Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

ΤΑΛΑΤ ΚΑΙ "ΠΟΛΙΤΗΣ"

Π Ρ Ι Ν ΑΠΟ τρία και μισό χρόνια, τούς παρέθεσε πρόγευμα στο «προεδρικό» του Αττίλα. Για να τούς ανταμείψει ίσως για όσα μέχρι τότε προσέφεραν ως η ναυαρχίδα προπαγάνδας υπέρ του Σχεδίου Ανάν. Και για τον ρόλο τους ως η πιο φιλο-Ταλατική ελληνόφωνη εφημερίδα. Παθιασμένα δοσμένη στις καθημερινές επιχειρήσεις ροκανίσματος των αντιστάσεων του κυπριακού Ελληνισμού. Στις 10 Ιουλίου 2005 με ενυπόγραφο άρθρο του επικεφαλής πάντων των αρχισυντακτών της, η εφημερίδα εκθείαζε το «κυπριακό πρόγευμα» που τούς παρέθεσε στο «προεδρικό γραφείο» του ο Ταλάτ: «Χαλούμι, αβγά βραστά, τσακιστές ελιές μαύρες και τυρί κασκαβάλι»…Π Ρ Ο Φ Α Ν Ω Σ ικανοποιημένος για τον έκτοτε ρόλο τής εν λόγω εφημερίδας, ο επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας του Αττίλα ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των διευθυντών της. Για γεύμα στα γραφεία της, επί της Βασιλείου Βουλγαροκτόνου, στις ελεύθερες περιοχές, στην παλιά Λευκωσία: «Αρνάκι, κόκορα, φασολάκια, φασόλια, κολοκύθια με τ' αβγά, σαλάτα και μανταρίνια», γράφουν ότι τού προσέφεραν. Χρειάζεται ενδεχομένως την ανανέωση των προσπαθειών και την κλιμάκωση των επιχειρήσεων. Επειδή ο «χώρος» που μέχρι τις προεδρικές εκλογές του παρελθόντος Φεβρουαρίου έτρεφε πλήθος ψευδαισθήσεων για τον «σύντροφο και φίλο», αντιλήφθηκε συν τω χρόνω ότι «άλλην μάς έδειξεν τζι' άλλην μάς έμπηξεν», ο αριστερός «αδελφός» Τ/κ, αποδεικνυόμενος στην πράξη, πιο χρήσιμος και από τον Ντενκτάς για την τακτική και τη στρατηγική της Άγκυρας στο Κυπριακό.Δ Ε Ν ΕΙΝΑΙ σίγουρο τι ακριβώς θα διαβάζουν μετά από 30 ή 50 χρόνια οι αναγνώστες των αρχείων του Φόρεϊν Όφεως, που τότε θα δοθούν στη δημοσιότητα, για τον ρόλο της εν λόγω ε/κ εφημερίδας. Αποτελεί, ήδη, όμως, παράλειψη της Αυτού Εξοχότητος του Ύπατου Αρμοστού, που δεν φρόντισε εισέτι να απονείμει η Αυτής Μεγαλειότης κάποιο παράσημο, κάποιον τίτλο «σερ», στους εκλαμπρότατους ιθύνοντες της εφημερίδας, για τη συνέπεια που επιδεικνύουν στη γραμμή του προαχθέντος σε λόδρο, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Δεν είναι αρκετό το ότι, εξ όλων των ε/κ ΜΜΕ, μόνο ο ιδιοκτήτης της εν λόγω εφημερίδος είχε προσκληθεί ανάμεσα στους 8-10 Opinion Leaders στο σπίτι του Υπάτου Αρμοστού, τον Ιανουάριο του 2006, για ιδιαίτερη συνάντηση με τον τότε επικεφαλής του Φόρεϊν Όφεως κ. Τζακ Στρο. Εδώ έχουν κιόλας αποδείξει και αποτελεσματικές ικανότητες σε ό,τι μπορεί να οριστεί πλέον ως «δημοσιογραφική διπλωματία». Φωτογραφούμενοι να κορδώνουν ως οι Ηρακλείς παρά τω Ταλάτ, προς άφατον τέρψιν της Α.Ε. του Υπάτου Αρμοστού… ΕΡΩΤΗΣΗ Με τα πιστόλια να εξογκώνουν εμφανώς κάτω από τα σακάκια τους, χωρίς καν να δίδουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους, Τούρκοι έποικοι και Τ/κ, ένοπλα όργανα του Αττίλα με πολιτική περιβολή, σωματοφύλακες του Ταλάτ, πώς γίνεται να περνούν ανεξέλεγκτοι από τη δίοδο του Αττίλα στη Λήδρας ως τη Βασιλείου Βουλγαροκτόνου της εφημερίδας «Πολίτης», προστατευόμενοι κιόλας «διακριτικά» από την Αστυνομία Κύπρου; Τι είδους «νόμιμη» κατάλυση της νομιμότητας είν' αυτή; Λάζ.Α.Μαύρος
Επιτέλους, έχουμε «κοινή άποψη» Του Άριστου Μιχαηλίδη Έπρεπε μάλλον να εντυπωσιαστούμε με την εξέλιξη. Έτσι όπως το είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με μια δόση σασπένς για να αποκτήσει και ειδικό βάρος: «Για παράδειγμα, σήμερα υπήρξε αλληλοκατανόηση», είπε επιστρέφοντας στο Προεδρικό από τις συνομιλίες. «Διότι θα δείτε και κάτι άλλο. Θα ανακοινωθεί μια κοινή άποψη και θέση των δύο ηγετών». Φυσικά, δεν ήρθε ακόμα η ώρα για να γεννηθεί «ένα όμορφο παιδάκι», όπως μας υποσχέθηκε ο Πρόεδρος. Ούτε καν ήρθε κάποια ένδειξη ότι το απάνθρωπο πρόσωπο της κατοχής αλλάζει και δεν θα εμποδίζει πια έναν ιερωμένο να πάει στην Καρπασία για να κηδεύσει έναν χριστιανό. Η κοινή άποψη ήταν για την κατάσταση στη Γάζα. Μέσα σε τέσσερις γραμμές καταγράφηκε η πρώτη κοινή άποψη στην ιστορία, για ένα διεθνές ζήτημα και μπορούμε όλοι να αισθανθούμε το μεγαλείο των ιστορικών αυτών στιγμών.

Αυτή ειναι η ασύμμετρη απειλή για τους Παλαιστίνιους κ। Χριστόφια

Αν μη τι άλλο, αποδείχτηκε ότι στην αναζήτηση της «μίας διεθνούς προσωπικότητας», θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος। Παρότι ακόμα και σε αυτές τις τέσσερις γραμμές μπορεί να αναγνωρίσει κανείς το γραφικό χαρακτήρα άλλων, των Βρετανών, των Οηέδων, των Αυστραλών, αλλά όχι του Προέδρου Χριστόφια।

Γιατί δεν πιστεύουμε ότι ο κ. Χριστόφιας θα μιλούσε για «τη δυσανάλογη χρήση βίας» του Ισραήλ, δίνοντας στους εισβολείς την κάλυψη που δίνουν και οι Αμερικανοί. Ότι δηλαδή, υπάρχει η βία των Παλαιστινίων, η οποία προκάλεσε και τη βία του Ισραήλ, απλώς είναι κάπως δυσανάλογη, θα μπορούσε να ήταν πιο. ανάλογη. «Οι δύο ηγέτες καταδικάζουν την επίθεση στη Γάζα και τη δυσανάλογη χρήση βίας που ασκείται από τις δυνάμεις του Ισραήλ.» Όμως, αυτή η «κοινή άποψη» αφήνει απορίες: Ποιοι «δύο ηγέτες»; Οι ηγέτες των κομμάτων; Οι ηγέτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου»; Οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων; Και αν είναι οι ηγέτες των κοινοτήτων γιατί δεν το αναφέρει ρητά η ανακοίνωση να μην έχουν και απορίες οι κακεντρεχείς; Δηλαδή, γιατί δεν λέει η ανακοίνωση: Οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων καταδικάζουν; Ποιον θα ενοχλούσε αν η ανακοίνωση ήταν σαφέστερη; Είναι προφανές ότι ακόμα και αυτή η «κοινή άποψη» είναι διαποτισμένη από την τουρκική πολιτική, όπως εκφράζεται από την αρχή αυτής της διαδικασίας, που έχει στόχο την εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την «ΤΔΒΚ». Και ασφαλώς αυτό δεν θα γίνει με την ανακοίνωση για τη Γάζα, ας μην σπεύσουν να μας δώσουν μαθήματα διπλωματίας πάλι οι γνωστοί χειροκροτητές. Προηγήθηκαν όμως πολλά άλλα και όπως φαίνεται θα ακολουθήσουν περισσότερα, αφού η ηγεσία μας (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) για λόγους που εμείς αγνοούμε, θεωρεί ότι πάει τόσο περίφημα η τρέχουσα πολιτική στο Κυπριακό, που ούτε καν τη σημειολογία και το διπλωματικό αντίκτυπο των ανακοινώσεων, δεν χρειάζεται να προσέξει. Αλλά, είναι επικίνδυνο να δίνεται η εντύπωση, όχι μόνο στη διεθνή κοινότητα αλλά και στο εσωτερικό, ότι οι δυο ισότιμοι ηγέτες, ο πρόεδρος της ελληνικής και ο πρόεδρος της τουρκικής Κύπρου έχουν κοινή εξωτερική πολιτική। Γιατί αυτό είναι το μήνυμα όσο κι αν εμείς θα μασούμε τα λόγια μας για να το διαψεύδουμε।
-०-०-०-०-०-०-०-०-०-०-०-०-०-०-०-०
Σχόλιο: Και προφανώς ο κ। Χριστόφιας ξεπέρασε τις προσδοκίες απογοητευσης που περιμέναμε από εκείνον। Το θέμα είναι: Αυτή του την συμπεριφορά θα την ανεχτουμε μέχρι να οκλοκληρώσει την καταστροφή του νησιού μας; Θεοδοσία Κοντζόγλου