Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου 2011

ΠΛΩΤΑ "ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ" ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φυλακές στη θάλασσα για τους λαθρομετανάστες ετοιμαζει το Υπ.Προ.
Από τον Παρθενώνα της
Αθηναϊκής Ηγεμονίας,
στις πλωτές φυλακές του ΠΑΣΟΚ!

Ευάερες, ευήλιες, «ντελούξ» πλην φυλακές εν πλω σκέφτεται να …υιοθετήσει η Ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να «φιλοξενήσει» τους χιλιάδες των οικονομικών μεταναστών.

Πρόκειται για τεράστιες πλατφόρμες που μοιάζουν να είναι φορτωμένες με container τα οποία  στοιβάζονται σε μεγάλο ύψος.  Τα containers αυτά δεν είναι παρά δωμάτια με κρεβάτια και  χώρους υγιεινής, τα οποία όμως στο σύνολό τους καλύπτονται από αδιαπέραστα συρματοπλέγματα που   καλύπτουν ολόγυρα την κατασκευή ενώ αναπτύσσονται και σε ύψος μερικά μέτρα πάνω από τα containers.  Σε αρκετά σημεία ολόγυρα επίσης υπάρχουν κάμερες
παρακολούθησης και η όλη κατασκευή μοιάζει να είναι απόρθητη.
Τα τασάκια μαρτυρούν ότι
το κάπνισμα ...επιτρέπεται

Η πρωτότυπη πρόταση  του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την οποία  το ίδιο το Υπουργείο άφησε να διαρρεύσει, αντιμετωπίζει κάποια πρακτικά προβλήματα.  Μεταξύ άλλων αναφέρεται το μεγάλο  κόστος για τη μεταφορά των εγκαταστάσεων από την Ολλανδία  όπως και το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις αυτές θα πρέπει να διανύσουν μία απόσταση 4.000 ναυτικών μιλίων ενώ τμήμα της ρότας  περιλαμβάνει και περιοχή  του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού Σώματος, εξετάστηκαν  όλες οι προτάσεις με βάση τη διεθνή εμπειρία. Αναφέρεται  μάλιστα ότι η χρήση πλωτών μέσων από την Ολλανδία ως κέντρα παραμονής μεταναστών, εξετάζεται με δεδομένο ότι κάθε πρόταση για δημιουργία Κέντρου υποδοχής σε διάφορες περιοχές της χώρας,  βρίσκεται πάντα αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις των τοπικών Αρχών και των κατοίκων.

Αντί ξενοδοχείων


Το πλωτό αυτό ξενοδοχείο που αναπαριστά
τις πυραμίδες, κτίζεται στο
Cancun του Μεξικό και αναμένεται να
ανοίξει μέσα στο 2014

Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλες φορές στο παρελθόν έγινε λόγος για δημιουργία πλωτών εγκαταστάσεων οι οποίες όμως προορίζονταν για ξενοδοχεία πέντε αστέρων, ώστε να δημιουργηθεί ένας ακόμα πόλος έλξης για την τόνωση της τουριστικής οικονομίας.  Ωστόσο, μέχρι στιγμής σε κανένα σημείο της Ελλάδας δεν δημιουργήθηκαν πλωτές ξενοδοχειακές μονάδες ενώ αξιόλογα botels ήδη λειτουργούν στο εξωτερικό.

Οι πλωτές φυλακές ή πλωτά κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών όπως αποκαλούνται από τις κυβερνητικές πηγές, θα ενισχύσουν τα μέτρα περιορισμού εισόδου των λαθρομεταναστών στη χώρα, μέτρα στα οποία εντάσσεται και η  κατασκευή φράχτη μήκους 12,5 χιλιομέτρων στα χερσαία σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας.  Σύμφωνα με τον Υπουργό Χρήστο Παπουτσή, ο φράχτης αυτός θα ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Απρίλιο.
Και τηλεόραση θα έχουν
Και κάμερες παρακολούθησης
Και συρματοπλέγματα
Και ...γρίλιες!

Και στρατόπεδα

Στο μεταξύ, αναφορικά με τα πλωτά «κέντρα υποδοχής» πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει την περίπτωση δύο τέτοιων πλωτών εγκαταστάσεων οι οποίες  βρίσκονται στο λιμάνι του Ρότερνταμ, και έχουν  χωρητικότητα μεγαλύτερη των 1.000 ατόμων η κάθε μία.

Όπως είναι γνωστό,  ταυτόχρονα ετοιμάζονται τρία  κέντρα υποδοχής μεταναστών σε ισάριθμα παλαιά στρατόπεδα στον Έβρο.  Πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι  για αυτούς τους χώρους έχουν ζητηθεί λυόμενες κατασκευές από τη Δανία ώστε η χωρητικότητα των στρατοπέδων να αυξηθεί.

Όπως έγινε γνωστό, τα πλωτά κέντρα, αυτά χρησιμοποιούνται από την ολλανδική αστυνομία για την προσωρινή κράτηση αλλοδαπών που εντοπίζονται στην περιοχή του Ρότερνταμ.   Μάλιστα μέσα στους χώρους, υπάρχουν και ειδικές «αίθουσες» που θα χρησιμοποιούνται ως κοιτώνες των ένστολων φυλάκων.

Την πρόταση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, μετέφερε ιδιώτης ο οποίος εκπροσωπεί την πλοιοκτήτρια εταιρία.  Αρμόδιοι του Υπουργείου επικοινώνησαν με την πρεσβεία  της Ολλανδίας, και έτσι ελήφθη η διαβεβαίωση ότι οι εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να  στις ελληνικές αρχές για τις ανάγκες διαχείρισης του προβλήματος των λαθρομεταναστών. Κλιμάκιο αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την ολλανδική πόλη. Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό, τα πλοία θα ελλιμενίζονται στην Αλεξανδρούπολη και σε λιμάνια νησιών του Αιγαίου.

Τα πλοία

Κι αν προσέξατε και smoke
detectors υπάρχουν
στις σύγχρονες
πλωτές φυλακές
Από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και νυν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής,  ζήτησε τον κατάλογο των παροπλισμένων και κατασχεμένων επιβατηγών πλοίων προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο αξιοποίησής τους για τη φιλοξενία των μεταναστών.

Πρώτα στη λίστα αυτή ήσαν τα πλοία του Γεράσιμου Αγούδημου όπως και κάποια πλοία της Saos.  Φαίνεται όμως ότι η προοπτική αυτή σκόνταψε τόσο στις δανειοδότριες τράπεζες όσο και σε διάφορους Οργανισμούς στους οποίους οι πλοιοκτήτριες εταιρίες έχουν μεγάλες οφειλές όπως είναι το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά.

-=-=-=-

Σχόλια


1)      Αν οι δύο πλωτές φυλακές βρίσκονται ήδη στο λιμάνι του Ρότερταμ και γίνονται ενέργειες για μεταφορά τους στην Ελλάδα,  αυτό μάλλον σημαίνει ότι κάποιος που γνώριζε την ύπαρξή τους έκανε την πρόταση για να φάει ένα …κομμάτι ψωμί και ο ίδιος!  Κατά τα λοιπά, η Ολλανδία μας …διαθέτει τις πλωτές φυλακές οι οποίες όμως θα πρέπει να διανύσουν 4.000 ναυτικά μίλια για να έρθουν ως το Αιγαίο.

2)      Τελικά εμείς οι Έλληνες είμαστε τόσο ρατσιστικός λαός που δεν διαθέτουμε  ούτε σπιθαμή γης για να στεγάσουμε τους μετανάστες;


3)      Μια που δεν καταφέραμε να κτίσουμε πλωτά ξενοδοχεία, ας κτίσουμε πλωτές φυλακές.  Να έχουν και τα εγγόνια μας  κάποια μνημεία που θα θυμίζουν τον πολιτισμό… της εποχής μας!

4)      Και γιατί να μη δώσουμε το έργο στα ναυπηγεία της χώρας ώστε να φάνε ψωμάκι και οι ναυτεργάτες μας; Οι λαμαρινάδες, οι σωληνουργοί, οι ηλεκτρολόγοι, και ένα σωρό άλλες ειδικότητες που είτε ζουν με το επίδομα ανεργίας ή με τα δανεικά των ληστοτραπεζών;  Να έρχεται και ο ΕΡΓΑΣ – συγνώμη το ΠΑΜΕ θέλω να πω – να κάνει τις κινητοποιήσεις του και να είναι δυο φορές δικαιολογημένο!!  Μία κατά της κυβέρνησης που κτίζει φυλακές και μία κατά των εργοδοτών που δεν πληρώνουν καλύτερα.

5)      Θα βάλουν και καρχαρίες ολόγυρα;  Να θυμίζει η εικόνα  και λίγο από… jams Bond

Ωραία «γελάσαμε» και σήμερα!