Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΙ... ΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ Ο ΥΘΥΝΑΛ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

"Λαγούς με πετραχήλια", υποσχέθηκε στη Δημοτική Αρχή Κερατσινίου, ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης, λέγοντας αόριστα ότι «Υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα των πολιτών του Κερατσινίου-Δραπετσώνας από τη λειτουργία του λιμανιού».  Η δήλωση έγινε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του νεοσύστατου Ειδικού Αναπτυξιακού Οργάνου Πειραιά (ΕΣΑΟΠ).
Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Κερατσινίου, εκφράζεται η άποψη ότι ο Υπουργός δικαίωσε τις προσδοκίες της πόλης:  Δικαίωσε πλήρως τις θέσεις του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας απέναντι στον ΟΛΠ, ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας) κ. Γιάννης Διαμαντίδης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του
νεοσύστατου Ειδικού Αναπτυξιακού Οργάνου Πειραιά (ΕΣΑΟΠ). Ο κ. Υπουργός μετά από ερώτημα του Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκά Τζανή αποδέχτηκε «ότι υπάρχουν ζωτικής σημασίας τοπικά συμφέροντα από την λειτουργία του ΟΛΠ και ότι στόχος αυτής της νέας προσπάθειας είναι η αειφόρος ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών».

Από την πλευρά του ο κ. Λουκάς Τζανής δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τη θέση του Υπουργού, η οποία μας ικανοποιεί ιδιαίτερα» και συνέχισε: «Ήμασταν και είμαστε αδιάλλακτοι απέναντι σε κάθε προσπάθεια γκετοποίησης του λιμανιού από τον ΟΛΠ και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να κάνουμε σαφές ότι δεν θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρόταση που θίγει απροκάλυπτα τα συμφέροντα του Δήμου μας.»

Βέβαια, ο  Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής συμμετείχε στο νεοσύστατο Ειδικό Αναπτυξιακό Όργανο Πειραιά (ΕΣΑΟΠ) με συγκεκριμένες προτάσεις.  Από την πλευρά του ο κ. Διαμαντίδης έκανε αόριστες δηλώσεις, αλλά ωστόσο, κανείς δεν ξεχνά ότι:
1.  Ο ΟΛΠ είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο, άρα καμία παρέμβαση στις αποφάσεις του Διοικητικού του Συμβουλίου δεν μπορεί να έχει ο υπουργός
2.  Κανείς δεν ξεχνά το αυταρχικό ύφος του Αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, όταν σχετικά πρόσφατα δεν επέτρεψε στον πρώην δήμαρχο Περάματος Γιάννη Γλύκα (στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) να εκφράσει τις απορίες του ως προς την επέκταση των έργων του ΟΛΠ που πνίγουν τους παραλιμένιους δήμους.
3.  Είναι αμφίβολο εάν το νεοσυσταθέν Ειδικό Αναπτυξιακό Όργανο Πειραιά (ΕΣΑΟΠ) θα προχωρήσει σε υλοποίηση των προτάσεων που κατέθεσε ο δήμαρχος Κερατσινίου καθώς είναι σχεδόν βέβαιο, ότι η σύσταση του σκοπό είχε να ρίξει στάχτη στα μάτια όσων κατοικούν στους παραλιμένιους δήμους μέχρι να υλοποιηθούν τα επεκτατικά έργα της Διοίκησης του ΟΛΠ.

Πάντως η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Μαΐου στο ΥΘΥΝΑΛ.  Υποτίθεται ότι στόχος του νεοσύστατου οργάνου, που συγκροτήθηκε με κοινή υπουργική απόφαση, είναι ο καθορισμός στρατηγικών παρεμβάσεων στους Δήμους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και η διαμόρφωση επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης, ο συντονισμός και η παρακολούθηση των δράσεων της ολοκληρωμένης παρέμβασης για την ανάπτυξη της περιοχής και η δημοσιοποίηση, ενημέρωση και προβολή των δράσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Κύριο θέμα της πρώτης συνεδρίασης ήταν ο καθορισμός των στρατηγικών στόχων του ΕΣΑΟΠ, η κατάθεση των Επιχειρησιακών Σχεδίων Ανάπτυξης των Δήμων και η συγκρότηση της Τεχνικής Γραμματείας.

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής κατέθεσε πλήρη φάκελο με το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου για την περίοδο 2011-2013, οι οποίες εντάσσονται στους παρακάτω άξονες:

• Ενίσχυση Υποδομών Προσπελασιμότητας – Ενέργειας.

• Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της ποιότητας Ζωής.

• Ψηφιακή Σύγκλιση κυρίως με επέκταση των σχολικών δικτυακών υποδομών.

• Ενίσχυση των πολιτιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων με προστασία διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

• Ενίσχυση των κοινωνικών Υποδομών (δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Αναπήρων και εκμετάλλευση του νερού της Ψυτάλλειας για άρδευση).

• Αναπτυξη δικτύων επιχειρήσεων (δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών έντασης γνώσης / clusters), ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και δημιουργία Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας.

• Αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος μέσω της δημιουργίας χώρων πρασίνου και αναψυχής υπερτοπικού χαρακτήρα και τη δημιουργία ολοκληρωμένων ποδηλατοδρόμων.

• Δημιουργία χώρου υποδοχής μικρών ιστιοπλοϊκών σκαφών

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τη συχνότητα των συνεδριάσεων του σχετικού οργάνου αλλά και το έργο που θα επιτελέσει.  Μακάρι να διαψευστούμε.