Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Οι συντάξεις κόβονται, οι βόλτες στο Αιγαίο συνεχίζονται...

Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ' αλεύρια.

Από τον κανόνα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και το Λιμενικό Σώμα. Ανταλλακτικά για τα σκάφη και τα ελικόπτερα δεν υπάρχουν και πολλά από δαύτα είναι μήνες, χρόνια ίσως, ακινητοποιημένα. Το ίδιο το Γραφείο Τύπου του υπουργείου, που αν μη τι άλλο εποπτεύει έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο στόλους εμπορικής ναυτιλίας, δηλώνει πως δεν έχει χαρτί για... φαξ!

Και τα σκάφη του, τα ακριβά καύσιμά τους αλλά προπάντων το πλήρωμά του σε στιγμές μιας χωρίς προηγούμενο οικονομικής κρίσης διατίθενται για εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων και χαιρετισμούς τού καθ' όλα αξιόλογου κατά τα άλλα γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην... πανελλαδική συνάντηση φουσκωτών σκαφών στη Χίο!Την ίδια ώρα που περικόπτονται μπουκιές ψωμιού από την τελευταία φραντζόλα της κάθε ελληνικής οικογένειας, τη στιγμή που οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος που οδηγούν αυτά τα σκάφη δεν έχουν δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω χρεών του Ελληνικού Δημοσίου προς τα φαρμακεία, ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος χρησιμοποιήθηκε εν είδει ταξί για τη μεταφορά του γενικού γραμματέα στη Χίο. Και να μην είχε καράβια το Σαββάτο για Χίο να πω, ας πάει ο γενικός με το σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Αμ δε... Σαββάτο πρωί στις 7 έφυγε από το λιμάνι της Μυτιλήνης το «Νήσος Χίος» και στις 8 το «Θεόφιλος». Σε τρεις ώρες ο γενικός γραμματέας θα ήταν στη Χίο. Και το βράδυ στις 11.30 από τη Χίο για τη Μυτιλήνη έφευγε το «Νήσος Χίος» πάλι. Ας μετακινιόταν με την ακτοπλοΐα ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Καλό θα του έκανε, αν και το κόστος μεταφοράς για τον απλό πολίτη δεν θα το γνώριζε. Εισιτήριο αν έβγαζε θα το πλήρωνε η Πολιτεία. Σαράντα δύο ευρώ κοστίζει πήγαινε-έλα το ταξίδι από τη Μυτιλήνη στη Χίο μετ' επιστροφής, 42 ευρώ για 110 ναυτικά μίλια θαλασσινό δρόμο. Με δικαίωμα απλά και μόνο σε καρέκλα, χωρίς κρεβάτια και λοιπές... πολυτέλειες..

Πήρε το λοιπόν το σκάφος του Λιμενικού Σώματος-ταξί ο γενικός γραμματέας πλήρες πετρελαίου με τα χρήματα του ελληνικού λαού, με πλήρωμα τρεις λιμενικούς που νυχθημερόν φυλάνε την οριογραμμή, χωρίς υπερωρίες και άλλα τέτοια περίεργα και αντιαναπτυξιακά, με ανταλλακτικά κι αυτά πληρωμένα από τον ελληνικό λαό, πήγε στη Χίο, χαιρέτισε και απήλθε... Και δεν θα το μαθαίναμε ποτέ αν ετούτη η βόλτα δεν κατέληγε στο ναυτικό ατύχημα με το νεκρό 44χρονο... Ουδέν κακόν αμιγές καλού... Στην υπέργηρη μάνα μου που δούλευε μια ολόκληρη ζωή κι αυτή κι ο μακαρίτης ο άνδρας της και με ρωτά τι να πρωτοκάνει με την πετσοκομμένη σύνταξή της, τι να της πω; Οτι η σύνταξή της πετσοκόφτηκε αλλά κάποιοι συνεχίζουν να κάνουν βόλτες στο Αιγαίο;

Αναδημοσίευση από http://www.enet.gr

Με θαλασσινούς χαιρετισμούς

Exantas

Πιο τυχερός από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους !

Είδα στον ύπνο μου πως επισκέφθηκα τον Παράδεισο κι ένας άγγελος ανέλαβε να με ξεναγήσει.Περπατούσαμε δίπλα - δίπλα σε μια τεράστια αίθουσα γεμάτη με αγγέλους. Ο άγγελος οδηγός μου σταμάτησε μπροστά στον πρώτο σταθμό εργασίας και είπε :«Αυτό είναι το Τμήμα Παραλαβής. Εδώ παραλαμβάνουμε όλες τις αιτήσεις που φτάνουν στον Θεό με τη μορφή προσευχής» Κοίταξα γύρω - γύρω στον χώρο. Έσφυζε από κίνηση, με τόσο πολλούς αγγέλους να βγάζουν και να ταξινομούν αιτήσεις γραμμένες σε ογκώδεις στοίβες από χαρτιά και σημειώματα, από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μετά, προχωρήσαμε σε έναν μακρύ διάδρομο, μέχρι που φτάσαμε στον δεύτερο σταθμό. Ο άγγελος μού είπε: «Αυτό είναι το Τμήμα Συσκευασίας και Παράδοσης. Εδώ οι χάρες και οι ευχές που έχουν ζητηθεί προωθούνται και παραδίδονται σ' αυτούς που τις ζήτησαν»
>Πρόσεξα και πάλι πόση κίνηση είχε και εδώ. Αμέτρητοι άγγελοι πηγαινοέρχονταν δουλεύοντας σκληρά, αφού τόσες πολλές επιθυμίες είχαν ζητηθεί και συσκευάζονταν για να παραδοθούν στη γη. Τέλος, στην άκρη ενός μακρινού διαδρόμου, σταματήσαμε στην πόρτα ενός πολύ μικρού σταθμού. Προς μεγάλη μου έκπληξη μόνο ένας άγγελος καθόταν εκεί, χωρίς να κάνει ουσιαστικά τίποτα. «Αυτό είναι το Τμήμα των Ευχαριστιών» μου είπε σιγανά ο φίλος άγγελός μου.
Έδειχνε λίγο ντροπιασμένος. «Πώς γίνεται αυτό; Δεν υπάρχει δουλειά εδώ;» ρώτησα.
>«Είναι λυπηρό» αναστέναξε ο άγγελος. «Αφού παραλάβουν τις χάρες τους οι άνθρωποι, πολύ λίγοι στέλνουν ευχαριστήρια». «Πώς μπορεί κάποιος να ευχαριστήσει τον Θεό για τις ευλογίες που παρέλαβε;» ρώτησα πάλι.> «Πολύ απλά», απάντησε. «Χρειάζεται μόνο να πεις: Ευχαριστώ Θεέ μου!» «Και για τι ακριβώς πρέπει να ευχαριστήσουμε;» «Αν έχεις τρόφιμα στο ψυγείο σου, ρούχα στην πλάτη σου, μια στέγη πάνω απ' το κεφάλι σου και ένα μέρος για να κοιμηθείς, είσαι πλουσιότερος από το 75% αυτού του κόσμου. »Αν έχεις χρήματα στην τράπεζα, στο πορτοφόλι σου και λίγα κέρματα σ' ένα πιατάκι. είσαι ανάμεσα στο 8% των ανθρώπων που ευημερούν.
> »Αν ξύπνησες σήμερα το πρωί με περισσότερη υγεία από όση αρρώστια είσαι πιο ευλογημένος από όσους δεν θα επιζήσουν καν ως την αυριανή μέρα.
> »Αν ποτέ δεν βίωσες την εμπειρία του φόβου του πολέμου, της μοναξιάς της φυλακής, της αγωνίας του βασανισμού και της σουβλιάς της
πείνας, είσαι μπροστά από 700 εκατ. ανθρώπους αυτής της γης. »Αν μπορείς να προσευχηθείς σε έναν ναό, χωρίς τον φόβο της επίθεσης, της σύλληψης ή της εκτέλεσης. θα σε ζηλεύουν σίγουρα περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο. > »Αν οι γονείς σου είναι ακόμα ζωντανοί και είναι ακόμα παντρεμένοι μεταξύ τους, είσαι σπάνιος. "Αν μπορείς να κρατάς το κεφάλι σου ψηλά και να χαμογελάς. δεν είσαι ο κανόνας, είσαι η εξαίρεση για όλους όσους ζουν μέσα στην αμφιβολία και στην απόγνωση
»Και αν διαβάζεις τώρα αυτό το μήνυμα, μόλις έλαβες μια διπλή ευλογία, πρώτον γιατί σου το έστειλε κάποιος που σ' αγαπάει και δεύτερον γιατί είσαι πιο τυχερός από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους, που δεν ξέρουν καν να διαβάζουν. «Κατάλαβα. Και τώρα τι κάνω; Πώς μπορώ να αρχίσω;»
«Να πεις καλημέρα» μου χαμογέλασε ο άγγελός μου, «να μετρήσεις τις ευλογίες σου και να περάσεις αυτό το μήνυμα και σε άλλους ανθρώπους, για να τους θυμίσεις πόσο ευλογημένοι είναι.
Καλημέρα!
Με θαλασσινούς χαιρετισμούς
Exantas