Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Θοδωρής Δρίτσας: Πανικόβλητος ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

«Είναι κατανοητός ο πανικός του απερχόμενου Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, όταν επιχειρεί να διαστρεβλώσει όσα ανέφερα χθες, στην ομιλία μου στην εκδήλωση κοπής πίτας του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Είναι μάλιστα, τόσο πανικόβλητος αυτές τις μέρες, όπως άλλωστε και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, που δε διστάζει να χρησιμοποιεί το λογότυπο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου στην έκδοση δελτίου τύπου την Τρίτη 13 Ιανουαρίου, για να προβάλλει την ομιλία του σε δική του προεκλογική συγκέντρωση!!

Αξίζει να τονιστεί ότι ο κ. Δρίτσας  κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή της πίτας  του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΕΕ) στο Ίδρυμα Ευγενίδου αναφέρθηκε στη πραγματικότητα στην ανάγκη ίδρυσης  δημόσιας ακτοπλοϊκής εταιρείας αιτιολογώντας την άποψή του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Μηνά Τσαμόπουλου στο newmoney.gr ο κ. Δρίτσας εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως οι  ιδιωτικές εταιρείες δεν μπορούν  να προσφέρουν. Η λογική είναι ότι «μια κυβέρνηση οφείλει να προστατεύει το γενικότερο δημόσιο συμφέρον αλλά και  να επενδύει σε δημόσιες επιχειρήσεις, ειδικά σε αγορές και περιοχές όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία αδυνατεί ή αδιαφορεί να επενδύσει».  Με αφορμή την ακτοπλοΐα αναφέρθηκε στην «αναγκαιότητα διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα και της κρατικής συμμετοχής σε πολλές εταιρείες στο χώρο των μεταφορών και του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί και στη σύσταση εθνικού αερομεταφορέα. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μηνά Τσαμόπουλου, παράλληλα, σήμερα ο κ. Δρίτσας εμφανίστηκε  κατηγορηματικός ότι δεν θα καταργηθεί το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά ήταν ασαφής ως προς την αναγγελία του κ. Αλέξη Τσίπρα για μείωση του αριθμού  των υπουργείων. Οι σκέψεις που υπάρχουν είναι  η δημιουργία ενός υπερ-υπουργείου   που θα εμπεριέχει ένα αυτοτελές «υπουργείο Ναυτιλίας». Αν και δεν αναφέρθηκε σε πιθανή πλήρη αποστρατικοποίηση του ΥΝΑ, τόνισε τη σημασία της ενδυνάμωσής του με πολιτικό προσωπικό το οποίο θα έχει περισσότερες αρμοδιότητες.

Για τα θέματα ναυτεργασίας  ο κ.  Δρίτσας υπογράμμισε το υψηλό ποσοστό ανεργίας  στα κατώτερα πληρώματα που πρέπει άμεσα  να αποτελέσει προτεραιότητα αντιμετώπισης οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης και υποσχέθηκε την ενδυνάμωση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης.

Επίσης, αναφέρθηκε στα «περίεργα» funds που τοποθετούνται στη ναυτιλία και περιορίζουν τις ανταγωνιστικές δυνατότητες των παραδοσιακών πλοιοκτητών και τόνισε  μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιώξει να παρέμβει στο ζήτημα αυτό.

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε  ότι η ελληνική ναυτιλία, ως ο πλέον επιτυχημένος κλάδος της χώρας, θα αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος για να ξεπεραστεί η παρούσα οικονομική κρίση της χώρας.

Στελέχη της ελληνικής ναυτιλίας φέρονται να εξέλαβαν την τοποθέτηση αυτή ως  αναγγελία για επανεξέταση  της  οικειοθελούς συνεισφορά των Ελλήνων πλοιοκτητών ναυτιλίας που ισχύει από το 2014.


Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  δρ. Γεώργιος Γράτσος στον επίλογό του,  φορτισμένος ψυχικά, επεσήμανε ότι «η καρδιά βρίσκεται στα αριστερά του ανθρώπου αλλά το πορτοφόλι είναι πάντα δεξιά και το κεφάλι είναι κάπου στη μέση προκειμένου να ισορροπεί ανάμεσα στα δύο».

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών  οι δημοσιογράφοι άρχισαν να ρωτούν τους παρευρισκόμενους πλοιοκτήτες εάν σκέπτονται να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στην αλλοδαπή, χωρίς όμως αν παίρνουν ξεκάθαρες απαντήσεις.

Στις δηλώσεις του κ. Δρίτσα, έσπευσε να εκδώσει δήλωση ο απερχόμενος υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι:  "ο κ. Δρίτσας έκανε αποκάλυψη του κρυφού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τη ναυτιλία και την ακτοπλοΐα σημειώνοντας ότι περιλαμβάνει «δημιουργία κρατικού φορέα και την επιβολή ουσιαστικά κομματικού ελέγχου, παραγνωρίζοντας και ακυρώνοντας τον ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της αγοράς, επαναφορά στις εποχές των κρατικών μονοπωλίων για τους νησιώτες, που απέτυχαν, χρεοκόπησαν και κατέστησαν την ακτοπλοΐα για τους νησιώτες αγαθό πολυτελείας και "πολιτικοποίηση" του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου υποτιμώντας τον πολυδιάστατο ρόλο του Λιμενικού Σώματος και τα στελέχη του που υπηρετούν τη ναυτιλία, εκφράζοντας την αντίληψη πλήρους και κομματικού ελέγχου».

Στην  απάντηση της διαστρεβλωτικής  ανακοίνωσης του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο κ. Δρίτσας πρόσθεσε τα ακόλουθα:  "Μιμούμενος τη μονταζιέρα της Νέας Δημοκρατίας και τον κύριο Μουρούτη, ανακαλύπτει παντού «κρυφό πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοτεχνώντας για την περιγραφή του μία καρικατούρα, κατά την προσφιλή συνήθεια του κομματικού προπαγανδιστικού επιτελείου τους.
Όσα είπα στο χαιρετισμό μου, εκ μέρους του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στο Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας, χθες, κατά γενική ομολογία κίνησαν το ενδιαφέρον των εκπροσώπων της ναυτιλίας και είτε συμφώνησαν, είτε όχι επιδοκίμασαν τη σαφήνεια και την ειλικρίνεια των θέσεων, που διατύπωσα. Ούτως ή άλλως, οι θέσεις αυτές δε δημοσιοποιήθηκαν αναφέρθηκαν για πρώτη φορά. Αντιθέτως, είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν τεθεί σε διαβούλευση εδώ και πολύ καιρό.
Κατανοούμε τον πανικό του κ. Υπουργού, αλλά το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και η νησιωτική Ελλάδα, η ακτοπλοΐα και η ναυτιλία, χρειάζονται πιο σοβαρές προσεγγίσεις και περισσότερο αποτελεσματικές πολιτικές. Αυτές θα τις έχουν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για τον κομματισμό που επικαλείται ο κ. Υπουργός, ταιριάζει η παροιμία «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί».  Έχει βουίξει ο τόπος, για την εύνοια που έχει επιδείξει προς ημετέρους, με τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολούθησε για την εισαγωγή αξιωματικών και υπαξιωματικών στο Λιμενικό Σώμα με «εξετάσεις», μη σεβόμενος τον κόπο νέων ανθρώπων για την εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας στην Ελλάδα της τροϊκανής υποταγής και μάλιστα, παρά τις περυσινές του εξαγγελίες, για αλλαγή του συστήματος εισαγωγής το 2014. 
Οι νησιώτες, οι ναυτικοί, τα στελέχη του Λ.Σ.- Ε.Α., ο κόσμος της ναυτιλίας, παρακολουθούν τον ΣΥΡΙΖΑ καιρό τώρα και γνωρίζουν καλά τις θέσεις του. Με διάλογο και σοβαρή διαβούλευση, μια νέα εποχή ανοίγει μετά τις 25 Ιανουαρίου».



*** *** *** *** *** ***
 Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.
 ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο
 σεβόμενοι την προσωπικότητα κάθε ατόμου. 
 Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα. 
 Μη χρησιμοποιείτε γκρίγκλις και κεφαλαία.
 *** *** *** *** *** ***