Σάββατο 2 Απριλίου 2011

«ΒΟΜΒΑ» ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ

Με μαζικές παραιτήσεις απειλούν ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί λόγω Σπανάκου

Τρία τηλεφωνήματα ισχυρίζεται ότι δέχθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Νίκος Σπανάκος. Η ομολογία του αυτή, αφήνει εκτεθειμένο τον Υπουργό, καθώς με τις διαδόσεις του ο αξιωματικός επιχειρεί να αποδείξει στους συναδέλφους του, ότι τόσο ο κ. Παπουτσής, όσο και άλλοι  ή τέως Υπουργοί (Πετσάλνικος, Ευθυμίου, Χρυσοχοϊδης  κλπ),  που τους γνώρισε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Παιδείας και όχι μόνον, εξαρτώνται από τον ίδιο για διάφορα ρουσφέτια και διευκολύνσεις ενώ όπως ο ο κ. Σπανάκος επισημαίνει, ιδιαίτερα ο κ. Παπουτσής εκτιμά εξαιρετικά τη... γνώμη του!


Το τελευταίο, προσβάλλει καταφανώς ολόκληρη την ηγεσία του Λιμενικού, καθώς η παρουσία της, μηδενίζεται από τη μακριά…γλώσσα του αξιωματικού. Συνέπεια αυτής της κατάστασης, είναι η εκφρασμένη πλέον πρόθεση τόσο ανώτατων όσο και ανώτερων αξιωματικών, να υποβάλουν μαζικά τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Υπουργού, εφόσον ο κ. Σπανάκος παραμείνει στη θέση του διευθυντή του Κλάδου Διοίκησης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον ίδιο τον κ. Σπανάκο, η κ. Βάρτζελη – μετά το δημοσίευμα του Nextok, το απόγευμα της Πέμπτης, κάλεσε εσπευσμένα στο Γραφείο της στη Βουλή, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Αμέσως μετά, σύμφωνα πάντα με τον Αρχιπλοίαρχο, ο ίδιος δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Παπουτσή. Ο αρνούμενος να εγκαταλείψει τη θέση του αξιωματικός, ισχυρίζεται ότι μεταξύ του και του Υπουργού έγινε ο ακόλουθος διάλογος:

Υπουργός Χρήστος Παπουτσής: Νίκο, θες να τοποθετηθείς ως Κλαδάρχης στα Επιχειρησιακά Μέσα;

Αξιωματικός: Όχι Υπουργέ. Αυτό το αντικείμενο δεν το γνωρίζω. Προτιμώ να μείνω έστω και ως διευθυντής στον Κλάδο Διοικητικού…!

Υπουργός Χρήστος Παπουτσής:  Εντάξει, άσε να δω τι μπορώ να κάνω...!

Το δεύτερο τηλεφώνημα

Ο κ. Σπανάκος ισχυρίζεται επίσης ότι ο Υπουργός του τηλεφώνησε στις 7.00 το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου, 2011.

Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, ήταν λίγα λεπτά αφότου ο Υπουργός είχε ενημερωθεί από τον Γενικό Γραμματέα Αθανάσιο Χριστόπουλο ό,τι δεν μπορούσε να αποστρατεύσει τον κ. Σούλη, διότι η επιλογή άλλου αξιωματικού για την Ηγεσία του Λιμενικού δεν πληρούσε ορισμένες τυπικές προϋποθέσεις. Όπως ο κ. Σπανάκος εμπιστεύθηκε σε φίλους του, ο Υπουργός του ζήτησε να του πάει στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη, όλους τους φακέλους των Υποναυάρχων. Επίσης του ζήτησε τη νομοθεσία που αφορούσε στις προϋποθέσεις επιλογής της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος.

Εννοείται πως το γεγονός ότι ο Υπουργός ζήτησε την τελευταία στιγμή από έναν αξιωματικό να του δώσει συμβουλές για το θέμα της επιλογής, δείχνει την προχειρότητα με την οποία ο κ. Παπουτσής και οι περί αυτόν χειρίστηκαν το σχετικό θέμα.

Και ενώ μέχρι τώρα όλοι γνωρίζαμε ότι ο κ. Σπανάκος είχε αφήσει να δημιουργηθεί το πρόβλημα αφού ήταν στις αρμοδιότητές του να ενημερώσει έγκαιρα τον Υπουργό, τώρα βλέπουμε τον αξιωματικό να ισχυρίζεται ότι ο κ. Παπουτσής ζήτησε από τον κ. Σπανάκο «σωσίβιο» ώστε να μην εκτεθεί λίγες ώρες αργότερα στο ΚΥΣΕΑ.

Ίσως δεν χρειάζεται, αλλά ας υπενθυμίσουμε πόσο εκνευρισμένος ήταν ο κ. Παπουτσής, όταν βγαίνοντας από το ΚΥΣΕΑ ανακοίνωσε την τοποθέτηση του κ. Σούλη στη θέση του Αρχηγού. Τότε μάλιστα ο κ. Παπουτσής άφησε μία «απειλή» στον αέρα για όσους του είχαν στήσει την παγίδα του εξευτελισμού.

Το τρίτο τηλεφώνημα Παπουτσή προς Σπανάκο

Σύμφωνα πάντα με όσα ο κ. Σπανάκος διαδίδει στους διαδρόμους του πρώην ΥΕΝ, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, του ζήτησε την άποψή του για τις επικείμενες κρίσεις. Μάλιστα ήταν 19 Ιανουαρίου 2011 και αρκετοί αξιωματικοί βρίσκονταν στην εκδήλωση για την ετήσια πίτα των Πλοιάρχων Ε.Ν., όταν ο κ. Σπανάκος θεάθηκε να μιλάει στο τηλέφωνο. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, του τηλεφώνησε ο κ. Παπουτσής και επί 30 και πλέον λεπτά, μιλούσαν για το θέμα των κρίσεων. Ο ίδιος μάλιστα ισχυρίζεται ότι μόλις ολοκληρώθηκε η εκδήλωση, έφυγε για το Υπουργείο Άμυνας.

Αν όλα αυτά είναι αλήθεια ή όχι, μόνον ο κ. Παπουτσής το γνωρίζει.  Το θέμα είναι ό,τι ο άνθρωπος που το παίζει "άνθρωπός του",   κουτσομπολεύει στους συναδέλφους του, τις επαφές του με τον Υπουργό, για να ενισχύσει τη θέση του αλλά και για να «αποδείξει» με έμμεσο τρόπο, ότι έχει ισχυρές γνωριμίες και επιρροές.

Αν ο κ. Παπουτσής, θεωρεί σκόπιμο, θα μπορούσε – εφόσον δεν αληθεύει τίποτε απ όλα αυτά – να διαψεύσει τον κ. Σπανάκο.

Απορίας άξιον όμως είναι, πώς αυτός ο Υπουργός, θα εμπιστεύεται στο μέλλον έναν αξιωματικό, ο οποίος «τραγουδάει» με κάθε ευκαιρία προκειμένου να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του ή ενδεχομένως τον εγωκεντρισμό του, εκθέτοντας τόσο τον ίδιο τον κ. Παπουτσή, όσο και άλλους αξιωματούχους, νυν  και πρώην Υπουργούς.

Ιδιαίτερα για το τελευταίο τηλεφώνημα που ισχυρίζεται ότι έλαβε ο κ. Σπανάκος από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, δείχνει ότι ο εν λόγω αξιωματικός επιθυμεί να είναι ο Αρχηγός του Λιμενικού στη θέση του Αρχηγού και ουσιαστικά να ακυρώσει όλη την ηγεσία του Λ.Σ., αφού πίσω από τις πλάτες όλων θα λειτουργεί ως ο …έμπιστος του Υπουργού.  Πού να ξέρει όμως ο κ. Παπουτσής, ότι κάθε του επικοινωνία με τον Υποναύαρχο, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην Υπουργική του υποβίβαση και εξευτελισμό!

Παράλληλα, η στάση του κ. Σπανάκου που έχει «ενσωματωθεί» με την καρέκλα του διευθυντή Κλάδου Προσωπικού – και η περίεργη εμμονή του να παραμείνει εκεί παρά την πρόσφατη προαγωγή του ως Υποναύαρχος, δείχνει πόση δύναμη… αντλεί ο ίδιος από τη θέση αυτή.

Φταίει όμως και ο κ. Παπουτσής, που εκπλήσσοντας τους πάντες, φαίνεται να είναι εξαιρετικά αδύναμος μπροστά στον Νίκο Σπανάκο και προφανώς ο Υπουργός, - εάν του τράβηξε και η κ. Βάρτζελη το αυτί – φοβάται να τα βάλει με τον άνθρωπο που έχει προσβάσεις σε άλλους υπουργούς αλλά και στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Τι κρίμα! Τι ευτελισμός! Τι τραγέλαφος!  Γι αυτό άλλωστε και ένας σημαντικός αριθμός ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών, είναι έτοιμοι να βροντήξουν τις παραιτήσεις τους στο Γραφείο του Υπουργού, θεωρώντας ότι ένας αξιωματικός, δεν μπορεί να παίζει στο δακτυλάκι του όλο το Λιμενικό Σώμα και να το εξευτελίζει κάθε μέρα, ενώ παράλληλα εξευτελίζει με τον τρόπο αυτό και ολόκληρη τη κυβέρνηση. Πού ακούστηκε ξανά - όπως σχολιάζουν διαρκώς - ένας αξιωματικός να προκαλεί τέτοια αναστάτωση σ’ ολόκληρο το Λιμενικό Σώμα, το οποίο εξ’ αιτίας των τελευταίων τραγελαφικών καταστάσεων, έχει πέσει σε κανονική χειμερία νάρκη.

«Γονάτισε» και ο Χριστόπουλος

Ωστόσο, σε λίγες μόνον ώρες αναμένεται η μεγάλη έκρηξη στο Λιμενικό, καθώς δεν είναι λίγοι οι αξιωματικοί που έχουν θέσει «κόκκινη γραμμή» για τη συμπεριφορά του κ. Σπανάκου, στην κάλυψή του από ορισμένους Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς, και στην διακοπή και πάγωμα αρκετών τοποθετήσεων που κόλλησαν εξ’ αιτίας του περίεργου πείσματος του αξιωματικού.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του nextok, κανείς από την ηγεσία του Λιμενικού δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με τον κ. Σπανάκο εάν παραμείνει στην Διοίκηση Προσωπικού. 

Περίεργη όμως εμφανίζεται η στάση του Γενικού Γραμματέα Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Θανάση Χριστόπουλου, που φαίνεται ότι προσπαθεί να αλλάξει την άποψη όσων αντιδρούν στην παραμονή του Αρχιπλοίαρχου, υποστηρίζοντας ότι «κανείς δεν σκοτίζεται για το που θα τοποθετηθεί ο Νίκος Σπανάκος». Είναι προφανές ότι ο κ. Χριστόπουλος, έχει «γονατίσει», έχει υποκληθεί...  μπροστά στον κ. Σπανάκο έστω κι αν ο τελευταίος έπρεπε ίσως να δώσει λόγο στη δικαιοσύνη για τις περίεργες εύφημες μνείες που χάρισε κατ’ επανάληψη ως Λιμενάρχης Πατρών, σ’ όσους είχαν υποδειχθεί ως μέλη του κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών προκειμένου να ανακοπούν οι διαταγές μετάθεσης για ορισμένους από αυτούς.

Το θέμα είναι ότι όλοι όσοι υποδείχθηκαν ως μέλη του κυκλώματος, συνελήφθησαν από την αστυνομία, αλλά ταυτόχρονα αποστρατεύθηκε από το Σώμα ο επόμενος Λιμενάρχης Απόστολος Λιούρδης, ενώ παρέμεινε στο Σώμα και διαρκώς προάγεται, εκείνος που  έστω και από αμέλεια άφησε να δημιουργηθεί και να γιγαντωθεί το κύκλωμα διακίνησης λαθρομετναστών από την Πάτρα προς την Ιταλία.

Ούτε ο Χρυσοχοίδης

Δεν είναι ίσως περίεργο και το γεγονός πως ούτε ο κ. Χρυσοχοϊδης, τέως Υπουργός Ανταγωνιστικότητας, Οικονομίας και Ναυτιλίας, δεν τόλμησε να ακουμπήσει, τον κ. Σπανάκο ενώ και ο κ. Παπουτσής όπως και ο κ. Χριστόπουλος του υποβάλλουν τα …σέβη τους!  Με αυτά και μ’ εκείνα όμως, το Λιμενικό Σώμα σε λίγες ώρες θα έχει τιναχθεί στον αέρα!

Όπως υποστηρίζουν όλοι όσοι έχουν αγανακτήσει με τα καμώματα του κ. Σπανάκου και την ατολμία του Υπουργού, των προκατόχων του και ορισμένων πολιτικών παραγόντων,  οφείλει πλέον ο κ. Παπουτσής να διευκρινίσει το όραμα που ενστερνίστηκε για το νέο Λιμενικό Σώμα.   Οφείλει να ξεκαθαρίσει εάν σκοπεύει να κτίσει το όραμά του με ανθρώπους που υπέθαλψαν άτομα τα οποία εξεφτέλισαν το Σώμα ή εάν θα προχωρήσει με καθαρά χέρια και αξιωματικούς με καθαρές συνειδήσεις και στόχους. 

Ο χρόνος εκπνέει γρήγορα.  Όπου να 'ναι θα κτυπήσουν οι καμπάνες.  Θα είναι για την άνάσταση του Λιμενικού Σώματος, ή τον οριστικό του ενταφιασμό;







1 σχόλιο:

  1. Ποιοι να παραιτηθούν κ. Κοντζόγλου; Εκείνοι που επέτρεψαν την γιγάντωση της αναξιοκρατίας & της ισοπέδωσης των αξιών ή αυτοί που ικανοποιούντο με τις "εκκαθαριστικές επιχειρήσεις" του συντρόφου υπουργού & του "Βρούτου" του, τον οποίον ώθησαν τόσο ψηλά? (Θυμάσαι Θεόδωρε.....)
    Οι ηγέτες δεν κρίνονται τόσο από τα έργα τους όσο κυρίως από τις επιλογές των συνεργατών τους.
    Και είναι γνωστόν ότι Βρούτοι υπήρχαν σε κάθε διακυβέρνηση, ανεξάρτητα από την χρωματική απόχρωση τους, με διαφορετικό κάθε φορά όνομα. (θυμάσαι Νικόλαε?)
    Μην περιμένετε λοιπόν τόση ευαισθησία από Αξιωματικούς πετραδάκια, που όπου τους ακουμπάς στέκονται.....

    ΜΘΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου