Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΕΚΡΥΨΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Ανασφάλιστος εργάτης, Αιγυπτιακής καταγωγής, σκοτώθηκε πέφτοντας από τον τρίτο όροφο κτιρίου του υπουργείου Εργασίας, ενώ καθάριζε τα εξωτερικά τζάμια!Ο Emand Aziz, όπως ήταν το όνομα του άτυχου άνδρα, είχε κληθεί να εργαστεί παρανόμως (δηλαδή εκτός του νόμιμου ωραρίου, που ισχύει για καθημερινές 04:00-09:00 μ.μ) την προπερασμένη Κυριακή (19/12) σε κτίριο της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, χωρίς καν να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας που προβλέπει ο νόμος για εργασία σε ύψος.
Ο 44χρονος, που είχε πάει μαζί με ένα ανιψιό του στο κτίριο επί της οδού Κοραή, έπεσε από τον 3ο όροφο στο κενό και τραυματίστηκε θανάσιμα.
Την επόμενη μέρα, μετά από σχετικό έλεγχο στον τόπο του δυστυχήματος από κλιμάκιο του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ), προέκυψαν σοβαρές
 ευθύνες της εταιρείας καθαρισμού που είχε υπογράψει τη σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία. Η εταιρεία προσπάθησε να παρουσιάσει τον εργαζόμενο σαν υπεργολάβο επικαλούμενη προφορική συμφωνία, χωρίς όμως να μπορεί να παρουσιάσει συμφωνητικό ανάθεσης έργου, (με άλλα λόγια ότι εργαζόταν με μπλοκάκι,-δελτίο παροχής υπηρεσιών- για να αποφεύγουν τα αφεντικά την πρόσληψη βάσει συλλογικών συμβάσεων, ένα από τα πολλά δώρα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στους εργοδότες).
Την ίδια στιγμή, πάντως, τα ερωτηματικά που τίθενται είναι πολλά, καθώς το υπουργείο Εργασίας δείχνει να αδυνατεί να ελέγξει ακόμη και το τι συμβαίνει στα δικά του κτίρια, παρ' ότι την ίδια στιγμή δεσμεύεται ότι θα προστατεύσει την ασφάλεια και τα δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων.
Έτσι, όπως είναι λογικό, οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί μετά το συμβάν είναι τεράστιες και ειδικά για το γεγονός ότι το δυστύχημα έγινε γνωστό 10 μέρες μετά, πράγμα που αποδεικνύει ότι το υπουργείο προσπάθησε να το αποκρύψει!
Πηγή:  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1242906

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου