Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Β ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Σύνταξη : Βασίλης Μπεσκένης E-mail
Το σχέδιο Β για την οικονομία παρουσίασε ο πρωθυπουργός

papandreoudΥιοθετώντας δραματικούς τόνους, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου με μία διαγγελματικού χαρακτήρα δήλωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, προχώρησε στην ανακοίνωση δεύτερου πακέτου σκληρών διαρθρωτικών μέτρων με προοπτική απόδοσης το 2011, για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προτού καν οι Βρυξέλλες αποφανθούν θετικά ή αρνητικά για την πρώτη φάση του σχεδίου σταθερότητας για τη μείωση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος. Ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε τελικώς τις εισηγήσεις υπουργών και συνεργατών του και αποφάσισε να ενεργοποιήσει το δεύτερο στάδιο του πακέτου μέτρων τα οποία προσομοιάζουν εκείνων που ελήφθησαν στην Ιρλανδία, βάζοντας παράλληλα άνω τελεία στις ενδοκυβερνητικές αντεγκλήσεις που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα χωρίζοντας την κυβέρνηση σε δύο στρατόπεδα, τους υπέρμαχους και τους ενάντιους της λήψης ηπιότερων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα. Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, θα συμπεριληφθεί αύξηση του φόρου στα καύσιμα, φορολογία των off shore εταιρειών, φορολόγηση των μερισμάτων των μετόχων με τον ίδιο τρόπο που φορολογείται το εισόδημα των πολιτών, ενώ θα δοθεί τέλος στα παραθυράκια φοροδιαφυγής. Επίσης, «παγώνουν» φέτος οι προσλήψεις και οι μισθοί στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα - πέραν της μισθολογικής ωρίμανσης - δίνεται τέλος στις υψηλές αμοιβές του Δημοσίου, ενώ αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, σύμφωνα με πληροφορίες, για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων. «Βιώνουμε μια κρίση χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα της Μεταπολίτευσης. Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο ευρύτερου κερδοσκοπικού παιχνιδιού που έχει στόχο και το ευρώ» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός. «Οι όροι δανεισμού γίνονται κάθε μέρα όλο και επαχθέστεροι. Απειλούν να πνίξουν την οικονομία... «Λόγω των καταστροφικών επιλογών του παρελθόντος η χώρα μας αντιμετωπίζεται σαν αδύναμος κρίκος της Ευρωζωνης» σημείωσε μεταξύ άλλων και υπογράμμισε πως είναι «εθνικό χρέος να ακυρώσουμε τις προσπάθειες που γίνονται να σπρώξουν τη χώρα στο γκρεμό».

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς των τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, τους είχε εκθέσει την κατάσταση της οικονομίας και είχε ζητήσει τη στήριξή τους προκειμένου να εξέλθει η χώρα από τη δίνη της οικονομικής ύφεσης. Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε την πρόθεσή του για στήριξη υπέρ των αποφάσεων που βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η ΝΔ θα παράσχει συναίνεση υπό όρους.

Συναινετικός εμφανίστηκε και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ εκ διαμέτρου αντίθετοι με τα κυβερνητικά πακέτα μέτρων δήλωσαν η Αλέκα Παπαρήγα και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος επέλεξε .... (περισσότερα στο Atticapress.gr)

NEXTOK: Πολιτικές συναντήσεις για τη διαφθορά

NEXTOK: Πολιτικές συναντήσεις για τη διαφθορά

Πολιτικές συναντήσεις για τη διαφθορά

Σύνταξη : Βασίλης Μπεσκένης E-mail
Πολιτικές συναντήσεις για τη διαφθορά

politikoiΣτη σκιά της χθεσινής μετωπικής σύγκρουσης από το βήμα της Βουλής ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά την προ ημερησίας συζήτηση με αντικείμενο τη διαφάνεια, αναμένονται οι διαδοχικές συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να αναζητηθεί κοινή γραμμή μεταξύ του πολιτικού κόσμου για την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο βίο. Από κοινοβουλευτικού βήματος και σε μία προσπάθεια να απευθύνει προσκλητήριο για «εθνική συστράτευση» όλων των πολιτικών δυνάμεων, ο Πρωθυπουργός προσκάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να συζητήσουν κατά μόνας το ενδεχόμενο πλαίσιο προτάσεων και ενεργειών, ώστε να βγει η χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. Κατά τη διάρκεια πάντως της χθεσινοβραδινής συζήτησης στη Βουλή για την καταπολέμηση της διαφθοράς και παρά την πρόθεση συνεννόησης και συστράτευσης, που εμφανίζονται να εκδηλώνουν τα δύο κόμματα εξουσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του ελληνικού δημοσίου και οι πελατειακές σχέσεις κράτους- πολιτών, που κατά βάση αποτελούν τα αίτια της αδιαφάνειας στο δημόσιο βίο, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς δεν απέφυγαν να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, ασκώντας εκατέρωθεν κριτική.

papandreou_vouliΟ Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, σημείωσε ότι «καταφέρατε με τις πολιτικές σας να κάνετε την Ελλάδα αναξιόχρεη εκτεθειμένη στην κερδοσκοπία. Απ' τη μία, οι σοβαρότεροι επενδυτές να διστάζουν για την αναξιοπιστία μας. Οι εταίροι μας να ζητούν αιματηρές θυσίες. Να ανοίγει η βουλιμία των κερδοσκόπων». Ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε παράλληλα να αιτιολογήσει την κυβερνητική στρατηγική για επιβολή φόρων, αναφερόμενος διαρκώς επαχθέστερους όρους δανεισμού της Ελλάδας, ενώ επαναφέροντας τις προεκλογικές του δηλώσεις, ότι «λεφτά υπάρχουν», έστρεψε τα βέλη του εναντίον της Νέας Δημοκρατίας: «Γνωρίζουμε, ότι χρήματα υπήρχαν και πολλά» τόνισε, δεχόμενος έντονα σχόλια εκ μέρους βουλευτών της ΝΔ. «Πού πήγαν τα 100 δισ. που αυξήθηκε το χρέος επί των ημερών σας; Εσείς δεν ντρέπεστε για την πολιτική σας; Πέραν των χρημάτων, αυτή η διαφθορά που υπήρξε, δημιούργησε μιαν αντίληψη διακυβέρνησης, που έδινε το παρασύνθημα σε όλη την κοινωνία, ότι η ανομία είναι προτιμητέα. Ο φορολογούμενος λέει πως "αυτοί εκεί πάνω κάνουν πάρτι - εγώ γιατί να είμαι το κορόιδο;". Γι' αυτό η πάταξη της διαφθοράς αποτελεί ζωτική οικονομική ανάγκη, συνυφασμένη και με τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας».

samaras_vouliΣτον αντίποδα, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε για άλλη μια φορά προτιθέμενος να στηρίξει τις όποιες δύσκολες, αλλά σωστές αποφάσεις ανακοινώσει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση, αναγνωρίζοντας ότι είναι χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν προκειμένου να αποκασταθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος στα μάτια της κοινής γνώμης. Κάλεσε ωστόσο το κυβερνών κόμμα να μην δίνει «μαθήματα υπευθυνότητας» στη ΝΔ, εστιάζοντας στις αγροτικές κινητοποιήσεις και θυμίζοντας στον κ. Παπανδρέου ότι πέρυσι ενθάρρυνε τις κινητοποιήσεις των αγροτών, χαρακτηρίζοντας ψίχουλα τα 500 εκ. που έδινε τότε η ΝΔ, και υποσχόμενος τα διπλά. «Φέτος, ως πρωθυπουργός, δεν μπορείτε να δώσετε ούτε τα μισά, ενώ εγώ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είμαι στα μπλόκα και δεν ενθαρρύνω τους αγρότες να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Τους άκουσα, αναγνώρισα τα δίκαιά τους, αλλά εξέφρασα από την πρώτη στιγμή τη διαφωνία μου στα μπλόκα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Αναφερόμενος στην οικονομία –κατά γενική ομολογία, προνομιακό πεδίο για τον Αντώνη Σαμαρά- ο πρόεδρος της ΝΔ, αν και συμφώνησε, ότι η Ελλάδα περνά τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, υποστήριξε ότι στην πίεση, που δέχεται η χώρα από τον ευρωπαϊκό Τύπο και τους κερδοσκόπους, συμβάλλει και η αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση. «Από τη στιγμή, που ανέλαβε (η κυβέρνηση), απέδειξε ότι δεν έχει σχέδιο, δεν έχει ετοιμότητα να λάβει αποτελεσματικά μέτρα, βρίσκεται σε σύγχυση, με εσωτερικό πρόβλημα να γεφυρώσει σοβαρές διχογνωμίες στις γραμμές του και να ικανοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του» είπε φέρνοντας ως παράδειγμα τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Παπανδρέου περί κινδύνου χρεωκοπίας, αλλά και την αποστροφή Λοβέρδου ότι «δεν υπάρχει σάλιο» στα ασφαλιστικά ταμεία. «Δημιουργείτε, κάθε τόσο, αδικαιολόγητο πανικό κι ύστερα αναρωτιόμαστε, γιατί ανεβαίνουν τα spreads, γιατί μας «πυροβολούν» οι κερδοσκόποι στις διεθνείς αγορές, γιατί δανειζόμαστε όλο και ακριβότερα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

paparhga_vouliΑπό την πλευρά της, η κυρία Παπαρήγα απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού για συναίνεση και στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, τάχθηκε υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων, εμφανίστηκε έντονα επιφυλακτική σε ότι αφορά τις Εξεταστικές επιτροπές, ενώ κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ότι δεν έχουν «αντιστασιακές περγαμηνές».

karatzaferis_vouliΟ Γιώργος Καρατζαφέρης στάθηκε μεταξύ άλλων στη ζημιά, που προκαλούν στη χώρα και την πιστοληπτική της ικανότητα, οι καταστροφολογικές δηλώσεις, που γίνονται από αρμόδια χείλη στο εσωτερικό τής κυβέρνησης, σημειώνοντας: «Είμαστε σε ένα πόλεμο, σε μια δύσκολη κατάσταση.

Δεν είναι για να κάνουμε σπέκουλα να ωφεληθούμε με μερικά ψηφαλάκια» είπε και διερωτήθηκε, γιατί εφόσον οι αρχηγοί των δύο κομμάτων εμπέδωσαν, ότι γίνονται σκάνδαλα, αφού κόπηκαν από τα ψηφοδέλτια πρόσωπα γιατί κάτι δεν έκαναν καλά, δεν προχώρησαν σε ένα βήμα παραπάνω;

«Ας πάει κάποιος φυλακή. Προχωρήστε και θα είμαστε μαζί σας» ανέφερε.

tsipras_vouliΟ Αλέξης Τσίπρας τέλος έκανε λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια από πλευράς του πρωθυπουργού, τον οποίο κάλεσε να μην συνδέει την προσπάθεια για έξοδο από την οικονομική κρίση με τον πόλεμο κατά της διαφθοράς. «Έχουν περάσει 10 χρόνια, είχαμε 4 εκλογικές αναμετρήσεις και δύο εναλλαγές κυβερνήσεων, όλες στο όνομα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Χάσαμε όλες τις ευκαιρίες. Χάσαμε δύο συνταγματικές αναθεωρήσεις, όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες που έδιναν διέξοδο. Δέκα χρόνια πριν συνάδελφοι των κομμάτων εξουσίας σχηματίζατε ουρά για να γνωρίσετε και να συναντήσετε τον κ Χριστοφοράκο και σήμερα κανείς δεν τον γνωρίζει».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Atticapress.gr

ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ ΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ Ο Ν. ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ

Σύνταξη : Θεοδοσία Κοντζόγλου E-mail
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ ΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΤΟ ΥΠ. ΠΡΟ.ΠΟ. ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Πρόεδρος Πλοιάρχων: «Να αφήσουν τα καραγκιοζιλίκια…»

p1_bigΗ διαρροή της πρότασης του Νίκου Βούλγαρη – Συμβούλου του Υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη σε θέματα ασφάλειας – για σύλληψη των πλοιάρχων όταν στα πλοία τους εντοπίζονται λαθρομετανάστες, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου καθώς έντονα αντέδρασε τόσο η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.) όσο και η Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.

Ο Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας καπετάνιος Γιάννης Κοραζάνης, από τον οποίο ζητήσαμε να σχολιάσει το θέμα, επικοινώνησε αμέσως με τον κ. Βούλγαρη για επαλήθευση της είδησης του Atticapress.gr. Ο κ. Κοραζάνης μας μετέφερε ότι ο Σύμβουλος του Υπουργού επιβεβαίωσε ότι στη σύσκεψη έγινε λόγος για την εφαρμογή του άρθρου 55 του Νόμου 2910/2001, το οποίο προβλέπει τις υποχρεώσεις πλοιάρχων και πιλότων όπως και τις κυρώσεις στις οποίες υπόκεινται όταν εντοπιστούν στα πλοία ή και στα αεροπλάνα λαθρομετανάστες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ενέργεια αυτή θα γίνει σε μία προσπάθεια πίεσης προς τους πλοιάρχους και τις πλοιοκτήτριες εταιρίες να συνεργάζονται περισσότερο, ώστε να αποτρέπεται η είσοδος των λαθρομεταναστών στα πλοία με προορισμό την Ιταλία.

Γιάννης Χαλάς: «Να τον κρεμάσουν στο Σύνταγμα...» Ο κ. Κοραζάνης επεσήμανε ότι ο νόμος αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί ενώ ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ν.Ο., κ. Γιάννης Χαλάς, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο σε συνεργασία με την I.T.F., μας δήλωσε: «Εάν ένας πλοίαρχος μεταφέρει λαθρομετανάστες εν γνώση του και κατ' επάγγελμα, να τον "κρεμάσουν" στο Σύνταγμα. Αντί όμως να αναλώνονται σε ανάξιες προτάσεις καλύτερα να βρουν τρόπους που θα εμποδίζουν την είσοδο των λαθρομεταναστών στα λιμάνια και στα πλοία. Μόλις επιστρέψω στην Ελλάδα (Τρίτη 19 Ιανουαρίου) θα συζητήσουμε διεξοδικά το θέμα». Μπουρλότο όμως πήρε και ο Πρόεδρος των πλοιάρχων, κ. Γιώργος Βλάχος, ο οποίος δήλωσε στο Atticapress.gr. «Δεν αφήνουν τα καραγκιοζιλίκια και να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα; Γιατί δεν θωρακίζουν τα δύο λιμάνια με τα απαραίτητα ανιχνευτικά μηχανήματα αντί να ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους;», μας είπε χαρακτηριστικά.

Ο νόμος 2910/2001 παρ. 55 Σύμφωνα με τον επίμαχο νόμο: Πλοίαρχοι ή κυβερνήτες πλοίου, πλωτού μέσου ή αεροπλάνου και οδηγοί κάθε είδους μεταφορικού μέσου υποχρεούνται να μη δέχονται για μεταφορά από και προς το εξωτερικό πρόσωπα τα οποία δεν είναι εφοδιασμένα με τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα ή δεν έχουν υποστεί τον κανονικό αστυνομικό έλεγχο. Οι παραβάτες τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1: α) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων (5.000) έως είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο, β) με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο, αν η μεταφορά ενεργείται κατ' επάγγελμα ή αν ο υπαίτιος είναι υπάλληλος ή τουριστικός ή ναυτιλιακός ή ταξιδιωτικός πράκτορας, γ) με κάθειρξη και χρηματική ποινή τουλάχιστον εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, δ) με ισόβια κάθειρξη και χρηματική ποινή τουλάχιστον πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ αν στην περίπτωση του στοιχείου γ΄ επήλθε θάνατος Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με το αεροδρόμιο που φυλάσσεται ικανοποιητικά, τόσο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όσο και το λιμάνι της Πάτρας διαθέτουν αρκετά σημεία από τα οποία εισέρχονται σ' αυτά οι λαθρομετανάστες. Τις περισσότερες φορές οι αλλοδαποί επιβιβάζονται στα πλοία είτε με πλαστά διαβατήρια (τα οποία πρέπει να ελέγχουν οι Αρχές και όχι οι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Atticapress.gr

Σύνταξη : Θεοδοσία Κοντζόγλου E-mail
ΘΕΜΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ Στην Ελλάδα ο Αρχηγός της Τουρκικής Ακτοφυλακής

lathrometanastesΔιαδοχικές επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τουρκία και τη Frontex αναπτύσσει τις τελευταίες εβδομάδες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε μία προσπάθεια να διακοπεί το ρεύμα της λαθρομετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται ο Αρχηγός της Τουρκικής Ακτοφυλακής Υποναύαρχος (UH) Izzet Artunc στην Ελλάδα. Ο Τούρκος αξιωματούχος ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του ομολόγου του, Αθανασίου Μπούσιου και θα παραμείνει στην Αθήνα ως τις 12 Φεβρουαρίου ώστε να πραγματοποιηθεί η μεταξύ τους συνεργασία για την αντιμετώπιση της εισροής παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Να σημειωθεί βεβαίως ότι ανάλογη συνεργασία είχε γίνει με τον Αρχηγό της Τουρκικής Ακτοφυλακής και με τον πρώην Αρχηγό του Λ.Σ., ναύαρχο Ηλία Σιωνίδη, επί υπουργίας Γιώργου Βουλγαράκη, αλλά η όλη προσπάθεια απεδείχθη μια τρύπα στο νερό. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το 2008 αυξήθηκε κατακόρυφα η εισροή λαθρομεταναστών στη χώρα• μόνον από τα παράλια της Μικράς Ασίας προωθήθηκαν στην χώρα μας 15.314 άτομα, έναντι των 9.240 ατόμων που εισήλθαν στη χώρα το 2007. Φυσικά, άγνωστος παραμένει ο αριθμός περιστατικών που δεν υπέπεσε στην προσοχή των Λιμενικών Αρχών, δεδομένου μάλιστα ότι το μεγαλύτερο μέρος του στόλου αλλά και των εναέριων μέσων είχαν καθηλωθεί λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και αδυναμίας εκταμίευσης των απαραίτητων κονδυλίων.

pinakas

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έθεσε το θέμα της λαθρομετανάστευσης και στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε στο Τολέδο. «Ζητήσαμε από τη Γαλλική προεδρεία την πραγματοποίηση έκτακτου Συμβουλίου πριν τις 10 Φεβρουαρίου γιατί φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ...ξεχνάει», παρατήρησε ο υπουργός. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ίδιο θέμα έθεσε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος, στη Βαρσοβία όπου είχε συνάντηση με τον κ. Λαϊτίνεν, επικεφαλής της FRONTEX.

Ζητιανεύουν... τρόφιμα για τους κρατούμενους Σε ερώτηση του atticapress.gr εάν λύθηκε το ζήτημα της σίτισης των κρατούμενων λαθρομεταναστών (σ.σ. σε παλαιότερο ρεπορτάζ αναφέραμε το γεγονός ότι για τη σίτιση των λαθρομεταναστών οι λιμενάρχες Πάτρας και Ηγουμενίτσας «ζητιανεύουν» φαγητό και σάντουιτς από τα επιβατηγά πλοία, καθώς το Υπουργείο διέθετε στο κάθε λιμεναρχείο μόλις 250 ευρώ το μήνα για το σκοπό αυτό). Ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε: «Γιατί απευθύνεστε σε μένα; Δυστυχώς υπάρχει αδυναμία οργάνωσης από τους Νομάρχες, τους Περιφερειάρχες, την Εκκλησία. Δεν υπάρχει οργανωμένο κράτος».

Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος Στην άτυπη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους του Πειραιά, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε, ότι περί τα τέλη Μαρτίου θα ψηφιστεί στη Βουλή ο νόμος για τη σύσταση Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, ενώ διαβεβαίωσε, ότι το σχέδιο νόμου είναι ήδη έτοιμο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος της εβδομάδας. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι ο αντιναύαρχος, Αθανάσιος Μπούσιος, θα διατηρηθεί στη θέση του Αρχηγού Λ.Σ. για το επόμενο έτος. Εντός των ημερών εξάλλου αναμένεται να υπογραφεί το συμπληρωμένο Π.Δ. 189, που θα διευκολύνει τη λειτουργία του Αρχηγείου Λ.Σ. επιλύοντας θέματα καθημερινότητας. Αναφερόμενος στο θέμα του διαχωρισμού αρμοδιοτήτων του πρώην Υπουργείου Ναυτιλίας σε τρία υπουργεία, ο Υπουργός δήλωσε, ότι το εγχείρημα γίνεται αποδεκτό και από τους εφοπλιστές, οι οποίοι συνειδητοποίησαν τα θετικά αποτελέσματα και μάλιστα πιέζουν -όπως είπε- για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το συντομότερο.

Καμία άσκηση από το 2005! Σε ό,τι αφορά στην ετοιμότητα του Λιμενικού....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Atticapress.gr

Ατέρμονη η ακτοπλοϊκή "ναυμαχία", απρόβλεπτα τα προβλήματα

02.

02.

2010

Σύνταξη : : Θεοδοσία Κοντζόγλου ΕκτύπωσηE-mail
Ο Σ.Ε.Ε.Ν. ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟΝ κ. ΒΕΝΤΟΥΡΗ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟÏΑΣ Ατέρμονη η ακτοπλοϊκή «ναυμαχία», απρόβλεπτα τα προβλήματα
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0 ΧείριστοΆριστο

__8___G._A._Ferries1

Απρόβλεπτα προβλήματα, αλλά και πλήγμα στο προφίλ των ακτοπλοϊκών εταιριών που συμμετέχουν ως μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (Ε.Ε.Ν.), εκτιμάται από ναυτιλιακούς παράγοντες, ότι θα επιφέρουν οι επαναλαμβανόμενες λεκτικές επιθέσεις, που πραγματοποιεί κατά του Σ.Ε.Ε.Ν. (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας) ο πρόεδρος της Ε.Ε.Ν., Απόστολος Βεντούρης.

Το πλήγμα αυτό ίσως επεκταθεί και στη διακίνηση των πλοίων, καθώς οι αντιπαραθέσεις ενδέχεται να επηρεάσουν και τη συλλογική σύμβαση των ναυτικών, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν τα πλοία της ακτοπλοΐας.

Στο τελευταίο Δελτίο Τύπου, που εξέδωσε η Ε.Ε.Ν. αναφέρεται, ότι ανώτερα στελέχη της «ATTICA GROUP» του ομίλου MIG, τα οποία και εκπροσωπούν την εταιρία στο Σ.Ε.Ε.Ν., επέστρεψαν με courier ενημερωτικό φάκελο, που περιείχε έγγραφα και προτάσεις σχετικά με την «επίλυση των νομικών παρατυπιών», που προκάλεσε η Πολιτεία στον κλάδο, υλικό που –όπως αναφέρεται– είχε σταλεί στην αρμόδια Υπουργό, Λούκα Κατσέλη, καθώς και στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Να σημειωθείμ ότι με το «ιδιαίτερό» του ύφος ο κ. Απόστολος Βεντούρης, Πρόεδρος της Ε.Ε.Ν. (ο οποίος και γνωστοποίησε στα Μ.Μ.Ε. την ενέργεια της «ATTICA GROUP»), αναφέρει: «…Ίσως όμως (το θέμα) να μην τους αφορά, διότι την 25η Ιανουαρίου μας επέστρεψαν το φάκελο με courier. Δεν μπήκαν στον κόπο να μας εξηγήσουν το λόγο της επιστροφής, οπότε μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Πιθανόν να το επέστρεψαν γιατί δεν τους ενδιαφέρει το θέμα. Πιθανόν να το επέστρεψαν διότι γνώριζαν το θέμα ήδη, από παλιά … Πάντως το courier (ίσως λόγω οικονομικής ευρωστίας των συγκεκριμένων εταιρειών) ήταν με χρέωση δική τους και όχι του παραλήπτη».

Κύκλοι προσκείμενοι στην ATTICA GROUP διατύπωσαν στο Atticapress.gr την άποψη, ότι ενδεχομένως τα στελέχη της επιχείρησης να εκτίμησαν ως «μη αξιόλογο» το περιεχόμενο του φακέλου, καθώς τα τελευταία περίπου δύο χρόνια η Ε.Ε.Ν. δεν απέστειλε κανένα έγγραφο στα μέλη του Σ.Ε.Ε.Ν., ενώ οι διαβουλεύσεις της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας γίνονταν ερήμην του Σ.Ε.Ε.Ν. Υπενθυμίζεται, ότι εδώ και δύο χρόνια η ATTICA GROUP, όπως και άλλες ακτοπλοϊκές εταιρίες, αποχώρησαν από την Ε.Ε.Ν. και εντάχθηκαν στον Σ.Ε.Ε.Ν.

Βεβαίως, ο κ. Βεντούρης ως πρόεδρος της Ε.Ε.Ν., σημειώνει στο Δελτίο Τύπου: «Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι οι προβληματισμοί και οι νομικές εισηγήσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορούν ολόκληρη την ακτοπλοϊκή οικογένεια και οι υποβληθείσες προτάσεις μας εντάσσονται στον αγώνα που άρχισε το 2001…». Αυτό όμως –όπως υποστηρίζουν οι προσκείμενοι στον Σ.Ε.Ε.Ν.– ποτέ δεν το υπηρέτησε ο τελευταίος πρόεδρος του Ε.Ε.Ν. Αντίθετα, υπενθυμίζουν ότι, απολογούμενος ο κ. Βεντούρης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, που διερευνά τυχόν λειτουργία «καρτέλ» στην ακτοπλοΐα, εμμέσως είχε χρεώσει στον κ. Σακέλλη την ενεργοποίηση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας είχε προσωπική γνωριμία με τον κ. Ζησιμόπουλο, πρόεδρο της Επιτροπής, κάτι που ο κ. Σακέλλης διέψευσε.

Φόβοι πάντως εκφράζονται στον Πειραιά, ότι ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Atticapress.gr

Αλέξανδρος Τουρκολιάς: Η κρίση θα ξεπεραστεί

02.

02.

2010

Σύνταξη : : Θεοδοσία Κοντζόγλου Εκτύπωση E-mail
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥΡΚΟΛΙΑΣ: Η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ Ρότα αισιοδοξίας χαράζει η ελληνική ναυτιλία
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0 ΧείριστοΆριστο

BoD_1Στην περαιτέρω στήριξη της Ελληνικής Ναυτιλίας με διαφόρους τρόπους –και όχι μόνο με την εκταμίευση νέων δανείων– αποβλέπουν οι ναυτιλιακοί τραπεζίτες, οι οποίοι και διατηρούν την ψυχραιμία τους σε μία εποχή που ο κλάδος της ναυτιλιακής χρηματοδότησης δοκιμάζεται, παράλληλα με την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Κατά την ετήσια εκδήλωση της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο Πρόεδρος της Ένωσης, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι όλες οι ναυτιλιακές τράπεζες εργάζονταν υπό την επήρεια του ψυχολογικού σοκ που άφησε πίσω η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε παγκόσμια κλίμακα από το φθινόπωρο του 2008.Ύστερα από απαιτητική και δύσκολη εργασία, οι ναυτιλιακές τράπεζες μπόρεσαν και διατήρησαν την ψυχραιμία τους και με την αναμενόμενη ωριμότητα ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην κρίση, με κύριο μέλημα τη διατήρηση των χαρτοφυλακίων χωρίς ζημιές και την εξυπηρέτηση των πελατών τους. Φέτος, οι τάσεις της παγκόσμιας ναυτιλίας αναμφισβήτητα είναι πιο αισιόδοξες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κρίση έχει ξεπεραστεί».

Συνεχίζοντας ο κ. Τουρκολιάς πρόσθεσε ότι: «είναι επιβεβλημένη η ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας για τον απεγκλωβισμό της Ελληνικής Ναυτιλίας από τις αγκυλώσεις της κρίσης. Με σύνεση και διατήρηση των ισχυρών δεσμών των ελλήνων πλοιοκτητών με τον τραπεζικό τομέα το ανθρώπινο δυναμικό του οποίου εκπροσωπεί η Ένωσή μας όλα θα γίνονται ολοένα και καλύτερα, η κρίση θα ξεπεραστεί και η Ελληνική Ναυτιλία και οι ναυτιλιακές τράπεζες που τη στηρίζουν θα συνεχίσουν να βαδίζουν από κοινού, με σκοπό την ευημερία όλων».

12Ο Γενικός Γραμματέας, κ. Γιώργος Ξηραδάκης, ενημέρωσε τα μέλη για τις δραστηριότητες της Ένωσης για το Νέο Έτος που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη Διοργάνωση της Ημέρας Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης, την υποστήριξη σοβαρών Συνεδρίων με αντικείμενο τη Ναυτιλιακή Χρηματοδότηση αλλά και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου για τη διεθνή διεύρυνσή της και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ναυτιλιακών Τραπεζικών Στελεχών.

Η πρώτη για το Νέο Έτος συνάντηση των μελών της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, στα γραφεία της XRTC.

Η εκδήλωση περιελάμβανε, όπως κάθε χρόνο, τον καθιερωμένο αγιασμό από τον Πατέρα Δημήτριο και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας από τον Πρόεδρο. Στην εκδήλωση παρέστησαν πάνω από 100 μέλη της Ένωσης, καθώς επίσης και ο Νομικός της Σύμβουλος, κ. Γρηγόρης Τιμαγένης. Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχήθηκε στα μέλη και στις οικογένειες τους υγεία, ευτυχία και καλές επιτυχίες για το 2010.

Σύνταξη : Attica Press Εκτύπωση E-mail
ΝΕΑ ΥΠΟΘΕΣΗ «ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ» Πέταξαν λαθρομετανάστες στη θάλασσα από εμπορικό πλοίο
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0 ΧείριστοΆριστο

MAST4R_VALIDΣτην εγκληματική ενέργεια της ρίψης δύο λαθρομεταναστών στη θάλασσα προέβη το πλήρωμα πλοίου με σημαία Γεωργίας, ενώ αυτό έπλεε κοντά στις ακτές της Κω.

Οι δύο λαθρομετανάστες συνελήφθησαν από στελέχη του Λιμενικού και –μετά από διερεύνηση της υπόθεσης– προέκυψε ότι η νέα υπόθεση «Γαρυφαλλιά» φέρει το όνομα «MASTER WALID». Πρόκειται για φορτηγό πλοίο το οποίο είχε αποπλεύσει από λιμάνι της Αλγερίας με προορισμό το λιμάνι Ιskenderun της Τουρκίας.

Για το θέμα ενημερώθηκε άμεσα ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κω και σχηματίζεται φάκελος δικογραφίας από το τοπικό Λιμεναρχείο, ενώ είναι σε εξέλιξη η αναζήτηση του πλοίου από τις διεθνείς διωκτικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη υπόθεση, και μάλιστα από ελληνικό πλοίο, σημειώθηκε το 1985. Τότε, 11 Αφρικανοί λαθρεπιβάτες είχαν κακοποιηθεί από τους ναυτικούς όταν αντιστάθηκαν στη βίαιη ρίψη τους στη θαλάσσια περιοχή των ακτών της Σομαλίας όπου μάλιστα ήταν ιδιαίτερα αισθητή η παρουσία καρχαριοειδών. Το όνομα του πλοίου ήταν «Γαρυφαλλιά» και ο πλοίαρχος ήταν Έλληνας, ο οποίος και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης.