόγελο στα χείλη. Μύρισα την καμένη σου τη σάρκα στο Αρκάδι ή νάτανε στην Αλαμάνα Κι άκουσα τη γλυκιά φωνή σου με την ιδιότυπη την προφορά στην Κορυτσά Δεν βρήκες, Ευαγόρα, της λευτεριάς το μονοπάτι στα δεκαεφτά Κι εμείς λαχανιασμένοι νοερά σ΄ ακολουθούμε έφηβε πατριάρχη ν΄ ανοίγεις λεωφόρους λεβεντιάς στα μαρμαρένια αλώνια με τον θάνατο νεκρό. Πώς να πεθάνεις, Ευαγόρα, αφού δεν γέρασες ποτέ. Ή μήπως θα επεκτείνουμε την επανασυγραφή της ιστορίας με τον Παπαφλέσσα μωροκαλόγερο και τον Κολοκοτρώνη σφαγέα; Όμως δεν θέλω να δημιουργήσω απαισιόδοξα αισθήματα. Στην Κύπρο της Ομηρικής λαλιάς, στην Κύπρο του Κίμωνα και του Ζήνωνα, στην Κύπρο του Αυξεντίου και του Παλληκαρίδη δεν πέθανε η λεβεντοσύνη κι ο πατριωτισμός. Πως ο λαός έδωσε το στίγμα ότι δεν θα αποδεχθεί ψευδεπίγραφα νέο-ανανικά σχέδια ότι δεν θα στέρξει μισή πατρίδα. Αν και ο κίνδυνος δεν είναι η μισή πατρίδα, αλλά η Αλεξανδρεττοποίηση μέσω κακών εθελοδούλως αποδεκτών σχεδίων. Επειγόμεθα για λύση. Όμως η απειλή της νομιμοποίησης των τετελεσμένων –υπαρκτή ως εκφοβισμός για αποδοχή οποιασδήποτε λύσης- δεν γίνεται αποδεκτή. Γιατί οι προτεινόμενες λύσεις ισοδυναμούν με διχοτόμηση και επικυριαρχία της Τουρκίας στις τώρα ελεύθερες περιοχές. Στη Θεσσαλονίκη υπέγραψα συμβόλαιο με την πρώτη μου δραματική παρουσία. Και είπα ότι δεν θα αναζητήσω δικαιολογητικό απουσίας. Με όσες δυνάμεις μου απομένουν με όσο χρόνο μου απομένει θα βρίσκομαι χωρίς δισταγμό στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Ζωντανός ή νεκρός θα μαρτυρήσω τη δικαίωση. Και ζωντανός ή δια πληρεξουσίου θα κάνω στη Θεσσαλονίκη τον τελευταίο απολογισμό. Απολογισμό δικαίωσης και λευτεριάς. Είμαι αισιόδοξος. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει θάνατος για όσους αγωνίζονται για λευτεριά. Ούτε φόβος θανάτου. Ξέρεις το να νικάς τον φόβο του θανάτου στο λέω δεν είναι καμιά μα καμιά παλικαριά. Είναι γιατί το ξέρεις πως ο φόβος σκοτώνει πιότερο απ΄τον θάνατο. ‘Αλλωστε ο θάνατος θανάτω καταργείται. Κι εμείς έτσι θα ξαναζωντανέψουμε τα σκλαβωμένα χώματα, και στον Πενταδάκτυλο θα στήσουμε το μνημείο της λευτεριάς για όλους. Γιατί η λευτεριά είναι αδιαίρετη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Η ΑΔΙΚΙΑΣ;

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας
για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων
Αύριο
Παράσταση Διαμαρτυρίας
στο Υπουργείο Δικαιοσύνης
για το θάνατο της Κ। Γκουλιώνη
Προσυγκέντρωση 13:00 (Μεσογείων και Κατεχάκη)
Θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου έξω από το Υπουργείο
Την Κυριακή 22 Μαρτίου μηχανοκίνητη Πορεία
στις Γυναικείες Φυλακές, Ελαιώνα Θηβών
Προσυγκέντρωση 9:30 στο Άγαλμα της Αθηνάς, στο Πεδίο του Αρεως

ΕΝΟΧΟΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΕΝΟΧΟΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κατερίνα Γκουλιώνη, ένα ακόμα θύμα
του τάχα "σοφρωνιστικού" συστήματος
πέταξε μακριά
Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου Ποια είναι αλήθεια η Κατερίνα Γκουλιώνη που τόλμησε να υψώσει ανάστημα έστω και ως κρατούμενη και να απαιτήσει να σεβαστούν την αξιοπρέπειά της. Ποια είναι η Κατερίνα Γκουλιώνη που πρωτοστάτησε στη κραυγή απόγνωσης των εγκλείστων ζητώντας, απαιτώντας να σταματήσει ο ευτελισμός της ψυχής των κρατουμένων που γινόταν με τα χέρια των ανθρωποφυλάκων όταν τα έχωναν στον κόλπο τους βιάζοντάς τις κάθε μέρα, με τον ...νόμο; Δεν έχει νόημα να προσθέσω τίποτε άλλο. Σας παραθέτω τη κραυγή αγωνίας που κανείς μας δεν άκουσε όταν η Κατερίνα ήταν ακόμα ζωντανή. Είμαστε όλοι ένοχοι απέναντί της χωρίς αμφιβολία. Ας της ζητήσουμε να μας συγχωρέσει. Αυτό όμως δεν φθάνει. Πρέπει να υποχρεώσουμε το Ελληνικό Κράτος που καταδικάστηκε ήδη για τους καθημερινούς βιασμούς των κρατουμένων από τους ανθρωποφύλακες, να πάψει πια να τους βασανίζει, να τους εξευτελίζει και να τους οδηγεί στην αυτοκτονία. Υπουργοί Δικαιοσύνης πρώην και νυν, ΠΑΣΟΚοι και ΝεοΔημοκράτες, επιτέλους νιώστε την ντροπή, αποκτήστε συνείδηση. Σταματήστε αυτό το έγκλημα που κάνετε στο όνομα του Νόμου. Σκότωσαν, έκλεψαν, εξαπάτησαν, ότι και να έκαναν το πληρώνουν οι κρατούμενοι με τη στέρηση της Ελευθερίας τους. Με τη στέρηση αυτού του υπέρτατου αγαθού. Γιατί να το πληρώνουν και με την αφαίρεση και του τελευταίου ίχνους αξιοπρέπειας που έχουν; Γιατί θέλετε να μας τους παραδώσετε κουρέλια, σκουπίδια, άψυχα όντα, έτοιμα για εκδίκηση και άρα υλικό για ανακύκλωση δημιουργίας νέας εσοδείας κρατουμένων; Για ότι συνέβη στην Κατερίνα και σ' όλους τους κρατούμενους που έχασαν τη ζωή τους όταν σας την εμπιστεύθηκαν για να την "αναμορφώσετε" φέρετε την απόλυτη ευθύνη εσείς οι μέχρι σήμερα διατελέσαντες υπουργοί Δικαισύνης:
Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος Ιωάννης Αντωνόπουλος Ευάγγελος Βενιζέλος Ιωάννης Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος Γκότσης Δημήτριος Γούναρης Νικόλαος Δημητρακόπουλος Δημήτριος Δίγκας Στέφανος Δραγούμης Νικόλαος Θεοτόκης Ιωάννης Βαπτιστής Θεοτόκης Απόστολος Κακλαμάνης Κωνσταντίνος Καλλίας Αθανάσιος Κανελλόπουλος Αλέξανδρος Κουμουνδούρος Μένιος Κουτσόγιωργας Λυκούργος Κρεστενίτης Χρήστος Λαδάς Αναστάσιος Λόντος Ανδρέας Χ. Λόντος Κυριακούλης Π. Μαυρομιχάλης Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα Βασίλειος Νικολόπουλος Αναστάσιος Παπαληγούρας Δημήτριος Παπασπύρου Ανάργυρος Πετράκης Κωνσταντίνος Ρακτιβάν Δημήτριος Ράλλης Κωνσταντίνος Ρέντης Λουκάς Κανακάρης - Ρούφος Γιάννης Σκουλαρίκης Μιχαήλ Σταθόπουλος Θεόδωρος Τουρκοβασίλης Κωνσταντίνος Τσάτσος Σωτήρης Χατζηγάκης Το ξέρω πήγα πολύ πίσω. Ευκαιρία είναι όσοι βρίσκεστε ακόμα εν ζωή να μεριμνήσετε να μη πάρετε άλλα κρίματα μαζί σας όταν έρθει και η δική σας ώρα. Θεοδοσία Κοντζόγλου Να λοιπόν ποια είναι η Κατερινα που έγραψε μέσα από το κελί της στις 28 Δεκεμβρίου 2008: Χριστούγεννα μέσα στο κελί Μισητοί μου κανίβαλοι 28 Δεκεμβρίου 2008 Όταν είσαι αθώος και είσαι φυλακή θα αγανακτήσεις για τη δικαστική πλάνη ή την πλεκτάνη που σε έβαλε μέσα. Όταν όμως η πλεκτάνη έχει γίνει νόμος και σου έχει κλέψει όλη τη ζωή μόνο και μόνο επειδή εξαρτήθηκες και αρρώστησες, επειδή έκανες χρήση μιας ουσίας και η ιδιοτελής βαρβαρότητα με νόμο σε έβαλε στη φυλακή, τι θα πεις; Θα αρκεστείς στο ό,τι όλο αυτό οφείλεται στην κοινωνική πλάνη και θα ευχηθείς χρόνια πολλά; Πόσος χαζός μπορεί αν είναι ένας άνθρωπος για να εύχεται ευχές στους δήμιούς του; Και άντε και να ευχηθείς, ποια θα είναι η καταλληλότερη ευχή; «Την αρρώστια μας να έχουμε να σας ταΐζουμε»;
Αγαπητοί μου συμπολίτες (κλέφτες και λωποδύτες), σας εύχομαι να αρρωστήσετε, να δουλεύετε μια ζωή και να σας παίρνουν όλα τα λεφτά και να σας καταστρέφουν τη δουλειά. Να σας αφήνουν δίχως μία, να σας βάζουν φυλακή, να σας βάζουν και χρηματική ποινή μετά και βγαίνοντας να χρωστάτε και από πάνω. Να σας βάζουν στη φυλακή, να ζείτε ο ένας πάνω στο άλλο και να σας στερούν όλα. Να έρχεται ο κάθε αμόρφωτος, άρρωστος, κομπλεξικός φύλακας και να επεμβαίνει ακόμη και στην ποιότητα του χαρτιού υγείας που θα χρησιμοποιήσετε. Και να σας υποχρεώνει να παίρνετε το πιο ακριβό και το χαράτσι να πηγαίνει στις τσέπες του. Να είναι τα παιδιά και οι γονείς σας έξω και να μην μπορείτε να τους συνδράμετε ούτε στο ελάχιστο αντιθέτως να τους ζητάτε και βοήθεια. Στη χώρα των κανιβάλων που γεννήθηκα και έζησα σαράντα μαρτυρικά χρόνια, η ατυχία και κακοτυχία μου είναι αυτοί οι κανίβαλοι. Οι κανίβαλοι που έχουν γνώμη (για τους άλλους πάντα) και ψηφίζουν και κάνουν κόλαση τη ζωή των άλλων.
Μισητοί μου κανίβαλοι, κανείς σας δεν μπορεί να αποποιηθεί των ευθυνών του. Όλοι ξέρετε ότι το εμπόριο των απαγορευμένων ουσιών ανθεί και ότι οι έμποροι δεν είναι φυλακή. Όλοι ξέρετε ότι οι μπάτσοι πουλάνε ναρκωτικά. Αν αύριο απαγορευτεί το τσιγάρο και θεσπιστεί νόμος να μπαίνουν οι καπνιστές στη φυλακή όλοι θα αντιδράσετε. Για μας δεν αντιδράει σχεδόν κανένας. Γιατί πολλοί αισχροκερδούν εις βάρος μας και άλλους σας βολεύει. Φάτε λοιπόν τα μελομακάρονά σας, ρίξτε τους χορούς σας στολισμένοι, καλοί μου συμπολίτες. Εγώ έχω πλέον, μόνο ένα να γιορτάζω. Αυτό που δεν μπορείτε ποτέ να μου του αρπάξετε, γιατί όλα τα άλλα μου τα πήρατε^ ότι δεν σας μοιάζω. Κατερίνα Γκουλιώνη Και η Μαριάνθη που εδώ και λίγες ημέρες είχε τη τύχη να αποφυλακιστεί έγραψε για την Κατερίνα: Κατερίνα (ΓΚ): «Ποινική» κρατούμενη για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, κατηγορούμενη για διακίνηση ναρκωτικών σε άλλο χρήστη κατ’ ομολογία του αποποιούμενος των δικών του ευθυνών της «μεγάλης» ποσότητας των 20 γραμμαρίων. Έτσι με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς άλλο αποδεικτικό στοιχείο παρά μόνο μία άτυπη προανακριτική ομολογία δικάστηκε και εκτίει ποινή κάθειρξης 6 ετών, όπως και αρκετοί «έμποροι» σε αυτή τη χώρα. Το Σύνταγμα λέει "ένοχος ένοχο ου ποιεί" αλλά δεν βαριέσαι μήπως όλα όσα λέει το Σύνταγμα τα τηρεί κανείς σε αυτή τη χώρα; Το ότι είμαι ήδη χρήστρια εδώ και 20 χρόνια χωρίς καμία βοήθεια μετράει; Όπως και μερικές εκατοντάδες, χιλιάδες άλλοι θα μπορούσα να πω, αφημένοι στη μοίρα τους. Μήπως το ότι δεν προέκυψε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ενοχής και ακόμα και ο ρουφιάνος που είπε εναντίον μου ψέματα το ότι πιέστηκε από τους μπάτσους και πείστηκε ότι θα καθάριζε ο ίδιος μέτρησε πουθενά; Μα είπαμε ότι είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι αδέκαστοι και ευυπόληπτοι δικαστές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, πρέπει να εξαντλούν την αυστηρότητά τους στους κακούργους χρήστες για να σωθεί η κοινωνία μας, τα παιδιά μας, η υπόληψή μας. Στα μπουντρούμια όλους. Όσοι πιο πολύ τόσο πιο βαθιά. Όσους εξοντώσουμε τόσο καλύτερα, τόσο πιο καθαρή θα είναι η κοινωνία μας. Κρίμα που δεν είμαστε στο Μεσαίωνα να τους κάψουμε όλους στην πυρά να ησυχάσουμε.
Ας δούμε όμως τι πραγματικά συνέβη με την Κατερίνα। Είχε την ατυχία να γεννηθεί έξυπνη, ευαίσθητη και αντιδραστική. Όσο μεγάλωνε δεν της άρεσε αυτή η κοινωνία. Δεν άντεξε την υποκρισία της και τη φθορά της και έτσι επέλεξε τη λύση των ναρκωτικών. Κακό μεγάλο. Έβλαψε ανθρώπους. Ποιους; Τον εαυτό της και την οικογένειά της. Και έτσι κατέληξε στη φυλακή σιδηροδέσμια, να πληρώσει τα βάρη και τα αδικήματά της. Όμως και εκεί δεν καθόταν φρόνιμα. Δεν ήταν «καλή» κρατούμενη. Δεν έσκυβε το κεφάλι όταν οι δεσμοφύλακες, στο πλαίσιο του σωφρονισμού της έλεγαν ότι παράλογο τους ερχόταν στο κεφάλι. Δεν το βούλωνε όταν έβλεπε την αδικία σε όλο της το μεγαλείο. Δεν έκανε τα στραβά μάτια στην κατάχρηση εξουσίας και δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται, να πρωτοστατεί για το δικαίωμά της στην αξιοπρέπεια. Και αφού ήταν «τέτοιο» άτομο, έπρεπε να εξοντωθεί ποικιλοτρόπως. Έρμαιο, πλέον, στα χέρια ανθρωποφυλάκων έτυχε «ιδιαίτερης μεταχείρισης». Η «συμμορία» του τότε Κορυδαλλού, έκρινε και αποφάσισε την καταστολή. Και αφού δεν καθόταν καλά να την καταστείλουν έγινε με το ζόρι. Της φόρτωσαν πειθαρχικά, την έστειλαν και μερικές φορές στο ψυχιατρείο, την αποτρέλαναν και νόμιζαν ότι καθάρισαν. Όμως η Κατερίνα στις αναλαμπές της πάλι τους ενοχλούσε. Έτσι αποφάσισαν να την ξεφορτωθούν. Μεταγωγή. Αυτό ήταν και το λάθος τους. Βρήκε τη δύναμη να ανακάμψει και να συνέλθει. Ξαναβρήκε τον εαυτό της και όταν έγινε η κινητοποίηση των κρατουμένων η Κατερίνα πρωτοστάτησε στις φυλακές διαβατών. Αλλά και όταν αναστάλθηκε η κινητοποίηση, εκείνη συνέχισε να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των κρατουμένων και τις παραβιάσεις για την κατάχρηση της εξουσίας των ανθρωποφυλάκων των Διαβατών. Τους μπήκε πολύ στη μύτη, τους στρίμωξε, απαίτησε το δικαίωμα της αξιοπρέπειας. Έτσι και η άλλη «συμμορία» των Διαβατών αποφάσισε να την ξεφορτωθεί. Μεταγωγή…στη Θήβα και ας τα βγάλουν πέρα μαζί της τώρα οι άλλοι που την έστειλαν εκεί. Κατερίνα άντε σωφρονίσου. Το Υπουργείο εξήγγειλε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία εκδικητική μεταγωγή μετά τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων. Δεν πιστεύω να νομίζετε ότι είναι κάτι τέτοιο, απλά φταίει η Κατερίνα και η κάθε Κατερίνα που δεν σκύβει το κεφάλι. Μαριάνθη