ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΙΡΑΤΕΣ
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Προφανώς είναι αντιδεοντολογικό από τη πλευρά οποιουδήποτε υπουργού, να ανακοινώνει στο Γραφείο Τύπου του υπουργείου του, ένα θέμα για το οποίο κάποιος δημοσιογράφος του ζητά συνέντευξη. Πόσο μάλλον εάν αυτό το θέμα δεν έχει δει ακόμα το φως της δημοσιότητας στα Αθηναϊκά ΜΜΕ.
Για να είμαστε λοιπόν δίκαιοι με τον Υφ. Πάνο Καμένο, όπως προέκυψε ένας ραδιοφωνικός σταθμός του ζήτησε να μιλήσει για το ναυάγιο της Πύλου. Την ίδια περίπου στιγμή ανακινήθηκε το θέμα και από την ΕΤ (Π. Τσαπανίδου).
Αν χρεώνουμε στον υφυπουργό ότι έπρεπε πρώτα να ενημερώσει τους ναυτιλιακούς συντάκτες και μετά να μιλήσει στον ραδιοφωνικό σταθμό, τότε έχουμε λάθος – προσωπική άποψη φυσικά.
Αν έπρεπε αμέσως μετά ο υφυπουργός να στείλει ενημέρωση στους αρμόδιους συντάκτες, προφανώς και έπρεπε και απ’ ότι προκύπτει το έκανε δίνοντας τις δέουσες εντολές.
Το πρόβλημα όμως του υπουργείου δεν βρίσκεται στον υφυπουργό που για να λέμε και τους «στραβού το δίκιο» ποτέ δεν μας αρνήθηκε την ενημέρωση.
Το πρόβλημα βρίσκεται στην ανεξήγητη θέση του υπουργού Αναστάση Παπαληγούρα, ο οποίος ενώ «κυβερνά» ένα πολύ-υπουργείο που ασχολείται με ακτοπλοΐα, ποντοπόρο ναυτιλία, λιμενικούς, πολιτικό προσωπικό, εφοπλιστές, με ναυτεργατικά σωματεία, απεργίες, λαθρομετανάστες, νησιά Αιγαίου, νηογνώμονες, ναυτικά ατυχήματα, ναυτικό δίκαιο, ναυσιπλοΐα, παράνομη αλιεία, ναυταπάτες, ακτοπλοϊκό στόλο, ακτοπλοϊκές γραμμές, συνθέσεις πληρωμάτων, προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος, σκάφη λιμενικού, αεροσκάφη λιμενικού, χερσαία μέσα λιμενικού, λιμάνια, αποκρατικοποιήσεις, ευρωπαϊκά ναυτιλιακά θέματα κλπ κλπ κλπ, ωστόσο εδώ και τέσσερις μήνες, μόνον δύο συνεντεύξεις κατόρθωσε να παραθέσει στους αρμόδιους συντάκτες. Και το χειρότερο είναι ότι δεν είναι σε θέση να επιστρέψει στις τακτικές εβδομαδιαίες συνεντεύξεις όπως έκαναν οι συνάδελφοί του επί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και προηγούμενων κυβερνήσεων τόσα χρόνια με εξαίρεση τα δύο τελευταία χρόνια του κ. Κεφαλογιάννη και την περίοδο της υπουργίας του κ. Βουλγαράκη.
Και εντάξει, στον κ. Κεφαλογιάννη έβαλε «πιπέρι στο στόμα» ο πρωθυπουργός γιατί κάθε φορά που το άνοιγε του δημιουργούσε πρόβλημα. Ο κ. Βουλγαράκης προφανώς είχε εξω-υπουργικές, βατοπεδινές υποθέσεις και δεν ασχολήθηκε με τα του υπουργείου του. Ο κ. Παπαληγούρας όμως τι πρόβλημα έχει; Γιατί ως πρώην υπουργός Δικαιοσύνης τάσσεται υπέρ της αδιαφάνειας; Ένα πολύ-υπουργείο όπως είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής – ακόμα και ο τίτλος του δηλώνει την πολυθεματικότητά του – δεν έχει θέματα να ανακοινώνει κάθε εβδομάδα; Και οι προκάτοχοί του όπως π.χ. ο κ. Παυλίδης πως είχε θέματα όταν ακόμα το ΥΕΝ δεν είχε επιφορτιστεί και με τα βάρη του Υπουργείου Αιγαίου;
Άρα είτε ο υπουργός είναι ευθυνόφοβος, ανίκανος να αναλάβει τις ευθύνες του, είτε το υπουργείο του δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε και ντρέπεται να μας αντικρύσει. Γιατί και να μας δει, τι θα μας πει εάν δεν έχει κάτι ενδιαφέρον;
Ας αποφασίσει ο κ. Παπαληγούρας, εάν ισχύει κάτι από τα παραπάνω ή εάν θα αναγνωρίσει ότι η διακοπή της τακτικής ενημέρωσης των ναυτιλιακών συντακτών που ισχύει από την εποχή του Βενιζέλου, ήταν ένα λάθος.
Και τέλος: Ας αποφασίσει κάποιος στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, να ανακοινώνει τις «καμπάνες» εάν πέφτουν βέβαια «καμπάνες» στους λιμενάρχες και τους διοικητές των Λιμενικών Τμημάτων που αμελούν να ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους άμεσα για τρέχοντα θέματα της υπηρεσίας τους.
ΩΣ ΕΔΩ! Δεν θα υπάρξει άλλη ανοχή από τη πλευρά των επαγγελματιών που ανέλαβαν την ενημέρωση των πολιτών αυτής της χώρας. Εμείς δεν είμαστε πειρατές. Κανείς δεν μπορεί να μας καταργήσει. Άλλωστε οι περισσότεροι από εμάς μετράμε 15, 20, 25 και πλέον έτη σ’ αυτό το υπουργείο. Ενώ οι υπουργοί;