Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗς ΛΗΣΜΟΝΙΑΣ υποψήφιο Βιβλίο Αναγνωστών έτους 2010

Συγγραφέας: ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ




Αυτό το υπέροχο βιβλίο του Θοδωρή Παπαθεοδώρου ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΛΗΣΜΟΝΙΑΣ είναι υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών 2010.  Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα με πολλές - δυστυχώς - πικρές αλήθειες για το αδελφοφάγωμα των Ελλήνων.  Ακρότητες Δεξιών και Αριστερών, υπέρμετρη φιλοδοξία, ρουφιάνοι  αλλά και αγνοί ιδεαλιστές, καταδότες, μα και φιλάνθρωποι που παρεξηγήθηκαν και πλήρωσαν με τη ζωή τους,  φιλήσυχες μανάδες που έχασαν τα παιδιά τους στα βουνά, μανάδες αγωνίστριες που ρισκάρισαν τη ζωή τους για το παιδί τους, φυλακίσεις, βασανιστήρια, χαφιέδες, παιδιά ακόμα και νήπια  που η προπαγάνδα τα απομάκρυνε από την αγκαλιά της μάνας τους. Ένα βιβλίο με ανεπανάληπτη πλοκή, που κρατά σε αγωνία τον αναγνώστη, όχι από κεφάλαιο σε κεφάλαιο, αλλά από παράγραφο σε παράγραφο.  Προσωπικά το απόλαυσα και χαίρομαι που είναι υποψήφιο για το βραβείο Αναγνωστών του 2010.  Εύχομαι ολόψυχα να διακριθεί ως βιβλίο της χρονιάς και να το διαβάσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες.  Όχι μόνον γιατί  διαβάζοντάς το θα πάρουν μια μικρή γεύση των "αδελφοφάδων" του 20 αιώνα, αλλά και γιατί ίσως το βιβλίο αυτό να γίνει αιτία, η νέα γενιά να έχει παράδειγμα προς αποφυγήν και αιτίες για να μη ζήσει ποτέ ξανά η Ελλάδα το αδελφικό ματοκύλισμα που βαφτίστηκε ...αντάρτικο!

Μπορείτε να ψηφίσετε το βιβλίο στέλνοντας ΒΑ (κενό) 10 στο 54160 (χρέωση απλού μηνύματος) έως 6 Δεκεμβρίου 2010.
www.ekebi.gr



Τιμή Πώλησης: 20,09 €
Κατηγορία: ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ
Kωδικός Καταλόγου: 07924
Ημ. Έκδοσης: 10/2009
Ηλικιακή Ομάδα: ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Ημ. Tελ. Ανατ.: 12/2010
Έκδοση: 9η
ISBN: 978-960-453-654-2
Σελίδες: 640
Βιβλιοδεσία: ΑΔΕΤΟ
Χιλιάδα Κυκλ.: 25η
Εικονογράφος: ΗΛΙΑΣ ΜΑΣΟΥΡΗΣ

Κοριτσάκι τόσο δα ήταν όταν την άρπαξαν από την αγκαλιά μου. Ένα μπουμπούκι το κορμάκι της που δεν αξιώθηκα να το δω ν’ ανθίζει. Δεν το χάρηκα. Δεν το χόρτασα. Μόνο τ’ αγκάθια˙ τ’ αγκάθια μόνο χόρτασα. Τα βράδια, όταν οι σκιές της αβάσταχτης απουσίας απλώνονταν και μ’ έπνιγαν, στα γόνατα έπεφτα, προσευχόμουν μόνο κι έλπιζα: «Κι αν σου ζητάω πολλά, Παναγιά μου, μάνα είσαι κι Εσύ και με νιώθεις. Σαν την αγάπη της μάνας, το ξέρεις –Θεέ μου!– όμοια δεν υπάρχει σ’ αυτό τον κόσμο που ’φτιαξες…».
Γυναίκες του εμφυλίου... Στάχυα που τα άλεθαν αλύπητα οι μυλόπετρες της Ιστορίας. Πατρίδα, κόμμα, προδοσίες, επαναστάσεις, αντάρτικα, σφαγές και, τέλος, το παιδομάζωμα. Η πιο απάνθρωπη, η πιο σκοτεινή σελίδα του αδελφοκτόνου σπαραγμού.
Γυναίκες του εμφυλίου... Κεριά αναμμένα. Σαν την Αγγέλα, τη Μέλπω και την Αριάδνη. Ρωτούσαν, έτρεχαν, πόρτες χτυπούσαν μέρα και νύχτα, με μια μονάχα ελπίδα. Πως ίσως ξανανταμώσουν μια μέρα τα βλαστάρια τους. Κάποιες τα κατάφεραν. Κάποιες άλλες όχι.
Γυναίκες του εμφυλίου...
Μάνες της άδειας αγκαλιάς.
Αυτή είναι η ιστορία τους...




ΚΑΙ μη ξεχάσετε να διαβάσετε και τα προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα που θα τα βρείτε στις ΕΚΔΟΣΕΙΣ  ΨΥΧΟΓΙΟΣ.  Το τελευταίο του αριστούργημα που μόλις κυκλοφόρησε τιτλοφορείται:  ΟΙ ΜΑΝΕΣ  ΤΗΣ  ΑΔΕΙΑΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ  και είναι συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου : ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΛΗΣΜΟΝΙΑΣ.






ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Στα χρόνια του Εμφυλίου, του πιο αιματηρού και καταστροφικού πολέμου που γνώρισε η πατρίδα μας, δεν υπήρξε ούτε μια οικογένεια που να μη γονάτισε από το δράμα που παιζόταν στις πόλεις, στα χωριά και στα βουνά μας εκείνους τους σκληρούς καιρούς.
Όλοι εμείς πατήσαμε πάνω στον αδιάκοπο κι αδιανόητο αγώνα των παππούδων και των πατεράδων μας. Ανθρώπων που γεννήθηκαν κι έζησαν χωρίς τα αυτονόητα που συνιστούν το μεγαλείο μιας ανθρώπινης ζωής.
Οι Κόρες της Λησμονιάς και Οι Μάνες της Άδειας Αγκαλιάς, που μόλις εκδόθηκαν, ήταν εδώ και χρόνια το ελάχιστο χρέος μου στους μικρούς ανθρώπους που έδωσαν τότε τον μεγάλο αγώνα τους, σε όλους αυτούς τους ανώνυμους ήρωες, που πάνω τους στηρίζεται σήμερα η δικιά μας ζωή, η ελευθερία κι η αξιοπρέπειά μας.

Ένα χρόνο μετά, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τις χιλιάδες αναγνώστριες και αναγνώστες που επέλεξαν το βιβλίο μου και του αφιέρωσαν το χρόνο, τη σκέψη και την καρδιά τους. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλες τις φίλες και τους φίλους των Λεσχών Ανάγνωσης που μου έκαναν την τιμή να ψηφίσουν τις Κόρες της Λησμονιάς σαν υποψήφιο βιβλίο για το Βραβείο Αναγνωστών 2010.

Για όλους εσάς, τους γνωστούς κι άγνωστους συνταξιδιώτες της γραφής, της φαντασίας και της μνήμης, αναγνώστες και βιβλιοπώλες, ένα ευχαριστώ είναι πολύ λίγο…
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ γεννήθηκε στα Δίκαια του Έβρου και κατοικεί στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει εφτά μυθιστορήματα ενηλίκων, ένα νεανικό μυθιστόρημα και δύο βιβλία για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας. Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή σεναρίων και θεατρικών έργων. Το μυθιστόρημά του ΟΙ ΕΦΤΑ ΟΥΡΑΝΟΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ τιμήθηκε με το Βραβείο Σύγχρονου Ελληνικού Μυθιστορήματος. Επίσης το μυθιστόρημά του ΤΟ ΑΣΤΡΟΛΟΥΛΟΥΔΟ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ με το Βραβείο Καλύτερου Έργου Μνήμης 2003-2004 στα πλαίσια του 20ού Πανελλήνιου Συμποσίου Ποίησης και Πεζογραφίας.