Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

Εννέα Φανουρόπιτες για τη γιορτή του Αγίου και την υγεία μας

Φανουρόπιτες



Του Αγίου Φανουρίου σήμερα και οι παραδοσιακές νοικοκυρές φτιάχνουν τη πίτα του που θα την πάνε στην εκκλησία το απόγευμα με τα ονόματα των αγαπημένων τους ώστε να λάβουν από τον ιερέα μια ευχή υπέρ υγείας όλων.
Σας προτείνουμε διάφορες συνταγές που άλλες αλιεύσαμε από το διαδίκτυο και άλλες μας τις έδωσαν οι φίλες μας.  Για ένα να είστε σίγουροι.  Όλες τις δοκιμάσαμε  και διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ γευστικές. 
Η γιαγιά Αγγελική μας προτρέπει: Μη ξεχάσετε όταν φτιάχνετε τη πίτα σας να έχετε δίπλα την εικόνα του Αγίου και ένα κεράκι αναμμένο και να εύχεστε – όπως λέει η παράδοση – << ο Θεός να συγχωρέσει τη μάνα του Αγίου Φανουρίου>>.
Και φυσικά μη ξεχάσετε να μοιράσετε μερικά κομμάτια σε γείτονες, φίλους, γνωστούς και άγνωστους για να πιάσει η ευχή σας.  Γιατί τη πίτα του Αγίου Φανουρίου σύμφωνα με τη παράδοση την κάνουμε για να υλοποιηθούν οι ευχές μας για υγεία, επιτυχία κλπ.
Φανουρόπιτα γευστική (καταπληκτική)
1000-1200 γραμμ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 γραμμ. σταφίδα
1. κ. γλυκού μπαίκιν πάουτερ
1 κ. γλυκού σόδα
¼ φλιτζανιού κονιάκ
1 ½ φλιτζανιού καρύδια κοπανισμένα ή ανάμεικτα με ξεφλουδισμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα
500 γραμμ. φυτική μαργαρίνη
3 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα τους 
1.                             Ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέσα σε κατσαρόλα όλα τα υγρά υλικά και προσθέτουμε μέσα τη ζάχαρη, τη σταφίδα και το ξύσμα πορτοκαλιού .
2.                             Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και κρυώνουμε τα υλικά τοποθετώντας τη κατσαρόλα σε κρύο νερό και προσθέτουμε τη σόδα ανακατεύοντας.
3.                             Κοσκινίζω το 1 κιλό αλεύρι και προσθέτω σ’ αυτό το Μπαίκιν μπάουτερ, τα κανελλογαρύφαλλα.
4.                             Κρατάω δύο φλιτζάνια αλεύρι ξέχωρα ώστε να μη γίνει η ζύμη μου πολύ σφιχτή και σμίγω τα στερεά με τα υγρά υλικά.
5.                             Ανακατεύω ελαφρά με τη σπάτουλα ώστε να γίνει παχύρευστη έως πολύ μαλακή ζύμη.  Εάν χρειάζεται προσθέτω το υπόλοιπο αλεύρι ή όσο απαιτεί η ζύμη.
6.                             ψήνω για 60 έως 80 λεπτά στους 180ο C .

Σημείωση:  Προαιρετικά μουλιάζουμε τις σταφίδες για λίγες ώρες στο κονιάκ και επίσης προαιρετικά σκορπίζουμε στην επιφάνεια λίγη ζάχαρη άχνη.
 ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***  
 Φανουρόπιτα  της Μαριάννας (Κατερίνη)
 Υλικά
1000-1200 γραμμάρια αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
50 γραμμάρια μπέΐκιν πάουντερ
3 κουταλιές της σούπας μίγμα μπαχαρικών (κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο)
400 γραμμάρια σταφίδες
1/4 της κούπας κονιάκ
1 & 1/2 της κούπας καρύδια τριμμένα
500 γραμμάρια φυτική μαργαρίνη
3 κούπες ζάχαρη
2 κούπες φρέσκο χυμό πορτοκάλι και ξύσμα 2 πορτοκαλιών
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε σε μπολάκι τις σταφίδες με το κονιάκ για να φουσκώσουν. 
Την άλλη μέρα, σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέΐκιν πάουντερ και το μίγμα των μπαχαρικών.
Στο μίξερ μας και στην ταχύτητα 3 χτυπάμε την ζάχαρη με την μαργαρίνη μέχρι να αφρατέψουν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού, στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα και το υπόλοιπο κονιάκ αν έχει περισσέψει από το μπολ με τις σταφίδες.
Στο μπολ με το αλεύρι, προσθέτουμε τις σταφίδες, τα καρύδια και το ξύσμα, ανακατεύοντας με το χέρι μας να αλευρωθούν καλά.
Στο ίδιο μπολ ρίχνουμε το μίγμα από το μίξερ μας ανακατεύοντας απαλά ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Βάζουμε το μίγμα μας σε ορθογώνιο ταψί (32Χ40εκ.), το οποίο έχουμε βουτυρώσει με μαργαρίνη και πασπαλίσει με αλεύρι, στρώνοντας με ένα κουτάλι την επιφάνεια της πίτας μας.
Ψήνουμε την φανουρόπιτα στη θέση 2 του φούρνου μας για 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου, σε αερόθερμο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου ή σε φούρνο με αντιστάσεις πάνω-κάτω στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η κούπα που χρησιμοποιώ είναι περιεκτικότητας 200 ml.
Η συνταγή της Μαριάννας αναφέρει σταφίδες ξανθές, εγώ όμως χρησιμοποιώ 200 γραμμάρια μαύρες και 200 γραμμάρια ξανθές.
Προσωπικά σε καθετί που φτιάχνω αποφεύγω το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και προτιμώ την προσθήκη μπέΐκιν πάουντερ ή σόδας για το φούσκωμα γιατί έχουν ως αποτέλεσμα το γλυκό να είναι πιο νόστιμο και πιο αφράτο.

-0-0-0-0-0-0-0-

Φανουρόπιτα  της Καλλιόπης (ομογένεια Σικάγο)
Υλικά  σιροπιού
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1/2 κούπα κονιάκ
2 κ.σ. βούτυρο
1/2 κ.γ. αλάτι
2 κούπες σταφίδες
3/4 κούπας καστανή ζάχαρη
1/2 κούπα μέλι
1 κ.σ. κανέλα
1/2 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ακριβώς 10 λεπτά. Βάζουμε την κατσαρόλα μέσα σε παγωμένο νερό και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι τελείως. Τότε προσθέτουμε:
2 κούπες αλεύρι
2 κ.γ. μπέηκιν πάουντερ
1/2 κ.γ. σόδα
(κοσκινισμένα όλα μαζί)
Χτυπάμε καλά, μέχρι το μίγμα μας να είναι κρεμώδες και αφράτο.  Προσθέτουμε 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε, αδειάζουμε σε καλολαδωμένο ταψί (20εκ.), πασπαλίζουμε με σουσάμι (ή/και καρύδια ή φιλέ αμυγδάλου) και σιγοψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1-1 1/2 ώρα (μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι). Μόλις βγει περιχύνουμε με 1/4 κούπας κονιάκ (μπορεί να δοκιμάσω ρούμι) και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Αυτού του είδους η πίτα είναι ακόμα καλύτερη την επομένη.


-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0


Φανουρόπιτα  της Κλεοπάτρας (Κως)
Υλικά

- 1 πακ. Φαρίνα
- 1 ½ φλιτζάνι σταφίδα μαύρη, ξανθή και καρύδια
- 1 φλ. μέλι
 
- χυμό από 2 πορτοκάλια
 
- 1 φλ. λάδι
 
- 4 κουταλιές κονιάκ
 
- 1 κοφτό κουταλάκι σόδα & κανέλα
 

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε σ' ένα μπολ τη Φαρίνα, τη σταφίδα τα καρύδια
Χτυπάμε στο μίξερ τα υπόλοιπα υλικά.
 
Ανακατεύουμε τα δύο μείγματα καλά.
 
Αλείφουμε με λάδι μια φόρμα για κέικ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
 
Ψήνουμε τη πίτα σε μέτριο φούρνο επί ¾ με 1 ώρα.

-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Η συνταγή της γιαγιάς  Κατίνας (Τήλος)
Υλικά

  • 4,5 κούπες αλεύρι
  • 2 κούπες σταφίδες μαύρες
  • 1 κούπα σπορέλαιο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • 2,5 φλιτζανάκια του καφέ κονιάκ
  • 2,5 φλιτζανάκια του καφέ χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
  • 4 κ.σ.  μπεϊκιν πάουντερ
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε τα υλικά σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε καλά (με μίξερ χειρός) , ωσότου το μίγμα γίνει ομοιόμορφο. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί (ΝΟ 32) και βάζουμε μέσα το μίγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς .
Ψήνουμε την φανουρόπιτα για 45 λεπτά περίπου.   Αν θέλουμε όπως είναι ζεστή στολίζουμε με άχνη ζάχαρη.

-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0


Φανουρόπιτα της Άννας (Κεφαλονιά)
Υλικά
1 πακέτο φαρίνα κόκκινη
1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι νερό
2 κουταλάκια γλυκού κανέλα
2 κουταλάκια γλυκού κοπαν. γαρύφαλλο
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 ποτήρι ζάχαρη
λίγο αγιασμό.
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε με το χέρι καλά το λάδι με την ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά-σιγά τα υπόλοιπα υλικά.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
Λίγα μυστικά ακόμα
Γενικά η πίτα δεν φουσκώνει πάρα πολύ αλλά είναι αρκετά νόστιμη.

-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-

Φανουρόπιτα με ταχίνι (Κύπρος)
Υλικά
·                                 1 φλιτζάνι ταχίνι
·                                 4 φλιτζάνια  αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
·                                 1 κ. γλυκού κανέλα
·                                 1 ποτήρι ζάχαρη
·                                 12 κουταλιές  χυμό πορτοκαλί
·                                 ξύσμα πορτοκαλιού
·                                 1/2 ποτήρι νερό
·                                 1 ποτήρι σταφίδες ξανθές και μαύρες
·                                 1/2 ποτήρι καρυδόψιχα
·                                  
Εκτέλεση:

 

  1. Κτυπούμε το ταχίνι με τη ζάχαρη.
  2. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη κανέλα.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό το ξύσμα και το νερό και τα κτυπούμε καλά.
  4. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά να ενωθούν καλά.   
  5. Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί ΝΟ 32 . Ψήνεται στους 180 για 45 λεπτά.
  6. Αφού κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ της Κερύνειας
Υλικά
·                                 4 κούπες κόκκινη φαρίνα
·                                 1 κούπα λάδι
·                                 1 1/2 κούπα ζάχαρη
·                                 1 κούπα ξανθές σταφίδες
·                                 1 κούπα μαύρες σταφίδες
·                                 1/2 κούπα τριμμένα καρύδια
·                                 2-3 κουταλάκια γλυκού κανέλλα σκόνη
·                                 1 1/2 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
·                                 το ξύσμα ενός μεγάλου πορτοκαλιού
·                                 φρεσκοστημένος χυμός πορτοκαλιού ή φρέσκος χυμός πορτοκαλιού τυποποιημένος ψυγείου (στα super market) όσο πάρει να γίνει το μείγμα αρκετά παχύρευστο
Εκτέλεση:
  1. Ρίχνουμε το αλεύρι μας σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και την κανέλλα.
  2. Κατόπιν ρίχνουμε το λάδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα τριμμένα καρύδια και τη ζάχαρη.
  3. Πλένουμε τα χέρια μας σχολαστικά και προσθέτουμε φυσικό χυμό πορτοκάλι ανακατεύοντας με το χέρι μας (για να έχουμε την αίσθηση της ρευστότητας του υλικού), μέχρι το μείγμα μας να γίνει παχύρευστο. Όσο λιγότερο παχύρευστο γίνει το μίγμα μας τόσο πιο αφράτο θα είναι το κέικ μας. Προσοχή δεν πρέπει να γίνει και νερό το μείγμα!
  4. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις σταφίδες, αφού τις έχουμε αλευρώσει, και ανακατεύουμε.
  5. Τέλος βάζουμε το κέικ μας σε στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 26 με 28 cm (λαδωμένη και αλευρωμένη) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 κελσίου για 1 ώρα (το παρακολουθούμε γιατί φούρνο με φούρνο διαφέρει η ώρα ψησίματος).

-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0


Φανουρόπιτα της Σπεράντζας Βρανά (διαδίκτυο)

Υλικά
1 φαρίνα κόκκινη
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα λάδι
2 κουταλ.του γλυκού μπαίκιν πάουτερ
χυμό από 1 πορτοκάλι και το ξύσμα του
1/2 φλιτζάνι  καρυδόψυχα
½ φλιτζάνι σταφίδες
κανέλλα από πάνω στο χυλό πριν μπει στο φούρνο
Εκτέλεση:
Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Τα καρύδια και τις σταφίδες τις προσθέτουμε στο τέλος αφού τα αλευρώσουμε ελαφρά.  Στολίζουμε την επιφάνεια με λίγα αμύγδαλα.
Ψήνουμε στους 150 βαθμούς περίπου 1 ώρα.
 -0-0-0-0-0-0-0-0-0-0
 Φανουρόπιτα της Αγγελικής (Πέραμα)
Υλικά: 

4 κούπες κόκκινη φαρίνα
1 κούπα λάδι
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα ξανθές σταφίδες
1 κούπα μαύρες σταφίδες
1/2 κούπα τριμμένα καρύδια
2-3 κουταλάκια γλυκού κανέλλα σκόνη
1 1/2 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
το ξύσμα ενός μεγάλου πορτοκαλιού
φρεσκοστημένος χυμός πορτοκαλιού ή φρέσκος χυμός πορτοκαλιού τυποποιημένος ψυγείου (στα super market) όσο πάρει να γίνει το μείγμα αρκετά παχύρευστο
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε το αλεύρι μας σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και την κανέλλα.
Κατόπιν ρίχνουμε το λάδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα τριμμένα καρύδια και τη ζάχαρη.
Πλένουμε τα χέρια μας σχολαστικά και προσθέτουμε φυσικό χυμό πορτοκάλι ανακατεύοντας με το χέρι μας (για να έχουμε την αίσθηση της ρευστότητας του υλικού), μέχρι το μείγμα μας να γίνει παχύρευστο. Όσο λιγότερο παχύρευστο γίνει το μίγμα μας τόσο πιο αφράτο θα είναι το κέικ μας. Προσοχή δεν πρέπει να γίνει και νερό το μείγμα !
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις σταφίδες, αφού τις έχουμε αλευρώσει, και ανακατεύουμε.
Τέλος βάζουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 26 με 28 cm (λαδωμένη και αλευρωμένη) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 κελσίου για 1 ώρα (το παρακολουθούμε γιατί φούρνο με φούρνο διαφέρει η ώρα ψησίματος).

*** *** *** *** *** ***
Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο.
Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα.
Μη χρησιμοποιείτε γκρίγκλις και κεφαλαία.
*** *** *** *** *** ***