Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Πολιτικές συναντήσεις για τη διαφθορά

Σύνταξη : Βασίλης Μπεσκένης E-mail
Πολιτικές συναντήσεις για τη διαφθορά

politikoiΣτη σκιά της χθεσινής μετωπικής σύγκρουσης από το βήμα της Βουλής ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά την προ ημερησίας συζήτηση με αντικείμενο τη διαφάνεια, αναμένονται οι διαδοχικές συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να αναζητηθεί κοινή γραμμή μεταξύ του πολιτικού κόσμου για την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο βίο. Από κοινοβουλευτικού βήματος και σε μία προσπάθεια να απευθύνει προσκλητήριο για «εθνική συστράτευση» όλων των πολιτικών δυνάμεων, ο Πρωθυπουργός προσκάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να συζητήσουν κατά μόνας το ενδεχόμενο πλαίσιο προτάσεων και ενεργειών, ώστε να βγει η χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. Κατά τη διάρκεια πάντως της χθεσινοβραδινής συζήτησης στη Βουλή για την καταπολέμηση της διαφθοράς και παρά την πρόθεση συνεννόησης και συστράτευσης, που εμφανίζονται να εκδηλώνουν τα δύο κόμματα εξουσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του ελληνικού δημοσίου και οι πελατειακές σχέσεις κράτους- πολιτών, που κατά βάση αποτελούν τα αίτια της αδιαφάνειας στο δημόσιο βίο, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς δεν απέφυγαν να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, ασκώντας εκατέρωθεν κριτική.

papandreou_vouliΟ Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, σημείωσε ότι «καταφέρατε με τις πολιτικές σας να κάνετε την Ελλάδα αναξιόχρεη εκτεθειμένη στην κερδοσκοπία. Απ' τη μία, οι σοβαρότεροι επενδυτές να διστάζουν για την αναξιοπιστία μας. Οι εταίροι μας να ζητούν αιματηρές θυσίες. Να ανοίγει η βουλιμία των κερδοσκόπων». Ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε παράλληλα να αιτιολογήσει την κυβερνητική στρατηγική για επιβολή φόρων, αναφερόμενος διαρκώς επαχθέστερους όρους δανεισμού της Ελλάδας, ενώ επαναφέροντας τις προεκλογικές του δηλώσεις, ότι «λεφτά υπάρχουν», έστρεψε τα βέλη του εναντίον της Νέας Δημοκρατίας: «Γνωρίζουμε, ότι χρήματα υπήρχαν και πολλά» τόνισε, δεχόμενος έντονα σχόλια εκ μέρους βουλευτών της ΝΔ. «Πού πήγαν τα 100 δισ. που αυξήθηκε το χρέος επί των ημερών σας; Εσείς δεν ντρέπεστε για την πολιτική σας; Πέραν των χρημάτων, αυτή η διαφθορά που υπήρξε, δημιούργησε μιαν αντίληψη διακυβέρνησης, που έδινε το παρασύνθημα σε όλη την κοινωνία, ότι η ανομία είναι προτιμητέα. Ο φορολογούμενος λέει πως "αυτοί εκεί πάνω κάνουν πάρτι - εγώ γιατί να είμαι το κορόιδο;". Γι' αυτό η πάταξη της διαφθοράς αποτελεί ζωτική οικονομική ανάγκη, συνυφασμένη και με τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας».

samaras_vouliΣτον αντίποδα, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε για άλλη μια φορά προτιθέμενος να στηρίξει τις όποιες δύσκολες, αλλά σωστές αποφάσεις ανακοινώσει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση, αναγνωρίζοντας ότι είναι χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν προκειμένου να αποκασταθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος στα μάτια της κοινής γνώμης. Κάλεσε ωστόσο το κυβερνών κόμμα να μην δίνει «μαθήματα υπευθυνότητας» στη ΝΔ, εστιάζοντας στις αγροτικές κινητοποιήσεις και θυμίζοντας στον κ. Παπανδρέου ότι πέρυσι ενθάρρυνε τις κινητοποιήσεις των αγροτών, χαρακτηρίζοντας ψίχουλα τα 500 εκ. που έδινε τότε η ΝΔ, και υποσχόμενος τα διπλά. «Φέτος, ως πρωθυπουργός, δεν μπορείτε να δώσετε ούτε τα μισά, ενώ εγώ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είμαι στα μπλόκα και δεν ενθαρρύνω τους αγρότες να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Τους άκουσα, αναγνώρισα τα δίκαιά τους, αλλά εξέφρασα από την πρώτη στιγμή τη διαφωνία μου στα μπλόκα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Αναφερόμενος στην οικονομία –κατά γενική ομολογία, προνομιακό πεδίο για τον Αντώνη Σαμαρά- ο πρόεδρος της ΝΔ, αν και συμφώνησε, ότι η Ελλάδα περνά τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, υποστήριξε ότι στην πίεση, που δέχεται η χώρα από τον ευρωπαϊκό Τύπο και τους κερδοσκόπους, συμβάλλει και η αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση. «Από τη στιγμή, που ανέλαβε (η κυβέρνηση), απέδειξε ότι δεν έχει σχέδιο, δεν έχει ετοιμότητα να λάβει αποτελεσματικά μέτρα, βρίσκεται σε σύγχυση, με εσωτερικό πρόβλημα να γεφυρώσει σοβαρές διχογνωμίες στις γραμμές του και να ικανοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του» είπε φέρνοντας ως παράδειγμα τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Παπανδρέου περί κινδύνου χρεωκοπίας, αλλά και την αποστροφή Λοβέρδου ότι «δεν υπάρχει σάλιο» στα ασφαλιστικά ταμεία. «Δημιουργείτε, κάθε τόσο, αδικαιολόγητο πανικό κι ύστερα αναρωτιόμαστε, γιατί ανεβαίνουν τα spreads, γιατί μας «πυροβολούν» οι κερδοσκόποι στις διεθνείς αγορές, γιατί δανειζόμαστε όλο και ακριβότερα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

paparhga_vouliΑπό την πλευρά της, η κυρία Παπαρήγα απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού για συναίνεση και στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, τάχθηκε υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων, εμφανίστηκε έντονα επιφυλακτική σε ότι αφορά τις Εξεταστικές επιτροπές, ενώ κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ότι δεν έχουν «αντιστασιακές περγαμηνές».

karatzaferis_vouliΟ Γιώργος Καρατζαφέρης στάθηκε μεταξύ άλλων στη ζημιά, που προκαλούν στη χώρα και την πιστοληπτική της ικανότητα, οι καταστροφολογικές δηλώσεις, που γίνονται από αρμόδια χείλη στο εσωτερικό τής κυβέρνησης, σημειώνοντας: «Είμαστε σε ένα πόλεμο, σε μια δύσκολη κατάσταση.

Δεν είναι για να κάνουμε σπέκουλα να ωφεληθούμε με μερικά ψηφαλάκια» είπε και διερωτήθηκε, γιατί εφόσον οι αρχηγοί των δύο κομμάτων εμπέδωσαν, ότι γίνονται σκάνδαλα, αφού κόπηκαν από τα ψηφοδέλτια πρόσωπα γιατί κάτι δεν έκαναν καλά, δεν προχώρησαν σε ένα βήμα παραπάνω;

«Ας πάει κάποιος φυλακή. Προχωρήστε και θα είμαστε μαζί σας» ανέφερε.

tsipras_vouliΟ Αλέξης Τσίπρας τέλος έκανε λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια από πλευράς του πρωθυπουργού, τον οποίο κάλεσε να μην συνδέει την προσπάθεια για έξοδο από την οικονομική κρίση με τον πόλεμο κατά της διαφθοράς. «Έχουν περάσει 10 χρόνια, είχαμε 4 εκλογικές αναμετρήσεις και δύο εναλλαγές κυβερνήσεων, όλες στο όνομα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Χάσαμε όλες τις ευκαιρίες. Χάσαμε δύο συνταγματικές αναθεωρήσεις, όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες που έδιναν διέξοδο. Δέκα χρόνια πριν συνάδελφοι των κομμάτων εξουσίας σχηματίζατε ουρά για να γνωρίσετε και να συναντήσετε τον κ Χριστοφοράκο και σήμερα κανείς δεν τον γνωρίζει».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Atticapress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου