ΚΥΠΡΟΣ: ΕΙΡΗΣΘΩ ΙΩ. ΜΕΤΑΞΑΣ και Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

ΕιρήσθωΙω. Μεταξάς & Δ. Χριστόφιας

Με τον Λάζαρο Μαύρο

Τ Ο Υ Σ «επικίνδυνους βρυχηθμούς της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου» επισείει στην αρθρογραφία της η «Χαραυγή». Και με το επιχείρημα ότι «σε τούτες τις ώρες ο διχασμός και οι φανατισμοί είναι το καλύτερο δώρο και το λίπασμα για να ενισχύει τις απειλές της η Τουρκία», απαιτεί τη… συγκόλληση της «ενότητας» πάντων, υπό τον Χριστόφια, βεβαίως! Εκ πρώτης όψεως, εθνοπρεπέστατη ακούγεται αυτή η παρότρυνση του εντεταλμένου κομματικού οργάνου της κυβέρνησης μειοψηφίας. Έστω κι αν τις τελευταίες 61 μέρες, από τον Όλεθρο της 11ης Ιουλίου, η κυβέρνηση Χριστόφια κατέστη και λαομίσητη. Στην ιστορία μας οι Έλληνες, έναντι εισβολέων - κατακτητών, επιδείξαμε κάποτε κι εκπληκτικά αρραγή ενότητα: Μέχρι και υπό την ηγεσία του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, με παρότρυνση ακόμα και του φυλακισμένου ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη. Επιτυγχάνοντας το παγκοσμίως φωτοβόλο ελληνικό μεγαλείο του Έπους του Σαράντα.

Υ Π Ε Ν Θ Υ Μ Η Σ Η της περίπτωσης του δικτάτορα Μεταξά ανοίγει το πολύ χρήσιμο κεφάλαιο της σύγκρισης δύο σημαντικών στοιχείων για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων βρυχηθμών των εισβολέων, ανάμεσα στους Μεταξά και Χριστόφια:

1. Ο μεν Μεταξάς εγκαίρως προπαρασκεύασε στρατιωτικά την Ελλάδα, ενδυνάμωσε την πολεμική της ισχύ και κατέστησε τον στρατό και λαό ικανό να νικήσει τους Ιταλούς φασίστες εισβολείς, ο δε Χριστόφιας αποδυνάμωσε μέχρι βαθμού οσονούπω διάλυσης τις ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου, απαγορεύοντας από το πρώτο κιόλας έτος της προεδρίας του στην Εθνική Φρουρά ακόμα και την άσκηση «Νικηφόρος».

2. Ο μεν Μεταξάς, με το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940, κέρδισε την εμπιστοσύνη σύμπαντος του λαού, ακόμα και των βασανισθέντων υπό του καθεστώτος του κομμουνιστών, ώστε να ηγείται του αγώνα κατά των εισβολέων, ο δε Χριστόφιας κατακρήμνισε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του λαού κατά πόσον έχει οποιεσδήποτε ικανότητες, όχι απλώς να γνωρίζει αν γειτνιάζει η μόνη ναυτική βάση της χώρας του με τον κύριο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του κράτους του, αλλά ικανότητες αντιμετώπισης των βρυχηθμών της Τουρκίας, ή την ελάχιστη επάρκεια να διευθύνει το κράτος και τον λαό σε αγώνα αντίστασης κατά των Τούρκων. Ούτε καν Εθνικό Συμβούλιο δεν συγκάλεσε έναντι των βρυχηθμών.

Ε Π Ε Ι Δ Η, λοιπόν, προέχει η ενότητα για την αντιμετώπιση της Τουρκίας, εθνοπρεπέστερο και λαοπρεπέστερο είναι, αυθωρεί και παραχρήμα, να παραδώσει την προεδρία ο κ. Χριστόφιας σε κοινής εμπιστοσύνης άξιο, πρόθυμο, ικανό και λαοπρόβλητο ηγέτη.

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΑ 10.9.11


Είδατε μήπως να μπουν στον κόπο τα «συλλογικά όργανα» των κομμάτων μας να συνεδριάσουν εκτάκτως εν όψει της κλιμάκωσης των απειλών της Τουρκίας για να συσκεφθούν είτε κατά κόμμα, είτε, πολύ περισσότερο, διακομματικά, πώς άραγε θα πρέπει να αντιμετωπίσει η πατρίδα τις απειλές του πολεμικού στόλου της εκτραχυνόμενης βουλιμίας της Άγκυρας;

Λάζ. Α. Μαύρος

Πηγή:  http://www.sigmalive.com/simerini/columns/iristho/417427