Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

...ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΘΕΥΔΕΙ!!!

Την ώρα που ο πολύπειρος υπουργός Εξωτερικών μας συναντούσε στο Λονδίνο τον ομόλογό του W. HAGUE, είχε ήδη γίνει γνωστό πως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία διαπραγματεύονται στρατιωτική συμφωνία, «για να πάρουν μέρος σε κοινές ασκήσεις να συνεργαστούν σε προγράμματα υλικού και να μοιραστούν εμπειρίες» όπως έγραψε ο Alistair MacDonald στο Dow Jones και αναδημοσιεύτηκε στην WSJ.
Ένα από τα ενδεχόμενα είναι να βοηθήσει η Τουρκία στην κατασκευή στην βρετανική φρεγάτα Type 26, ένα νέο τύπου πολεμικού σκάφους που αναμένεται να αναλάβει υπηρεσία στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.


Η είδηση δεν έχει σχολιαστεί ακόμα ούτε από το βρετανικό ούτε από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα η Τουρκία διαθέτεδι έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο , με ενεργούς περί τους 517.100 στρατιωτικούς το μεγαλύτερο μέρος κληρωτούς (κατά το Jane’s), ενώ η Βρετανία περί τους 178.370.

Οι οβερτούρες αμυντικής συνεργασίας Βρετανίας-Τουρκίας έρχονται σε μια στιγμή που η Βρετανία έχει ήδη υπογράψει φιλόδοξη συμφωνία συνεργασίας με την Γαλλία για τη δημιουργία κοινής ερευνητικής ομάδας για την ανάπτυξη νέας στρατιωτικής τεχνολογίας. Η Βρετανία συνομιλεί επίσης με βορειοευρωπαϊκές χώρες όπως η Νορβηγία και χώρες της Βαλτικής, για στενότερους στρατιωτικούς δεσμούς.
Η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι παρ’ όλο που όλες είναι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, επεκτείνουν και διμερείς στρατιωτικές σχέσεις, και εκτός συμμαχίας.

Αλλά αένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος, είναι πως η Βρετανία προχωρεί σε συμφωνίες συνεργασίας με άλλους ευρωπαϊκούς στρατούς παρακάμπτοντας και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον σχολιαστή, η συμφωνία αποτελεί αποκορύφωμα της επιθυμίας της Βρετανίας να κολακέψει την Τουρκία. Κορυφαία στελέχη της βρετανικής συντηρητικής κυβέρνησης όπως ο υπουργός Άμυνας Liam Fox και ο υπουργός Εξωτερικών William Hague είναι από καιρό υπέρμαχη της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά ο πάντα πολύ καλά ενημερωμένος υπΕξ μας, περί άλλα τυρβάζει όπως πάντα. Ούτε καν ασχολήθηκε με την ιστορία αυτή, μια και φυσικά δεν την γνώριζε, ούτε τον είχαν ενημερώσει τα σαΐνια που τον συνόδευαν.

Να τι είπαν στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή τους οι δύο υπουργοί:

W. HAGUE: Ήταν ευχαρίστησή μου να υποδεχθώ τον Υπουργό Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, σήμερα. Η Βρετανία και η Ελλάδα έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας...οι συνομιλίες μας επικεντρώθηκαν στις κοινές μας προτεραιότητες μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η στήριξη και η ενθάρρυνση της επίλυσης του Κυπριακού, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Βαλκάνια και την Τουρκία, καθώς και το Μεσανατολικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: To Κυπριακό περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων; (Σ. στυξ:Το μόνο πρόβλημα γαρ)

W. HAGUE: Βέβαια, το Κυπριακό βρίσκεται πάντα στην ατζέντα, επί του οποίου πρέπει πάντα να εργαζόμαστε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα προς συζήτηση σήμερα, μεταξύ των οποίων η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τα πρόσφατα γεγονότα στην Αίγυπτο και την Τυνησία καθώς και οι τρόποι με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να στηρίξει την Αίγυπτο στο μέλλον, ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα που θα πρέπει να συζητήσουμε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενισχύσουμε την συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ευχαριστώ πολύ William. Το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου είναι παραδοσιακά πολύ ισχυρές και ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνάντηση. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε επί των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκες. Όπως είπες, είναι προς όφελος και των δυο χωρών μας να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το Κυπριακό ζήτημα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για την Μέση Ανατολή και κυρίως για την Αίγυπτο. Θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα αποτελεί κομμάτι της περιοχής. Πρόκειται για την άμεση γειτονιά μας, έτσι μπορούμε να συνεισφέρουμε με την εμπειρία μας. Θα ήθελα επίσης να πω – καθώς μιλάμε για την μετάβαση στη δημοκρατία στην Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο – ότι η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας. Και αυτό έχει συμβολική αξία και σε αυτό το ζήτημα μπορούμε να συνεργαστούμε γιατί και το πρώτο κοινοβούλιο ιδρύθηκε στη Βρετανία, οπότε λοιπόν μπορούμε και από εδώ να στείλουμε τα απαραίτητα μηνύματα. Επιτρέψτε μου επίσης να αναφερθώ και σε ένα άλλο ζήτημα, που θα συζητήσουμε σήμερα, πρόκειται για τα Βαλκάνια και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Βαλκάνια μέσω της πολύ στενής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών μας. Πρόκειται για ακόμη μια περιοχή που βρίσκεται στην άμεση γειτονιά της Ελλάδας, όπου έχουμε κοινά συμφέροντα και όπου πιστεύω η συνεργασία θα είναι πολύ στενή και εντατική.

Τρία πουλάκια κάθονταν και παίζανε τις κουμπάρες…

Την ίδια ώρα, επισημαίνει το Τμήμα ειδήσεων του defencenet.gr :

«Το πρόγραμμα οικονομικών περικοπών και περιορισμού των λειτουργικών δαπανών των E.Δ. που επέβαλε η τρόϊκα, στέλνει στα παλιατζίδικα τέσσερα υπερπολύτιμα σκάφη του Π.Ν., τo υποβρύχιο ΓΛΑΥΚΟΣ S110 Type 209/1100, για το οποίο δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του μόλις δέκα χρόνια πριν και άλλες τρεις πυραυλακάτους κλάσης S148 (La Combattante IIA) που είχαν παραληφθεί δωρεάν ως αντισταθμιστικά οφέλη για την πρώτη αγορά των "αμαρτωλών" υποβρυχίων Type 214!
Φαίνεται ότι το Πολεμικό Ναυτικό είναι αρκετά ισχυρό για να πολεμά όσους επιβουλεύονται την ασφάλεια της χώρας, αλλά απέναντι στον εσωτερικό εχθρό, την τρόϊκα και τους συνεργάτες της είναι και αυτό αδύναμο...»
Σημείωση: Κι όλα αυτά συμβαίνουν καθώς, μετά τις δηλώσεις του νέου Αμερικανού πρεσβευτή στην Άγκυρα Francis Ricciardone για τις συλλήψεις αντιπολιτευόμενων δημοσιογράφων στην Τουρκία, υπάρχει νέα αμερικανοτουρκική ψυχρότητα.

Τούρκοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν τον αμερικανό πρεσβευτή να μην ανακατεύεται στα εσωτερικά της χώρας. Μα τι στο καλό, μήπως ξεχνούν πως αυτή είναι η δουλειά όλων των αμερικανών πρεσβευτών;

Πηγή: http://www.styx.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου