Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011

ΤΑ ΦΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣτή νότια Κεφαλονιά, κοντά στο χωριό Μαρκόπουλο, συναντάμε την εκκλησία της Κοιμήσεως. Εκεί κάθε Δεκαπενταύγουστο συμβαίνει κάτι περίεργο καί θαυμαστό. Από την εορτή της Μεταμορφώσεως εμφανίζονται μέσα κι έξω από τον ναό φίδια. Είναι τα λεγόμενα «φίδια της Παναγίας».


Όσο περνούν οί μέρες πληθαίνουν κι αυτά, καί την παραμονή της Κοιμήσεως αυξάνονται υπερβολικά. Βλέπεις Μαρκοπουλιώτες να γυρίζουν στη ρεματιά, στην όχθη της οποίας είναι χτισμένη ή εκκλησία, για να μαζέψουν φίδια να τα φέρουν στην Παναγία. Από που βγαίνουν, αλλά καί που κρύβονται μετά την εορτή, κανείς δεν γνωρίζει. Παραμένει ένα μυστήριο.
Την ώρα του εσπερινού κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα στους πιστούς, στα προσκυνητάρια καί στα στασίδια, χωρίς να φοβούνται κανένα.

Θ' ανεβαίνουν στον κόρφο σας, λένε οι χωρικοί για να προετοιμάσουν τους ξένους, καί με τη χάρη τσή Παναγίας δεν θα σας πειράζουνε. Θα τα βαστάτε στο χέρι σας καί θα σας γλύφουνε σα γατσούλια.
Το γεγονός αυτό τονίζει το ακόλουθο τοπικό δίστιχο: «Τα φίδια άπ' το Μαρκόπουλο καλαίνω να με φανέ, μα κείνα είναι τσή Παναγιάς καί με χαϊδολογδνε».
Πραγματικά, βλέπει κανείς απίστευτα πράγματα: "Αλλα φίδια τυλιγμένα σαν βραχιόλια στα μπράτσα των πιστών. "Αλλα ανεβασμένα στην εικόνα της Παναγίας ή στον Εσταυρωμένο, καί άλλα στους άρτους της αρτοκλασίας. Μπορεί επίσης ένα φίδι ν' ανεβεί στο ευαγγέλιο, πού διαβάζει ό παπάς την ώρα της θ. λειτουργίας. Πανηγυρίζουν κι αυτά σαν εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου μαζί με τους χριστιανούς. Καί δίνουν στην εορτή ένα τόνο έδεμικό, αφού στην Εδέμ οι πρωτόπλαστοι ζούσαν αδελφωμένοι με τα ζώα.

Φεύγοντας ή 15η Αυγούστου, αναχωρούν καί τα φίδια. Γερμανοί φυσιοδίφες τα εξέτασαν, αλλά δεν μπόρεσαν να τα κατατάξουν σε κανένα από τα γνωστά είδη. Είναι γκρίζα, λεπτά, καί δεν περνούν το μέτρο. Όταν τα χαϊδεύεις, νοιώθεις το δέρμα τους βελούδινο καί βλέπεις δυο ματάκια σπινθηροβόλα. Στό πλατύ τους κεφάλι σχηματίζεται ένας μικρός σταυρός, καθώς επίσης καί στην άκρη της λεπτής γλώσσας τους.

"Αν κάποια χρονιά τα φίδια δεν παρουσιασθούν, είναι κακό σημάδι. Αυτό συνέβη το 1940, καθώς καί το 1953, οπότε δοκιμάσθηκε το νησί από τους σεισμούς.

Πηγή: internet