Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης

το Συμβούλιο των Φυλακών

Ποινή τριών ετών επέβαλε το Αυτόφωρο

στον αρχιφύλακα της Γ΄ πτέρυγας

Λεωνίδας Καραμπέκιος: Κανένα μέτρο δεν έλαβε ο κ. Παπαληγούρας Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου

Ανακούφιση προκάλεσε στην κατάμεστη αίθουσα του Αυτόφωρου Πλημμελειοδικείου Πειραιά, η απόφαση για αθώωση των τριών από τους πέντε κατηγορούμενους οι οποίοι είχαν οδηγηθεί στο εδώλιο για συμμετοχή στην απόδραση των βαρυποινιτών Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ρετζάη. Ποινή φυλάκισης τριών ετών επέβαλε το δικαστήριο στον Αρχιφύλακα της Γ΄ Πτέρυγας, αναγνωρίζοντάς του ότι συμμετείχε στην απόδραση με ενδεχόμενο δόλο. Και αυτό γιατί όχι μόνον δεν εκτέλεσε επισταμένως τις αρμοδιότητες και υπεύθυνότητές του ελέγχοντας συχνότερα τα κελιά, αλλά και γιατί οδήγησε τους δύο κακοποιούς σε ταυτόχρονο προαυλισμό, και μάλιστα σε χώρο που δεν πληρούσε τα μέγιστα μέτρα ασφάλειας που ισχύουν σε άλλα προαύλια των φυλακών. Υπενθυμίζουμε ότι το προαύλιο Παλαιοκώστα και Ρετζάη, αν και ήταν μικρό μόλις 25 τετραγωνικά μέτρα, ωστόσο δεν «σκεπαζόταν» με συρματόσχοινα που θα απέτρεπαν την προσγείωση του ελικοπτέρου. Ο αρχιφύλακας άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος. Επίσης το δικαστήριο καταδίκασε σε 6μηνη φυλάκιση με αναστολή έναν από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ο οποίος επίσης άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έστω και καθυστερημένα, θα διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σε βάρος των μελών του Συμβουλίου των Φυλακών Κορυδαλλού. Το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβαστεί η δικογραφία στην εισαγγελία Πειραιά για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία καθώς ο Αρχιφύλακας που τοποθέτησε τους Ρετζάη και Παλαιοκώστα στην απομόνωση και στον κοινό και ταυτόχρονο προαυλισμό, ελέγχεται ή και παίρνει οδηγίες από το Συμβούλιο των Φυλακών. Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο απαρτίζεται από τον Διευθυντή, δύο εγκληματολόγους και την Προϊσταμένη κοινωνική λειτουργό και όλοι ορίζονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο οποίο και είναι υπόλογοι. Σε ότι αφορά στους άλλους δύο εργαζόμενους των φυλακών, έναν σωφρονιστικό υπάλληλο και έναν φύλακα, το δικαστήριο αναγνώρισε ότι και οι δύο βρέθηκαν σε κίνδυνο αφού απειλήθηκε η ζωή τους από τους δραπέτες αλλά και από άτομα που βρίσκονταν μέσα στο ελικόπτερο. Επίσης το δικαστήριο απάλλαξε τον πιλότο, εκτιμώντας ότι με ένα περίστροφο και μία απασφαλισμένη χειροβομβίδα να τον απειλούν, έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να διασφαλίσει την ασφάλεια και των επιβαινόντων και του πληθυσμού που βρισκόταν κάτω από το ελικόπτερο।

Η γυμνή αλήθεια για τα μέτρα του κ. Παπαληγούρα Κανένα μέτρο ασφάλειας δεν ελήφθη μετά την πρώτη απόδραση με ελικόπτερο, δήλωσε ευθαρσώς ο παραιτηθείς διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού Λεωνίδας Καραμπέκιος. Όπως ο ίδιος κατέθεσε από το βήμα του μάρτυρα, παρά τις εξαγγελίες των δεκαέξι μέτρων που έδωσε στη δημοσιότητα ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, ωστόσο τίποτε δεν είχε γίνει για τη θωράκιση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Το μόνο μέτρο που υλοποιήθηκε, ήταν η τοποθέτηση συρματόσχοινων πάνω από τα προαύλια, αλλά δυστυχώς όχι όλα τα προαύλια, καθώς θεωρήθηκε ότι θα ήταν περιττό έξοδο να γίνει κάτι τέτοιο πάνω από ένα προαύλιο των 25 τετραγωνικών. Ολόκληρη η κατάθεση του κ. Καραμπέκιου, αποκάλυψε τη γυμνή αλήθεια και όλες τις αδυναμίες του σωφρονιστικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου