Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Απεργία Ναυτεργατών ή Κατάληψη του Λιμανιού?

Φίλοι ναυτικοί, άνθρωποι της ναυτοσύνης & της θάλασσας
Παρακολουθήσαμε πάλι, με περισσή ντροπή, οργή, & αγανάκτηση, όσα φαιδρά διαδραματίστηκαν στο λιμάνι του επίνειου των Αθηνών. Το Αθηνοκεντρικό κράτος καταλύθηκε για ακόμη μια φορά από καμιά εκατοπενηνταριά κομματικά εντεταλμένα «άβουλα πιόνια», αλλοδαπούς, άεργους, άνεργους, αιώνια φοιτηταριά & "αγανακτισμένους" νεολαίους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν σχέση με το ναυτικό επάγγελμα όσο & η Σοσιαλιστ(ρ)ική μας κυβέρνηση με τον Σοσιαλισμό (υπαρκτό ή μη). Ήταν αδύνατον να φανταστούμε ότι μια ισχνή μειοψηφία, ήτοι, δύο από τα δεκατέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, υποστηριζόμενοι από 100-150 επαγγελματίες κατευθυνόμενους κομματικούς συνδικαλιστές θα αναστάτωναν μια ολόκληρη κοινωνία, καταλαμβάνοντας το κεντρικό λιμάνι της χώρας. Αλήθεια τα άλλα 12 σωματεία της ΠΝΟ, γιατί είχαν διαφορετική άποψη???
Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία-που συνδέει τη πρωτεύουσα με τα νησιά & τους νησιώτες μας, & ένα σύνολο κρατικοδίαιτων εξουσιών, παρέμειναν θεατές της αναλγησίας τους. Χιλιάδες επιβάτες, εκατοντάδες ναυτικοί,, φορτηγατζήδες, άνθρωποι του μόχθου, Εισαγγελείς, Αρχές, παρέμειναν όμηροι της ολιγαρχίας, που συχνά "γεμίζει την πολιτεία με δεινά" & δυσφημεί την χώρα στα πέρατα της οικουμένης. Παρακολουθήσαμε άναυδοι μια δραματική παρουσίαση των γεγονότων από τα κανάλια, μερικές δηλώσεις γνωστών πολιτικάντηδων, καλλιτεχνών και συνδικαλιστών περί αγωνιζόμενης ναυτεργατικής τάξης. Αλήθεια ποια ναυτική τάξη απεργούσε, πόσοι διαθέτουν ναυτικό φυλλάδιο απ' αυτούς, αλλά & πόση θαλάσσια υπηρεσία έχουν οι περισσότεροι από τους "σκληρούς" συνδικαλιστές? Έτσι ικανοποιήθηκε & δικαιώθηκε το συνδικαλιστικό, πανεργατικό, αγωνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό αίσθημα των απανταχού «δημοκρατικών δυνάμεων». Θού Κύριε ……
Το σύνθημα, "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" εκπορεύεται από γνωστό κόμμα, που επαίρεται ότι ανήκει στις "δημοκρατικές δυνάμεις". Οι -αρκετοί- οπαδοί του προφανώς δεν (θέλουν να) γνωρίζουν ότι σε μια δημοκρατία, νόμος είναι αυτό που ψηφίζεται από την Βουλή και εκφράζει την θέληση της πλειοψηφίας και όχι το αυθαιρέτως οριζόμενο "δίκιο" κάποιου μεμονωμένου επαγγελματικού κλάδου ή κοινωνικής ομάδας. Ούτε αυτό όμως είδαμε να το επισημαίνει κανείς & να αναρωτιέται, πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα με τέτοιες αντιδημοκρατικές πράξεις & απόψεις να θεωρείται, ακόμη, δημοκρατικό. Ελλάδα είναι αυτή, ό,τι θέλει ο καθένας δηλώνει...άλλωστε!
Το κράτος και οι εκπρόσωποί του, απόντες ή μάλλον ωσεί παρόντες, αδιαφόρησαν (?) πλήρως για τα δικαιώματα και την προστασία των πολιτών, επιτρέποντας την επίδειξη κομματικής δύναμης μιας μειοψηφίας, σε βάρος των πολλών, του απλού Έλληνα και ξένου επιβάτη, του επαγγελματία & όσων ήθελαν να ταξιδέψουν, έχοντας πληρώσει από το υστέρημα τους εκατοντάδες ευρώ. Το συμπαθές, κατά τα άλλα, ΠΑΜΕ παραβίασε κάθε έννοια νομιμότητας χωρίς να συμβεί & πάλι τίποτα. Ενθυμούμενοι τον τέως ΠτΔ, πάντοτε ισχυριζόμαστε: «Δυστυχώς στον τόπο μας η έλλειψη κάθε μορφής κυρώσεων ενθαρρύνει τους αδίστακτους να συνεχίζουν άφοβα την κακοήθειά τους. Γι' αυτό, είναι θέμα αυτοπροστασίας των θεσμών η ανάπτυξη ενός συστήματος αποτελεσματικών κυρώσεων».
Αναμφίβολα, για τους περισσότερους, προτιμότερη η δημοκρατία από την δικτατορία. Η Δημοκρατία όμως δεν έχει μόνο δικαιώματα για τους πολίτες-έχει & υποχρεώσεις. Η βασικότερη δε από αυτές είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας. Ωστόσο, πόσο σεβασμό στα δικαιώματα των συμπολιτών τους δείχνει η μειοψηφία κάποιων «ενεργών πολιτών-(μικρο)κομματικά κατευθυνόμενων»? Γιατί δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι ότι αντιδρούν την λάθος στιγμή, με λάθος τρόπο, ακολουθώντας λάθος κατευθύνσεις από λάθος ανθρώπους, οι οποίοι αυτό το κάνουν «εξ επαγγέλματος»!Τα μεγάλα θύματα σε αυτήν την περίπτωση είναι ο τόπος & οι πολίτες του, καθώς αλλεπάλληλα κτυπήματα στο «μαλακό τους υπογάστριο» δέχονται η ελληνική εικόνα στο εξωτερικό, ο τουρισμός και οι οικονομίες της νησιωτικής Ελλάδας. Τα πλήγματα είναι σκληρά και δύσκολα θα επουλωθούν. Ο τόπος, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική & όχι μόνον, συγκυρία, χρειάζεται, να δράσουμε άπαντες για την πολυπόθητη ανάταση, με σύνεση, με αυτοκυριαρχία & αυτοσυγκράτηση. Χρειαζόμαστε σοβαρές Ηγεσίες, που να έχουν το θάρρος να λένε την αλήθεια, αλλά & λαό που να έχει το θάρρος να ακούει την αλήθεια & να την τιμά. Θέλουν δεν θέλουν, οφείλουν άπαντες, επιτέλους, να το αντιληφθούν!!!

Με θαλασσινούς χαιρετισμούς

Exantas

Το ΠΑΜΕ, και η πλειοψηφία των «ηλίθιων» πολιτών!

Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου

Δικαίωμά τους είναι να απεργούν όσοι αποφασίζουν να πράξουν κάτι τέτοιο. Όσο όμως αφορά στην απεργία που πραγματοποίησαν τα δύο από τα δεκατέσσερα Σωματεία της ΠΝΟ, φαίνεται ότι η πλειοψηφία των μελών αυτών των Σωματείων, διαφωνεί με τον τρόπο που τα συγκεκριμένα Σωματεία πραγματοποιούν τις απεργίες τους. Απόδειξη είναι το γεγονός ότι καλούνται οι φοιτητές οι προσκείμενοι στο ΚΚΕ να τους υποκαταστήσουν πάνω στους καταπέλτες;

Απεργούν οι δημοσιογράφοι; Οι δημοσιογράφοι κατεβαίνουν στους δρόμους.

Απεργούν οι καθηγητές; Οι καθηγητές πλαισιώνουν τις πορείες.

Απεργούν οι συνταξιούχοι; Οι συνταξιούχοι μαζεύουν τα κουράγια τους και περπατούν χιλιόμετρα και δεν έχουν ανάγκη κανέναν να τους υποκαταστήσει.

Γιατί λοιπόν οι Μηχανικοί Εμπορικού Ναυτικού, πρέπει να έχουν συνδρομή από τους φοιτητές και τα κάθε επαγγελματικής ειδικότητας μέλη ή φίλους του κόμματος; Δεν είναι αυτό εξευτελισμός για τον κλάδο; Και στο τέλος τέλος, ποίοι είναι οι – αυτοί, οι συγκεκριμένοι - Μηχανικοί που σηκώνουν δική τους παντιέρα, αυτονομούμενοι και παραγκωνίζοντας το ανώτατο συνδικαλιστικό Όργανο της χώρας; Και εάν δεν σέβονται την ΓΣΣΕ, γιατί κατεβαίνουν σε απεργία κάθε που το αποφασίζει η ΓΣΕΕ;

Μήπως αλήθεια πιστεύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, δεν ενοχλείται από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση; Μήπως άραγε αυτοί οι πολίτες είναι ηλίθιοι;

Είδα στις 23 Ιουνίου, συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ να προσπαθεί να πείσει τους πολίτες, ότι ο αγώνα του, γινόταν για τον ίδιο τον πολίτη. "Δεν θέλω να αγωνιστείς για μένα, μπορώ και μόνος μου" του έλεγε ο άνθρωπος που είχε έρθει από την Κατερίνη, για να ταξιδέψει προς Κυκλάδες. Εκεί όμως ο άλλος: "Για σένα παλεύω ! Θέλεις να περάσουν τα ασφαλιστικά μέτρα; Δεν καταλαβαίνεις ότι αυτή η κυβέρνηση, μας ξεζουμίζει..."

Και δος του να επιμένει ο συνδικαλιστής, και δος του να διαμαρτύρεται ο πολίτης για την ταλαιπωρία του αλλά και για το γεγονός ότι μια χούφτα ανθρώπων, μέσα στα μάτια του, υποτιμούσε τη δική του νοημοσύνη. "Δεν μπορεί!  Για να αγωνίζονται αυτοί για μένα, εγώ θα είμαι βλάκας" μονολογούσε και έβριζε ακατάπαυστα.

Αλήθεια, εκεί στον Περισσό, πόσες φορές αισθάνθηκαν υπερήφανοι για την καταστροφή που συχνά προξενούν στην οικονομία του τόπου, με τις μεμονωμένες τους απεργιακές κινητοποιήσεις στην ακτοπλοΐα; Πως είναι δυνατόν να θεωρούν ότι αυτοί είναι οι "αγωνιστές" όταν όλοι μαζί δεν φτιάχνουν ούτε ένα μικρό χωριό του 1960!  Ή αν θέλετε, ας μας απαντήσει κάποιος: Γιατί τόσα χρόνια το ΚΚΕ δεν έπεισε  τον Ελληνικό λαό ότι έχει δίκιο ενώ αντίθετα βλέπουμε τα πενιχρότατα ποσοστά που συγκεντρώνει στις βουλευτικές εκλογές;  Δεν το καταλαβαίνουν αλήθεια αυτοί οι άνθρωποι, ότι ενώ όλοι θέλουμε τα ίδια πράγματα, ωστόσο οι δικές τους διαδικασίες και πρακτικές είναι απωθητικές και απορριπτέες από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών;  Ηλήθιοι είναι οι Έλληνες πολίτες της πλειοψηφίας;

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

ΥΓ: Μαγαρίζει το blog με την εμφάνισή του σε φωτογραφία, μου έγραψαν μερικοί αναγνώστες και το θέμα πρέπει δεν με προβλημάτισε ιδιαίτερα. Έτσι κι αλλιώς δεν προσέφερε και κάτι εξαιρετικό!  Γι αυτό και  αφαίρεσα όλο το φωτορεπορτάζ (του). Άλλωστε,  οι φωτογραφίες από το λιμάνι δεν είναι λίγες! Σε ποιον αναφέρθηκαν οι αναγνώστες;  Δεν έχει νόημα να γραφτεί!  Αν λείψει σε κάποιους θα τον βρουν σε άλλo ενημερωτικό χώρο.

Θα Εφαρμοστούν ή Όχι Όλες οι Διατάξεις του Ν. 3847/2010?

Την 11/5/2010 η κυβέρνηση με τον νόμο 3847/10 κατοχύρωσε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά και τους ένστολους, που είχαν ή θα θεμελίωναν συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως την 31/12/2010, διασφαλίζοντας τα όρια ηλικίας αλλά και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης τους εξαιρώντας τους από τυχόν δυσάρεστες αλλαγές του ασφαλιστικού προς αυτή την μερίδα υπαλλήλων, οι οποίοι και είχαν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τον υπάρχοντα νόμο. (παράγραφος 7).

Εκτός από την εν λόγω διασφάλιση η κυβέρνηση προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους υπαλλήλους υπέβαλαν αίτηση παραίτησης, να την ανακαλέσουν και να επανέλθουν στην υπηρεσία έστω κι αν έχει εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη λύσης της υπαλληλικής σχέσης (παράγραφος 8)
Κατόπιν του νόμου αυτού ανακόπηκε το κύμα παραιτήσεων από το Δημόσιο αλλά και το πιο σημαντικό είναι ότι πολλοί υπάλληλοι του Δημοσίου που ήδη είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ στην ενέργεια ανακόπτοντας την αίτηση παραιτήσεως και συνταξιοδότησης τους.
Εχθές, 23/6/2010 ο εργατολόγος κ. Ρωμανιάς σε τηλεοπτική εκπομπή άφησε να εννοηθεί ότι το αποσυρμένο από τον κ. Λοβέρδο, Νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο θα κατατίθετο στην Βουλή προς συζήτηση την 23/6 , και πρόκειται τώρα να κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα προς συζήτηση στην εθνική αντιπροσωπεία ΘΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ 31/12/10 ...σε αντίθεση με τον νόμο 3847/10 .

Ο Διεκπεραιωτής του ΔΝΤ Υπ. Εργασίας πήρε πάλι "ραβασάκι" από την Τρόικα, η οποία ως δημοσιοποιήθηκε ζητούσε πιο σκληρά μέτρα στο ασφαλιστικό. (Άραγε γι’ αυτό δεν κατατέθηκε το νομοσχέδιο?? )
ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΑΝΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΚΔΟΘΕΝΤΑ ΝΟΜΟ ΚΑΙ Ο ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ κ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΑΙΡΕΙ ΤΑ ΘΕΣΠΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ!!
ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΑΠΑΤΗΣ ΟΛΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!
ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΟΥΝ ΤΟΣΟ ΧΑΜΗΛΑ!! ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΕΣΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ...... ΑΝ ΤΩΡΑ ΘΕΣΠΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥΣ "ΠΑΓΙΔΑ" ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΞΕΓΕΛΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ...ΤΟΤΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΜΑΦΙΑΣ!!
ΙΔΩΜΕΝ !!! Η ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ!

Με θαλασσινούς χαιρετισμούς

Exantas