Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Ας μη ξεχάσουμε ποτέ τη Χιροσίμα



Πέρασαν 65 χρόνια από την 6η Αυγούστου 1945 όταν η πρώτη πυρηνική βόμβα, με την ονομασία "Little Boy" ερίφθη σε πολιτικό στόχο. Ήταν μια βόμβα ουρανίου, που έπληξε την πόλη της Χιροσίμα στην Ιαπωνία. Τρεις ημέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου μια βόμβα πλουτωνίου με την ονομασία "Fat Man", ερίφθη από τους Αμερικανούς στην πόλη του Ναγκασάκι. Η απόφαση για εκτέλεση της «Επιχείρησης Ντιμπλς» είχε δοθεί από τις 3 Αυγούστου.

Το βομβαρδιστικό Β-29, το Enola Gay -από το όνομα της μητέρας του κυβερνήτη του -  απογειώθηκε από το αρχιπέλαγος των Μαριαννών στις 5 Αυγούστου 1945.  Στις 6 Αυγούστου, στις οκτώ και δεκαπέντε το πρωί, έριξε την πρώτη ατομική βόμβα ουρανίου στη Χιροσίμα.



«Little Boy», την είχαν βαφτίσει οι Αμερικανοί. «Pikadon» την ονόμασαν οι επιζήσαντες, που σημαίνει ήχος και θόρυβος.




Στις οκτώ και δέκα έξι λεπτά η Χιροσίμα έσβηνε από την επιφάνεια της γης. «Ένα εκτυφλωτικό φως γέμισε το αεροσκάφος» έγραψε ο κυβερνήτης του Enola Gay, σμήναρχος Πολ Τίμπετς. «Γυρίσαμε και κοιτάξαμε τη Χιροσίμα. Η πόλη ήταν σκεπασμένη από ένα τρομερό σύννεφο... που ανέβαινε σαν μανιτάρι. Κανείς δεν μιλούσε. Αίφνης, όλοι άρχισαν να φωνάζουν. Κοιτάξτε, κοιτάξτε, κοιτάξτε!».
Ο συγκυβερνήτης Λιούις έγραψε στο ημερολόγιό του: «Θεέ μου! Τι κάναμε;»


Τρεις ημέρες αργότερα και με αιτιολογία ότι η Ιαπωνία δεν είχε ακόμη παραδοθεί, οι Αμερικανοί ισοπέδωσαν το Ναγκασάκι με τη βόμβα πλουτωνίου «Fat Man», που έριξε το βομβαρδιστικό Bock's Car.

Η ώρα ήταν 11.00 το πρωί όταν το σύννεφο της έκρηξης έκρυψε τον ήλιο.



Επρόκειτο καθαρά για πράξεις γενοκτονίας στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 210.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τους ιστορικούς επρόκειτο επίσης για πράξεις με τις οποίες δεν τελείωνε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος αλλά ξεκινούσε ο Ψυχρός Πόλεμος.







"Πόλεμος" κατά των πολέμων


Τα στιγμιότυπα που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός, ας γίνουν αιτία αφύπνισης για έναν «πόλεμο» κατά των πολέμων.


...πρώτα κάηκαν τα μαλιά μου,
ύστερα κάηκαν τα μάτια μου
μετά το δέρμα μου άρχισε να λιώνει...
κάποτε εδώ υπήρχε ζωή
κάποτε εδώ υπήρχαν άνθρωποι...
τώρα ολόκληρη η πόλη, ένα νεκροταφείο...

Έως και 6.000 ορφανά εκτιμάται ότι άφησε πίσω του ο όλεθρος


Ειρήνη


Ας μή ξεχάσουμε ποτέ τη Χιροσίμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου