Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Οι Τρεις Μάγοι με τα δωράκια

Από σειρά κειμένων της Ν. Μπάξερ για την ανεργία

Της Νοέλ Μπάξερ*
Η λύπη έχει κρυφτεί καλά πίσω από την λάμψη. Άμα φανεί, υποσχέθηκε, θα παριστάνει την χαρούμενη. Τα φωτεινά λαμπιόνια στα μπαλκόνια κρύβουν πίσω τους την σκοτεινή διάθεση του κόσμου. Αναβοσβήνουν για να τραβήξουν την προσοχή, όπως κάνουμε όταν στέλνουμε μήνυμα sos. Και ο Άη Βασίλης που σκαρφαλώνει στον εξωτερικό τοίχο σαν διαρρήκτης, για καλή του τύχη είναι ψεύτικος (ούτε αυτός ο Άγιος Βασίλης, μάτια μου, είναι αληθινός) και θα σταματήσει εκεί, στο άνοιγμα της γρίλιας. Ευτυχώς γι’ αυτόν, γιατί μέσα στο σπίτι πιθανόν να τον περίμενε μια ψυχή μαύρη.

Άνθρωποι που ασφυκτιούμε, άρα γνωρίζουμε καλά από ασφυξία, και παρ’ όλα αυτά τυλίγουμε σφιχτά διάφορα κορδόνια με λαμπιόνια γύρω από κολόνες της ΔΕΗ, λερωμένους στύλους και μισοξεραμένα δεντράκια που περιμένουν να βρέξει ο ουρανός να ποτιστούν, τόσο αγνοημένα είναι όλον τον υπόλοιπο χρόνο. Το σχοινί με τα λαμπάκια σφίγγει το δεντράκι σαν εφαρμοστό πουλόβερ με γυριστό γιακά. «Ασφυκτιώ!» θέλει το δέντρο να φωνάξει, όπως μάταια φώναζε «Διψώ!» το καλοκαίρι. «Υπομονή! Γίνεται για χάρη των παιδιών», το πείθουμε.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΕΚΡΥΨΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Ανασφάλιστος εργάτης, Αιγυπτιακής καταγωγής, σκοτώθηκε πέφτοντας από τον τρίτο όροφο κτιρίου του υπουργείου Εργασίας, ενώ καθάριζε τα εξωτερικά τζάμια!Ο Emand Aziz, όπως ήταν το όνομα του άτυχου άνδρα, είχε κληθεί να εργαστεί παρανόμως (δηλαδή εκτός του νόμιμου ωραρίου, που ισχύει για καθημερινές 04:00-09:00 μ.μ) την προπερασμένη Κυριακή (19/12) σε κτίριο της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, χωρίς καν να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας που προβλέπει ο νόμος για εργασία σε ύψος.
Ο 44χρονος, που είχε πάει μαζί με ένα ανιψιό του στο κτίριο επί της οδού Κοραή, έπεσε από τον 3ο όροφο στο κενό και τραυματίστηκε θανάσιμα.
Την επόμενη μέρα, μετά από σχετικό έλεγχο στον τόπο του δυστυχήματος από κλιμάκιο του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ), προέκυψαν σοβαρές

Ο ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ

B.Μαρκεζίνης & Θ. Καρυώτης – Ανοιχτή επιστολή για ΑΟΖ: "Η τραγωδία του Καστελόριζου"         

Ανοιχτή επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του τόπου απηύθυνε ο ακαδημαϊκός Βασίλειος Μαρκεζίνης και ο καθηγητής πανεπιστημίου του Maryland Θεόδωρος Καρυώτης αναφορικά με το νομικό καθεστώς που διέπει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και ιδιαίτερα αυτό της οριοθέτησης στο Καστελόριζο. Το θέμα είναι κρισιμότατης σημασίας καθώς αφορά άμεσα την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ανατολικής Μεσογείου.