Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

ΨΗΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΤΥΠΟΥ - ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΔ

...  και μνημόνιο υποταγής…


Συνάντηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή, έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα το πρωί στις 11 στην ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να συζητηθούν θέματα τα οποία αφορούν το νόμο περί τύπου , που σύμφωνα με την ενημέρωση του ΔΣ Της ΕΣΗΕΑ, από το προεδρείο, «συντάσσεται δια χειρός Χυτήρη» .
Την μη συμμετοχή του κλάδου, σ΄ αυτές τις υπόγειες διαδικασίες, απαίτησε, στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, ο εκπρόσωπος της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ), Δημήτρης Τσαλαπάτης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί η ΕΣΗΕΑ να βάζει πλάτη, ούτε να γίνεται άλλοθι για να κάνει η κυβέρνηση και άλλες πολιτικές εκφράσεις, αυτά που υποδεικνύουν οι βαρόνοι του τύπου και η διαπλοκή.

Πρόσχημα για τη συνάντηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία, δήθεν η διατύπωση τροπολογίας για την ασφάλιση των εργαζομένων στο διαδίκτυο.
Μόνο που αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Oι εργαζόμενοι στο διαδίκτυο μένουν ανασφάλιστοι και με αμοιβές ψίχουλα , με ευθύνη της πλειοψηφίας των 9 της ΕΣΗΕΑ, επειδή δεν υπάρχει διαμορφωμένη θέση του σωματείου αλλά και διότι:

#1. Πέρυσι το καλοκαίρι βγήκε από το νομοσχέδιο Λοβέρδου, η τροπολογία (ΆΡΘΡΟ 67), που κουτσά -στραβά προέβλεπε μια κάποια διάταξη, επειδή αφεντικά και η πρόθυμη πλειοψηφία, θέλουν την κατάσταση στο διαδίκτυο «ΧΥΜΑ», ώστε να προλάβουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα με τις ηλεκτρονικές εφημερίδες και να μας κόψουν το αγγελιόσημο.

#2. Το καλοκαίρι του 2008, που ήταν έτοιμη να ψηφισθεί η σχετική διάταξη , με καθιέρωση αγγελιοσήμου για τις διαφημίσεις στο διαδίκτυο, τρείς παρατάξεις της ΕΣΗΕΑ (Νταβανέλλος, Κουμπιάς Νταουντάκη με πρόεδρο Σόμπολο) γνωστός σχολιογράφος του Μαξίμου (σήμερα), και η παρέα Πλαχούρη από τα περιοδικά, μπλοκάρισαν το θέμα με γνωμοδότηση- μαϊμού δικηγόρου, με λεφτά της ΠΟΕΣΥ, αφήνοντας τον κόσμο ανασφάλιστο και χωρίς συμβάσεις.

#3. Στο κόλπο έβαλε πλάτη και το προεδρείο του ΕΔΟΕΑΠ , αφού τα αφεντικά και το MEGA , δεν ήθελαν τότε αγγελιόσημο στο διαδίκτυο, για να το χρησιμοποιούν σαν γκρίζα ζώνη και να τρώνε το αγγελιόσημο από τα άλλα Μέσα.
Στην κατεύθυνση του νόμου περί Τύπου, γίνεται και η κουβέντα της επιτροπής διαπραγμάτευσης της ΕΣΗΕΑ, με τα αφεντικά , τα οποία θέλουν μειώσεις μισθών 15% και να απολύουν όποιον θεωρούν ότι περισσεύει ή έχει και δεύτερη δουλειά και ένα σωρό ακόμη περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα.
Άλλωστε με την ανοχή της ΕΣΗΕΑ μειώθηκαν παράνομα από πέρυσι-παρά τις καταγγελίες μας- κατά 10% οι μισθοί στην ΕΡΤ στο ΑΠΕ, στα δημοτικά ραδιόφωνα , δώρα, καθώς και οι συντάξεις των δημοσιογράφων. ( Οι σχετικές εξαιρέσεις, π.χ. για μειώσεις μισθών στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ, προβλέπονταν με αποφάσεις σε εφαρμογή του άρθρου 19 του Ν 3429/05,που καταργήθηκαν τελικά με τον Ν 3899/10 που ισχύει από την 1.1.2011 αλλά δεν νομιμοποιεί αυτά που έκοψαν, παράνομα, πριν από ένα χρόνο )

Καπάκι βέβαια ήρθε και η μείωση 15% των μισθών στο ΣΚΑΙ όσα ακολούθησαν και εξακολουθούν να «τρέχουν» σε ΔΟΛ, ΠΗΓΑΣΟ, ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ κι αυτά που μαγειρεύονται σε ΑΛΤΕΡ, ΑΥΡΙΑΝΗ, ΦΙΛΑΘΛΟ και στα αθλητικά φύλλα.
Με μια κουβέντα τώρα η διαπλοκή θέλει να συνεχίσει αυτό πού άρχισε η κυβέρνησή της για τα ΜΜΕ στο Δημόσιο, και να κάνει ακριβώς τα ίδια και στον ιδιωτικό τομέα.

Στην επεισοδιακή, συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ την περασμένη Πέμπτη, που έγιναν αυτές οι αποκαλύψεις, η παρέα Νταβανέλλου-Νταουντάκη- που με τον πρόεδρο Σόμπολο αποτελούν την πλειοψηφία, και τσόντα τον Κουμπιά ως ταμία, πρωτοστατούν σ΄αυτές τις ενδοτικές επαφές με τους εργοδότες, δεν μπόρεσαν να σταθούν μέσα στην αίθουσα του πέμπτου ορόφου της Ένωσης. Κάπως έτσι ό ένας μετά το άλλο άρχισαν να την κοπανάνε….

Ούτε βέβαια μπόρεσαν να δικαιολογήσουν πώς τόλμησαν να προτείνουν μηδενικές αυξήσεις, όταν, εκτός των άλλων, οι μισθοί έχουν ήδη μειωθεί. Και ούτε κατάφεραν να διαψεύσουν ότι δέχτηκαν ακόμη και να συζητήσουν τη συγκρότηση 4μελούς επιτροπής αφεντικών και ΕΣΗΕΑ , για να μπουν σε δεύτερη μοίρα (αν δεν απολυθούν) όσοι συνάδελφοι έχουν και άλλη δουλειά.
Ήδη στην Ελευθεροτυπία, τον Πήγασο και τον ΔΟΛ από προχθές πήρε μπροστά η μηχανή για τις νέες αυτές προγραφές, λόγω και άλλης δουλειάς, με ανακοινώσεις της ιδιοκτησίας.

Η θέση της ΚΕΔ είναι «ούτε ρούπι πίσω από τα θεσμικά που προβλέπουν οι συμβάσεις» και να πληρώσουν οι εργοδότες αυτά που χρωστάνε. Δεν νομιμοποιούμε ούτε τις μειώσεις και τις περικοπές που έγιναν παράνομα, ούτε βέβαια τις απολύσεις…..

Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔ στο ΔΣ και στο Μικτό Συμβούλιο δηλώνουν για ακόμη φορά ότι:

# δεν συμμετέχουν στις κουβέντες για το Μνημόνιο Υποταγής, το οποίο η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ βαφτίζει σύμβαση και το παζαρεύει με εκδότες και κανάλια.

# επιμένουν στις προτάσεις που έχουν καταθέσει στο ΔΣ για ΣΣΕ, για μισθούς, συντάξεις χωρίς περικοπές και κινητοποιήσεις με στρατηγική σχέδιο στόχο και διάρκεια.

# δεν θα δεχτούν κανένα νόμο περί τύπου ούτε την ΕΡΤ , το ΑΠΕ και τα δημοτικά ΜΜΕ στο σφυρί για να πάρουν τεμάχια, συχνότητες η ακίνητα οι βαρόνοι.

# να μας δοθούν πίσω ότι κόψανε από μισθούς και συντάξεις επειδή αυτό αποτελεί βάρβαρη υπεξαίρεση.

# την ευθύνη για τη σφαγή των συμβασιούχων στην ΕΡΤ έχει ακέραια η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, επειδή αυτό συμφώνησαν με την Κυβέρνηση και είναι πίσω από το μακρύ χέρι συγκεκριμένων πολιτικών γραφείων, που εκπροσωπούνται στο ΔΣ της ΕΡΤ.

Ο Κλάδος, δεν εμπιστεύεται την πλειοψηφία της παρακμής στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ούτε για μια ώρα παραπάνω.

Και απαιτεί την παραίτηση τους, γενική συνέλευση και ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ.


ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

________________________________________

τοποθεσία άρθρου: http://www.styx.gr/Index.cfm?