Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΔΙΑΣΥΡΕΤΑΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Ρατσιστικά συνθήματα φέρονται να φώναξαν στην παρέλαση οι Λιμενικοί



Ένορκη Διοικητική Έρευνα διετάχθη από τον αρχηγό του Λ.Σ. προκειμένου να διερευνηθούν οι τα αίτια και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες άνδρες της Μονάδας Ειδικών Αποστολών, φώναξαν ρατσιστικά συνθήματα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα στις 25 Μαρτίου. Παράλληλα τέθηκε στη διάθεση της Υπηρεσίας ο επικεφαλής αξιωματικός.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τονίζει ότι «Αυτοί οι κύριοι δεν έχουν θέση στο Λιμενικό Σώμα αφήνοντας έτσι να υπονοηθεί ότι εφόσον υπάρξουν αξιόπιστα επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος όσων εκφώνησαν τα συνθήματα, θα αποταχθουν από το Σώμα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Χρυσοχοίδη έχει ως ακολούθως:

«Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ομάδα της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος φώναξε ακραία ρατσιστικά συνθήματα, όπως καταδεικνύει και σχετικό βίντεο.

Επαναλαμβάνω κατηγορηματικά ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν αρμόζουν σε κανέναν ένστολο που έχει ορκιστεί στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους. Κανείς ανεγκέφαλος δεν έχει το δικαίωμα να αμαυρώνει την υπηρεσία του και τον εορτασμό μιας ιστορικής ημέρας μνήμης με ρατσιστικά συνθήματα μίσους και ξενοφοβίας.

Προφανώς και εγείρονται σημαντικά ερωτήματα για το επίπεδο της εκπαίδευσης, για τα επικίνδυνα στερεότυπα που εκκολάπτονται ή ενθαρρύνονται σε κάθε Σώμα που είναι επιφορτισμένο με την ασφάλεια της χώρας. Είναι ανάγκη όμως να διαχωριστεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα από την ακρότητα, το μίσος και το ρατσισμό σε κάθε έκφρασή τους. Αυτοί οι κύριοι δεν έχουν θέση στο Λιμενικό Σώμα.»


Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα των ενστόλων, φώναξε τέσσερα διαφορετικά ακραία ρατσιστικά συνθήματα, ενώ πλησίαζε το σημείο διάλυσης της παρέλασης. Όλα στρέφονταν κατά σύγκεκριμένης εθνικότητας πολιτών και ήδη το γεγονός αναστάτωσε αρκετά στελέχη του Σώματος.

Αξίζει να τονιστεί ότι το αναφερόμενο από τον υπουργό βίντεο, αναρτήθηκε σε blog, ωστόσο η ποιότητα του προκαλεί αμφιβολίες. Ιδιαίτερα γιατί μεταξύ άλλωνα κούγεται και μία παιδική φωνή να φωνάζει τα συνθήματα ενώ δεν ακούγεται ο ήχος των συγκεντρωμένων πολιτών. Φαίνεται όμως ότι υπήρξαν επιβεβαιώσεις για το θέμα από στελέχη του Λιμενικού που συμμετείχαν στην παρέλαση.

ΥΓ:  Με στοιχείο μόνον το κακής ποιότητας βίντεο, σε προηγούμενη ανάρτησή μου είχα εκφράσει εντελώς διαφορετική άποψη για το θέμα.  Γι αυτό ζητώ συγνώμη από τους αναγνώστες του nextok.blogspot.com  T. K.