Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Σύνταξη : Θεοδοσία Κοντζόγλου E-mail
ΘΕΜΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ Στην Ελλάδα ο Αρχηγός της Τουρκικής Ακτοφυλακής

lathrometanastesΔιαδοχικές επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τουρκία και τη Frontex αναπτύσσει τις τελευταίες εβδομάδες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε μία προσπάθεια να διακοπεί το ρεύμα της λαθρομετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται ο Αρχηγός της Τουρκικής Ακτοφυλακής Υποναύαρχος (UH) Izzet Artunc στην Ελλάδα. Ο Τούρκος αξιωματούχος ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του ομολόγου του, Αθανασίου Μπούσιου και θα παραμείνει στην Αθήνα ως τις 12 Φεβρουαρίου ώστε να πραγματοποιηθεί η μεταξύ τους συνεργασία για την αντιμετώπιση της εισροής παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Να σημειωθεί βεβαίως ότι ανάλογη συνεργασία είχε γίνει με τον Αρχηγό της Τουρκικής Ακτοφυλακής και με τον πρώην Αρχηγό του Λ.Σ., ναύαρχο Ηλία Σιωνίδη, επί υπουργίας Γιώργου Βουλγαράκη, αλλά η όλη προσπάθεια απεδείχθη μια τρύπα στο νερό. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το 2008 αυξήθηκε κατακόρυφα η εισροή λαθρομεταναστών στη χώρα• μόνον από τα παράλια της Μικράς Ασίας προωθήθηκαν στην χώρα μας 15.314 άτομα, έναντι των 9.240 ατόμων που εισήλθαν στη χώρα το 2007. Φυσικά, άγνωστος παραμένει ο αριθμός περιστατικών που δεν υπέπεσε στην προσοχή των Λιμενικών Αρχών, δεδομένου μάλιστα ότι το μεγαλύτερο μέρος του στόλου αλλά και των εναέριων μέσων είχαν καθηλωθεί λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και αδυναμίας εκταμίευσης των απαραίτητων κονδυλίων.

pinakas

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έθεσε το θέμα της λαθρομετανάστευσης και στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε στο Τολέδο. «Ζητήσαμε από τη Γαλλική προεδρεία την πραγματοποίηση έκτακτου Συμβουλίου πριν τις 10 Φεβρουαρίου γιατί φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ...ξεχνάει», παρατήρησε ο υπουργός. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ίδιο θέμα έθεσε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος, στη Βαρσοβία όπου είχε συνάντηση με τον κ. Λαϊτίνεν, επικεφαλής της FRONTEX.

Ζητιανεύουν... τρόφιμα για τους κρατούμενους Σε ερώτηση του atticapress.gr εάν λύθηκε το ζήτημα της σίτισης των κρατούμενων λαθρομεταναστών (σ.σ. σε παλαιότερο ρεπορτάζ αναφέραμε το γεγονός ότι για τη σίτιση των λαθρομεταναστών οι λιμενάρχες Πάτρας και Ηγουμενίτσας «ζητιανεύουν» φαγητό και σάντουιτς από τα επιβατηγά πλοία, καθώς το Υπουργείο διέθετε στο κάθε λιμεναρχείο μόλις 250 ευρώ το μήνα για το σκοπό αυτό). Ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε: «Γιατί απευθύνεστε σε μένα; Δυστυχώς υπάρχει αδυναμία οργάνωσης από τους Νομάρχες, τους Περιφερειάρχες, την Εκκλησία. Δεν υπάρχει οργανωμένο κράτος».

Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος Στην άτυπη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους του Πειραιά, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε, ότι περί τα τέλη Μαρτίου θα ψηφιστεί στη Βουλή ο νόμος για τη σύσταση Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, ενώ διαβεβαίωσε, ότι το σχέδιο νόμου είναι ήδη έτοιμο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος της εβδομάδας. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι ο αντιναύαρχος, Αθανάσιος Μπούσιος, θα διατηρηθεί στη θέση του Αρχηγού Λ.Σ. για το επόμενο έτος. Εντός των ημερών εξάλλου αναμένεται να υπογραφεί το συμπληρωμένο Π.Δ. 189, που θα διευκολύνει τη λειτουργία του Αρχηγείου Λ.Σ. επιλύοντας θέματα καθημερινότητας. Αναφερόμενος στο θέμα του διαχωρισμού αρμοδιοτήτων του πρώην Υπουργείου Ναυτιλίας σε τρία υπουργεία, ο Υπουργός δήλωσε, ότι το εγχείρημα γίνεται αποδεκτό και από τους εφοπλιστές, οι οποίοι συνειδητοποίησαν τα θετικά αποτελέσματα και μάλιστα πιέζουν -όπως είπε- για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το συντομότερο.

Καμία άσκηση από το 2005! Σε ό,τι αφορά στην ετοιμότητα του Λιμενικού....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Atticapress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου