Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Οι Αξιωματικοί σε πλήρες αδιέξοδο

«Τους έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι».

Η κατάργηση του δικαιώματος θεμελίωσης συνταξιοδότησης στα 25 χρόνια υπηρεσίας προκάλεσε σάλο στις Ένοπλες Δυνάμεις με εκατοντάδες αξιωματικούς να υποβάλλουν άμεσα παραιτήσεις γνωρίζοντας όμως ότι ο πολιτικός βίος θα είναι πλέον δύσκολος αφού δεν θα μπορούν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα -όπου οι απόστρατοι έχουν ζήτηση- χωρίς να χάσουν τη σύνταξή τους!

Σύντομα έρχεται και ο δεύτερος… κεραυνός με το νομοσχέδιο περί ιεραρχίας και προαγωγών, το οποίο θα προβλέπει την παραμονή των αξιωματικών στην υπηρεσία ακόμη κι αν προάγονται νεότεροι σε βαθμό και ηλικία συνάδελφοί τους.

Η 25ετία

Η Real news είχε αποκαλύψει από τις αρχές Νοεμβρίου την πρόθεση της -κυβέρνησης -και ειδικότερα της ηγεσίας του Πενταγώνου- να προχωρήσει σε κατάργηση της 25ετίας όπως και τη ρύθμιση για καταβολή σύνταξης στους αξιωματικούς που αποστρατεύονται με τη συμπλήρωση των 60 χρόνων ηλικίας και στα 65 για όσους επιλέξουν τον δρόμο της παραίτησης.

Οι περισσότεροι αξιωματικοί δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι η κυβέρνηση θα επέβαλε τόσο δραστικές αλλαγές στα ασφαλιστικά και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Η ανακοίνωση του συνταξιοδοτικού των στρατιωτικών προκάλεσε μαζικές παραιτήσεις αξιωματικών, με τους αριθμούς να μην αποτυπώνουν ακόμη το «τσουνάμι» αποχωρήσεων από το στράτευμα: 800 αξιωματικοί από τον Στρατό Ξηράς 600 από το Πολεμικό Ναυτικό και 619 από την Πολεμική Αεροπορία, από τους οποίους 51 ιπτάμενοι έχουν στείλει ήδη το χαρτί παραίτησης.

Ο Η εκτίμηση που υπάρχει στα Γενικά Επιτελεία είναι ότι συνολικά οι παραιτήσεις θα αγγίξουν τις 3.000. Για να γίνει κατανοητό το κλίμα φυγής που υπάρχει, αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2009, από τον Στρατό Ξηράς είχαν παραιτηθεί 360 αξιωματικοί. Ήδη φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τις καταβολές εφάπαξ στις «ορδές» των αξιωματικών που συνωστίζονται στην πόρτα εξόδου και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η καταβολή του εφάπαξ μπορεί να αναβληθεί για περίπου… μια δεκαετία!

Ο αριθμός παραιτηθέντων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος ίσως και διπλάσιος αν δεν υπήρχε το «φρένο» της ουσιαστικής απαγόρευσης να εργαστούν οι αξιωματικοί σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Όποιος επιλέξει να δουλέψει, δεν θα εισπράττει τη σύνταξή του. Αυτή π ρύθμιση υποχρεώνει πολλούς αξιωματικούς να το ξανασκεφτούν και να παραμείνουν με το «όπλο παρά πόδα», τουλάχιστον μέχρι να δουν τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο περί ιεραρχίας και προαγωγών που θα έρθει «να κουμπώσει» με τη νέα ασφαλιστική και συνταξιοδοτική πραγματικότητα.

Η λογική του νομοσχεδίου για τις προαγωγές θα είναι ότι κανείς αξιωματικός δεν θα αποστρατεύεται πριν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας.

Επειδή, όπως είναι λογικό, δεν μπορούν όλοι να προάγονται, όσοι παραμένουν στάσιμοι θα «μπαίνουν στο πλάι», σε μία παράλληλη επετηρίδα, περιμένοντας απλώς να συμπληρώσουν τα χρόνια υπηρεσίας.

Οι απόστρατοι

Το λάβαρο της αντίστασης έχουν αναλάβει να σηκώσουν, προς το παρόν, οι απόστρατοι. Ήδη, ίδρυσαν νέα ένωση, την Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων, αν και υπήρχαν πάρα πολλοί που πίεζαν -και πιέζουν- ακόμη και για την ίδρυση κόμματος!

Από τον Σεπτέμβριο, η νέα Ένωση, η οποία αποτελείται από νεότερους απόστρατους αξιωματικούς θα κάνει «αντεπίθεση» στα κυβερνητικά μέτρα. Στόχος να προσφύγει στα δικαστήρια και να κατορθώσει να κριθούν αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με περικοπές μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

REALNEWS ΣΕΛ 34

Κρυφές «αυξήσεις» μέσω... επιτροπών

Οι βουλευτές αντιμετώπισαν τη μείωση των αποδοχών τους από τη συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές αυξάνοντας τις συνεδριάσεις.

Αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ

(Διαβάστε περισσότερα)

Σχόλιο Exantas: Επειδή είχαμε επισημάνει πριν από καιρό, το εν λόγω θέμα, σχετικά με την βο(υ)λευτική αποζημίωση των Εθνοπατέρων μας, η οποία "περιορίστηκε" μεν κατά 800 περίπου €, αλλά με "ειδικές τεχνικές", (εκτός έδρας, έκτακτες επιτροπές-συνεδριάσεις κ.ά), το ποσόν που τελικώς απολάμβαναν ξεπερνούσε τα 850 ευρώπουλα, έρχεται το έγκριτο & φιλοκυβερνητικό ΕΘΝΟΣ, να μας επιβεβαιώσει!

Ακόμη, εν μέσω κρίσης, αποφάσεις, όπως εκείνες στην Βουλή, προκειμένου να αγοράσουν το δικό τους προσωπικό εξοπλισμό πληροφορικής μας προκάλεσαν θλίψη & αγανάκτηση. Θυμίζουμε ότι, με ομόφωνη μάλιστα απόφαση (ΦΕΚ Α'223 ), η Βουλή είχε αποφασίσει πρόγραμμα επιδότησης για να αγοράσουν (Βο(υ)λευτές & Ευρωβο(υ)λευτές το δικό τους προσωπικό εξοπλισμό πληροφορικής! Με έναν πρόχειρο υπολογισμό των 300 της βουλής μαζί με τους ευρωβουλευτές, που επίσης δικαιούνται το επίδομα, μας δίνει ένα ποσό μεγαλύτερο από 1.500.000 ευρώ,

ποιο συγκεκριμένα 5.500 € ανά βουλευτή.

Να τους χαιρόμαστε!!

Με θαλασσινούς χαιρετισμούς

Exantas

Ολες οι τελικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού

Αναδημοσίευση από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πώς, με ποιες προϋποθέσεις και πότε θα συνταξιοδοτηθεί κάθε «παλαιός» (προ του 1993) και «νέος» ασφαλισμένος.
Το νέο συνταξιοδοτικό είναι νόμος του κράτους. Το τοπίο άλλαξε. Με την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής και των ρυθμίσεων που αφορούν τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ενστόλους, ολοκληρώνεται, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, ο δεύτερος κύκλος της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, ακριβώς 20 χρόνια μετά τον νόμο 1902/90 και 18 χρόνια μετά τον 2084/92 που οδήγησαν το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης στο 65ο για όλους τους «νέους» ασφαλισμένους, που εισήλθαν στην ασφάλιση μετά την 1.1.93. (Διαβάστε περισσότερα)