Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Αλλος υπουργός προτείνει τον αρχηγό του Λιμενικού, αλλά σε άλλον υπουργό θα αναφέρεται ο αρχηγός...

Του Νίκου Μπαρδούνια Oταν στις αρχές Σεπτεμβρίου o πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ανακοίνωσε τη σύσταση υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, προκάλεσε πολλά χαμόγελα στα χείλη των ανθρώπων της ναυτιλίας, τα οποία, όμως, δυστυχώς, δεν κράτησαν για πολύ. Ο λόγος;

Διασπασμένο το Λιμενικό

Το Λιμενικό Σώμα παρέμεινε και πάλι διασπασμένο σε δύο διαφορετικά υπουργεία, στο νεοσύστατο Θαλασσίων Υποθέσεων και στο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα, αυτή τη φορά, με το Π.Δ. 96/2010 μπερδεύτηκαν ακόμη περισσότερο τα πράγματα, καθώς οι «μάχιμες» υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος πέρασαν στην ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και όλες οι υπόλοιπες στο νεοσύστατο. Ο αρχηγός του Σώματος αναφέρεται πλέον στον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννη Διαμαντίδη (με το προηγούμενο Π.Δ. 50/2010 αναφερόταν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη), αλλά είναι ο κ. Παπουτσής που καλείται να συντάξει το νομοσχέδιο για την ίδρυση Αρχηγείου Ελληνικής Ακτοφυλακής (έτσι θα μετονομασθεί το Λιμενικό Σώμα). Οπότε, ο Αρχηγός θα αναφέρεται σε άλλον υπουργό, αλλά δεν θα προτείνεται από αυτόν!

Βεβαίως, όλες οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, ανεξάρτητα από το υπουργείο όπου υπάγονται, βρίσκονται συγκεντρωμένες στο κτίριο της Ηετιώνειας Ακτής στο λιμάνι του Πειραιά. Eνα όμορφο, επιβλητικό κτίριο, μέσα στο οποίο εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η «αόρατη» μάχη ανάμεσα στους δύο υπουργούς σχετικά με τις αρμοδιότητες και το μέλλον του Λιμενικού Σώματος.

Οι εργαζόμενοι, πολιτικοί υπάλληλοι και ένστολοι, είναι το λιγότερο αμήχανοι, καθώς ακόμη δεν γνωρίζουν επ’ ακριβώς σε ποιον θα πρέπει να αποταθούν για το ένα ή το άλλο θέμα ή από ποιον θα πρέπει να πάρουν έγκριση για διάφορες διαδικαστικές αποφάσεις. Η φράση «εμείς ασχολούμαστε με άλλα θέματα, πηγαίνετε στους απέναντι» ακούγεται όλο και πιο συχνά στο κτίριο.

Δυσαρέσκεια αξιωματικών

Η εικόνα αυτή φαίνεται ότι επηρεάζει ακόμη και την ιεραρχική πυραμίδα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αρκετοί ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, σημειώνοντας ότι «το Σώμα, με όποια ονομασία κι αν λειτουργήσει, θα πρέπει να πάει όλο μαζί, διότι εάν αυτό δεν γίνει τώρα, θα το επιβάλουν οι ανάγκες της καθημερινότητας και συνήθως, σε αυτήν την περίπτωση, γίνεται με οδυνηρό τρόπο»... Η «κόντρα» των δύο υπουργών έφθασε έως και τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, χωρίς, όμως, να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ναυτιλιακοί κύκλοι ανέφεραν στην «Κ» ότι οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης που θα κληθούν να λάβουν την τελική απόφαση θα πρέπει να μην ξεχάσουν ότι το Λιμενικό Σώμα αποτελεί τον φορέα που στήριζε και στηρίζει τη μεγάλη Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία και η όποια υποβάθμισή του μπορεί να επιφέρει τεράστια προβλήματα στις δραστηριότητες της ναυτιλίας, είτε είναι η ποντοπόρος είτε η ακτοπλοΐα.

_____________________________________________________________ Σχόλιο Exantas:Ιστορίες καθημερινής τρέλας, ανευθυνότητας & αμοραλισμού ή το εν λόγω π.δ "Δεν το συνέταξε χειρ τις αλλά πούς τις" ΜΘΧ Με θαλασσινούς χαιρετισμούς, Exantas

1 σχόλιο:

  1. Ιστορίες καθημερινής τρέλας, ανευθυνότητας & αμοραλισμού ή
    το εν λόγω π.δ "Δεν το συνέταξε χειρ τις αλλά πούς τις"

    ΜΘΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου