Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Έγιναν αυτό που κορόιδευαν Της Ίριδας Παπακώστα * Μια φορά κι ένα καιρό σε ένα σπίτι τόσο μικρό όσο το δάχτυλό μου, ζούσε μια οικογένεια। Ο πατέρας ήταν ο Μαμούφ, η μητέρα η Σπατάλ, ο Ασχέτ ο μεγάλος γιος, η Λεφτούλ η μεσαία κόρη και τα μικρά δίδυμα: ο Βλαχ και η Αχ! Είχαν ένα πρόβλημα। Δεν είχαν πού να βάλουν τα πράγματά τους। Είχαν πολλά λεφτά και αγόραζαν συνεχώς πράγματα। Ρούχα και παπούτσια έπαιρναν κάθε μέρα। Είχαν σπίτια στην Αίγυπτο, στο Τσιμπουτί, στην Ελλάδα, στο Βόρειο Πόλο, στην Αφρική και στην Αμερική। Ο Μαμούφ ήταν ένας χοντρός κύριος। Ήταν ο πρωθυπουργός। Συνέχεια έτρωγε। Τα λεφτά έτρεχαν απ' τα πατζάκια του। Η γυναίκα του η Σπατάλ ήταν μια όμορφη ψωνάρα που ντυνόταν με ό,τι πιο ακριβό στην αγορά। Ο Ασχέτ ήταν ένας χεβιμεταλάς που το αλκοολίκι του ήταν το συγκρότημα "Σταφάνια και φέρετρα"। Ό,τι είχε σχέση με αυτούς το αγόραζε διπλό। Η Λεφτούλ ήταν ίδια με τη μαμά της। Η Αχ ήθελε όλες τις Barbie του Jumbo διπλές। Ο Βλαχ ήθελε όλες τις καουμπόικες και Nija στολές της αγοράς। Όλα κυλούσαν σχεδόν τέλεια εκτός από το ότι δεν είχαν χώρο για τα πράγματά τους। Είχαν 20 αποθήκες γεμάτες πράγματα μα ήθελαν κι άλλες। Μια στιγμή έδιωξαν τον Μαμούφ από την Βουλή και έγινε μια τρομερή ληστεία που τους έκλεψαν όλα τα ρούχα και παπούτσια। Επίσης τους διάλυσαν το σπίτι, τα κρεβάτια, τα τραπέζια, τις καρέκλες, τους καναπέδες και τις αποθήκες। Έμειναν στο δρόμο। Τελικά έγιναν αυτοί που κορόιδευαν। Άρχισαν να τρώνε μέσα απ' τον σκουπιδοτενεκέ, να κοιμούνται στο πεζοδρόμιο μέσα σε εφημερίδες και να πίνουν βρόμικο νερό από λακούβες। Έγιναν αυτό που κορόιδευαν για να μάθουν ότι ζούνε στον κόσμο και φτωχοί άνθρωποι.
*Ποια είναι η Ίρις Παπακώστα
Η 'Ιρις Παπακώστα είναι ένα παιδί μόλις 10 ετών. Φοιτά στην Ε΄ τάξη των εκπαιδευτηρίων Δούκα. Όταν μου έστειλε το κείμενό της δεν άντεξα να μη της πάρω μια συνέντευξη όπου εκεί μου αποκαλύφθηκε ένα παιδί πολύ διαφορετικό, πολύ ψαγμένο, εξαιρετικά κατατοπισμένο για τα προβλήματα της καθημερινότητας και κυριολεκτικά ένα παιδί …βιβλιοφάγο। Μου αράδιασε μέσα σε ένα-δύο λεπτά τίτλους και τίτλους βιβλίων που διάβασε... "Τρελαίνομαι για βιβλία" μου είπε χαρακτηριστικά ενώ μου αποκάλυψε ότι έχει και οικολογικές ευαισθησίες, ότι μέσα από ένα βιβλίο που της χάρισε η μητέρα της έμαθε πως να εξοικονομεί τα χρήματά της, πως να μη χαλάει νερό, πως να προστατεύει το περιβάλλον। Η Ίρις Παπακώστα, είναι ένα παιδί που κάθε γονιός θα ήθελε να έχει। Η Ίρις Παπακώστα όμως δεν γεννήθηκε με το πλούσιο λεξιλόγιο, μετην ευστροφία μυαλού και με τις οικολογικές ευαισθησίες। Αλλά ειναι ένα παιδί που ζυμώθηκε από νέους και άξιους γονείς।

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου