Δυνατός ο Γιάννης Μίχας, παρουσίασε τον συνδιασμό του για τον Δήμο
«Πειραιάς Πολιτών Καθαρή Συμφωνία». Αυτή είναι η ονομασία του Συνδυασμού του υποψηφίου Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μίχα που παρουσίασε σήμερα, μαζί με το σήμα και τη διακήρυξη των βασικών αρχών και προτεραιοτήτων του, σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε στα ΜΜΕ.
Βασική επιδίωξη του συνδυασμού «Πειραιάς Πολιτών Καθαρή Συμφωνία» είναι όπως είπε ο κ. Μίχας να μετατρέψει τον Πειραιά σε πόλη - προορισμό επενδύσεων, καινοτομιών, πρωτοβουλιών, δημιουργικών δυνάμεων, ανατρέποντας τη σημερινή εικόνα της «βρώμικης» πόλης που λειτουργεί ως κέντρο διερχομένων.
«Αυτό που στην πραγματικότητα καλούμαστε να κάνουμε από την επομένη της ανάληψης της νέας δημοτικής αρχής είναι η δική μας επανάσταση του αυτονόητου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχας ο οποίος έθεσε σημαντικές θεσμικές τομές και 27 συνολικά προτεραιότητες :
1. Να δώσουμε το παράδειγμα της χρηστής διοίκησης, της δημοκρατικής και παραγωγικής λειτουργίας, της ανταποδοτικής υπηρεσίας.
2. Να κάνουμε οικονομικά ισχυρό τον καταχρεωμένο Δήμο μας, με νοικοκυρεμένη διαχείριση, αξιοποιώντας τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, τις συμπράξεις με την ιδιωτική πρωτοβουλία, την τόνωση της αγοράς και της ζήτησης σύγχρονων και ποιοτικών υπηρεσιών.
3. Να λειτουργήσουμε το Δήμο μας ως πρότυπο διαφάνειας, δημοκρατίας και συμμετοχής του πολίτη, ενισχύοντας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εισάγοντας δεσμευτικές προθεσμίες και διαδικασίες διοικητικής φύσης και απλοποιώντας τις καθημερινές συναλλαγές του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
4. Να καθιερώσουμε τη διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού και της οικονομικής διαχείρισης, καθιστώντας τους Πειραιώτες γνώστες όλων των δεδομένων με δυνατότητες παρέμβασης και υποβολής προτάσεων σε κάθε βήμα του σχεδιασμού για την εξυγίανση της πόλης.
5. Να αναβιώσουμε το εμπορικό μας κέντρο και να το μετατρέψουμε σε αναπτυξιακό μοχλό της τοπικής οικονομίας.
6. Να ξανασυνδέσουμε το λιμάνι με το εμπόριο, το εμπόριο με τον τουρισμό, τον τουρισμό με τον πολιτισμό, τον πολιτισμό με την ψυχαγωγία.
7. Να μεταβάλουμε την Ακτή Μιαούλη σε χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο Πειραιάς μπορεί να ξαναγίνει καρδιά και πρωτεύουσα της Ελληνικής Ναυτιλίας.
8. Να δημιουργήσουμε υποδομές για επιστροφή των Ποσειδωνίων στην πόλη που ανήκουν, να φέρουμε στο φυσικό τους χώρο θεσμούς ή να δημιουργήσουμε νέους, όπως είναι η Ναυτική Διαιτησία.
9. Να κερδίσουμε την προτίμηση των κατοίκων της Αττικής που αναζητούν διεξόδους αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τους, δυνατότητες ψυχαγωγίας και πολιτιστικής δράσης υψηλών προδιαγραφών.
10. Να διεκδικήσουμε την παραμονή και τη φιλοξενία μέρους έστω των εκατομμυρίων επιβατών κρουαζιέρας.
11. Να αυξήσουμε την τουριστική κίνηση με κατασκευή νέων σύγχρονων υποδομών, συνεδριακών κέντρων, ξενοδοχείων και την προώθηση νέων τουριστικών προϊόντων.
12. Να ανασύρουμε από την αφάνεια τα αρχαιολογικά μας μνημεία, ενοποιώντας τους αρχαιολογικούς μας χώρους, προβάλλοντας τα μουσεία μας, δημιουργώντας νέα.
13. Να λειτουργήσουμε ξανά το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, διαχρονικό σύμβολο και τοπόσημο της πόλης μας, ώστε να ζωντανέψει η σκηνή που κάποτε περπάτησαν ο Ροντήρης, ο Κουν και ενσάρκωσαν μοναδικούς ρόλους η Κοτοπούλη, η Παξινού, ο Κατράκης.
14. Να δούμε τη Μαρίνα Ζέας, τη Φρεατίδα, την Πειραϊκή, το Μικρολίμανο, το Πασαλιμάνι, να γίνονται και πάλι σημείο συνάντησης των Πειραιωτών, και να λειτουργούν σα μαγνήτες για τους επισκέπτες μας
15. Να δώσουμε χρώμα στο περιβάλλον μας αναβαθμίζοντας την αισθητική της πόλης, ζωντανεύοντας τυφλές όψεις κτιρίων, αυλές σχολείων, μετατρέποντας, σε μικρά έργα τέχνης τις γειτονιές μας.
16. Να δώσουμε οξυγόνο στη ζωή μας αναζωογονώντας κάθε κήπο, κάθε πάρκο, κάθε άλσος, κάθε πλατεία της πόλης, διεκδικώντας την απόδοση στο δήμο κάθε δυνάμει ελεύθερου χώρου με στόχο να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου, πολιτισμού και αθλητισμού.
17. Να μετατρέψουμε τη ΧΡΩΠΕΙ σε χώρο πρασίνου, άθλησης και ψυχαγωγίας, να αναβαθμίσουμε το Πάρκο Δηλαβέρη, να εντείνουμε τον αγώνα μας για την παραχώρηση και αξιοποίηση ανενεργών βιομηχανικών κτιρίων και στρατοπέδων της πόλης.
18. Να αλλάξουμε την όψη του κέντρου της πόλης, να αυξήσουμε τους πεζόδρομους, να επεκτείνουμε τη χρήση των μέσων σταθερής τροχιάς, να ενθαρρύνουμε τη χρήση ποδηλάτου.
19. Να αξιοποιήσουμε τα τρία μεγάλα κτίρια που στοιχειώνουν την αισθητική και τη λειτουργικότητα της πόλης μας, το γιαπί της Ραλλείου, τον Πύργο του Πειραιά και τη Βίλα Ζαχαρίου και να τα εντάξουμε στη ζωή της πόλης, στην υπηρεσία των πολιτών.
20. Να επισπεύσουμε τις διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων δημιουργίας της Ακτής Πολιτισμού στο χώρο του λιμανιού. Να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα της μετατροπής της Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης σε χώρο πρασίνου, καινοτομίας, τουριστικής αξιοποίησης, πολιτιστικής δράσης, εκπαιδευτικών και καινοτομικών υποδομών.
21. Να κάνουμε τον Πειραιά πόλη της Παιδείας, εντοπίζοντας τους κατάλληλους χώρους, για ανέγερση νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων, αναδιαμορφώνοντας επίσης τους αύλειους χώρους των σχολείων.
22. Μέσα από καινοτομικές δράσεις και τεχνολογικές εφαρμογές, να δημιουργήσουμε Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Απασχόλησης, να προωθήσουμε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την Προστασία του Καταναλωτή.
23. Να ανοίξουμε την αγκαλιά της πόλης στους πιο αδύναμους πολίτες της, δημιουργώντας, με την Πειραϊκή Εκκλησία, ένα Πειραϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης
24. Να κάνουμε την πόλη μας φιλόξενη και λειτουργική για τα άτομα με ειδικές δεξιότητες, με Ειδικό Γραφείο ΑΜΕΑ υπαγόμενο απευθείας στο Δήμαρχο, με έργα και δράσεις προσβασιμότητας, με υπηρεσίες διοικητικής βοήθειας.
25. Να εξασφαλίσουμε στην εργαζόμενη μητέρα τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς που χρειάζεται, τις υπηρεσίες που θα κάνουν την καθημερινότητά της καλύτερη και παραγωγικότερη.
26. Να κάνουμε στρατηγικό μας πλεονέκτημα τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης, να λειτουργήσουμε ένα Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών ως συμβουλευτικό όργανο για την ενσωμάτωσή τους στην τοπική μας κοινωνία.
27. Και, τέλος αλλά πρώτα απ’ όλα, να κάνουμε το αυτονόητο που είναι και το πρώτο ζητούμενο: Να καθαρίσουμε την πόλη, χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους αποκομιδής απορριμμάτων, διαχείρισης των αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων, με συστηματικό πλύσιμο των κοινόχρηστων χώρων, με καθαρισμό και απολύμανση εγκαταλελειμμένων οικοπέδων.
Στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων του ο κ. Μίχας αναφέρθηκε ακόμη στις θεσμικές τομές που πρόκειται να εισάγει στη λειτουργία του δήμου αξιοποιώντας πλήρως τα νέα εργαλεία του Καλλικράτη.
Στην κατεύθυνση αυτή στοχεύει στη μετατροπή κάθε Δημοτικής Κοινότητας σε ένα μικρό Δήμο που θα μεριμνά από την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και τη συντήρηση του πρασίνου έως την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών και συγκοινωνιακών προβλημάτων.
Στη δημιουργία του δημοτικού αστυνόμου της γειτονιάς που στέκεται στο πλευρό του πολίτη για την επίλυση των καθημερινών του προβλημάτων και αναγκών.
Στην δημοκρατική και συλλογική λειτουργία των νέων οργάνων όπως είναι η «Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευση», ο «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης», η «Οικονομική Επιτροπή», η «Επιτροπή Ποιότητας Ζωής», η «Εκτελεστική Επιτροπή».
Θεσμικά αναμορφωμένος ο δήμος του Πειραιά θα μπορεί έτσι να γίνει ένας δήμος πρότυπο ασφάλειας, κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης, απόλυτης διαφάνειας και δυναμικής ανάπτυξης.
Στην παρουσίαση του συνδυασμού του ο κ. Μίχας ανακοίνωσε το 20 % των δημοτικών και διαμερισματικών του συμβούλων, όλοι νέοι στην ηλικία, που «προσωποποιούν τη ριζική ανανέωση που οφείλουμε στους πειραιώτες και τις πειραιώτισσες, που είναι αναγκαία για το νέο μας ξεκίνημα με ορμή και αξιοπιστία» όπως επισήμανε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι η επίσημη εκδήλωση παρουσίασης του Συνδυασμού, του σήματος και της Διακήρυξης θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο «Απόλλων» (Ερμουπόλεως και Πηλίου 1) της Νομαρχίας Πειραιά στα Καμίνια στις 6.30 το απόγευμα.