Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ορτσα η Ακτοφυλακή, μπατάρει το Λιμενικό

Επισπεύδεται η σύσταση αρχηγείου Ακτοφυλακής με ειδική νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να καμφθούν οριστικά οι πιέσεις από τον Πειραιά για τη διατήρηση του Λιμενικού Σώματος ως έχει στο υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ήταν σαφής χθες, επαναλαμβάνοντας ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσει στη συγκρότηση ακτοφυλακής. Αυτό υποτίθεται γίνεται για να υπηρετηθεί καλύτερα το ενιαίο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, κατά τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και επιταγές. Αλλα και γιατί ως πολιτική κατεύθυνση η κυβέρνηση θέλει να απογαλακτίσει τη σύγχρονη ακτοφυλακή από την ουσιαστική διοίκηση του εμπορικού στόλου, όπως συμβαίνει τα τελευταία 90 χρόνια, από την εποχή του Ελ. Βενιζέλου.

Η αναφορά του εκπροσώπου υποδείχτηκε από το γραφείο του Χρ. Παπουτσή χθες το απόγευμα, προφανώς για να δώσει ένα στίγμα στο νέο υπουργείο του Πειραιά και να επιταχυνθούν εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την επόμενη μέρα του Λιμενικού Σώματος.

Παραίτηση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραίτηση του αργηγού, αντιναύαρχου Αθαν . Μπούσιου , είναι στο γραφείο του Ι. Διαμαντίδη από την ημέρα που υπογράφτηκε το διάταγμα διχοτόμησης των υπηρεσιών του Λιμενικού , αλλα δεν δημοσιοποιείται ούτε γίνεται αποδεκτή πριν λήξει οριστικά η ναυμαχία του παρασκηνίου για τη διατήρηση της προ ενός έτους κατάστασης.

Επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη είχε σχεδιαστεί η ίδρυση αρχηγείου Λιμενικού, αφού είχε υπαχθεί ολόκληρο στην Κατεχάκη . Τώρα όμως αλλάζει το πλάνο και συγκροτείται ακτοφυλακή με ειδικό νομοσχέδιο που διαχωρίστηκε από το πακέτο του πολυνομοσχεδίου, για να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Ομως τα προβλήματα είναι περίπλοκα, αφού το Λιμενικό μάλλον θα συρρικνωθεί παραμένοντας ως στρατιωτικού χαρακτήρα σώμα για εφοπλιστές, ακτοπλόους και αλιείς και η ακτοφυλακή θα προκύψει ως επιχειρησιακό αργηγείο υλοποίησης της ασφάλειας στα λιμάνια και στη θάλασσα, σε όλα τα επίπεδα. Αραγε θα μοιράζονται τον ίδιο θάλαμο επιχειρήσεων; Και θα παράγει τους αξιωματικούς και των δύο η σχολή Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού; Αυτά και πλείστα άλλα ερωτήματα έρεπε να έχουν απαντηθεί πριν από τις εξαγγελίες.

Πηγή: http://www.enet.gr

Με θαλασσινούς χαιρετισμούς,

Exantas