Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Αποστέλλονται αμέσως μετά τις εκλογές

 

ΕΤΟΙΜΕΣ  ΑΠΟ  ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ  ΟΙ  ΚΛΗΣΕΙΣ

 ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ

ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΤΩΝ 1000 ΕΥΡΩ

 

 

Ποιοι πλήττονται από τον κεφαλικό φόρο

και το "πάγωμα" μισθών και συντάξεων

Περίπου 128.000 φορολογούμενοι και συγκεκριμένα, μισθωτοί επιτηδευματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες και ατομικές επιχειρήσεις, θα κληθούν από την εφορία να καταβάλουν το νέο κεφαλικό φόρο που αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση για να συμμαζέψει τα οικονομικά της. 

Οι εφορίες θα συγκεντρώσουν όλα τα οικονομικά στοιχεία για τις συγκεκριμένες κατηγορίες των φορολογούμενων και το χαράτσι θα επιβληθεί κλιμακωτά για εισοδήματα από 60.000 ευρώ και άνω. Συγκεκριμένα, θα υπολογιστεί το σύνολο των εισοδημάτων του 2007 που δηλώθηκαν το 2008. Και μάλιστα η εφορία θα συνυπολογίζει όλα τα εισοδήματα που φορολογούνται,είτε στην κλίματα της φορολογίας εισοδήματος είτε αυτοτελώς και καταγράφονται στην δήλωση. Δηλαδή θα προσμετρούνται εισοδήματα από μετοχές, ενοίκια, ομόλογα τόκους κλπ. Προσοχή θα πρέπει αν δώσουν οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις καθώς ο φόρος θα υπολογίζεται στα ακαθάριστα εισοδήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ο κεφαλικός φόρος θα πλήξει:

• 60.000 φορολογούμενους με εισοδήματα 60.000€ - 80.000€

• 26.000 φορολογούμενους με εισοδήματα 80.000€ – 100.000€

• 24.000 φορολογούμενους με εισοδήματα 100.000€ – 150.000€

• 18.000 φορολογούμενους  με εισοδήματα 150.000 € και άνω

 Συνολικά η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει από τον συγκεκριμένο φόρο 264 εκατ. ευρώ και μαζί με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,8 δισ. ευρώ που εκτιμά ότι θα εισπράξει εφέτος το υπουργείο Οικονομίας προσδοκά να "κλείσει" αρχικά την τρύπα των 2 δισ. ευρώ που «κουβαλάει» από πέρσι. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, ο υπουργός Οικονομίας προϊδέασε ότι μπορεί να επιβληθούν και άλλα μέτρα εάν κριθεί αναγκαίο.

Κερδισμένοι και χαμένοι από το «πάγωμα» μισθών και συντάξεων

Επτά στους δέκα δημοσίους υπαλλήλους δεν θα δουν ούτε αυξήσεις στους μισθούς τους ούτε θα λάβουν το ειδικό επίδομα ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ ένας στους δύο συνταξιούχους τους δημοσίου επίσης δεν θα πάρει καμία νέα ενίσχυση στα εισοδήματά του.

 Συγκεριμένα 478.000 μισθωτοί με μικτές αποδοχές 1.700 ευρώ δεν θα λάβουν αυξήσεις ούτε δικαιούνται το ειδικό επίδομα ενίσχυσης. Επίσης 135.000 μισθωτοί με μικτές αποδοχές 1.500 ευρώ θα πάρουν εφάπαξ ενίσχυση 500 ευρώ, ενώ 70.000 φορολογούμενοι με μικτές αποδοχές 1.500 ευρώ έως 1.700 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση, επίσης αφορολόγητη και χωρίς κρατήσεις, ύψους 300 ευρώ.

Πλην των ωριμάνσεων δεν θα δοθεί το τρίτο μέρος του κινήτρου απόδοσης που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι.

 Αντίστοιχα 188.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου με σύνταξη άνω των 1.100 ευρώ δεν θα δουν αυξήσεις ούτε θα λάβουν την ειδική ενίσχυση όπου και σε αυτή την περίπτωση είναι αφορολόγητη και χωρίς κρατήσεις. Εξάλλου 108.000 συνταξιούχοι με σύνταξη έως 800 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση 500 ευρώ και 74.000 συνταξιούχοι με σύνταξη 800 ευρώ έως 1.100 ευρώ θα λάβουν επίδομα 300 ευρώ.

 

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης τη διεύρυνση των  εισοδηματικών κριτηρίων για το ΕΚΑΣ, ενώ καθιερώνονται επιπλέον κλιμάκια εξομάλυνσης, Σε επόμενη φάση θα ανακοινώσει και αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στο βοήθημα του ΟΓΑ, που σήμερα είναι μηνιαίως 330 ευρώ και 230 ευρώ αντίστοιχα.

Τα επιδόματα

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι δεν θα δοθούν αυξήσεις σε δικαστικούς, βουλευτές και γιατρούς όπου οι αποδοχές τους καθορίζονται με ειδικά μισθολόγια, δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα επιδόματα του δημοσίου, ενώ θα υπάρξει μια συμβολική μηνιαία κράτηση 5% από το μισθό των βουλευτών για να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο κατά της Φτώχειας.

 Νέο μισθολόγιο – προσλήψεις

Σε διάλογο με την ΑΔΕΔΥ θα προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, για τη διαμόρφωση νέου Μισθολογίου στο Δημόσιο για όσους προσλαμβάνονται από την 1/1/2010. Το νέο Μισθολόγιο θα ισχύσει μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο δημόσιο τομέα, ώστε εργαζόμενοι που έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία, να έχουν ίδιες αμοιβές ανεξάρτητα από τη δημόσια υπηρεσία που εργάζονται. Πρόκειται για μια μόνιμη διαρθρωτική αλλαγή. Τερματίζεται έτσι οριστικά  ένα άνισο, άδικο και αδιαφανές καθεστώς, αυτό της επιδοματικής πολιτικής, που ισχύει σήμερα στη λειτουργία του δημοσίου τομέα.

Επίσης θα γίνουν μόνο 12.000 προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων το 2009, με δεδομένο ότι το 2008 αποχώρησαν από το Δημόσιο 21.925 δημόσιοι υπάλληλοι. Υλοποιείται, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανασίου,  "η απόφασή μας οι προσλήψεις να είναι σαφώς λιγότερες από τις αποχωρήσεις".

 Ληξιπρόθεσμα

Εν τω μεταξύ, στη δημιουργία ενός νέου συστήματος για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προχωράει το υπουργείο Οικονομικών. Το σύνολο αυτών των οφειλών εκτιμάται σήμερα σε περίπου 20 δισ. ευρώ. Στόχος του νέου συστήματος είναι πρώτον, να μεγιστοποιηθεί για το 2009 την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο ποσοτικός στόχος που έχει τεθεί είναι η εισροή τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ και δεύτερον,  να αναβαθμιστεί ευρύτερα το σύστημα παρακολούθησης και είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Παπαθανασίου διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για εισπρακτικές εταιρίες αλλά για εξειδικευμένους συμβούλους οι οποίοι θα προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για την  βελτίωση των μεθόδων παρακολούθησης, ειδοποίησης και είσπραξης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Σχόλιο Αναγνώστη: 

 

Απορία πάνω σε μια θεωρητικά ακραία περίπτωση:

Φορολογητέο εισόδημα 2007: 59.990€ -> κεφαλικός φόρος = 0.

Αν δηλώθηκαν επιπλέον και 50€ ως αυτοτελώς φορολογηθέν ποσό, που θα μπορούσε να είναι το μέρισμα από μετοχές τότε αξίας 1.000€ και σημερινής αξίας 200€, αυτόματα, σύμφωνα με τα όσα διάβασα στο παραπάνω άρθρο περί της προσμέτρησης και των αυτοτελώς φορολογηθέντων ποσών που ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ δηλώθηκαν, θα πέσει κεφαλικός φόρος 1.000 €.

Δηλαδή, θα πρέπει να πληρωθεί ως επιπλέον φόρος (1000€) το εικοσαπλάσιο ποσόν από τα 50€ του προαιρετικά δηλωθέντος και ήδη αυτοτελώς φορολογηθέντος εισοδήματος από το μέρισμα! Ή αλλιώς φόρος το ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΟ ποσόν από ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη ΣΗΜΕΡΙΝΗ αξία του περιουσιακού στοιχείου που δημιούργησε το εν λόγω εισόδημα (200€x5=1000€).

Αν διάβασα και κατάλαβα καλά, οι καθημερινά αποδεικνυόμενοι πανάχρηστοι και επικίνδυνοι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους να μην ξαναβγούν ποτέ, ούτε οι ίδιοι αλλά ούτε και τα παιδιά τους.

-=-=-=-=-=-=-

Σχόλιο Αναγνώστη:

 

Περίπου 128.000 φορολογούμενοι...

Περίπου 128.000 Μ-Α-Λ-Α-Κ-Ε-Σ

Μαλάκες γιατί δουλεύουν σκληρά για να πληρώνουν τους δημοσίους υπαλλήλους και τους αγρότες....

Μαλάκες γιατί δεν αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους...

Μαλάκες γιατί (μάλλον) δεν ψήφισαν ΚΚΕ που τουλάχιστον λέει από την αρχή και με ευθύτητα ότι αν βγει θα γίνει του Ρομπέν των Δασών.

Αν ανήκετε στους 128.000 μαλάκες: αν έχετε επιχείρηση κλείστε την (να δούμε αν θα θρέψει το κράτος τους υπαλλήλους σας που με τον ιδρώτα του προσώπου σας και την αξιοσύνη σας μισθοδοτείτε), αν ασκείτε ελεύθερο επάγγελμα πάψτε να το ασκείτε.

Προφανώς το κράτος θεωρεί ότι σας περισσεύουν αρκετά για να μπορείτε να του σκάσετε ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ, ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ 1 έως 5 χιλιάρικα.

Επίσης: φαντάζομαι δεν είναι τόσο αφελής κανείς στην παρούσα κυβέρνηση να πιστεύει ότι θα πάρει ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΣΗ ΨΗΦΟ από τους 128.000 μαλάκες σε επόμενες εκλογές.

Πηγή: Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου