Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Άδειασαν… τον Υπουργό Διαμαντίδη οι ναυτικοί

ΠΝΟ  προς Διαμαντίδη: «Ενεργείτε σαν δικτατορίσκος τριτοκοσμικής χώρας…»

 Αγανάκτηση, οργή και θυμό προκάλεσαν στους ναυτικούς οι δηλώσεις του Υπουργού
Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη ο οποίος μεταξύ άλλων είπε για τους
απεργούς: «Εάν παρθεί μία απόφαση, από οποιαδήποτε κυβέρνηση και πει δουλέψτε, θα δουλέψουν».
Η – προφανώς – απερίσκεπτη αυτή φράση του Υπουργού, δεν αφέθηκε να «πέσει» κάτω
από τους επιστρατευμένους ναυτικούς.  ΣΕ μία ανοικτή επιστολή, επικρίνουν με οξύτατους
χαρακτηρισμούς τη φράση του, ενώ του χρεώνουν και απόπειρα παραπλάνησης και
παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης.
Ολόκληρη η επιστολή των συνδικαλιστών έχει ως ακολούθως: « Με μεγάλη έκπληξη ακούσαμε τον
Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννη Διαμαντίδη, να δηλώνει στο ΒΗΜΑ fm, ότι «ήρθαν τρία καράβια
γεμάτα φορτηγά. Τα πληρώματα δεν απεργούσαν. Εάν παρθεί μία απόφαση, από οποιαδήποτε κυβέρνηση
 και πει δουλέψτε, θα δουλέψουν».

Γιατί κλαίει ο μπαμπάς, μαμά;


Της Νοέλ Μπάξερ*

Ένας άντρας οικογενειάρχης άνεργος είναι διαφορετική περίπτωση από την αντίστοιχη γυναίκα.

Από τη μέρα Νο 1, του συμβαίνουν κοσμοϊστορικές αλλαγές. Πρώτο τεράστιο θέμα, δεν ξέρει πώς να γεμίσει τη μέρα του. Ξαφνικά ανακαλύπτει πόσο μεγάλη σε διάρκεια είναι η μέρα. Και πόσο άδεια χωρίς δουλειά.

Μέσα στο σπίτι του βρίσκει ένα καθεστώς που καθορίστηκε την Εργαζόμενη Περίοδο, το οποίο καθεστώς αφού περάσει ένα πρώτο διάστημα που το μελετάει αφ΄υψηλού (τώρα που έχει τον χρόνο και που είναι στο σπίτι), στην συνέχεια θα εργαστεί σκληρά ώστε να το βελτιώσει. Η βελτίωση σημαίνει ανατροπή του Καθεστώτος, ολική ή στα σημεία, και η Ιστορία έχει δείξει ότι δεν πρόκειται για αναίμακτη διαδικασία.

Η πολεμική τακτική που θα επιλέξει ο μέσος τέως εργαζόμενος πατέρας είναι ένα ξενόφερτο είδος που το κουβάλησε από το γραφείο. Στα σπίτια η εργασιακή επιχειρηματολογία γύρω από ένα οβάλ γραφείο, το πηγαδάκι στην κουζίνα πάνω από την καφετιέρα, τα σημειώματα με κοινοποιήσεις στους ανωτέρω, η επίπληξη με κλειστές τις πόρτες, είναι άγνωστες πολεμικές μηχανές. Στα σπίτια επικρατεί το αντάρτικο, το ινδιάνικο γιούρια. Τα ξεσπάσματα του όχλου των παιδιών μπορούν να αφήσουν άφωνο, και βαριά τραυματισμένο, το ικανότερο μεγαλοστέλεχος μπαμπά.

Εισαγγελική έρευνα για τον εφοπλιστή-μούτσο Απ. Βεντούρη : SofokleousIn.GR

Ευτυχώς τελικά κατάλαβαν περισσότεροι, τι σημαίνει εικονική ναυτολόγηση και πολύ περισσότερο ότι η εικονική ναυτολόγηση του όποιου ΜΗ ΝΑΥΤΙΚΟΥ συνεπάγεται και απώλεια εσόδων για το κράτος (μειωμένη φορολογία) και διασπάθηση των κεφαλαίων που διατίθενται για την πρόνοια των πραγματικών ναυτικών (οικογενειακά επιδόματα) αλλά και επιπλέον διασπάθηση πόρων από την επιβάρυνση που προκαλεί ο ψευτοναυτικός στον Οίκο Ναύτου (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) του ιδίου και προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του και φυσικά η επιπλέον σύνταξη που θα λάβει από το ΝΑΤ τη στιγμή μάλιστα που το άλλωτε εύρωστο Ασφαλιστικό Ταμείο των Ναυτικών, συντηρείται πλέον από τον κρατικό κορβανά. Εισαγγελική έρευνα για τον εφοπλιστή-μούτσο Απ. Βεντούρη : SofokleousIn.GR

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

ΤΙ: Ζωντανή Βιβλιοθήκη, μια βιωματική δράση για τις διακρίσεις, την προκατάληψη, τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

ΠΟΥ: Δημοτική Αγορά Κυψέλης

ΠΟΤΕ: Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, ώρα 12.00-17.00

Τη Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Η Ζωντανή βιβλιοθήκη δεν αποτελείται από χάρτινα βιβλία, αλλά από ανθρώπους με διάθεση να μοιραστούν τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους, με στόχο να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις και  να ενισχύσουν την προώθηση της ποικιλομορφίας.
Οι ιστορίες ενός πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, μιας κωφής ηθοποιού, μιας γυναίκας από την Αφρική, ενός gay άνδρα ή ενός οροθετικού, ανθρώπων που έχουν υποστεί χρόνιο θεσμικό και κοινωνικό ρατσισμό, ξετυλίγονται όχι μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου αλλά μέσα από μια προσωπική συζήτηση του αναγνώστη/αναγνώστριας με το "ζωντανό βιβλίο" που αυτός/αυτή έχει επιλέξει.
Τον τελευταίο χρόνο στην Αθήνα, μια ομάδα από εθελοντές και εθελόντριες ξεκίνησαν την πρωτοβουλία «Ζωντανή Βιβλιοθήκη», η οποία είναι ένα εξαιρετικό μέσο άσκησης στη συνύπαρξη, εκπαιδεύοντας στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων. Μέχρι τώρα έχουν διεξαχθεί με επιτυχία εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης αλλά και στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ.
Στην απλούστερή της μορφή, η «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» είναι ένα είδος κινητής βιβλιοθήκης, που ενθαρρύνει τη διάδραση και το διάλογο, μέσα από την απλότητα και τη θετική διάθεση. Αντικείμενα δανεισμού δεν είναι, όμως, βιβλία, αλλά εθελοντές και εθελόντριες συνάνθρωποί μας που  εκθέτουν την μοναδικότητα τους, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τα στερεότυπα και να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις μας. Τα ράφια της Ζωντανής βιβλιοθήκης διαθέτουν προς τους/τις αναγνώστες/στριες «ανθρώπινα βιβλία», τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους. Και κάτι παραπάνω: τη διάθεσή τους να τα επικοινωνήσουν όλα αυτά με έναν τρόπο που να ενισχύει την προώθηση της ποικιλομορφίας.

ΟΙ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΝΑΥΤΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΕΝΤΟΥΡΗ - ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ

Στη βουλή πρόκειται να συζητηθεί το θέμα του κ. Απόστολου Βεντούρη, ο οποίος σύμφωνα με το μηχανογραφικό της Υπηρεσίας Ναυτικών Μητρώων, φέρεται να ναυτολογήθηκε κατά περιόδους σε διάφορα πλοία από το 1980 μέχρι σήμερα ενώ οι ναυτολογήσεις του ήσαν εικονικές, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τον Κώδικα Ναυτικού Δικαίου χαρακτηρίζεται ως "ναυτικό έγκλημα".

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Εισαγγελία Πειραιά διέταξε Προκαταρκτική Έρευνα ενώ ο Αρχηγός του Λιμενικού χρειάστηκε να περάσουν περίπου δέκα ημέρες για να διατάξει ΕΔΕ παρά το γεγονός ότι γνώριζε τα γεγονότα.  Απάθεια επίσης για το θέμα επέδειξε και ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης, γεγονός που σχολιάζεται με καθόλου κολακευτικά λόγια από ανώτερους αξιωματικούς του Λιμενικού. 

Τώρα πλέον που η "θαλάσσια υπηρεσία" του "ναυτικού"  Απόστολου Βεντούρη του Κωνσταντίνου έγινε  φέιγ βολάν που διασκορπίζεται από το΄λιμάνι του Πειραιά ως τη πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα, ίσως και ο Υπουργός οδηγηθεί σε αυτοκριτική για τη μέχρι χθες στάση του απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα.