Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Αποτυχημένη και υπονομευτική η επίσκεψη Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο

Σύνταξη : Θεοδοσία Κοντζόγλου E-mail
ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ» Αποτυχημένη και υπονομευτική η επίσκεψη Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0 ΧείριστοΆριστο

4BDEFC7C1024EE31244CACA7126655A7Ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης Χριστόφια αφήνει το Σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια», που παρακολούθησε με πολλή προσοχή την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο, εκτιμώντας, ότι αυτή στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία. Σε πολύ σκληρό ύφος, το Σωματείο αναφέρει ότι:

«Η επίσημη εκτίμηση, ότι η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο είχε θετικά αποτελέσματα, είναι το ολιγότερο ατυχής. Η επίσκεψη ήταν καθόλα αρνητική, υπονομευτική της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, πλήρως υποστηριχτική της διαδικασίας των διεξαγομένων απευθείας συνομιλιών, οι οποίες είναι σχεδιασμένες και προγραμματισμένες να οδηγήσουν στη νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων, με απεμπόληση κυριαρχικών Κρατικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μας και είχε στόχο την αναβάθμιση του Παράνομου Καθεστώτος.

Αυτή η εκτίμηση πηγάζει αβίαστα από μια σειρά γεγονότων, τα οποία καταγράφονται ως ακολούθως:

(α) Η επίσκεψη στην Κύπρο, είναι φανερό, ότι επιβλήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία εκ των έξω, από την Τουρκία (Ταλάτ, Ντάουνερ) και στο βάθος, άμα κοιτάξει κανείς, προσεκτικά, θα ανακαλύψει και τη Βρετανική Διπλωματία να καθοδηγεί τα βήματα. Πρώτο πλήγμα στην υπόσταση και υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

(β) Το πρόγραμμα του Γενικού Γραμματέα στη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κύπρο ήταν φανερό, ότι δεν ελεγχόταν από τη φιλοξενούσα κυρίαρχη Κυβέρνηση. Που θα πήγαινε, ποιος θα τον συνόδευε, ποιους θα έβλεπε κ.λπ. Δεν έπρεπε με κανένα τρόπο να επιτραπεί να πατήσει πόδι στα κατεχόμενα ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε., πόσο μάλλον να επισκεφθεί τις παράνομες Αρχές του Παράνομου Καθεστώτος, σε παράνομα κέντρα εξουσίας στα κατεχόμενα. Δεύτερο πλήγμα στην υπόσταση και υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με ταυτόχρονη υποβάθμιση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 & 550, τα οποία μας προστατεύουν από την αναγνώριση του παράνομου Καθεστώτος.

Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα στα κατεχόμενα είναι κλήση και σε άλλους να τον ακολουθήσουν, με απρόβλεπτες συνέπειες.

(γ) Σε ό,τι αφορά στην ουσία του Κυπριακού δεν έχουμε εξασφαλίσει, αλλά ούτε καν λεκτικά δεν ακούσαμε τίποτε το ουσιαστικό: ούτε αναφορά έγινε στην κατοχή και στην ανάγκη κατάργησης της. Αντίθετα, η υποστήριξη στις τηλεκατευθυνόμενες απευθείας συνομιλίες και την «επανένωση», συνιστά τοποθέτηση επίσημης υποστήριξης από το Γενικό Γραμματέα στη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της κατοχής, στη νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων. Ούτε αναφορά έγινε στους πρόσφυγες και την ανάγκη αποκατάστασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τους. Αντίθετα, επικυρώθηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο όλες οι παράνομες και απαράδεκτες δικές μας υποχωρήσεις, που έγιναν στις συνομιλίες, προετοιμάζοντας το έδαφος και για άλλες στη συνέχεια, αφού –όπως ελέχθη– πρέπει όλοι να συμβάλουμε περαιτέρω για να λυθεί το Κυπριακό…Τρίτο σοβαρότατο πλήγμα στην υπόσταση και υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κράτους υπό κατοχή. Πλήγμα και για τη δυνατότητά του να διεκδικήσει την εφαρμογή αρχών σε μια λύση του Κυπριακού.

Η επίσκεψη, το πρόγραμμα και το περιεχόμενό της ήταν μια καλά προσχεδιασμένη διπλωματική ενέργεια Τουρκίας, Βρετανίας και Ντάουνερ με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση του παράνομου Καθεστώτος στα κατεχόμενα με την παράλληλη απαξίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προετοιμάζοντας την επόμενη φάση των εξελίξεων, η οποία μπορεί άνετα να εκτιμηθεί, ότι θα οδηγεί είτε στη νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων με καταστρεπτική λύση τύπου ΑΝΑΝ, είτε σε ναυάγιο, με άνοιγμα της πόρτας στους «Λύκους», πρώτα για απευθείας ανοιχτές σχέσεις με το παράνομο Καθεστώς και για αναγνώριση στη συνέχεια.

Το Κράτος ήταν ένας απλός θεατής στην όλη υπόθεση, με την ξένη Διπλωματία να χειρίζεται επί τόπου τα του Κυπριακού για 2 μέρες.

Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε., ο τρόπος που έγινε και το περιεχόμενο της, ελπίζουμε να έχουν πλέον αναδείξει την ανάγκη για επανεκτίμηση γραμμής, πολιτικής συμπεριφοράς, θέσεων, στόχων και στρατηγικής.

Το μόνο θετικό γεγονός σε αυτό το θλιβερό για την Κύπρο διήμερο και το οποίο χαιρετίζουμε, ήταν η αντίδραση των αρχηγών των Κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ κα ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ να αρνηθούν την πρόσκληση Ντάουνερ, στο επίσης υπονομευτικό γεγονός της δεξίωσης στο Λήδρα Πάλλας.

Η παραβίαση των Ψηφισμάτων 541 και 550 από τον Μπαν Κι Μούν επιβάλλει να καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Επίσης, τα νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά Ντάουνερ επιβάλλουν την αντικατάστασή του, διότι είναι πλέον ανεπιθύμητος».

πηγή: Atticapress.gr