Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΡΗΜΑΞΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΗΡΩΙΔΑΣ ΕΛΕΝΗΣ ΦΩΚΑ


Κυρίως πλαστικά έπιπλα εξοπλίζουν το
φτωχικόπροσφυγικό σπιτάκι της κ. Ελένης Φωκά. 
Πέρα από μια μικρή τηλεόραση, το σπίτι
δεν διέθετε πολύτιμα αντικείμενα. 
Είναι φανερό ότι οι θρασύτατοι διαρρήκτες
ενδιαφέρονταν μόνον για έγγραφα.  Ποιος να
είναι άραγε ο στόχος τους;
Θα γελούν και τα μουστάκια των Τούρκων εισβολέων διαβάζοντας την είδηση ότι στην ελεύθερη Κύπρο, άγνωστοι διέρρηξαν το σπίτι της ηρωίδας δασκάλας Ελένης Φωκά.


Όπως έγινε γνωστό, θρασύτατοι διαρρήκτες έκαναν άνω-κάτω το σπίτι της δασκάλας του Ριζοκαρπάσου. Οι δράστες βρήκαν την ευκαιρία να δράσουν την ώρα που η ίδια απουσίαζε από το σπίτι της για να παραστεί σε εκδήλωση βιβλίου στην Αρχιεπισκοπή.

Τότε οι άγνωστοι εισέβαλαν στο φτωχικό προσφυγικό σπιτάκι της κ. Φωκά στην περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού Αγλαντζιάς.

Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Φωκά, μπαίνοντας στο σπίτι της είδε πολλά από τα ερμάρια και τις βιβλιοθήκες της ανοιχτές και πολλά αντικείμενα, όπως χαρτοφύλακες και άλλα, να λείπουν.

Η ίδια εκδήλωσε το σοκ της για το περιστατικό, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της, καθώς, όπως είπε, νιώθει εκτεθειμένη και απροστάτευτη.

«Παρόμοια περιστατικά είχα στα
κατεχόμενα. Αν είναι δυνατόν να συμβαίνουν στην ελεύθερη Κύπρο, στη Δημοκρατία, τέτοια πράγματα.  Ελπίζω να μην είναι συνέχεια αυτών», σημείωσε, για να καταλήξει: «Περιμένω από το κράτος να προστατεύει τους πολίτες». Οι αστυνομικές Αρχές διεξάγουν έρευνες για την υπόθεση.


Όλη η "περιουσία" της ηρωικής δασκάλας
Ελένης Φωκά, είναι οι αναμνήσεις της
από το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο

Υπενθυμίζεται – για όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία της Κύπριας δασκάλας – ότι η κ. Ελένη Φωκά, παρέμεινε για 23 χρόνια εγκλωβισμένη στη Βόρεια Κύπρο, διδάσκοντας τα εκεί Κυπριόπουλα.  Όπως αποκάλυψε στην συγκινητική αλλά και συγκλονιστική συνέντευξη που παραχώρησε στο nextok το καλοκαίρι, συχνά οι Τούρκοι εισέβαλλαν στα σπίτια των εγκλωβισμένων και έκλεβαν ότι τους είχε απομείνει, ακόμα και ζώα τους έπαιρναν ενώ σε μαρτύριο είχε μετατραπεί η προσπάθειά της να λειτουργήσει το σχολείο στο Ριζοκάρπασο.

Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να διαβάσουν τη συγκλονιστική αυτή συνέντευξη όπου με μεγάλο θάρρος η μεγάλη Κυρία, Ελένη Φωκά αποκαλύπτει τις βίαιες πράξεις των Τούρκων αλλά και το ύπουλο παιχνίδι που έπαιξε σε βάρος της ο Γλαύκος Κληρίδης προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα των Τούρκων για απομάκρυνσή της από το σπίτι της.

Να σημειωθεί ότι το προσφυγικό σπίτι της Κυρίας Φωκά, είναι εξοπλισμένο κυρίως με πλαστικές καρέκλες και τραπέζι, διαθέτει ένα διθέσιο απλό καναπεδάκι και στους τοίχους υπάρχουν ολόγυρα φθηνές βιβλιοθήκες μέσα στις οποίες υπάρχουν τα βιβλία της, μερικές φωτογραφίες από την κατεχόμενη Καρπασία και απλές εικόνες αγίων.

Δείτε το βίντεο της διάρρηξης από το sigma live:


http://sigmalive.com/news/local/343597

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου