Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Επιτέλους, έχουμε «κοινή άποψη» Του Άριστου Μιχαηλίδη Έπρεπε μάλλον να εντυπωσιαστούμε με την εξέλιξη. Έτσι όπως το είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με μια δόση σασπένς για να αποκτήσει και ειδικό βάρος: «Για παράδειγμα, σήμερα υπήρξε αλληλοκατανόηση», είπε επιστρέφοντας στο Προεδρικό από τις συνομιλίες. «Διότι θα δείτε και κάτι άλλο. Θα ανακοινωθεί μια κοινή άποψη και θέση των δύο ηγετών». Φυσικά, δεν ήρθε ακόμα η ώρα για να γεννηθεί «ένα όμορφο παιδάκι», όπως μας υποσχέθηκε ο Πρόεδρος. Ούτε καν ήρθε κάποια ένδειξη ότι το απάνθρωπο πρόσωπο της κατοχής αλλάζει και δεν θα εμποδίζει πια έναν ιερωμένο να πάει στην Καρπασία για να κηδεύσει έναν χριστιανό. Η κοινή άποψη ήταν για την κατάσταση στη Γάζα. Μέσα σε τέσσερις γραμμές καταγράφηκε η πρώτη κοινή άποψη στην ιστορία, για ένα διεθνές ζήτημα και μπορούμε όλοι να αισθανθούμε το μεγαλείο των ιστορικών αυτών στιγμών.

Αυτή ειναι η ασύμμετρη απειλή για τους Παλαιστίνιους κ। Χριστόφια

Αν μη τι άλλο, αποδείχτηκε ότι στην αναζήτηση της «μίας διεθνούς προσωπικότητας», θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος। Παρότι ακόμα και σε αυτές τις τέσσερις γραμμές μπορεί να αναγνωρίσει κανείς το γραφικό χαρακτήρα άλλων, των Βρετανών, των Οηέδων, των Αυστραλών, αλλά όχι του Προέδρου Χριστόφια।

Γιατί δεν πιστεύουμε ότι ο κ. Χριστόφιας θα μιλούσε για «τη δυσανάλογη χρήση βίας» του Ισραήλ, δίνοντας στους εισβολείς την κάλυψη που δίνουν και οι Αμερικανοί. Ότι δηλαδή, υπάρχει η βία των Παλαιστινίων, η οποία προκάλεσε και τη βία του Ισραήλ, απλώς είναι κάπως δυσανάλογη, θα μπορούσε να ήταν πιο. ανάλογη. «Οι δύο ηγέτες καταδικάζουν την επίθεση στη Γάζα και τη δυσανάλογη χρήση βίας που ασκείται από τις δυνάμεις του Ισραήλ.» Όμως, αυτή η «κοινή άποψη» αφήνει απορίες: Ποιοι «δύο ηγέτες»; Οι ηγέτες των κομμάτων; Οι ηγέτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου»; Οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων; Και αν είναι οι ηγέτες των κοινοτήτων γιατί δεν το αναφέρει ρητά η ανακοίνωση να μην έχουν και απορίες οι κακεντρεχείς; Δηλαδή, γιατί δεν λέει η ανακοίνωση: Οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων καταδικάζουν; Ποιον θα ενοχλούσε αν η ανακοίνωση ήταν σαφέστερη; Είναι προφανές ότι ακόμα και αυτή η «κοινή άποψη» είναι διαποτισμένη από την τουρκική πολιτική, όπως εκφράζεται από την αρχή αυτής της διαδικασίας, που έχει στόχο την εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την «ΤΔΒΚ». Και ασφαλώς αυτό δεν θα γίνει με την ανακοίνωση για τη Γάζα, ας μην σπεύσουν να μας δώσουν μαθήματα διπλωματίας πάλι οι γνωστοί χειροκροτητές. Προηγήθηκαν όμως πολλά άλλα και όπως φαίνεται θα ακολουθήσουν περισσότερα, αφού η ηγεσία μας (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) για λόγους που εμείς αγνοούμε, θεωρεί ότι πάει τόσο περίφημα η τρέχουσα πολιτική στο Κυπριακό, που ούτε καν τη σημειολογία και το διπλωματικό αντίκτυπο των ανακοινώσεων, δεν χρειάζεται να προσέξει. Αλλά, είναι επικίνδυνο να δίνεται η εντύπωση, όχι μόνο στη διεθνή κοινότητα αλλά και στο εσωτερικό, ότι οι δυο ισότιμοι ηγέτες, ο πρόεδρος της ελληνικής και ο πρόεδρος της τουρκικής Κύπρου έχουν κοινή εξωτερική πολιτική। Γιατί αυτό είναι το μήνυμα όσο κι αν εμείς θα μασούμε τα λόγια μας για να το διαψεύδουμε।
-०-०-०-०-०-०-०-०-०-०-०-०-०-०-०-०
Σχόλιο: Και προφανώς ο κ। Χριστόφιας ξεπέρασε τις προσδοκίες απογοητευσης που περιμέναμε από εκείνον। Το θέμα είναι: Αυτή του την συμπεριφορά θα την ανεχτουμε μέχρι να οκλοκληρώσει την καταστροφή του νησιού μας; Θεοδοσία Κοντζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου