Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

18 Τρόποι για να κάνεις οικονομία !


Υπάρχουν τρόποι και συμπεριφορές που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας, και οι οποίοι θα μας εξασφαλίσουν τη δυνατότητα όχι μόνο να αποπληρώσουμε λ/σμούς δανείων αλλά και να αποκτήσουμε ένα καλό λ/σμό καταθέσεων;
Σας μιλάω εκ πείρας, μπορείς να κάνεις τα πάντα, να ξεκινήσεις από μεγάλα χρέη στις τράπεζες και να καταλήξεις με ένα πολύ καλό λ/σμό καταθέσεων και γιατί όχι με μία καλή επένδυση στο σπίτι των ονείρων σου.

Τρώτε λιγότερο έξω:

Βάλτε στόχο να βγαίνετε για φαγητό μόνο μία φορά το μήνα. Καλείτε τους φίλους στο σπίτι σας: είναι πολύ πιο άνετα να συζητάτε στον καναπέ μετά από ένα καλό γεύμα, παρά να κουβεντιάζετε μέσα στη φασαρία, γύρω από ένα τραπέζι που πρέπει να αδειάσετε σε λίγο.
Θέμα χρόνου δεν τίθεται: στην επιχείρηση που εργάζομαι έχω κτίσει μία πολύ καλή καριέρα και έχω πολύ καλό βαθμό: Δουλεύω πολλές ώρες είναι αλήθεια, πολύ συχνά μέχρι αργά το βράδυ αλλά μερικές φορές και Σαββατοκύριακο. Το να μαγειρεύω όμως, όπως και το να κάνω κηπουρική είναι κάτι που με χαλαρώνει αφού με αποσπά εντελώς από τα καθημερινά προβλήματα. Η μαγειρική είναι η πιο εύκολη τέχνη, και με τόσες συνταγές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αξίζει και σεις να κάνετε τους πειραματισμούς σας και να καλέσετε τους φίλους σας να το απολαύσουν.

Γίνετε επιλεκτικοί στη διασκέδαση:

Το να πηγαίνει κανείς κάθε βδομάδα στο σινεμά, σημαίνει ότι το πιθανότερο είναι να βλέπει κάθε βδομάδα σαβούρες. Γίνετε επιλεκτικοί, αναλώστε φαιά ουσία, χρόνο και χρήματα μόνο σε ταινίες που αξίζουν. Και θέλω να σκεφτείτε πόσο διασκεδάζετε στριμωγμένοι σε ένα μπαρ, όρθιοι με ένα ποτό στο χέρι, με τον καπνό να έχει χωθεί μέχρι τα εσώρουχά σας προσπαθώντας να ακούσετε τι λέει η παρέα σας. Δεν θέλω να σχολιάσω για τα νυχτερινά μαγαζιά τύπου μπουζούκια, γιατί για εμένα προϋποθέτουν ένα συγκεκριμένο είδος κουλτούρας που δυστυχώς δεν με αντιπροσωπεύει.

Ψωνίστε λιγότερα ρούχα:
Ανοίξτε την ντουλάπα σας και δείτε τι πραγματικά έχετε. Κάντε ένα ξεκαθάρισμα: με αυτά που έμειναν σκεφτείτε τι θα φορέσετε σε ένα πρόγραμμα 2 εβδομάδων τόσο στη δουλειά και τα απογεύματα ή σε κάποια πιθανή έξοδο. Ακόμα πιστεύετε ότι δεν σας φτάνουν αυτά που έχετε; Σκεφτείτε ακριβώς τι σας χρειάζεται και πηγαίνετε να αγοράσετε μόνο αυτό. To shopping therapy προσφέρει στιγμιαία μόνο ευτυχία. Ο φουσκωμένος λογαριασμός στη κάρτα θα σας κάνει πολύ, μα πάρα πολύ δυστυχισμένους.

Φροντίστε τα ρούχα και τα παπούτσια σας:

Σας έχει τύχει ποτέ να μην έχετε τι να φορέσετε ένα βράδυ γιατί η ωραία σας μπλούζα είναι ακόμα στα άπλυτα με αποτέλεσμα να τρέχετε στο εμπορικό κέντρο για να βρείτε κάτι που θα φορέσετε; Μάθετε να πλένετε και να σιδερώνετε συχνά – δεν είναι μόνο θέμα οικονομίας αλλά και προσωπικής καθαριότητας και υγιεινής Μάθετε να ράβετε τις ξηλωμένες ραφές, να αντικαθιστάτε τα κουμπιά που λείπουν. Καθαρίζετε τα παπούτσια σας με ένα μαλακό πανί όταν επιστρέφετε στο σπίτι. Αγοράστε από το super market ένα καλό κερί και κάθε μήνα κάντε τους ένα πέρασμα. Τα βρώμικα αθλητικά παπούτσια πλένονται πολύ ωραία μαζί με τα πατάκια στο πλυντήριο – στις χαμηλές θερμοκρασίες βέβαια.
Αγνοείστε τις φίρμες και τα πανάκριβα ρούχα:

Το να κυκλοφορείς με μία πανάκριβη τσάντα Luis Vuiton δεν λέει πλέον τίποτα. Κυκλοφορούν τόσες φτηνές αλλά πολύ επιτυχημένες απομιμήσεις που θα πρέπει να παλέψετε πολύ για να πείσετε τους φίλους σας και η δική σας δεν είναι μία από αυτές και ότι την αγοράσατε 1.400 ευρώ! Έχω πραγματικά βαρεθεί να βλέπω να κυκλοφορούν παντού τέτοιες τσάντες. Από την άλλη υπάρχουν καταπληκτικά ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ που μπορείτε να βρείτε στην αγορά χωρίς να είναι φίρμες. Απλά προσπαθήσετε να εξασκήσετε το καλό σας γούστο ή συμβουλευτείτε ένα φίλο ή φίλη που εμπιστεύεστε το δικό τους. Μην αγοράζετε παπούτσια με 150 ευρώ απλά για να τα φορέσετε στο γραφείο. Εκτός του ότι είναι γελοίο, με την καθημερινή χρήση θα τα φθείρετε και δεν αξίζει τον κόπο.

Μην αγοράζετε τον καφέ που θα πιείτε στο γραφείο ή στον δρόμο:

Είναι αστείο να βλέπω ανθρώπους να έρχονται στο γραφείο κρατώντας ένα fredo ή ένα φραπέ στο χέρι, αγορασμένο από κάποια αλυσίδα που πουλάει τέτοια πράγματα. Το λιγότερο που θα τους στοίχισε είναι 2,5 ευρώ. Σε ένα μήνα δηλαδή ξοδεύουν για αυτόν τον καφέ το λιγότερο 65 ευρώ. Με πολύ λιγότερα χρήματα έχω αγοράσει ένα μηχάνημα που χτυπάει καταπληκτικά το γάλα και τον καφέ και ένα μεγάλο πλαστικό ποτήρι. Φτιάνω υπέροχο fredo κάθε πρωί και το παίρνω μαζί στο δρόμο για το γραφείο.

Φροντίστε να παίρνετε το φαγητό της δουλειάς από το σπίτι:

Έχετε δει πόσες θερμίδες έχει μία τυρόπιτα του εμπορίου; Δεν μιλάω για πίτσες ή σουβλάκια, που αν κάποιος τα καταναλώνει καθημερινά θα πάρει 3 κιλά σε ένα μήνα! Βλέπω μερικούς συναδέλφους να παραγγέλνουν κάθε μέρα φαγητό απ’εξω. Αυτό τους κοστίζει το λιγότερο 5-6 ευρώ. Σε ένα μήνα δηλαδή ξοδεύουν το λιγότερο 100 ευρώ για να τρώνε στη δουλειά. Να σας πω τώρα τι άλλο παρατήρησα: έχω αρκετούς συναδέλφους με καταπληκτικά σώματα. Ανεξαιρέτως κάθε ένας από αυτούς φέρνει φαγητό από το σπίτι. Είτε αυτό είναι σάντουιτς είτε μία πίτα είτε σαλάτα είτε οτιδήποτε.

Μάθετε να τρώτε υγιεινά:

Η υγιεινή διατροφή εκτός του ότι μας κρατάει αδύνατους και σε καλή φυσική κατάσταση, προστατεύει και τις οικονομίες μας. Καθιερώστε να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ μία φορά την εβδομάδα. Κάντε ένα πλάνο για το τι θα φάτε μέσα στην επόμενη εβδομάδα, φτιάξτε τη λίστα σας και πηγαίνετε με αυτή να ψωνίστε. Δεν έχει νόημα να γεμίσετε το καλάθι σας με έτοιμα ντρέσιν για σαλάτες, σοκολάτες, κέικ, κονσέρβες κεφτεδάκια κλπ. Οι συνήθειες αυτές εκτός του ότι επιβαρύνουν πολύ τον προϋπολογισμό σας με μαθηματική ακρίβεια θα σας κάνουν υπέρβαρους.
Αγνοείστε τα brand names στο σούπερ μάρκετ.

Έχτε αναρωτηθεί πόσες φορές αγοράσατε ένα προϊόν γιατί απλά σας είναι αναγνωρίσιμη η φίρμα του; Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στη χώρα μας μερικά discount super market (τύπου lidl) τα οποία προσφέρουν καταπληκτική ποιότητα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Από χαρτί τουαλέτας έως κονσέρβες ντομάτας ή ζυμαρικά. Πολλοί έχουν το επιχείρημα ότι μία συγκεκκριμένη μάρκα τους ικανοποιεί περισσότερο. Αν συμβαίνει και σε σας αυτό, απλά μία φορά δοκιμάστε μία καλή και φτηνή εναλλακτική λύση. Εάν δεν σας ικανοποιήσει στον ίδιο βαθμό μπορείτε να γυρίσετε στην παλιά σας συνήθεια.

Επαναπροσδιορίστε τη σχέση σας με την συνδρομητική τηλεόραση:

Πόσο χρόνο θέλετε να ξοδεύετε μπροστά στην τηλεόραση; Σας χρειάζεται πραγματικά να έχετε πρόσβαση σε 5.000 κανάλια; Είμαι σίγουρη ότι ενοικιάζοντας μία ταινία από το videoclub 2 ή 3 φορές τον μήνα θα σας έρθει πολύ πιο οικονομικά. Σημειώστε σε εβδομαδιαία βάση τα προγράμματα της τηλεόρασης που σας ενδιαφέρουν. Ξέρετε πόσες καλές ταινίες μπορεί να χάσατε μόνο και μόνο επειδή απλά δεν ξέρατε οτι θα παίζονταν στη τηλεόραση;

Μάθετε να συντηρείτε μόνοι το σπίτι σας: Το να βάφεις το σπίτι είναι πραγματικά πολύ εύκολο (εγώ η ίδια με το άντρα μου βάφουμε το δικό μας, και έχουμε γίνει εξπέρ σε αυτό). Επιδιορθώστε μόνοι σας τυχόν ζημιές. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες do it your self. Επωφεληθείτε!

Περιορίστε ή διακόψτε το κάπνισμα:

Και η ίδια είμαι καπνίστρια. Έχω καταφέρει όμως εδώ και αρκετά χρόνια να περιορίσω το κάπνισμα στο 1 πακέτο την εβδομάδα. Με βοήθησε βέβαια πολύ το γεγονός ότι στη δουλειά δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, και ότι δεν ανέχομαι τη μυρωδιά του τσιγάρου μέσα στο σπίτι. Εκτός ότι βοήθησα λίγο την υγεία μου, σταμάτησα και μία σημαντική διαρροή χρημάτων (εάν δεν είχα μειώσει το κάπνισμα σήμερα θα ξόδευα για τσιγάρα περίπου 100-110 ευρώ τον μήνα).

Περιορίστε τα χρέη σας στις κάρτες και στα δάνεια:

Έχετε ποτέ υπολογίσει πόσο τόκο πληρώνετε κάθε χρόνο για να διατηρείτε ένα χρέος πχ 10.000 ευρώ; Με ένα μέσο επιτόκιο κάρτας γύρω στο 9%, η ετήσια επιβάρυνσή σας θα είναι περίπου 900 ευρώ. Δεν είναι και λίγα. Και εδώ θα ήθελα να σημειώσω κάτι: Να ελέγχετε πάντα τους λογαριασμούς σας των πιστωτικών καρτών. Από ίδια πείρα μπορώ να σας βεβαιώσω ότι μπορούν να γίνου τραγικά λάθη από τα συστήματα των τραπεζών ή ακόμα και να διπλοχρεωθείτε για μία αγορά που κάνατε και έχετε ήδη πληρώσει.

Οργανώστε σωστά τις διακοπές σας:

Προσωπικά δεν πάω ποτέ για διακοπές τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Προτιμώ Ιούνιο ή Σεπτέμβριο και έχω πολλαπλά οφέλη: Φτηνότερα δωμάτια, λιγότερος κόσμος, καλλίτερος κόσμος, Δεν είναι υποχρεωτικό να πάτε σε κάποιο νησί και να επιβαρυνθείτε με τεράστια έξοδα μετακίνησης για την οικογένεια και το αυτοκίνητό σας. Είμαστε τυχεροί και ζούμε σε μία χώρα που περιβάλλεται από παντού από θάλασσα. Ξέρετε πόσοι υπέροχοι προορισμοί υπάρχουν στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Χαλκίδα, τη Χαλκιδική και πόσα μέρη μας είναι εντελώς άγνωστα; Μία περιήγηση στο διαδίκτυο αρκεί για να βρείτε ένα πανέμορφο μέρος να κάνετε τις διακοπές σας. Ακόμα και αν δεν έχετε παιδιά, ενοικιάστε δωμάτιο με κουζίνα. Συμφέρει πραγματικά να τρώτε το πρωινό που οι ίδιοι ετοιμάσατε, και ένα πρόχειρο γεύμα στο δωμάτιο. Αποκτήστε τη συνήθεια να παίρνετε τα σάντουιτς που οι ίδιοι ετοιμάσατε και ένα φρούτο στην παραλία. Αγοράστε μία μικρή ισοθερμική τσάντα και 2 παγοκυψέλες, βάλτε μέσα σάντουιτς, φρούτα και ένα μπουκάλι νερό και θα έχετε όλες τις απαραίτητες προμήθειες για την ώρα που θα πεινάσετε. Αποφύγετε τις οργανωμένες παραλίες και την ενοικίαση ξαπλώστρας και ομπρέλας. Ξέρω πολλούς ανθρώπους που κάθε μπάνιο τους στοιχίζει σε ατομικό επίπεδο τουλάχιστον 50 ευρώ. Είναι αστείο!

Περιορίστε τους λογαριασμούς του κινητού σας:

Εάν τους πληρώνετε από την τσέπη σας, επαναπροσδιορίσετε τη χρήση του. Δεν χρειάζεται να μιλάτε άπειρες ώρες από το κινητό απλά και μόνο για να πείτε τα εσώψυχα σας στη κολλητή ή τον κολλητό σας. Καλέστε τον στο σπίτι σας ή πηγαίνετε στο δικό τους. Βρείτε κάποιο οικονομικό πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας που ταιριάζει στο προφίλ σας και γραφτείτε σε αυτό.

Μην τρέχετε να αγοράσετε ότι τελευταίο βγήκε από gadgets:

Όταν έχετε ήδη ένα καλό κινητό που σας εξυπηρετεί, γιατί θα πρέπει να πάρετε εκείνο με την οθόνη 1000 bixels, σύνδεση στο internet, οθόνης αφής ή οτιδήποτε άλλο; Εκτός του ότι στοιχίζει πανάκριβα, θα το χαρείτε πολύ λίγο, και αμφιβάλλω ότι θα κάνετε χρήση όλων των δυνατοτήτων του. Από την άλλη μεριά, φανταστείτε που πηγαίνουν όλες αυτές οι μικροσυσκευές που αποσύρονται ή πετιόνται;

Μην προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε απλά καταναλώνοντας:

Σκεφτείτε ποιοι είναι αυτοί που γνωρίζετε και πραγματικά θαυμάζετε. Είναι αυτοί που οδηγούν ακριβό αυτοκίνητο, ντύνονται με πανάκριβα κοστούμια, έχουν τα πιο σύγχρονα κινητά ή είναι αυτοί που είναι πολύ καλοί και επιτυχημένοι στη δουλειά τους, με ευρύτερα πνευματικά ενδιαφέροντα, συμμετοχή στα κοινά, τεκμηριωμένη άποψη για την πολιτική, την τέχνη και τον κόσμο; Επαναπροσδιορίστε τις επιλογές σας και ξεφύγετε από τα τετριμμένα.

Περιορίστε τις μετακινήσεις σας με ταξί:

Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ ακριβό μέσο μεταφοράς που δυστυχώς το χρησιμοποιούν περισσότερο αυτοί που δεν έχουν χρήματα. Τι εννοώ; Βλέπω ανθρώπους από τη δουλειά οι οποίοι πηγαινοέρχονται καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά στο γραφείο με ταξί. Μπορείτε να φανταστείτε τι τεράστιο κόστος συνεπάγεται αυτό. Έχουμε πλέον πολύ καλές συγκοινωνίες, και είναι κρίμα να πετάμε τόσα χρήματα από το παράθυρο. Ξέρω μία κοπέλα η οποία έμενε Πειραιά και ανέβαινε κάθε μέρα με ταξί στο γραφείο της στα βόρεια προάστια. Δεν είχε μεγάλη θέση στην εταιρεία και δεν κέρδιζε πολλά χρήματα. Προσπάθησα να τη συμβουλέψω να αγοράσει ένα μικρό αυτοκίνητο με χρηματοδότηση. Η δόση πλέον τα έξοδα βενζίνης, συντήρησης, ασφάλειας κλπ θα της έρχονταν σχεδόν στο ποσό που πλήρωνε κάθε μήνα στα ταξί. Θα ένιωθε πολύ πιο ανεξάρτητη και μετά από 2-3 χρόνια θα είχε ξεπληρώσει το αυτοκίνητο. Ακόμα κυκλοφορεί με ταξί!!

Για το τέλος άφησα το σημαντικότερο:
Να καταγράφετε σε καθημερινή βάση τα έξοδά σας. Με αυτό τον τρόπο θα εντοπίσετε που έχετε τις μεγαλύτερες απώλειες χρημάτων. Αφού ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας, φτιάξτε έναν οικογενειακό προγραμματισμό. Θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τις σπατάλες και να βελτιώσετε τα οικονομικά σας.

πηγή: personalfinancinglessons.blogspot.com

Έβαλε πλώρη για το μεγάλο ταξίδι ο Χρήστος Ντούνης

Έφυγε από τη ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου ο Επίτιμος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Χρήστος Ντούνης. Μέσα σε βαρύ κλίμα θλίψης εψάλει η νεκρώσιμη ακολουθία στις 4 Σεπτεμβρίου, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου στο Κορωπί. Ο Χρήστος Ντούνης, γεννήθηκε το 1935 και διετέλεσε Αρχηγός του Λιμενικού από τις 23 Φεβρουαρίου 1987 έως και τις 7 Μαΐου 1990. Άνθρωπος χαμηλών τόνων αλλά και πολυγραφότατος, άφησε σειρά βιβλίων που αποτελούν Φόρο τιμής στους έλληνες ναυτικούς όπως το βιβλίο του «Εν καιρώ πολέμου» το οποίο ανοίγει με μια συνοπτική θεώρηση της ελληνικής ναυτιλίας την περίοδο 1900-1950 για να περάσει στο δεύτερο και ουσιωδέστερο μέρος του, την καταγραφή των απολεσθέντων στους ωκεανούς ποντοπόρων ελληνικών πλοίων. «Των Ελλήνων Τα Λίμπερτυ» είναι ένα ακόμα βιβλίο του Χρήστου Ντούνη που πραγματεύεται την ταυτότητα και την ιστορία των πλοίων τα οποία έφεραν την Ελλάδα στην ηγεσία της παγκόσμιας ναυτιλίας ενώ πολύ σημαντικά για την ιστορία της Ελληνικής ναυτιλίας είναι τα στοιχεία που αναφέρονται στο βιβλίο του «Τα Ναυάγια Στις Ελληνικές Θάλασσες 1951-2000. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει Καλό σου ταξίδι Αρχηγέ.