Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ


Σύνταξη : Θεοδοσία Κοντζόγλου




ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΝΟΕΛ ΜΠΑΞΕΡ

«Τη νύχτα που γύρισε ο χρόνος»


Το πρώτο της βιβλίο, ΑΠΟ ΔΡΥ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ, ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που καλύπτει ολόκληρο τον 20ό αιώνα, έγινε δεκτό από 20.000 και πλέον αναγνώστες, που δηλώνουν καταγοητευμένοι και ενθουσιασμένοι από την ανάγνωση του έργου. Όλοι περιμένουν τώρα με αγωνία το δεύτερο μυθιστόρημα της ΝΟΕΛ ΜΠΑΞΕΡ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ  στις 16 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

«Τη νύχτα που γύρισε ο χρόνος»


Έχει μπροστά της μία ολόκληρη νύχτα για να κάνει μια καινούργια αρχή... Γι' αυτή τη νύχτα επιλέγει να επιστρέψει στις ρίζες της, στην Κερασούντα του Πόντου. Σε ένα μοναχικό καφενείο, καθισμένη απέναντι από τον Τούρκο ξάδελφό της, τον Σερχάτ, για να βυθίζεται στα θαλασσιά μάτια του, που της θυμίζουν τη γιαγιά της, η Σουλτάνα περιμένει να πέσει το σκοτάδι για να ξεκινήσει την κατάβαση σε γεγονότα παλιά, ανθρώπους που πέρασαν, κομμάτια Ιστορίας, μνήμες, αισθήματα... με την ελπίδα ότι την αυγή θα ξημερώσει μια νέα μέρα.

Η προσφύγιά...

Τη νύχτα που γύρισε ο χρόνος, τη νύχτα που γίνεται πενήντα χρόνων και ξεκινάει το δεύτερο μισό της ζωής της, θα συναντήσει και θα απελευθερωθεί από το παρελθόν της. Μεγαλωμένη από τη γιαγιά της στο παλιό Κουρουτζού, το καπνοχώρι της Καβάλας, καταφύγιο των προσφύγων του Πόντου, κουβαλάει το βάρος του εκτοπισμού των δικών της και ένα οικογενειακό μυστικό που την εμποδίζει να ζήσει το παρόν ελεύθερη.

Μια κοριτσίστικη πλεξούδα και ένα έγκλημα θα είναι η αφορμή για να ανοίξει το παλιό, σκουριασμένο κουτί από μπισκότα... Ένα αλησμόνητο ταξίδι στην ιστορία ενός λαού που κρατάει τη μνήμη της χαμένης πατρίδας του, και, ταυτόχρονα, το πορτρέτο μιας σύγχρονης γυναίκας που βρίσκει τη δύναμη να χαράξει τον δικό της δρόμο στη ζωή. Που μπόρεσε και ...γύρισε τον χρόνο!


Ενθουσιώδεις οι κριτικές για τη «ΔΡΥ»


http://www.psichogios.gr/book.asp?cid=22569 αντιγράφουμε τις κριτικές μερικών αναγνωστών, καθώς όλοι εμφανίζονται ενθουσιασμένοι.

ΔΗΜΗΤΡΑ: Πολύ γλυκιά αφήγηση! Η συγγραφέας, ως ραψωδός μιας άλλης εποχής, έγραψε το νόστο των ηρώων της. Μου άρεσε που αν και ο κεντρικός αφηγητής ήταν ένας, το λόγο τον πήραν και οι άλλοι ήρωες και συνέχιζαν την ιστορία μέσα από τη δική τους ματιά. Άραγε πατρίδα μας είναι αυτή, στη γλώσσα της οποίας μπορούμε να ονειρευτούμε ή όπου χτυπά η καρδιά μας;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ: Η Πηνελόπη δυστυχώς χτες μου έφυγε από τα χέρια και πήρε το πλοίο για νέες πατρίδες, έχοντας στο μπαούλο της τα κλειδιά της Σμύρνης και του Αϊδινιού για να ανοίξει άλλες πόρτες, να μπει σε άλλα μονοπάτια χαράς, πόνου, δοκιμασίας, δημιουργίας και νοσταλγίας, μέχρι να γυρίσει σαν άλλος Οδυσσέας ξανά στην Ιθάκη του, ώστε να ξαποστάσει μέχρι το επόμενο ταξίδι. Μυθιστορήματα έπαψα να διαβάζω εδώ και μια δεκαετία γιατί άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο με ιστορικά θέματα. Η Πηνελόπη όμως με καθήλωσε γιατί σ' αυτό το βιβλίο τα βρήκα όλα. Μύθο, πλοκή, συναίσθημα, δράση, παραμύθι, ιστορία. Νομίζω επάξια –και αυτό σε δικαιώνει Νοέλ– είχα εκτιμήσει ότι το βιβλίο, πριν ακόμα το διαβάσω, θα είναι ακόμα μια συνεισφορά, ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να μη γίνει η ιστορική μνήμη απλά μια ανάμνηση. Σε ευχαριστώ για αυτό που μου προσέφερες. Να είσαι γερή να μας ξαναδώσεις και άλλες τέτοιες χαρές!

ΚΕΛΕΚΟΥ ΣΩΣΩ: Όταν διάβασα το απόσπασμα του βιβλίου στην ιστοσελίδα, δεν με ενθουσίασε. Όταν όμως διάβασα το ίδιο το βιβλίο, διαψεύστηκα! Ήταν συναρπαστικό, με γέλιο, με δάκρυ, με πλοκή, με αγωνία, με νοσταλγία, με πολλή αγάπη. Ήταν βιβλίο της αφής και της γεύσης... Μπράβο!

ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: Εγώ τι να πω; Ως Κύπρια οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Νοέλ που, χωρίς να έχει επισκεφθεί ποτέ τη σκλαβωμένη μου Κερύνεια, την πήρε στα χέρια της και την ανέβασε στο βάθρο της ανθρωπιάς, της μεγαλοσύνης, της φιλοξενίας, της εγκαρδιότητας, της ζεστασιάς και της αγνής αγκαλιάς. Ως αναγνώστης μαγεύτηκα από τον τρόπο γραφής, τον στρωτό της λόγο, την πλοκή και τις ανατροπές του βιβλίου της και με αγωνία περιμένω το επόμενο που γνωρίζω ότι όπου να 'ναι έρχεται.

ΧΡΥΣΑ Δ.: Δεν έχω λόγια... Με μάγεψε, με ταξίδεψε, με συγκίνησε, μ' έκανε να νοσταλγήσω και να ονειρευτώ... Απλά υπέροχο!!!!

ΕΛΕΝΑ: Από τις πρώτες σελίδες κατάλαβα ότι πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο. Απίστευτα τρυφερές στιγμές και πολλή συγκίνηση, γοητευτικοί όλοι οι ήρωές του καθώς και η ιστορία του καθενός. Ο τρόπος που αποδόθηκε ο κύκλος της ζωής ήταν μαγευτικός, αλλά και η αγάπη με την οποία ήταν δεμένοι οι ήρωες μεταξύ τους ήταν παραδειγματική!!! Λίγα βιβλία μου δημιούργησαν παρόμοια συναισθήματα. Πραγματικά πιστεύω πως θα αγαπηθεί πολύ αυτό το βιβλίο!!!!!
ΣΤΕΛΛΑ: Ένα πολύ όμορφο και καλογραμμένο μυθιστόρημα που μας ταξίδεψε σε ωραία μέρη με ωραίους ανθρώπους! Ένιωσα μέσα από αυτό το βιβλίο την πίκρα του ξεριζωμού, καθώς ανακάλυπτα τα ήθη κι έθιμα της κάθε περιοχής. Η Πηνελόπη του Τζόνι υπήρξε πραγματικά ηρωίδα! Καθώς και τα παιδιά της Ζόι! Προτείνω αυτό το βιβλίο να διαβαστεί από πολλούς. Θερμά συγχαρητήρια στη συγγραφέα!

ΝΙΚΗ ΤΣΑΟΥΣΗ: Με έκανε να ταξιδέψω στο παρελθόν, να θέλω να γνωρίσω τις ρίζες μου... Μακάρι να το διαβάσουν πολλοί, γιατί αξίζει!

ΑΚΑΜΑS, BLOGGER: Οφείλω να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις ωραίες στιγμές που πέρασα αγκαλιά με το βιβλίο σου, για τα ταξίδια που έκανα, για τα έντονα συναισθήματα που μου ξύπνησε. Νιώθω μεγάλη χαρά καθώς διαπίστωσα ότι πίσω από τις γραμμές αυτού του βιβλίου κρύβεται ένας καταπληκτικός άνθρωπος που μπορεί και θέλει να προσφέρει φιλία και να μεταδίδει θετική σκέψη σε όλους. Γύρω μας επικρατεί η γκρίνια και η πνευματική μιζέρια, ας κρατήσουμε κάποια μονοπάτια ελεύθερα για να μπορεί να έρθει η ελπίδα για κάτι καλύτερο.

ΑΓΝΩΣΤΗ: Το διάβασα μέσα σε τρία βράδια. Τα συγχαρητήριά μου! Είναι πολύ καλό και ως πλοκή και ως προς το ύφος και τη γλώσσα. Μου άρεσε ιδιαίτερα η παράθεση μέσα στο κείμενο ομηρικών στίχων τι ωραία έμπνευση! Εύχομαι καλή συνέχεια!

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΤΣΕΑ: Και πού δεν ταξιδέψαμε με αυτό το βιβλίο... Θερμά συγχαρητήρια!

ΕΛΕΝΗ ΑΡΑΠΙΟΥ: Με το βιβλίο σας ταξίδεψα πραγματικά. Το βρήκα εξαιρετικά καλογραμμένο και προσεγμένο και την πλοκή του συναρπαστική. Ήταν η πρώτη φορά που σε βιβλίο δεν με κούρασαν οι παρομοιώσεις. Αρκεί να σας πω ότι το πήρα μαζί μου στην τράπεζα που δουλεύω γιατί δεν μπορούσα να το αφήσω!

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ: H Πηνελόπη χάνει τους γονείς της και τη μεγαλώνει ένας εύπορος φίλος του πατέρα της, ο Καλφατζής, που ζει στην Κερύνεια με την οικογένειά του. Από τότε αλλάζει η ζωή της. Μας ταξιδεύει από το Αϊδίνι και την Σμύρνη ως την Κύπρο, την Αθήνα και την εξωτική Ινδία.

ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ: Παρά τις δυσκολίες των ηρώων του και τον κατατρεγμό τους, το βιβλίο είναι τόσο τρυφερό και γλυκό που δύσκολα το αφήνεις από τα χέρια σου. Έχει ωραία πλοκή με περιεχόμενο και η απόδοσή του είναι τέλεια. Η συγγραφέας έχει δέσει άψογα τις αφηγήσεις μεταξύ τους χωρίς να κουράζει. Η αγάπη είναι διάχυτη σε όλο το βιβλίο και οι χαμένες πατρίδες δύσκολα θα ξεχαστούν. Είναι ένα βιβλίο που σίγουρα το θυμάσαι για καιρό! Συγχαρητήρια στη συγγραφέα και καλή δύναμη για επόμενες συγκινήσεις!

ΦΩΤΕΙΝΗ: Καταπληκτικό! Ένα ακόμα καλό βιβλίο που σε ταξιδεύει σε πατρίδες χαμένες. Πάρα πολύ ωραίο. Συγχαρητήρια!

Εφημερίδα ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Η πλοκή της μυθιστορίας μπερδεύεται με την Ιστορία. Μέσα από την προσωπική ζωή των μελών μιας οικογένειας, ο αναγνώστης πραγματοποιεί ένα λογοτεχνικό ταξίδι στην ελληνική ιστορία και στην ηθογραφία της κάθε εποχής και περιοχής... Σε ένα βαθύτερο, δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης, ο αναγνώστης θα ταξιδέψει στο χρόνο και θα φτάσει στην ομηρική εποχή όπου η συνονόματη ηρωίδα Πηνελόπη θα του κλείσει το μάτι και, με στίχους από την Οδύσσεια, θα του καταδείξει ότι σημερινές αξίες όπως η πατρίδα και η νοσταλγία του τόπου σου, η συντροφική αγάπη και το ανθρώπινο καθήκον είναι απλά αρχέγονες... Η αλυσίδα της δράσης θα τον παρασύρει και θα τον αφήσει στο κλείσιμο του βιβλίου με ένα παλιό κλειδί, ένα τέλειο θαλασσινό βότσαλο και την μη-οσμή ενός μη-με-λησμόνει.

ΚΑΜΠΙΣΕΛΗ ΜΑΤΙΝΑ: Με ταξίδεψε το βιβλίο σας! Μέσα του βλέπει κανείς ότι η ζωή μπορεί να ανατραπεί πολύ εύκολα και το όνειρο να γίνει εφιάλτης. Συγχαρητήρια!

ΣΑΝΙΔΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ: Ο τρόπος γραφής γλαφυρός, ευαίσθητος, ρομαντικός, έτσι σα σιροπάκι μελωμένο στο μπακλαβά μας!

ΔΕΣΠΟΙΝΑ: Καταπληκτικό βιβλίο! Συγχαρητήρια από καρδιάς στη συγγραφέα. Μπράβο!

MAIRA: Έχω φτάσει μέχρι την μέση του βιβλίου, αλλά είμαι σίγουρη ότι μπορώ από τώρα να δώσυγχαρητήρια στην συγγραφέα. Εξαιρετικό!

ΝΑΣΙΑ: Υπέροχο βιβλίο! Διάχυτα συναισθήματα, αγάπη παντού, σε κάθε σελίδα. Τι όμορφη οικογένεια, η Πηνελόπη, ο Τζόνι, τα παιδιά τους, όλοι οι χαρακτήρες, τόσο ρεαλιστικά και ανθρώπινα δοσμένοι... Καταπληκτικό! Το συστήνω χωρίς καμία επιφύλαξη!

ΣΥΜΕΛΑ: Τέλειο! Το διάβασα μέσα σε μια μέρα. Με ταξίδεψε στις αλησμόνητες πατρίδες.

ELENH SITARA: Άλλο ένα καταπληκτικό βιβλίο που σε απομακρύνει από την καθημερινότητα και σου αφήνει μια γλυκιά γεύση...
ΛΕΝΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Ταξίδια, εμπειρίες από τόπους, από εικόνες, από γεύσεις, από μυρωδιές, από ακούσματα... Νόελ, πόσο πολύ απόλαυσα, συγκινήθηκα, και τέλος έκλαψα με το βιβλίο σου. Μέσα σε τρεις ημέρες, σε μία παραλία, το διάβασα, θυμήθηκα, νοστάλγησα... Πόσο αγάπησα τη Ζόη! Σ' ευχαριστώ πολύ γι αυτό που μου χάρισες!
ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΜΠΑΤΖΑΚΑ: Υπέροχο!!!
ΑΝΤΩΝΙΑ: Πάρα πολύ ωραίο!!!!!!!!!!!

SMARAGDENIA: Ένα υπέροχο ταξίδι στις Χαμένες Πατρίδες, στην Κύπρο, στην Ανατολή, δοσμένο με τρόπο μοναδικό...


ΣΜΑΡΑΓΔΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ: Φαίνεται ενδιαφέρον, καλογραμμένο, γεμάτο ζωντάνια!



ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ
Συγγραφέας: Νοέλ Μπάξερ
Κατηγορία ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ
Ημ. Έκδοσης: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010
Ηλικιακή Ομάδα: ΕΝΗΛΙΚΕΣ
ISBN 978-960-453-679-5
Σελίδες 440
Τιμή Πώλησης 18,80 €

ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΩΝ 12


Το μυθιστόρημα των 12


Μια ιστορία για την αλήθεια που κρύβουμε μέσα μας...


Δώδεκα άνθρωποι, δώδεκα ξεχωριστές προσωπικότητες, η καθεμία με τις δικές της «λεπτομέρειες», τις διαστάσεις, τις σπουδές, τα ενδιαφέροντα, την καριέρα, τις ελπίδες, τους φόβους, τις ασχολίες, δώδεκα ξεχωριστά άτομα που δεν είχαν ποτέ βρεθεί κάπου όλα μαζί, έτρεξαν το καλοκαίρι του 2009 μια ιδιαίτερη, πρωτότυπη πνευματική σκυταλοδρομία.


Έγραψαν ένα μυθιστόρημα. Κομμάτι-κομμάτι.


Εκκίνηση πήρε ο Μίλτος Γήτας, έτρεξε τη διαδρομή του, έδωσε τη σκυτάλη στην Παυλίνα Κωνσταντάρα κι εκείνη συνέχισε να τρέχει στην ίδια διαδρομή, αλλά με τα δικά της βήματα. Έδωσε τη σκυτάλη στην Εύη Γνωστοπούλου, που συνέχισε το τρέξιμο στα ίδια χνάρια αλλά με τα δικά της παπούτσια, πέρασε τη σκυτάλη στον Βαγγέλη Αυγουλά, που συνέχισε να τρέχει με τη δική του αναπνοή και μετά, η Ράνια Αηδώνη και μετά η Μαρίνα Καρπόζηλου, η Χριστίνα Κόλλια, η Μαρία Κατούφα, η Ελίνα Οικονόμου, ο Μιλτιάδης Δημητρίου, η Ελένη Βασιλοπούλου, ώσπου ο τελευταίος δρομέας, ο Δημήτρης Κωνσταντάρας, τερμάτισε.

Περισσότερα διαβάστε στο : http://atticapress.gr/culture/books/5665----12.html

Attica Press περιοδικό ποικίλης ύλης - κάθε μήνα στα περίπτερα της Αττικής



Σκληρή δουλειά ενός και πλέον έτους.  Από πέντε δημοσιογράφους και δεκάδες φίλους.
Και το αποτέλεσμα είναι αυτό.  Τώρα πια το νερό μπήκε στ' αυλάκι.  Και τρέχει, τρέχει και συνεχίζει να τρέχει.  Μπαίνει στα σπίτια, στα καταστήματα, στους δήμους, στις υπηρεσίες. 

Μέχρι σήμερα μόνον θετικά σχόλια εισπράττουμε.  Αλλά και οι καλόπιστες παρατηρήσεις είναι πάντα ευπρόσδεκτες.

Σας ευχαριστώ όλους για την προβολή και την υποστήριξή σας σ' αυτή τη νέα προσπάθεια.

Ο Ανδρέας, ο Νίκος, ο Νεκτάριος, ο Κώστας, όλοι οι συνεργάτες μας και όσοι συνέβαλαν σ' αυτή την προσπάθεια, σας ευχαριστούμε ξανά και ξανά.

Το δεύτερο τεύχος ήδη " κυοφορείται" .  Με ακόμα πιο πλούσια ύλη και χρηστικές πληροφορίες.

Σύντομα λοιπόν κοντά σας και το τεύχος Μαίου.  Και πάντα μιλάμε για το περιοδικό ποικίλης ύλης

ATTICA  PRESS

Και φυσικά για την καθημερινή σας ενημέρωση:  atticapress.gr