Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Καλοί μου αμερικανοί απλά μαθηματικά είναι…

Γιατί διαμαρτύρεται ο Μπράιζα; Δεν μπορεί να κατανοήσει τα αυτονόητα; Διαβάζω στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε το τσιράκι της Ράις, Ματ Μπράιζα, πως είναι δυσαρεστημένες οι ΗΠΑ από την γενικότερη στάση της Ελλάδας απέναντί τους… Μάλιστα, απορεί, εν ολίγοις, γιατί συμβαίνει αυτό… Στην ίδια συνέντευξη βγάζει όση χολή έχει μέσα του εναντίον της Ελλάδας, προκαλώντας για το Σκοπιανό ρίνχοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στην Ελλάδα για την μη επίλυσή του μέχρι τώρα, για τις «γκρίζες» περιοχές του Αιγαίου αναφέροντας καθαρότατα τα Ίμια με την Τουρκική τους ονομασία «Καρντάκ» προσθέτοντας (με νόημα) πως κάθε πλευρά έχει τη δική της ονομασία, για το Κυπριακό, αναφέροντας ψευδώς πως οι ΗΠΑ εργάζονται για ένα μη τεταμένο περιβάλλον για την Τουρκία και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ που θέλουν «φροντίδα», για την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας κάνοντας συστάσεις να απομακρυνθεί η χώρα μας από την Ρωσία…Μόνο θαυμασμός μπορεί να υπάρξει για την ποιότητα της νοημοσύνης του συγκεκριμένου (αναπληρωτής βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών, κάτι σαν το «μαζεύω τα χαρτιά από το γραφείο του υφυπουργού όταν αυτά πέσουν και λείπει ο υπεύθυνος για τα σκουπίδια…), που τολμά τόσο ξεδιάντροπα να προσβάλει τη νοημοσύνη του κάθε Έλληνα!!!Τα πράγματα είναι πολύ απλά και δεν επιθυμεί να τα δει ο συγκεκριμένος δούλος της Ράις. Εάν οι ΗΠΑ επιθυμούσαν να έχουν καλές σχέσεις με την Ελλάδα, αυτό έπρεπε να το φροντίσουν οι ίδιοι οι αμερικανοί, βοηθώντας την «σύμμαχό» τους στα ό,ποια προβλήματα έχει και όχι εργαζόμενοι στο να δημιουργήσουν και άλλα, ακόμη μεγαλύτερα.Εάν θέλεις κάποιον σαν φίλο, του συμπεριφέρεσαι πρώτος εσύ σαν φίλος και δεν τον αντιμάχεσαι σε καθημερινή βάση, υποσκάπτοντας συνεχώς τα δικαιώματα και τις θέσεις του.Εάν αγαπητέ απομακρύνεσαι από τους Έλληνες και φροντίζεις να τους δημιουργείς προβλήματα, προσεταιριζόμενος ανοιχτά θέσεις κρατών που επιβουλεύονται την Ελληνική κυριαρχία (επί του Ελληνικού εδάφους), την Ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, πως είναι δυνατόν να περιμένεις να σε πλησιάσουν με φιλικές διαθέσεις αυτοί τους οποίους πολεμάς;Εσείς έχετε το πρόβλημα αγαπητοί αμερικανοί… Εσείς έχετε τεράστια προβλήματα και απλά τα κάνετε ακόμη μεγαλύτερα. Χάνοντας στρατηγικούς συμμάχους, το μόνο που κατορθώνετε είναι να γίνεστε ασθενέστεροι. Οι επιλογές σας είναι ατιμωτικές για τους κλασικούς συμμάχους σας και απλά εισπράττετε αυτό που δεν θέλετε.Σε καιρούς χαλεπούς για τις ΗΠΑ, καλά θα είναι να αναπροσαρμόσετε και να επαναπροσδιορίσετε τις επιλογές εκείνες που σας έκαναν να σέρνεστε σαν υπερδύναμη και να δηλώνετε παγκοσμίως πως «πτωχεύσατε»!!!Ίσως, τότε, να αρχίζουν να αλλάζουν οι εις βάρος σας καταστάσεις…Και μόνο εσείς μπορείτε να το κάνετε αυτό… Κωνσταντίνος
Έγιναν αυτό που κορόιδευαν Της Ίριδας Παπακώστα * Μια φορά κι ένα καιρό σε ένα σπίτι τόσο μικρό όσο το δάχτυλό μου, ζούσε μια οικογένεια। Ο πατέρας ήταν ο Μαμούφ, η μητέρα η Σπατάλ, ο Ασχέτ ο μεγάλος γιος, η Λεφτούλ η μεσαία κόρη και τα μικρά δίδυμα: ο Βλαχ και η Αχ! Είχαν ένα πρόβλημα। Δεν είχαν πού να βάλουν τα πράγματά τους। Είχαν πολλά λεφτά και αγόραζαν συνεχώς πράγματα। Ρούχα και παπούτσια έπαιρναν κάθε μέρα। Είχαν σπίτια στην Αίγυπτο, στο Τσιμπουτί, στην Ελλάδα, στο Βόρειο Πόλο, στην Αφρική και στην Αμερική। Ο Μαμούφ ήταν ένας χοντρός κύριος। Ήταν ο πρωθυπουργός। Συνέχεια έτρωγε। Τα λεφτά έτρεχαν απ' τα πατζάκια του। Η γυναίκα του η Σπατάλ ήταν μια όμορφη ψωνάρα που ντυνόταν με ό,τι πιο ακριβό στην αγορά। Ο Ασχέτ ήταν ένας χεβιμεταλάς που το αλκοολίκι του ήταν το συγκρότημα "Σταφάνια και φέρετρα"। Ό,τι είχε σχέση με αυτούς το αγόραζε διπλό। Η Λεφτούλ ήταν ίδια με τη μαμά της। Η Αχ ήθελε όλες τις Barbie του Jumbo διπλές। Ο Βλαχ ήθελε όλες τις καουμπόικες και Nija στολές της αγοράς। Όλα κυλούσαν σχεδόν τέλεια εκτός από το ότι δεν είχαν χώρο για τα πράγματά τους। Είχαν 20 αποθήκες γεμάτες πράγματα μα ήθελαν κι άλλες। Μια στιγμή έδιωξαν τον Μαμούφ από την Βουλή και έγινε μια τρομερή ληστεία που τους έκλεψαν όλα τα ρούχα και παπούτσια। Επίσης τους διάλυσαν το σπίτι, τα κρεβάτια, τα τραπέζια, τις καρέκλες, τους καναπέδες και τις αποθήκες। Έμειναν στο δρόμο। Τελικά έγιναν αυτοί που κορόιδευαν। Άρχισαν να τρώνε μέσα απ' τον σκουπιδοτενεκέ, να κοιμούνται στο πεζοδρόμιο μέσα σε εφημερίδες και να πίνουν βρόμικο νερό από λακούβες। Έγιναν αυτό που κορόιδευαν για να μάθουν ότι ζούνε στον κόσμο και φτωχοί άνθρωποι.
*Ποια είναι η Ίρις Παπακώστα
Η 'Ιρις Παπακώστα είναι ένα παιδί μόλις 10 ετών. Φοιτά στην Ε΄ τάξη των εκπαιδευτηρίων Δούκα. Όταν μου έστειλε το κείμενό της δεν άντεξα να μη της πάρω μια συνέντευξη όπου εκεί μου αποκαλύφθηκε ένα παιδί πολύ διαφορετικό, πολύ ψαγμένο, εξαιρετικά κατατοπισμένο για τα προβλήματα της καθημερινότητας και κυριολεκτικά ένα παιδί …βιβλιοφάγο। Μου αράδιασε μέσα σε ένα-δύο λεπτά τίτλους και τίτλους βιβλίων που διάβασε... "Τρελαίνομαι για βιβλία" μου είπε χαρακτηριστικά ενώ μου αποκάλυψε ότι έχει και οικολογικές ευαισθησίες, ότι μέσα από ένα βιβλίο που της χάρισε η μητέρα της έμαθε πως να εξοικονομεί τα χρήματά της, πως να μη χαλάει νερό, πως να προστατεύει το περιβάλλον। Η Ίρις Παπακώστα, είναι ένα παιδί που κάθε γονιός θα ήθελε να έχει। Η Ίρις Παπακώστα όμως δεν γεννήθηκε με το πλούσιο λεξιλόγιο, μετην ευστροφία μυαλού και με τις οικολογικές ευαισθησίες। Αλλά ειναι ένα παιδί που ζυμώθηκε από νέους και άξιους γονείς।
Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΜΕ ΑΙΜΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
από την ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ
ΑΣ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΟΥΝ
ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
ΦΗΦΙΣΕ ΚΙ ΕΣΥ
Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου Το MSNBC πραγματοποιεί μία έρευνα για το αν η Γενοκτονία των Αρμενίων θα πρέπει να αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ ή όχι। Μόλις λίγα λεπτά πριν τα αποτελέσματα είχαν ως εξής: "Ναι" 20%, "Όχι" 80% ! Οι Τούρκοι έχουν κινητοποιήσει μία παγκόσμια εκστρατεία για την μη αναγνώριση της Γενοκτονίας (να ψηφίσουν "Όχι" στην έρευνα) αλλά εμείς δεν θα πρέπει να τους το επιτρέψουμε। Η Γενοκτονία των Αρμενίων αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, μεταξύ άλλων από τους Τούρκους ενάντια στην Ανθρωπότητα, και θα πρέπει οπωσδήποτε να αναγνωριστεί. Υποχρέωση όλων μας: Ας ψηφίσουμε "ΝΑΙ" (YES) στην ακόλουθη σελίδα। Προωθήστε αυτό το μήνυμα σε όποιον γνωρίζετε. http://www।msnbc.msn.com/id/21253084>>

ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

"ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ" Η UNICEF για τους πρόσφυγες και τα προσφυγόπουλα

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 ένοπλες συρράξεις και έκτακτες καταστάσεις επείγουσας ανάγκης χτύπησαν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά. Παιδιά εκτοπίστηκαν μέσα στην ίδια τους τη χώρα ή έγιναν πρόσφυγες μέσα στην ταραχή των ενόπλων συρράξεων. Στη δεκαετία που μεσολάβησε από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το 1989, πάνω από 2.000.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί και πάνω από 6.000.000 παιδιά τραυματίσθηκαν ή έμειναν ανάπηρα σε ένοπλες συγκρούσεις, 12.000.000 παιδιά έμειναν άστεγα, τουλάχιστον 1.000.000 έμειναν ορφανά ή αποχωρίσθηκαν τους δικούς τους και 10.000.000 παιδιά έχουν ψυχολογικά τραύματα λόγω πολέμου.

Σύμφωνα με τη UNICEF το 50% των 57,4 εκατομμυρίων εκτοπισμένων ατόμων λόγω ενόπλων συρράξεων σε όλο τον κόσμο, είναι παιδιά.

Παιδιά Πρόσφυγες Τα παιδιά-πρόσφυγες καταβάλλουν βαρύτατο τίμημα, υποσιτίζονται, μαστίζονται από ασθένειες, δεν εμβολιάζονται και δεν πάνε σχολείο. Και μόνο η περιαγωγή τους σε κατάσταση προσφυγιάς προκαλεί ανεπούλωτες βλάβες στον παιδικό ψυχισμό. Κύριο μέλημα της UNICEF είναι η συγκέντρωση και η καταγραφή των παιδιών προσφύγων, η ψυχολογική τους υποστήριξη, η επαναλειτουργία των σχολείων που έχουν καταστραφεί και η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα παιδιά. Το ενδιαφέρον για τα παιδιά αποτελεί άλλωστε και μέσο αντιμετώπισης της βίας. Οι πόλεμοι δεν πρόκειται να εξαφανιστούν εν μια νυκτί αλλά η UNICEF σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς - όπως η Ύπατη Αρμοστεία των Ην. Εθνών για τους Πρόσφυγες, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού - ξέρει ότι μπορεί να συνεισφέρει στο να μετριάσει τις συνέπειες των πολέμων στα γυναικόπαιδα.

η ψυχολογική τους υποστήριξη, η επαναλειτουργία των σχολείων που έχουν καταστραφεί και η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα παιδιά। Το ενδιαφέρον για τα παιδιά αποτελεί άλλωστε και μέσο αντιμετώπισης της βίας. Οι πόλεμοι δεν πρόκειται να εξαφανιστούν εν μια νυκτί αλλά η UNICEF σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς - όπως η Ύπατη Αρμοστεία των Ην. Εθνών για τους Πρόσφυγες, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού - ξέρει ότι μπορεί να συνεισφέρει στο να μετριάσει τις συνέπειες των πολέμων στα γυναικόπαιδα.

Η Αντιπολεμική Ατζέντα UNICEF

Το 1996 η UNICEF γιόρτασε την πεντηκοστή της επέτειο με τη δημοσιοποίηση της Αντιπολεμικής της Ατζέντας που ορίζει τους τρόπους προστασίας των παιδιών σε κατάσταση πολέμου. Πρωτοβουλίες της UNICEF όπως η δημιουργία "ζωνών ειρήνης" έχει ήδη αποδείξει την αξία και τη χρησιμότητά της με προσωρινές εκεχειρίες ώστε να μπορέσουν να εμβολιασθούν τα παιδιά στις εμπόλεμες περιοχές και με την άδεια διέλευσης φορτίων με τρόφιμα δια μέσου των εχθρικών γραμμών. Περίοδοι κατάπαυσης του πυρός έχουν συμφωνηθεί ως "ημέρες ηρεμίας" σε Αφγανιστάν, Κογκό, Ελ Σαλβαδόρ, Λίβανο, Σουδάν, Ουγκάντα και αλλού.

Βοήθεια της UNICEF σε προσφυγόπουλα

  • Υγεία
  • Εκπαίδευση
  • Προστασία & εξασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • Κοινοτικές υπηρεσίες
  • Βοήθεια σε είδος (ρουχισμός, βαλιτσάκια υγιεινής)
  • Δράση κατά των ναρκών

Ανακούφιση για τα Παιδιά του Πολέμου Η UNICEF ΣΕ ΔΡΑΣΗ

  • Διανομή τροφίμων, καθαρού νερού, καταλυμάτων, σετ υγιεινής.
  • Βασική ιατρική φροντίδα, δημιουργία και εφοδιασμός ιατρικών κέντρων.
  • Εμβολιασμός, επαναληπτικά εμβόλια, παροχή εξοπλισμού συντήρησης και μεταφοράς εμβολίων.
  • Διανομή "σχολείων σε μια τσάντα", καθένα από τα οποία περιέχει πλήρες υλικό και εξοπλισμό για μια τάξη 40 παιδιών και τον εκπαιδευτικό.
  • Καταγραφή ασυνόδευτων παιδιών και επανένωση με τις οικογένειές τους.
  • Η UNICEF δημιουργεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς "χώρους φιλικούς προς τα παιδιά". Σε κάθε τέτοιο χώρο υπάρχουν 6 σκηνές στις οποίες διενεργούνται δραστηριότητες που περιλαμβάνουν: βασική εκπαίδευση, συμβουλευτική για ψυχολογικά τραύματα, παιχνίδι, πλύσιμο βρεφών και θηλασμό.

Γιουγκοσλαβία Στην κρίση του Κοσόβου, τα προσφυγόπουλα και τα παιδιά που μετακινήθηκαν εσωτερικά στη Γιουγκοσλαβία αντιπροσώπευαν ποσοστό 30%-50% των πληθυσμών που δέχτηκαν τις δυσμενείς επιπτώσεις της σύρραξης. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η UNICEF:

  • εμβολίασε 40.000 παιδιά
  • παρέδωσε 1,5 εκατ. δόσεις εμβολίων και 850.000 σύριγγες
  • διένειμε εκατοντάδες χιλιάδες άλατα ενυδάτωσης από το στόμα
  • μετέφερε δεκάδες τόνους καθαριστικών του νερού
  • απέστειλε 30.000 φορητές δεξαμενές νερού των 10 λίτρων
  • εκπαίδευσε δασκάλους και κοινωνικούς λειτουργούς σε συμβουλευτική για παιδιά με ψυχικά τραύματα
  • επισκεύασε 385 σχολικά κτίρια και συνέβαλε στην επιστροφή του 97% των παιδιών στο σχολείο.

Η βοήθεια της UNICEF στη Σερβία Η UNICEF ανέλαβε τις παρακάτω πρωτοβουλίες για τα παιδιά της Σερβίας: παροχή εξοπλισμού σε κέντρα υγείας, κατάρτιση ειδικών για τη φροντίδα παιδιών με ψυχικά τραύματα, αναδιοργάνωση των Κέντρων Μητρικής & Βρεφικής Προστασίας όπως αυτό στην Podgorica, συνέχιση της αποκατάστασης των σχολείων και αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Κρίση στο Κόσοβο - Η ελληνική συμβολή Η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF είχε διαθέσει το ποσό των 50.000.000 δρχ. για την ανακούφιση των παιδιών στην κρίση στο Κόσοβο, σε τρία ίσα μέρη ως εξής:

  • 1/3 του ποσού για εμβόλια για τα προσφυγόπουλα που κατέφυγαν στην Αλβανία
  • 1/3 του ποσού για εμβόλια για τα προσφυγόπουλα που κατέφυγαν στη FYROM
  • 1/3 του ποσού για την υγεία και την αποκατάσταση των παιδιών στη Γιουγκοσλαβία

Παλαιστίνη Η UNICEF εξοπλίζει τις ιατρικές μονάδες - κυρίως των αποκλεισμένων περιοχών της Γάζας - με τα απαιτούμενα φάρμακα, τις τράπεζες αίματος με χημικά αντιδραστήρια και εκπαιδεύει εθελοντές στην ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών

Αιθιοπία Η συνοριακή σύρραξη με την Ερυθραία έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό πάνω από 300.000 άτομα εκτοπισμένα στην περιοχή Tigray της Β. Αιθιοπίας. Η UNICEF παρέχει στους εκτοπισμένους ανθρωπιστική βοήθεια, τα απαραίτητα φάρμακα, εμβόλια, τρόφιμα και θεραπευτικό γάλα.

Τσετσενία Η UNICEF βοηθά τα παιδιά στην Τσετσενία με εμβολιασμό, ιατρικές προμήθειες και βασική εκπαίδευση. Το 1997 η UNICEF απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για 2,6 εκατομμύρια δολάρια προς αποστολή βοήθειας στην Τσετσενία. Πρώτες προτεραιότητες ήταν η αντιμετώπιση της πολιομυελίτιδας, ιατρικές προμήθειες και η αποκατάσταση της βασικής εκπαίδευσης.

Ρουάντα Η UNICEF δραστηριοποιείται για την επανένωση παιδιών με τις οικογένειές τους όπως στη Ρουάντα όπου τουλάχιστον τα μισά από τα 100.000 ασυνόδευτα παιδιά του εμφυλίου ξαναβρήκαν τις οικογένειές τους χάρη στις προσπάθειες της UNICEF.

Δυτικό Τιμόρ Η UNICEF παρέχει διατροφή σε 7.000 παιδιά από το Αν. Τιμόρ, που βρίσκονται σε κίνδυνο. Το γραφείο της UNICEF στην πόλη Atambua διανέμει στις οικογένειες φαγητό και συμπληρώματα σιδήρου καθώς και κάψουλες βιταμίνης Α για παιδιά κάτω των 5 ετών.

Περιβαλλοντικοί πρόσφυγες

Κάθε μέρα χιλιάδες ανθρώπων πληθαίνουν τις τάξεις των περιβαλλοντικών προσφύγων -κυνηγημένοι από την αποδάσωση, τις φυσικές καταστροφές, τα πυρηνικά και βιομηχανικά ατυχήματα.

Όλο και συχνότερα, μεγάλες μάζες ανθρώπων εγκαταλείπουν τον τόπο τους σε αναζήτηση καλύτερης ζωής. Δεν φεύγουν όμως κυνηγημένοι από πολιτικούς διωγμούς, αλλά από την αποδάσωση, την παγκόσμια υπερθέρμανση, από φυσικές καταστροφές, από πυρηνικά και βιομηχανικά ατυχήματα.

αγώνας κατά της ερήμου

Δεν πρόκειται για μικρούς αριθμούς ατόμων. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Καΐρου, σήμερα υπάρχουν 30 εκατομμύρια τέτοιοι πρόσφυγες, και ο αριθμός συνεχώς αυξάνει. Η Αναφορά Παγκόσμιων Καταστροφών που εκδίδεται κάθε χρόνο από τον Ερυθρό Σταυρό αναφέρει ότι εμφανίζονται 5.000 νέοι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες κάθε μέρα.

Ο διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) Klaus Toepfer, ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους αριθμούς. Εκτιμά ότι μέχρι το 2010 ο αριθμός των περιβαλλοντικών προσφύγων θα έχει φθάσει τα 50 εκατομμύρια, που σημαίνει ότι θα αυξάνονται με αριθμό 8.500 την ημέρα.

Ο πρώτος που προσδιόρισε την ύπαρξη περιβαλλοντικών προσφύγων ήταν ο El-Hinnawi, όταν δούλευε στο UNEP το 1985. Όμως, ακόμη δεν έχουν αναγνωριστεί επίσημα ως πρόσφυγες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και έτσι δεν μπορούν καν να διεκδικήσουν προστασία ή άσυλο.

Η Σύμβαση της Γενεύης που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1951, δεν καλύπτει τους περιβαλλοντικούς πρόσφυγες. Σύμφωνα με τη Σύμβαση πρόσφυγας είναι αυτός που υφίσταται διωγμό «λόγω της φυλής, της θρησκείας, της εθνικότητας, της συμμετοχής του σε κάποια κοινωνική ομάδα ή της συμφωνίας του με κάποια πολιτική άποψη».

Ο Επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR) ξεχωρίζει μεταξύ πολιτικών και "κοινωνικών" προσφύγων, τους οποίους υπολογίζει σε περίπου 20 εκατομμύρια, και τους οποίους απλά θεωρεί ανθρώπους που έχουν μετακινηθεί από τον τόπο τους (displaced persons).

Η Σύμβαση της Γενεύης δεν είναι επαρκής, λένε οι οργανώσεις που βοηθούν τους πρόσφυγες. Είναι υπερβολικά συνδεδεμένη με την κατάσταση που επικρατούσε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε σχεδιαστεί για να επιλύσει τα προβλήματα εκείνης της εποχής.

Ακτιβιστές και ειδικοί από 22 χώρες συγκεντρώθηκαν πρόσφατα στη Βενετία της Ιταλίας στη δεύτερη Διεθνή Συνάντηση για τους Πρόσφυγες και τους Ζητούντες Άσυλο, έπ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων. Η συνάντηση οργανώθηκε από μια ιταλική μη-κυβερνητική οργάνωση (A.R.I. Onlus) σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο.

Οι αντιπροσωπείες ζήτησαν επαναθεώρηση της Συνθήκης της Γενεύης. Ο ορισμός του δικαιώματος για άσυλο και για ανθρωπιστική προστασία πρέπει να συμπεριλάβει τις ιστορικές, πολιτικές και περιβαλλοντικές αλλαγές των τελευταίων 50 χρόνων, όπως τονίστηκε στη συνάντηση.

Ο «πατέρας» της έννοιας του περιβαλλοντικού πρόσφυγα, ο El-Hinnawi, είπε ότι «μια νέα κατηγορία προσφύγων πρέπει να υιοθετηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη». Οι καταστροφές που προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αυξηθεί, οδηγώντας στη μετακίνηση εκατομμυρίων ανθρώπων. «Η παροχή επείγουσας βοήθειας καλύπτει μόνο κάποιες συγκεκριμένες (ακραίες) καταστάσεις, αλλά δεν αποτελεί λύση».

Ο αριθμός των προσφύγων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά σε επόμενες δεκαετίες, ως αποτέλεσμα της διάβρωσης του εδάφους, της αύξησης της θερμοκρασίας και της μόλυνσης των υδάτων.

Η Διακυβερνητική Ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), το σώμα που έχει επιφορτιστεί από τα ΗΕ να μελετά τις αιτίες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, προβλέπει 150 εκατομμύρια περιβαλλοντικούς πρόσφυγες μέχρι το 2050!

γυναίκα ψάχνει για νερό

Η έλλειψη νερού αναμένεται να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα. Η υπόγεια λίμνη νερού κάτω από την Σάνα, την πρωτεύουσα της Υεμένης, πρόκειται να στερέψει το 2010, σύμφωνα με τη Διεθνή Τράπεζα. Στην Κίνα, περίπου 4.000 χωριά απειλούνται με ερημοποίηση, ενώ η έρημος Γκόμπι επεκτείνεται 10.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα κάθε χρόνο.

Στη Νιγηρία, 3.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης γίνονται έρημος κάθε χρόνο. Στις ιρανικές επαρχίες του Βελουχιστάν και Σιστάν οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει περίπου 142 χωριά τα τελευταία χρόνια λόγω της προϊούσας απερήμωσης.

Μικρά νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού όπως το Τουβαλού απειλούνται από το ανυψούμενο επίπεδο της θάλασσας. Σε κίνδυνο επίσης βρίσκονται οι Κάτω Χώρες και η Δανία. Εάν, σύμφωνα με κάποιες προβλέψεις, το επίπεδο της θάλασσας ανέβει κατά ένα μέτρο στον αιώνα μας, μόνο στο Μπαγκλαντές θα δημιουργηθούν 20 με 40 εκατομμύρια πρόσφυγες!

Συχνά οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες δεν διασχίζουν σύνορα, αλλά μετακινούνται στο εσωτερικό της χώρας τους. Αυτό έγινε με την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1985 και τη διαρροή αερίων στο Μποπάλ της Ινδίας το 1984.

Οι φτωχοί του αναπτυσσόμενου κόσμου είναι οι πιο ευάλωτοι στις κλιματικές αλλαγές. Οι ίδιοι συμβάλλουν ελάχιστα στη δημιουργία του προβλήματος, είναι αυτοί όμως που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα.

(πηγή: άρθρο της Stefania Milan στο Inter Press Service)