Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2009

Αφιέρωμα στην Κύπρο
από την Εκπομπή
«Ελληνικό Πανόραμα»
με την Ειρήνη Νικολοπούλου
την Πέμπτη 2 Απριλίου
Την Πέμπτη 2 Απριλίου στις 22।00 η εκπομπή «Ελληνικό Πανόραμα» που προβάλλεται στην Κύπρο από την ERT World θα παρουσιάσει ειδικό αφιέρωμα στην σύγχρονη Κύπρο. Η γνωστή δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου, που έχει την επιμέλεια και την παρουσίαση της εκπομπής, συναντά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια ο οποίος της μιλά για την δική του Κύπρο και προσκαλεί τους απανταχού Έλληνες να την επισκεφθούν. Σημειώνει μάλιστα "Θα ήθελα να σας φιλοξενήσω σε μια ελεύθερη Κερύνεια"... Επίσης το Ελληνικό Πανόραμα συναντάται με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου ο οποίος μιλά για τον εναλλακτικό τουρισμό. Η Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Ελένη Μαύρου μας ξεναγεί στα ωραιότερα μέρη της πόλης της. Ο διευθυντής του γραφείου του Κ.Ο.Τ. στην Αθήνα Γιώργος Ιωαννίδης αναφέρεται στα μέτρα που έλαβαν στην Κύπρο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δύο Κύπριοι επιχειρηματίες, οι κύριοι Κωστάκης Λοΐζου και Νίκος Σιακόλας μιλούν για την ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της μεγαλονήσου με αιχμή τον τουρισμό. Οι γνωστοί Κύπριοι δημοσιογράφοι Αιμιλία Κενεβέζου από το ΡΙΚ, Δημήτρης Ευθυμίου από τον ΑΝΤ1, Βίκτωρας Παπαδόπουλος από το MEGA, Κώστας Γενάρης από την ΕΡΤ και Μαριλένα Ιεροδιακόνου από τον περιοδικό τύπο μας ξενάγησαν στην παλιά γειτονιά και την σύγχρονη πόλη της Λευκωσίας. Ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου μας ξενάγησε στην πόλη της Λεμεσού, ενώ η διασκέδαση τη νύχτα ξεκίνησε με ροκ και έκλεισε με καντάδες. Η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής ταξίδευσε από τη Λεμεσό στην Πάφο, απόλαυσε την Κυπριακή ύπαιθρο, βρέθηκε στην Πέτρα του Ρωμιού, μίλησε με ανώνυμους Κύπριους και γνώρισε αυτό που όλοι ξέρουμε σαν κορυφαία Κυπριακή φιλοξενία. Η Ειρήνη Νικολοπούλου παρουσιάζει και τον Κυπριακό αμπελώνα। Επισκέπτεται το 4o Κυπριακό διαγωνισμό Οίνου και ξεναγείται στο μεγάλο Κυπριακό οινοποιείο των αδελφών Χατζηαντωνά. Το Ελληνικό Πανόραμα απήλαυσε επίσης τις γαστριμαργικές απολαύσεις της Κύπρου, ενώ παρακολούθησε και την ραγδαία αναπτυσσόμενη Κυπριακή μόδα.
Η εκπομπή «Ελληνικό Πανόραμα»:
Το «Ελληνικό Πανόραμα» είναι μία εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή διάρκειας δύο ωρών που μεταδίδεται ζωντανά, δορυφορικά από την συχνότητα της ERT WORLD με αποδέκτη την ελληνική ομογένεια σε όλο τον κόσμο. Το concept αλλά και την παρουσίαση έχει η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου. Στα τέσσερα χρόνια ζωής της, η εκπομπή αγαπήθηκε από τους ομογενείς και αυτό το αποδεικνύουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα που λαμβάνουμε από όλες τις χώρες του κόσμου!Φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσουμε έναν συνδετικό κρίκο μεταξύ της Ελλάδας και των συμπατριωτών μας όπου γης παρουσιάζοντας την σύγχρονη εικόνα της χώρας μας, που τόσο αγαπούν και νοσταλγούν. Η Ελλάδα προοδεύει, εξελίσσεται και σε αυτό βοηθούν αναμφίβολα Έλληνες που με το μεράκι και το ανήσυχο πνεύμα τους φέρνουν το όνομα της πατρίδας στα πέρατα της Οικουμένης. Αυτοί αποτελούν και τους πρωταγωνιστές της εκπομπής: πρόσωπα που έχουν κάνει διεθνή καριέρα, νέα παιδιά με φιλοδοξίες και όνειρα που διακρίνονται σε διεθνείς διαγωνισμούς αλλά και προσωπικότητες που έχουν αφήσει την δική τους σφραγίδα σε τομείς όπως τα Γράμματα, οι Τέχνες, η Επιστήμη και ο Αθλητισμός.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 22 10679 ΑΘΗΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665414-5 FAX: (210)3665420 e-mail : pressoffice@pasok.gr Αθήνα, 30 Μαρτίου 2009 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΣΟΥΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΝΙΚΗ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΧΡΗΣΤΟ ΚΙΟΥΠΗ (29 Μαρτίου) ΧΡ। ΚΙΟΥΠΗΣ: Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες αποκαλύψεις της «Ν» για διαρροή θεμάτων στο διαγωνισμό για πρόσληψη λιμενοφυλάκων;
ΕΛ। ΤΣΟΥΡΗ: Τόσο οι αποκαλύψεις της εφημερίδας σας, όσο και άλλες σοβαρές, παρατυπίες, κατά τη διεξαγωγή των γραπτών εξετάσεων, για πρόσληψη 670 λιμενοφυλάκων, επαληθεύουν τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων εισαγωγής στις σχολές του Λιμενικού Σώματος, με επαναφορά του διαβλητού συστήματος των γραπτών εξετάσεων. Για ακόμη μια φορά, απαιτούμε την άμεση κατάργηση της αδιαφανούς αυτής διαδικασίας προσλήψεων, η οποία προσβάλλει και τους υποψηφίους και το ίδιο το Λιμενικό Σώμα και θεωρούμε επιβεβλημένη την εισαγωγή των στελεχών του, μέσω πανελληνίων εξετάσεων, με τη λειτουργία της Ακαδημίας του Λ.Σ. στην Αλεξανδρούπολη.
ΧΡ। ΚΙΟΥΠΗΣ: Μπορούμε να μιλήσουμε για βιομηχανία μαϊμού προσλήψεων, ή μήπως είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό;
ΕΛ. ΤΣΟΥΡΗ Ασφαλώς και δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια επαναφοράς, σε όλους τους τομείς, του άκριτου κομματισμού, των πελατειακών σχέσεων και της αναξιοκρατίας, με θύματα τους πολίτες και, κυρίως, τους νέους ανθρώπους. Απλώς, επιβεβαιώνεται, για ακόμη μία φορά, η συστηματική προσπάθεια, και η σταθερή θέση της Κυβέρνησης, για καταρράκωση κάθε έννοιας αξιοκρατίας και διαφάνειας, καταδικάζοντας σε ταλαιπωρία και μοιράζοντας ψεύτικες ελπίδες σε χιλιάδες οικογένειες.
ΧΡ। ΚΙΟΥΠΗΣ: Πότε επιτέλους θα έρθει ο φάκελος Μανούση με τις καταγγελίες περί χρηματισμού σε διαγωνισμούς για την άγονη γραμμή του Αιγαίου;
ΕΛ. ΤΣΟΥΡΗ: Από το περασμένο καλοκαίρι, είχαμε τονίσει ότι η άσκηση ποινικής δίωξης κατά στενού συνεργάτη του πρώην υπουργού Αιγαίου και βουλευτή της ΝΔ, Αριστοτέλη Παυλίδη, αποτελεί μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα. Πρόκειται ουσιαστικά για, άλλο ένα σκάνδαλο, που αφορά στη διαχείριση δημοσίου χρήματος, στις διαδικασίες αδιαφάνειας και συνδιαλλαγής, στην κατάχρηση εξουσίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, και προστίθεται στη λίστα της σημερινής σκανδαλώδους διακυβέρνησης. Υπάρχει σώρευση στοιχείων και είναι προφανές ότι ο φάκελος της υπόθεσης πρέπει να έρθει στη Βουλή, άμεσα. Όσο αυτό καθυστερεί τόσο ενισχύονται οι ενδείξεις για προσπάθεια απόκρυψης και συγκάλυψης της αλήθειας.
ΧΡ। ΚΙΟΥΠΗΣ: Τι σημαίνει η φράση «είμαι κουρασμένος», που φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους;
ΕΛ.ΤΣΟΥΡΗ: Σε συνθήκες διεθνούς οικονομικής κρίσης, σε συνθήκες καταρράκωσης του κύρους και της οικονομίας της χώρας, σε συνθήκες ανασφάλειας των πολιτών, εμείς έχουμε μια Κυβέρνηση πολιτικά αποδυναμωμένη και ηθικά απονομιμοποιημένη, με «κουρασμένο» Πρωθυπουργό. Είναι ο ορισμός του αδιεξόδου. Και συνεπάγεται καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα, εγκλωβισμό της κοινωνίας, συνεχή πλήγματα για τους πολίτες. Η Δημοκρατία, όμως, δεν έχει αδιέξοδα. Υπάρχει λύση και αυτή είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες, ώστε να ξεκουραστούν όσοι αντιμετωπίζουν τη διακυβέρνηση της χώρας, ως «αγγαρεία», ως «ποινή», ή ως «κόπωση».
ΧΡ। ΚΙΟΥΠΗΣ: Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν βάζει πλάτη για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να σας κατηγορεί ότι ενδιαφέρεστε μόνο για το μικροκομματικό σας συμφέρον;
ΕΛ। ΤΣΟΥΡΗ: Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, για όλα τα μεγάλα προβλήματα, τις οποίες η κυβέρνηση, όχι, απλώς, έχει απορρίψει, αλλά δεν έχει συζητήσει καν. Θα μπορούσε, βεβαίως, να συζητήσει και άλλες προτάσεις, αν και εφόσον, αυτές υπήρχαν. Η όψιμη έγνοια της κυβέρνησης για «συναίνεση» είναι μια επικοινωνιακή πομφόλυγα και τίποτα περισσότερο. Δεν έχει περιεχόμενο, δεν έχει στόχους και προοπτική, δεν περιλαμβάνει πρόταση διεξόδου από την κρίση. Όταν η χώρα έχει φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ζητείται, επί της ουσίας, από την αντιπολίτευση να νομιμοποιήσει την πολιτική που οδήγησε σ΄ αυτήν την κατάσταση. Οι πάντες κατανοούν ότι αυτό δε μπορεί να γίνει και, αν γινόταν, θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα. Και κάτι τελευταίο: Είναι βέβαιος ο Πρωθυπουργός ότι έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση στο εσωτερικό της Κυβέρνησης του; Γιατί, ο Ελληνικός Λαός δεν είναι.
ΧΡ। ΚΙΟΥΠΗΣ: Πώς σχολιάζετε τα μέτρα της κυβέρνησης για αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους κουκουλοφόρους και όσους καθυβρίζουν δημόσιους λειτουργούς;
ΕΛ। ΤΣΟΥΡΗ: Η κυβέρνηση, με τον πανικό της υπερβάλλει και με την υπερβολή, γίνεται επικίνδυνη. Με τέτοιου είδους ρυθμίσεις όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, αλλά, πολύ φοβάμαι, δημιουργούνται προϋποθέσεις για ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Πρόκειται για ένα εκρηκτικό μείγμα ανικανότητας του Κράτους, αποδυνάμωσης των θεσμών και αδυναμίας για την προστασία στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, και, μάλιστα, σε συνθήκες κοινωνικών εντάσεων. Η επιστήμη και η λογική σηκώνουν τα χέρια. Ας ευχηθούμε να μη ζήσουμε τα χειρότερα.
ΧΡ। ΚΙΟΥΠΗΣ: Τι το διαφορετικό μπορεί να περιμένει από μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και κατά πόσο μάθατε από τα λάθη του παρελθόντος; ΕΛ। ΤΣΟΥΡΗ: Οι ιδέες και οι στρατηγικές επιλογές, που χαρακτηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική παράταξη, την Κεντροαριστερά επιβεβαιώνονται, στην πράξη, και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι οι συνθήκες της κρίσης έχουν την υπογραφή νεοφιλελεύθερων επιλογών και ότι ο κοινωνικός έλεγχος, η παρουσία και η παρέμβαση του Κράτους, στην οικονομία και στην κοινωνική πολιτική, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις διεξόδου από την κρίση. Αυτές είναι θεμελιώδεις διαφορές, που, διαχρονικά, διαχωρίζουν το ΠΑΣΟΚ από τη Δεξιά παράταξη. Επιπλέον, τα χρόνια που πέρασαν ξεπεράσαμε προβλήματα, αναγνωρίσαμε τα λάθη και τις αδυναμίες μας, επεξεργαστήκαμε την πρόταση μας, μιλήσαμε ανοιχτά με την κοινωνία. Και, σήμερα, έχοντας επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας. ΧΡ. ΚΙΟΥΠΗΣ: Τα κουστούμια και τα ταγιέρ τα έχετε αγοράσει;
ΕΛ। ΤΣΟΥΡΗ: Φορούμε, ήδη, ρούχα εργασίας, και δεν σκοπεύουμε να τα αλλάξουμε. Δίνουμε έμφαση στον κώδικα συμπεριφοράς και όχι ντυσίματος. Αν πρόκειται κάτι να αγοράσουμε είναι παπούτσια, επειδή θα λειώνουν στον αγώνα δρόμου, που βρίσκεται μπροστά μας.
ΧΡ। ΚΙΟΥΠΗΣ: Πως αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο να τεθεί ο Κώστας Σημίτης επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου ή να προταθεί για την προεδρία της Δημοκρατίας; ΕΛ। ΤΣΟΥΡΗ: Η αγωνία του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του είναι να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και στις ανάγκες του τόπου. Γι΄αυτό και η πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου μας, Γιώργου Παπανδρέου, με τον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, έγινε θετικά αποδεκτή, από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση αδικεί και τους δύο, αδικεί το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει. Ας μην ευτελίζουμε, λοιπόν, το μεγάλο πολιτικό και ηθικό μας κεφάλαιο.
ΧΡ। ΚΙΟΥΠΗΣ: Κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας, με δεδομένο ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είστε μόνο πρώτο κόμμα;
ΕΛ. ΤΣΟΥΡΗ: Στοχεύουμε και πιστεύουμε στην αυτοδυναμία και ο στόχος αυτός γίνεται, μέρα με τη μέρα, ρεαλιστικός και εφικτός. Για μας, όμως, ζητούμενο δεν είναι, μόνο, ο αριθμός των εδρών. Είναι η δημιουργία μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα εξασφαλίζει τις απαραίτητες συναινέσεις, για να γίνουν πράξη οι τομές και οι ρήξεις, που έχει ανάγκη η χώρα και το πολιτικό μας σύστημα.