Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΡΗΜΑΞΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΗΡΩΙΔΑΣ ΕΛΕΝΗΣ ΦΩΚΑ


Κυρίως πλαστικά έπιπλα εξοπλίζουν το
φτωχικόπροσφυγικό σπιτάκι της κ. Ελένης Φωκά. 
Πέρα από μια μικρή τηλεόραση, το σπίτι
δεν διέθετε πολύτιμα αντικείμενα. 
Είναι φανερό ότι οι θρασύτατοι διαρρήκτες
ενδιαφέρονταν μόνον για έγγραφα.  Ποιος να
είναι άραγε ο στόχος τους;
Θα γελούν και τα μουστάκια των Τούρκων εισβολέων διαβάζοντας την είδηση ότι στην ελεύθερη Κύπρο, άγνωστοι διέρρηξαν το σπίτι της ηρωίδας δασκάλας Ελένης Φωκά.


Όπως έγινε γνωστό, θρασύτατοι διαρρήκτες έκαναν άνω-κάτω το σπίτι της δασκάλας του Ριζοκαρπάσου. Οι δράστες βρήκαν την ευκαιρία να δράσουν την ώρα που η ίδια απουσίαζε από το σπίτι της για να παραστεί σε εκδήλωση βιβλίου στην Αρχιεπισκοπή.

Τότε οι άγνωστοι εισέβαλαν στο φτωχικό προσφυγικό σπιτάκι της κ. Φωκά στην περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού Αγλαντζιάς.

Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Φωκά, μπαίνοντας στο σπίτι της είδε πολλά από τα ερμάρια και τις βιβλιοθήκες της ανοιχτές και πολλά αντικείμενα, όπως χαρτοφύλακες και άλλα, να λείπουν.

Η ίδια εκδήλωσε το σοκ της για το περιστατικό, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της, καθώς, όπως είπε, νιώθει εκτεθειμένη και απροστάτευτη.

«Παρόμοια περιστατικά είχα στα

ΑΝΤΡΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, Η 17ΧΡΟΝΗ ΗΡΩΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

"...Σφάξε μας ούλους τζι' ας γενή το γαίμαν μας αυλάτζιν,
κάμε τον κόσμον ματζιελλειόν τζιαι τους Ρωμιούς τραούλλια,
αμμά ξέρε πως ίλαντρον όντας κοπή καβάτζιν
τριγύρου του πετάσσουνται τρακόσια παραπούλια"
.

(Από το έπος του Βασίλη Μιχαηλίδη "(9η Ιουλίου 1821)

Σαν ασπροπλούµι καρπασίτικο βαμμένο κόκκινο, ανέγγιχτο κόκκινο, ριγμένο ανάερα στο χθαμαλό χόρτο στο δρόμο προς Αμμόχωστο, σειούνται οι παπαρούνες. Ριζωμένες αυτές, αιώνια θαρρείς, στο χώμα που τις έθρεψε, τις χαίρονταν τότε η αδικοχαμένη Αντρούλα, με το ολοφώτεινο πρόσωπο και το καθάριο βλέµµα. Μαγγανοπήγαδο η μνήμη…

Μια ζωή, τριάντα πέντε χρόνια τώρα, αναμοχλεύει τις ίδιες φουρτούνες σα να ‘ταν χθες.

Πήγαινε τότε η Αντρούλα στο Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Η  Ταύρου, το χωριό της, είχε µόνο Δημοτικό. Φημισμένα τα Γυμνάσια της Αμμοχώστου, με δασκάλους άριστους και χιλιάδες μαθητές.  Κι ανάμεσα στις χιλιάδες ορθώναν καθημερινά μπροστά τους λεβέντικα τις ψυχές τους ο αετός ο Αυξεντίου, ο Κυριάκος Μάτσης, ο σημαιοφόρος τους ο Πετράκης Γιάλλουρος κι άλλοι κι άλλοι, που σταθήκαν στο χρέος ορθοί.  Κι ένιωθαν οι μαθητές την καρδιά του Ελληνισμού να χτυπά στις φλέβες τους, σαν ανέβαζαν αρχαίες τραγωδίες.  Κι έδιναν μυστικό τον όρκο μέσα τους, πως όσο μικρός είν’ ο τόπος τους, τόσο μεγάλη θα φανεί η ψυχή τους.

Παραιτήθηκε ο ναυτολόγος …του Απόστολου Βεντούρη

Ιστορία… αποτελεί πλέον για το Λιμενικό Σώμα ο μέχρι χθες Ναυτολόγος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.  Ο Πλωτάρχης ο οποίος ελέγχεται τόσο από εσωτερική έρευνα του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων όσο και την Εισαγγελέα Πειραιά, για την παράνομη ναυτολόγηση του εφοπλιστή Απόστολου Βεντούρη κατέθεσε σήμερα την παραίτησή του στο Σώμα.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση βγήκε στο φως από τον δημοσιογράφο Θ. Λαμπρόπουλο στις 23 Νοεμβρίου 2010.  Αυθημερόν ο Πλωτάρχης, ακολουθώντας προφανώς εντολές του εφοπλιστή, προέβη στην …απόλυση του Απόστολου Βεντούρη από το πλοίο «Αίολος Κεντέρης», το οποίο ήταν ακινητοποιημένο  αλλά όχι παροπλισμένο.  http://nextok.blogspot.com/2010/12/18000_02.html
 Μάλιστα, από την απόλυση, απουσίαζε και εξακολουθεί να απουσιάζει η υπογραφή του πλοιάρχου, πράγμα το οποίο στη συνέχεια προκάλεσε ακόμη περισσότερα προβλήματα στο Υπουργείο του οποίου οι Υπηρεσίες δεν ήξεραν  πώς να συγκαλύψουν το σκάνδαλο.

Το μεγαλύτερο δε σκάνδαλο προέκυψε μετά από πληροφορίες ότι ο ίδιος ο Υπουργός  Γιάννης Διαμαντίδης, είχε υποτιμήσει το ζήτημα όταν του αναφέρθηκε στις αρχές Νοεμβρίου και μάλιστα από σοβαρό και αξιόλογο παράγοντα της ναυτιλίας.  Ο Υπουργός, αρνούμενος να εξετάσει το ζήτημα, εξέφρασε  την άποψη ότι  επρόκειτο για «κακής προέλευσης φήμες». Διαβάστε:  http://nextok.blogspot.com/2010/12/blog-post_8875.html


Ωστόσο, στη συνέχεια με στοιχεία από το Ναυτικό Μητρώο προέκυψε η επιβεβαίωση της παράνομης ενέργειας η οποία επιφέρει ως ελάχιστη ποινή ένα χρόνο φυλάκισης και χωρίς αυτό να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.  Και πάλι όμως δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση από το ΥΘΥΝΑΛ, καμία αυτοκριτική, καμία απολύτως ενέργεια.  Και σαν να μην έφταναν αυτά, προστέθηκε και η υποτιμητική για τη νοημοσύνη του πολίτη ανακοίνωση του κ. Βεντούρη ο οποίος προσπάθησε με μελό να αιτιολογήσει τα αναιτιολόγητα: http://nextok.blogspot.com/2010/12/blog-post_09.html

Ενόψει ΚΥΣΕΑ

Το περίεργο είναι ότι ο Πλωτάρχης, ενώ έπρεπε αμέσως να μετακινηθεί δεδομένου ότι άρχισαν – έστω και με καθυστέρηση – οι έρευνες, ούτε τέθηκε στη διάθεση της Υπηρεσίας αλλά ούτε και μετακινήθηκε έστω σε άλλη Υπηρεσία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.  Αντίθετα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, απείλησε την ηγεσία του Λιμενικού ότι εάν μετακινηθεί «θα μιλήσει» αφήνοντας έτσι να αιωρούνται διάφορα σενάρια καθόλου τιμητικά για το Λιμενικό Σώμα.  Ωστόσο και πάλι το αρμόδιο κλιμάκιο του Λιμενικού, αποφάσισε τη μετακίνηση του συγκεκριμένου αξιωματικού στην Διεύθυνση Ναυτικής Εκπαίδευσης.  Όλοι μάλιστα οι αξιωματικοί υπέγραψαν την μετάθεση αλλά… η μετάθεση παραμένει εδώ και ενάμιση μήνα στο συρτάρι του παραιτηθέντα Αρχηγού του Λιμενικού Αντιναύαρχου Αθανάσιου Μπούσιου καθώς ο Πλωτάρχης απείλησε:  «Η παραμένω στη Ναυτολογία ή παραιτούμαι»!

Τελικά σήμερα 10 Ιανουαρίου 2011 ο Πλωτάρχης υπέβαλε την παραίτησή του, προφανώς ενόψει της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ το οποίο αναμένεται να συνέλθει μέσα στις επόμενες ώρες για την αντικατάσταση του ήδη παραιτηθέντα από τις 8 Οκτωβρίου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος.

Και παράνομο επίδομα  16.000 ευρώ

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ο κ. Απόστολος Βεντούρης, εκτός από την παράνομη ναυτολόγησή του σε διάφορα πλοία από το έτος 1981 μέχρι και τις 23 Νοεμβρίου2010, για κάποια χρόνια είχε εισπράξει και το επίδομα παιδιών από τον  Οίκο Ναύτου.

Με την ειδικότητα του «Ναυτόπαις», ο  Απόστολος Βεντούρης του Κωνσταντίνου και της Οδηγήτριας φέρεται να είχε το 2006 συνολική υπηρεσία 360 ημερών!  Έχοντας τέσσερα παιδιά τα οποία γεννήθηκαν το 1995, 1996, και 1999 (δίδυμα) εισέπραξε 3.686.40 ευρώ για τα οποία κατέβαλε φόρο 36.31 ευρώ.  Έτσι είχε καθαρά έσοδα 3.650,09 ευρώ. 

Για το έτος 2007 ο κ. Βεντούρης φέρεται να εισέπραξε το ποσό των 3.927,60 ευρώ με επίσης 360 (!) ημέρες θαλάσσια υπηρεσία.

Με 359 ημέρες (!) θαλάσσια υπηρεσία, ο εφοπλιστής Απόστολος Βεντούρης, φέρεται να εισέπραξε 4.171,58 ευρώ ως οικογενειακό επίδομα.

Και τέλος για το 2009 και με 360 (!) ημέρες θαλάσσια υπηρεσία, ο κ. Βεντούρης φέρεται σύμφωνα πάντα  με τα επίσημα στοιχεία του Οίκου Ναύτου, να έχει εισπράξει 4.291,20 ευρώ.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι ο εφοπλιστής-ναυτόπαις φέρεται να ναυτολογείται κάθε πρωτοχρονιά  και να ολοκληρώνει την υπηρεσία του στις 31 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου, 2006 έως και 31 Δεκεμβρίου 2009 βρισκόταν σε πλοία συνεχώς με εξαίρεση το 2008 που πήρε μία ημέρα …άδεια.

Για την υπόθεση σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές θα εκλεχθούν τυχόν ευθύνες και άλλων στελεχών του Λιμενικού, καθώς και πολιτικών υπαλλήλων αλλά και της διοίκησης του Οίκου Ναύτου. http://nextok.blogspot.com/2010/12/blog-post_3630.html

ΠΟΙΟΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

Σχετικά με το κλείσιμο του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Κερατσινίου από το Γραφείο Τύπου του νέου Δήμαρχου Κερατσινίου - Δραπετσώνας πληροφορηθήκαμε ότι: 
Ουδέποτε η νέα Δημοτική Αρχή απέλυσε εργαζομένους από το Δημοτικό Κολυμβητήριο της πόλης. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι –συμβασιούχοι, εργάζονταν με σύμβαση ορισμένου χρόνου στην ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ Α.Ε. και την ΔΗΚΕΠΑΚ. Οι συμβάσεις τους ολοκληρώθηκαν και λύθηκαν αυτοδικαίως στις 31-12-2010.  Την ίδια ημερομηνία επίσης έληξε η σύμβαση που είχε συνάψει ο Δήμος με την ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ Α.Ε., οπότε δεν υπήρχε σύννομη δυνατότητα, ανανέωσης των συγκεκριμένων συμβάσεων.  
Η νέα Δημοτική Αρχή συμμερίζεται απόλυτα την αγωνία, όλων όσων οι νέες βάρβαρες οικονομικές συνθήκες ωθούν στην ανεργία και την εξαθλίωση.
Το απέδειξε ήδη, καθώς το 85% των συμβασιούχων που εργάζονταν στον Δήμο και έληξαν οι συμβάσεις τους, έχουν ήδη με ενέργειες της νέας Δημοτικής αρχής παραμείνει στις θέσεις τους.
Η κατάληψη όμως και το κλείσιμο του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, μια πρακτική που εμποδίζει εκατοντάδες ανθρώπους να αθληθούν και δεκάδες ΑΜΕΑ να κάνουν την αναγκαία θεραπεία τους, είναι μια απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, όταν μάλιστα γίνεται μια μέρα ΜΟΝΟ από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής αρχής.
Κι εδώ προκύπτουν μερικά  αναπάντητα ερωτήματα.
-Πριν 4 χρόνια η προηγούμενη Δημοτική αρχή ΑΠΕΛΥΣΕ όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους στο Κολυμβητήριο και προσέλαβε τους «δικούς της». Τότε δεν «άνοιξε ρουθούνι». ΓΙΑΤΙ;
-Αυτοί που απολύθηκαν τότε δεν ήταν εργαζόμενοι; Δεν είχαν δικαιώματα;
-Ποιους ενοχλεί η προσπάθεια της νέας Δημοτικής Αρχής να παραμείνουν οι εργαζόμενοι, με νόμιμο τρόπο και να μείνει ανοιχτό το Κολυμβητήριο;
-Πόσο ηθικό είναι άραγε να στερούν κάποιοι την άθληση και την υγεία από εκατοντάδες παιδιά και ΑΜΕΑ;
-Η τυφλή αντιπολίτευση «κάποιων», εναντίον της νέας Δημοτικής αρχής, πόσο βοηθούν τελικά τον εργαζόμενο; Μήπως είναι απλώς αποτέλεσμα μικροκομματικών συμφερόντων;
Η νέα Δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να λειτουργήσει ΑΜΕΣΑ το Κολυμβητήριο. Ήδη γίνονται ενέργειες για μετάταξη εργαζομένων από άλλες υπηρεσίες του Δήμου στο Κολυμβητήριο, ώστε να λειτουργήσει άμεσα.
Παράλληλα προκηρύσσεται μέσω ΑΣΕΠ, ο διαγωνισμός για την κάλυψη των θέσεων αυτών.
Οι εκατοντάδες οικογένειες που εξυπηρετούνται στο χώρο του Κολυμβητηρίου δεν θα πρέπει να έχουν καμία ανησυχία. Το Κολυμβητήριο θα λειτουργήσει ΑΜΕΣΑ.
Η νέα Δημοτική Αρχή είναι ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ να υλοποιήσει τους στόχους και τα οράματα της κόντρα σε κάθε εμπόδιο».

Αποστάσεις από τον Θ. Πάγκαλο επιδιώκει η κυβέρνηση - TheSeaNation.gr

Αποστάσεις από τον Θ. Πάγκαλο επιδιώκει η κυβέρνηση - TheSeaNation.gr