ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου
Εφαρμογή του απορριφθέντος Σχεδίου Ανάν στη διάθεση των Εδρών της επόμενης Ευρωβουλής ζητά από το Ευρωκοινοβούλιο ο αυτοεπικαλούμενος «πρόεδρος» του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου, Αχμέτ Αλί Ταλάτ.
Με επιστολή του της 19ης Μαρτίου, που ο ΣΚΑΙ (και το nextok.blogspot.com) αποκαλύπτουν, ο Ταλάτ ζητά από τον κ. Χανς Γκερτ Πέτερινγκ να διατεθούν στους Τουρκοκύπριους οι δύο από τις έξι Κυπριακές έδρες του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου.
Ο ίδιος ζητά από τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής να διατηρήσει κενές τις δύο Έδρες εάν το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν επιτρέπει την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων.
Ο «πρόεδρος» του ψευδοκράτους σημειώνει στην επιστολή του πως θεωρεί προσβλητικό το γεγονός ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Νότια Κύπρο, καλούν τους Τουρκοκυπρίους να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους αλλά και να θέσουν υποψηφιότητα για τις προσεχείς ευρωεκλογές. Επίσης ξεπερνώντας τα εσκαμμένα καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην ενθαρρύνει τέτοιες ενέργειες οι οποίες όπως αναφέρει αποτελούν παραβίαση των δικαιωμάτων των τουρκοκύπριων.
Κατ εφαρμογή του απορριφθέντος Σχεδίου Ανάν
Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη για τουλάχιστον δύο Τουρκοκύπριους ευρωβουλευτές αναφερόταν στο ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΟ Σχέδιο Ανάν το οποίο οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία στις 24 Απριλίου 2004.
Είναι προφανές ότι ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, προσπαθεί με έμμεσο τρόπο να αρχίσει η εφαρμογή του εκτρωματικού Σχεδίου Ανάν, το οποίο στο άρθρο 7 της «πράξης προσαρμογής των όρων προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ», ανέφερε ότι: Η Κύπρος θα εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη βάση της αναλογικής αντιπροσώπευσης, νοουμένου ότι κάθε συνιστώσα πολιτεία θα κατέχει όχι λιγότερες του ενός τρίτου των Κυπριακών εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο।(σ।σ। άρα όχι λιγότερες των δύο από το σύνολο των έξι εδρών). Αυτό όμως θα ίσχυε στη περίπτωση κατά την οποία το Σχέδιο Ανάν θα εγκρινόταν για τη λύση του Τουρκοκυπριακού προβλήματος.
Έτσι λοιπόν έρχεται ο κ. Ταλάτ και ουσιαστικά απαιτεί από τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής να παραχωρήσει (2) δύο από τις (6) έξι κυπριακές έδρες στους Τουρκοκύπριους.
Και ποιο είναι το επιχείρημά του; Πολύ απλά λέει ότι εμείς οι Τουρκοκύπριοι είχαμε αποδεχθεί το Σχέδιο Ανάν ενώ αυτοί που το απέρριψαν είναι οι Ελληνοκύπριοι. Και άρα είναι άδικο να μην παραχωρηθούν στους Τουρκοκύπριους οι δύο από τις έξι κυπριακές Έδρες.
Ο κ. Ταλάτ όμως συνεχίζει και ζητά να μείνουν κενές οι δύο Έδρες, στη περίπτωση που η Ευρωβουλή δεν μπορεί να τις κατοχυρώσει στους Τουρκοκύπριους.
Προσβλητικό;
Δεν μπορούσε βέβαια να μην παραδεχθεί ο Ταλάτ ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Νότια Κύπρο, καλούν τους Τουρκοκυπρίους να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους αλλά και να θέσουν υποψηφιότητα για τις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που διεξάγονται στην ελληνοκυπριακή πλευρά στις 6 Ιουνίου 2009.
Αυτό όμως όπως επισημαίνει, το θεωρεί προσβολή για τον ίδιο και παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκύπριων και καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην ενθαρρύνει τέτοιες ενέργειες ενώ τονίζει ότι, αυτό θα εκληφθεί ως μια κίνηση που δεν συνεισφέρει στο θετικό κλίμα
Σαν να μη φθάνουν αυτά, ο αυτοεπικαλούμενος «πρόεδρος» του ψευδοκράτους «τα ψέλνει» στον Χάνς Γκερτ Πέτερινγκ, λέγοντάς του ότι θα πρέπει να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για ενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η μετάφραση της επιστολής
Προς Χανς Γκερτ Πέτερινγκ
Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Βρυξέλλες
Εξοχότατε,
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν σφόδρα τη σύναψη αμοιβαίας συμφωνίας στο Κυπριακό πρόβλημα με το οποίο ασχολούμαστε από το 1963. Οι Τουρκοκύπριοι ήδη έχουν επιδείξει έμπρακτα τη θέληση τους (σσ για επίλυση του Κυπριακού) ψηφίζοντας υπέρ του Σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου 2004, τα οποία είχαν και τη σθεναρή υποστήριξη της ΕΕ.
Παρόλαυτά, το «Όχι» των Ελληνοκυπρίων απέτρεψε τη σύναψη συμφωνίας και συνακόλουθα την ένταξη μας στην ΕΕ. Αυτό αποτέλεσε για μας μεγάλη απογοήτευση, αλλά δεν μας απέτρεψε από τη δέσμευσή μας να δημιουργήσουμε μια ενωμένη Κύπρο στην ΕΕ. Η Τουρκοκυπριακή πλευρά εργάζεται με όλες τις δυνάμεις προκειμένου να γίνει πραγματικότητα κάτι τέτοιο. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα κοινό στόχο, να δημιουργήσουν μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, και σε αυτή την Ομοσπονδία θα υπάρχει ένα Τουρκοκυπριακό και ένα Ελληνοκυπριακό συστατικά κράτη με ίσο status, και μια Ομοσπονδιακή κυβέρνηση με ενιαία διεθνή οντότητα.
Πρώτα και κύρια, οι Τουρκοκύπριοι είναι απογοητευμένοι από την έλλειψη προόδου όσον αφορά την πλήρη εφαρμογή της απόφασης της του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων του ΟΗΕ της 26ης Απριλίου 2004 για την λήξη της περιόδου απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Ακόμη ζούμε υπό πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική απομόνωση σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Αληθινά πιστεύω ότι θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες μας για ενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιτύχουμε μια διαρκή και ειρηνική συμφωνία στο νησί.
Όπως καλά γνωρίζετε, παρά το γεγονός της απόρριψης της Σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών από τους Ελληνοκυπρίους, και οι έξι έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι κατειλημμένες από Ελληνοκύπριους μετά την μονομερή ένταξη τους στην ΕΕ. Παρόλαυτα, οι δύο εκ των έξι εδρών δόθηκαν στην Κύπρο για την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων.
Οι προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάγονται τον Ιούνιο του 2009 σε όλη την ΕΕ. Μου έγινε αντιληπτό ότι με έναν προσβλητικό τρόπο η Ελληνοκυπριακή πλευρά και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Νότια Κύπρο καλούν τους Τουρκοκυπρίους να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους και να θέσουν υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που διεξάγονται στην ελληνοκυπριακή πλευρά στις 6 Ιουνίου 2009.
Εξ όσων καταλαβαίνουμε, η Ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να παρουσιάσει τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως εκλογές στις οποίες θα συμμετάσχουν τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι παραπλανώντας την Ευρωπαϊκή και την διεθνή κοινή γνώμη. Μια τέτοια απόπειρα δεν μπορεί να εκληφθεί ως άνοιγμα προς την Τουρκοκυπριακή πλευρά, αντιθέτως θα το εκλάβουμε ως μια κίνηση που δεν συνεισφέρει στο θετικό κλίμα που προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να ενθαρρύνει τέτοιες ενέργειες που αποτελούν παραβίαση των δικαιωμάτων των τουρκοκύπριων.
Σύμφωνα με αυτά, η Ελληνοκυπριακή πλευρά, όχι μόνο αντίκειται στις παραμέτρους που θέτει ο ΟΗΕ, αλλά και της Διεθνούς Συμφωνίας του 1960 για την Κύπρο. Ο ΟΗΕ ορίζει την διενέργεια ξεχωριστών εκλογών από τις 2 κοινότητες για την εκλογή αντιπροσώπων. Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων υφίσταται από το 1960, και είχε ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του πλαισίου που όριζε τις σχέσεις των 2 κοινοτήτων. Τα χωριστά δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου του 2004 αποτελούν άλλη μια απόδειξη αυτής της αρχής.
Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η απόφαση του Συμβουλίου (2004/511/EC) της 10ης Ιουνίου του 2004 προβλέπει ότι «προκειμένου να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση των εκλογικών δικαιωμάτων των Κυπρίων σε περίπτωση επίτευξης προκαταρκτικής συμφωνίας, η θητεία των αντιπρόσωπων της Κύπρου που εξελέγησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2004 θα πρέπει να ανακληθεί και να αντικατασταθούν για το υπόλοιπο της θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με Ευρωβουλευτές που θα προκύψουν κατόπιν διενέργειας έκτακτων εκλογών με την συμμετοχή όλων των κατοίκων της Κύπρου». Ο όρος αυτός αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η εκλογή 6 Ελληνοκυπρίων Ευρωβουλευτών που θα εκπροσωπούν ολόκληρη την Κύπρο, δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε δίκαιη.
Θα ήθελα να ζητήσω από την Εξοχότητα σας, να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να διασφαλιστεί η απευθείας εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι 2 θέσεις που αντιστοιχούν σε αντιπροσώπους των Τουρκοκυπρίων, ανήκουν δικαιωματικά στον τουρκοκυπριακό λαό. Είμαι σίγουρος ότι θα συνδράμετε τον τουρκοκυπριακό λαό στην βαθιά του επιθυμία για άμεση εκπροσώπηση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε περίπτωση που το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν επιτρέπει την εκπροσώπηση των τουρκοκυπρίων, τότε ζητούμε όπως οι 2 έδρες που μας αναλογούν να παραμείνουν προς το παρόν κενές έως ότου βρεθεί αποδεκτή λύση και δοθούν τουλάχιστον σε εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων θέσεις παρατηρητή. Οι διευθετήσεις που έγιναν από την Κοινοβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Είμαι πεπεισμένος ότι η Εξοχότητα σας θα λάβει υπόψη τις απόψεις της τουρκοκυπριακής πλευράς εμποδίζοντας την περαιτέρω παραβίαση του δικαιώματος του λαού μας να εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να διατηρούν το όραμα μιας ενωμένης Κύπρου βλέποντας παράλληλα το μέλλον τους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι είναι η ώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την προσπάθεια των Τουρκοκυπρίων για την επίτευξη μιας κοινά αποδεχτής συμφωνίας και παράλληλα να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους πραγματοποιώντας τις υποσχέσεις της για τον τερματισμό της απομόνωσης τους.
Με τιμή
Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
Πρόεδρος
Σχόλιο: Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστή η αντίδραση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ απορίες προκαλεί η σιγή από την πλευρά της Κυπριακής αλλά και της Ελληνικής κυβέρνησης. ΄Τι άραγε έχει να απαντήσει στα πιο πάνω η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη; Είναι δυνατόν να μάθαμε εμείς πριν από την εξοχότητά της την απίστευτη, θρασύτατη επιστολή του Ταλάτ; Και εάν η κ. Μπακογιάννη γνώριζε νωρίτερα το περιεχόμενο της επιστολής τί ενέργειες έκανε; Και ο κ. Χριστόφιας και ο υπουργός των Εξωτερικών του γιατί απέκρυψε από τους Κύπριους πολιτικούς την συγκεκριμένη επιστολή του "προσβεβλημένου" καρτάσιη Ταλάτ;
Για να ακριβολογούμε η απαίτηση Ταλάατ για 2 από τις 6 έδρες (30%) είναι συμβατή με το Σύνταγμα του 1960 το οποίο εφαρμόζει μετά το στραπάτσο της εισβολής η Κ.Δ. και με το οποίο θα θέλανε πολύ οι ε/κ να συμμορφωθούν Τουρκία και τ/κ. Κατά συνέπεια ας μην κάνουμε την τρίχα τριχιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Π
parrisia.blogspot.com
Πολύ φοβάμαι γλυκιά μου ότι θέλετε να ξεχνάτε πως μεσολάβησε μια εισβολή, 1619 αγνοούμενοι που τώρα έναν έναν τους βρίσκουμε με τη διαδικασία του DNA με αποτέλεσμα κάθε μέρα να έχουμε κηδείες και μνημόσινα και ποιος ξέρει πόσοι από αυτούς θα μείνουν αιώνια αγνούμενοι. Πολύ φοβάμαι ότι ξεχνάτε πως υπάρχουν 2000 νεκροί και ότι 200.000 άνθρωποι ξεριζώθηκαν παρά τη θέλησή τους. Για ποιά Συμφωνία λοιπόν κάνετε λόγο; Αυτά τα λένε οι ανθέλληνες. Ντροπή να τα λέμε αυτά εμείς οι Έλληνες. Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη.
ΑπάντησηΔιαγραφή@Θεοδοσία
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ μιλώ για το Σύνταγμα του 1960 (αυτό που οι ε/κ εφαρμόζουν ως σήμερα) και τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου 1956-1960 τις οποίες υπέγραψαν σύσσωμες οι ελλαδικές και ε/κ ηγεσίες της εποχής. Στο Σύνταγμα λοιπόν του 1960 προβλέπεται ρητά ότι το 30% των εδρών της Βουλής θα στελεχώνεται από τ/κ.
Σε ό,τι αφορά την εισβολή (1974-) δεν θα πρέπει να αγνοείς την περίοδο ελληνοποίησης της Κ.Δ. (1963-1973) και τα "πατριωτικά" έκτροπα του 1963 που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις (χωριστές περιοχές με συμπαγείς τ/κ πληθυσμούς) για την εισβολή και τη δημιουργία ιδιαίτερου τ/κ κράτους. Η τουρκική εισβολή ήταν αποτέλεσμα μικρονοϊκών ελληνικών επιλογών.
Σε τελική ανάλυση η διευθέτηση του Κυπριακού πρέπει να είναι δίκαιη. Τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει να σεβαστούμε κάθε κανόνα είτε αυτός μάς αρέσει (ελευθερη μετακίνηση και εγκατάσταση σε όλο το νησί, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Ε.Ε.), είτε όχι (το 30% των εδρών στους τ/κ όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας).
Το να αγνοείς ορισμένες βασικές παραμέτρους του ζητήματος ή να εθελοτυφλείς μπροστά στο γεγονός ότι στο νησί δεν κατοικούν μόνον έλληνες είναι επιζήμιο για την εθνική προσπάθεια από την οποία τόσο εύκολα με αποκλείεις αποκαλώντας με ανθελληνίδα. Σού επιστρέφω τον χαρακτηρισμό
Π
Απάντηση στην φίλη "Π" με μορφή διαλόγου:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠ: εγώ μιλώ για το Σύνταγμα του 1960 (αυτό που οι ε/κ εφαρμόζουν ως σήμερα) και τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου 1956-1960 τις οποίες υπέγραψαν σύσσωμες οι ελλαδικές και ε/κ ηγεσίες της εποχής. Στο Σύνταγμα λοιπόν του 1960 προβλέπεται ρητά ότι το 30% των εδρών της Βουλής θα στελεχώνεται από τ/κ.
Θεοδοσία Κοντζόγλου: Δεν θυμάμαι να διάβασα πουθενά στην ιστορία ότι οι Ελληνοκύπριοι εμπόδισαν τους Τουρκοκύπριους να έχουν το 30% των Εδρών της Κυπριακής Βουλής. Μήπως γνωρίζετε για ποιο λόγο δεν συμμετείχαν ποτέ στις εκλογές και δεν αποδέχθηκαν ποτέ τη θέση του αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που επίσης αναφέρει το Σύνταγμα του 1960; Σας θυμίζω ότι αντίθετα οι απλοί πολίτες Τ/Κ είχαν και ΕΧΟΥΝ και σήμερα όλα τα δικαιώματα του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιδόματα ανεργίας, τοκετού κλπ, - και από το 1974 ΔΕΝ πληρώνουν ΦΟΡΟΥΣ, ΝΕΡΟ, ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ.
Π (;): Σε ό,τι αφορά την εισβολή (1974-) δεν θα πρέπει να αγνοείς την περίοδο ελληνοποίησης της Κ.Δ. (1963-1973) και τα "πατριωτικά" έκτροπα του 1963 που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις (χωριστές περιοχές με συμπαγείς τ/κ πληθυσμούς) για την εισβολή και τη δημιουργία ιδιαίτερου τ/κ κράτους. Η τουρκική εισβολή ήταν αποτέλεσμα μικρονοϊκών ελληνικών επιλογών.
Θεοδοσία Κοντζόγλου: Κανείς δεν ξεχνάει τα έκτροπα. Άραγε όμως έγιναν απρόκλητα; Ότι προηγήθηκε του 1963 δεν τα διαβάσατε πουθενά; Γιατί εγώ μικρό παιδάκι ήμουνα και άκουγα από τους μεγαλύτερους ότι οι Τούρκοι απειλούσαν να μας πάρουν την Κερύνεια. Επίσης άκουγα για τις ενέδρες που έστηναν οι Τ/Κ σε Ελληνοκύπριους σκοτώνοντας γυναίκες, παιδιά και άμαχο πληθυσμό ενώ βρισκόταν στο δρόμο για το μεροκάματο.
Π (;)Σε τελική ανάλυση η διευθέτηση του Κυπριακού πρέπει να είναι δίκαιη. Τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει να σεβαστούμε κάθε κανόνα είτε αυτός μάς αρέσει (ελευθερη μετακίνηση και εγκατάσταση σε όλο το νησί, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Ε.Ε.), είτε όχι (το 30% των εδρών στους τ/κ όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας).
Θεοδοσία Κοντζόγλου: Συμφωνώ απόλυτα. Η διευθέτηση του Κυπριακού πρέπει να είναι δίκαιη. Να μπορεί και οι Τουρκοκύπριοι να επιστρέψουν στη Λεμεσό, στη Πάφο, στη Λευκωσία απ’ όπου ο Ντεκτάς τους ξερίζωσε χρησιμοποιώντας τη βία των ΟΗΕδων το 1974 και απειλώντας την Κυπριακή Κυβέρνηση ότι εάν δεν στείλει στην Κατεχόμενη Κύπρο όλους τους Τουρκοκύπριους που ζούσαν στις ελεύθερες περιοχές, δεν θα δει ζωντανό ούτε έναν από τις χιλιάδες των – άμαχων κυρίως - ελληνοκυπρίων και αρμένιων αιχμαλώτων που είχαν συλληφθεί και καταχωνιαστεί στις φυλακές των Αδάνων και της βαθύτερης Μ.Ασίας. (Διαβάστε τα βιβλία του τότε αιχμάλωτου Πιερή Πιερή : 1. ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥ και 2. ΑΝΤΙΟ)
Μιλάτε και για ελεύθερη διακίνηση. Προς το παρόν το μόνο που μπορώ να κάνω ως Ελληνοκύπρια που έχω ρίζες στην επαρχία Κερύνειας, είναι να πηγαίνω για λόγους συναισθηματικούς και να επισκέπτομαι το ισοπεδωμένο από μπουλντόζα κοιμητήριο που είναι θαμμένοι οι παππούδες μου, να μπαίνω στο βομβαρδισμένο σπίτι μου και κάθε φορά να νιώθω σαν να πατώ το χώμα των Αγίων Τόπων. Αυτά τα δικαιώματα προέβλεπε για μένα και κάθε ελληνοκύπριο και το Σχέδιο Ανάν. Και δεν βλέπω να αλλάζει κάτι αν κρίνω απ’ όσα γίνονται γνωστά μετά τις συναντήσεις των εκπροσώπων των δύο μερών.
Αντίθετα οι Τουρκοκύπριοι από την ημέρα που άνοιξε το πρώτο οδόφραγμα, έρχονται ελεύθερα στην Ελεύθερη περιοχή, εργάζονται, αμείβονται με αμοιβές Ελληνοκυπρίων και πάρα πολλοί για λόγους ασφάλειας, διαμένουν σε μόνιμες κατοικίες στη Λευκωσία και άλλες επαρχίες χωρίς να γνωστοποιούν την δεύτερή τους διεύθυνση στις Τουρκοκυπριακές Αρχές.
Π (;)Το να αγνοείς ορισμένες βασικές παραμέτρους του ζητήματος ή να εθελοτυφλείς μπροστά στο γεγονός ότι στο νησί δεν κατοικούν μόνον έλληνες είναι επιζήμιο για την εθνική προσπάθεια από την οποία τόσο εύκολα με αποκλείεις αποκαλώντας με ανθελληνίδα. Σού επιστρέφω τον χαρακτηρισμό.
Π
Θεοδοσία Κοντζόγλου: Οι παππούδες μου ζούσαν σε μεικτό χωριό και οι τουρκοκύπριοι φίλοι τους ήταν κάθε βράδυ μετά τη δουλειά στο σπίτι μας και κάθε Κυριακή στρώνονταν το τραπέζι για ώρες ολόκληρες. Όταν το 1963-64 ο Ντεκτάς απαίτησε για πρώτη φορά από τους Τουρκοκύπριους να εγκαταλείψουν τα μεικτά χωριά – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1974 - ζήσαμε σκηνές απίστευτης απόγνωσης και θλίψης. Έκλαιγαν οι γείτονες, αγκαλιάζονταν, έδιναν υποσχέσεις, δίνονταν παρακλητικά οδηγίες και τα δάκρυα δεν είχαν χρώμα ή εθνικότητα μόνον έτρεχαν βροχή, ποτάμια, είχαν τη γεύση της αλμύρας ως που στέρεψαν.
Μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους κι εμείς στα δικά μας και οι Τούρκοι της Τουρκίας να μας αφήσουν να ζήσουμε εν ειρήνη ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ; Αυτή είναι η δίκαιη λύση αγαπητή φίλη που κρύβεστε πίσω από ένα «Π» και ένα ψευδώνυμο «παρησσία». Και απορώ γιατί οικειοποιηθήκατε τον χαρακτηρισμό «ανθέλληνας». Όποιος έχει μύγα μυγιάζεται λένε στην ιδιαίτερη Τουρκοπατημένη μου πατρίδα. Προσωπικά πάντα υπογράφω με όνομα και επώνυμο.
Θεοδοσία Κοντζόγλου
Δημοσιογράφος
Απάντηση στην φίλη Θεοδοσία με μορφή διαλόγου:
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεοδοσία: Μήπως γνωρίζετε για ποιο λόγο δεν συμμετείχαν ποτέ στις εκλογές και δεν αποδέχθηκαν ποτέ τη θέση του αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που επίσης αναφέρει το Σύνταγμα του 1960;
Παρρησία: Διότι μόλις τρία χρόνια αφού υπέγραψε το Σύνταγμα του 1960 ο Μακάριος ζήτησε αναθεώρηση και ουσιαστικά κατάργηση των προνομίων των τ/κ πολιτειακών οργάνων (π.χ. βέτο αντιπροέδρου). Με αυτήν την κίνηση συν το πράσινο φως στον Γρίβα για τις φονικές επιθέσεις στα τ/κ χωριά τον Δεκ.1963 διερράγη για πάντα η εμπιστοσύνη των τ/κ προς το ε/κ καθεστώς.
Θεοδοσία: Μιλάτε και για ελεύθερη διακίνηση. Προς το παρόν το μόνο που μπορώ να κάνω ως Ελληνοκύπρια που έχω ρίζες στην επαρχία Κερύνειας, είναι να πηγαίνω για λόγους συναισθηματικούς …. Αντίθετα οι Τουρκοκύπριοι από την ημέρα που άνοιξε το πρώτο οδόφραγμα, έρχονται ελεύθερα στην Ελεύθερη περιοχή, εργάζονται, αμείβονται με αμοιβές Ελληνοκυπρίων….
Παρρησία: και πολύ καλά κάνουν οι τ/κ και εργάζονται και αμείβονται με μισθούς ε/κ. Εν πάση περιπτώσει θα προτιμούσες να αμείβονται οι τ/κ με χαμηλότερους των ε/κ μισθούς? Αυτή είναι η αντίληψη που έχεις για τους «αδελφούς» τ/κ?
Θεοδοσία: Όταν το 1963-64 ο Ντεκτάς απαίτησε για πρώτη φορά από τους Τουρκοκύπριους να εγκαταλείψουν τα μεικτά χωριά …
Παρρησία: Εάν οι τ/κ ένιωθαν ασφαλείς, εάν το ε/κ είχε φροντίσει να επιβάλει τη δημόσια τάξη και να κλείσει μέσα τους ε/κ παραστρατιωτικούς, τότε ΙΣΩΣ οι τ/κ δεν θα έκαναν ό,τι τους έλεγε ο Ντενκτάς
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,
Παρρησία
(μπλόγκερ)
Για την Παρησσία: Διαπιστώνω ότι δυσκολεύεστε να απαντήσετε σε όλα τα θέματα που θέτω και επίσης διαστρευλώνετε ηθελημένα κάποια πράγματα. Νομίζω ότι δεν αξίζει να συνεχίσω να ασχολούμε γιατί μάλλον δεν είστε μόνον ανθελληνίδα αλλά μήπως και στέλεχος της ΜΙΤ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗς ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται έξι ευρωβουλευτές, απαντά ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, στην απαίτηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που διατυπώθηκε σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για μείωση του αριθμού των Κυπρίων ευρωβουλευτών από έξι σε τέσσερις, ώστε να μείνουν δύο έδρες κενές μέχρι την επίλυση του Κυπριακού.
Ο κ. Κυπριανού προσθέτει ότι το πώς κατανέμονται αυτές οι έδρες και το πώς εκλέγονται είναι εσωτερικό δίκαιο του κάθε κράτους-μέλους και δεν έχει αρμοδιότητα η Ε.Ε για κάτι τέτοιο. Υπενθύμισε ότι το 2004 είχε συμφωνηθεί πως εάν λυθεί στο μεταξύ το Κυπριακό, τότε θα υπάρχει δυνατότητα να γίνουν διαφορετικές διευθετήσεις και ότι αυτό ισχύει. Σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιου με άλυτο, κατά τα φαινόμενα, το Κυπριακό, θα πρέπει να γίνουν κανονικά με βάση την κυπριακή νομοθεσία. Συμπλήρωσε ότι σε αυτές δικαιούνται να συμμετέχουν και σαν υποψήφιοι και σαν ψηφοφόροι οι Τουρκοκύπριοι, με βάση την κυπριακή νομοθεσία,. Σημειώνει τέλος, ότι δεν είναι εποικοδομητικό στο στάδιο που βρίσκονται σήμερα οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού να γίνονται αυτές οι κινήσεις ενάντια
Επειδή γίνεται κουβέντα γύρω από το Σύνταγμα που καταπάτησαν με την εισβολή οι Τούρκοι, εμείς πρέπει να ξαναγυρισουμε σε αυτό επειδή βολεύει τους Τούρκους;Δεν καταλαβαίνω!!! Και τα δικά τους δικά τους και τα δικά μας δικά τους; Η επιβολή των νόμων νόμων είναι ίση απέναντι σε όλους. Μήπως ξεχνά ο Ταλάτ ότι ο ίδιος είχε παραβιάσει αυτό το σύνταγμα όταν οργανώθηκε σε παρακρατική φιλοτουρκική οργάνωση; Τώρα πως γίνεται να επιστρέψουμε εκεί που υπήρξαν καταπατήσεις και επακολούθησε η εισβολή; Ένα λάθος δεν αρκεί; Πρέπει να επαναλάβουμε την ιστορία για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν (πέρα από στρατιωτικά) και πολιτικά την εισβολή τους στην Κύπρο;
ΑπάντησηΔιαγραφήγιατί μπλοκάρεις τα σχόλια μου? δεν αντέχεις την αντίθετη άποψη?
ΑπάντησηΔιαγραφή