Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Πειρατεία πάλι!!! σε Ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο

Αναστάσης Παπαληγούρας: Όπλα στη φαρέτρα τους δεν έχουν μόνον οι πειρατες...
Αλλά... Και νέα πειρατεία σε βάρος ελληνόκτητου πλοίου Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου Όπλα στη φαρέτρα τους δεν έχουν μόνον οι πειρατές, έχει και η Ελλάδα και η Διεθνής Κοινότητα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Αναστάσης Παπαληγούρας ενώ την ίδια ώρα άλλο ένα ελληνόκτητο πλοίο έπεφτε στα χέρια των Σομαλών πειρατών στον κόλπο του Αντεν. Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο NIPAGIA με σημαία Παναμά το οποίο είχε αποπλεύσει από τη Μαδαγασκάρη με προορισμό τον Περσικό Κόλπο για να παραλάβει πετρελαιοειδή. Η κατάληψη του πλοίου – σύμφωνα με το Υπ. Ναυτιλίας – έγινε σε απόσταση 480 μιλίων ανοικτά των Σομαλικών ακτών. Σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο οι 19 αλλοδαποί ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους και ήδη άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πειρατών και της διαχειρίστριας εταιρίας LOTUS SHIPPING που εδρεύει στον Πειραιά. Στο μεταξύ καμία νέα πληροφορία δεν υπάρχει για το πλοίο ΤΙΤΑΝ το οποίο έπεσε στα χέρια των πειρατών την προηγούμενη εβδομάδα μπροστά στην ελληνική φρεγάτα που βρίσκεται στην περιοχή. Η δήλωση του Υπουργού «Η Πειρατεία αποτελεί σημαντική απειλή για τη Ναυτιλία. Όχι μόνο για τη ομαλή διεξαγωγή της διεθνούς ναυσιπλοΐας, αλλά, και κυρίως, για την προσωπική ασφάλεια των ναυτικών μας», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο και πρόσθεσε: «Η Ελλάς συμμετέχει στη διεθνή δύναμη που σχηματίσθηκε για να καταπολεμηθεί η Πειρατεία, ενώ σήμερα στην ναυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προΐσταται Έλληνας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού». Ο κ. Παπαληγούρας παρατήρησε ότι : «Απέναντι σ’ αυτό το συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα, η Διεθνής Κοινότητα, σ’ όλες τις εκφάνσεις της, πρέπει να αντιδράσει αποτελεσματικότερα. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα, εκτενώς, με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού κ. Μητρόπουλο, και την Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού μου στο Λονδίνο. Εκτιμώ πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο για την ουσιαστική διεύρυνση, τόσο των κανόνων εμπλοκής, όσο και της εποπτευόμενης περιοχής, από την Ομάδα Κρούσης. Σημαντικός είναι βεβαίως, και ο ρόλος των ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίες πρέπει να ενημερώνουν με απόλυτη συνέπεια τα αρμόδια κέντρα, στους προβλεπόμενους χρόνους. Όπλα στη φαρέτρα τους δεν έχουν μόνον οι πειρατές. Έχει και η Διεθνής Κοινότητα, έχει και η Ελλάδα. Και προκειμένου να διασφαλίσουμε, στο έπακρο, το παρόν και το μέλλον της Ναυτιλίας μας, αυτού του βασικού πυλώνα της οικονομίας της χώρας, που έχει τελικά ταυτιστεί με την ίδια την Ιστορία της, θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα παρέμβασης».
Αγαπητοί αναγνώστες του nextok απαντήσεις θα βρείτε στο βιβλίο του καπτ Γιάννη Νομικού ΝΑΥΤΑΠΑΤΕΣ। (Εξ όσων γνωρίζω δεν πωλείται αλλά μπορείτε να το έχετε από τηλ: 6958007988 )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου