Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΔΡ. ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΠΛΕΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

Ομιλία Λυσσαρίδη στα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Μακαρίου
Η ΤΟΥΡΚΙΑ πρέπει να καταγγελθεί σε όλα τα διεθνή, περιφερειακά και εθνικά βήματα για τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο και τον εποικισμό, που αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, δήλωσε απόψε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, σε χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Μακαρίου Γ΄ στον χώρο της Αρχιεπισκοπής στη Λευκωσία. «Και πρέπει να εμπλέξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση πρακτικά στη διαδικασία, με στόχο η λύση να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», δήλωσε ο κ. Λυσσαρίδης.

Αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και στο μέρος όπου τοποθετήθηκε ο ανδριάντας, σε αντικατάσταση του γιγαντιαίου αγάλματος το οποίο μεταφέρθηκε στον Κύκκο, ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως «εδώ θα τον νιώθουμε πάντα μαζί μας, στο Θρονί το μεγάλο άγαλμα σύμβολο παγκύπριο, εδώ σύμβολο ζωντανής παρουσίας».

«Ταυτόχρονα», πρόσθεσε, «ανανεώνουμε το συμβόλαιο ότι ο αγώνας θα συνεχισθεί, όσες θυσίες και αν χρειασθούν. Δεν παραγνωρίζομεν -για να μιμηθώ φρασεολογία του Μακάριου- τα αριθμητικά ισοζύγια, αλλά και δεν υποκύπτομεν, γιατί, όταν λαοί αγωνίζονται για επιβίωση, οι αριθμοί αυτοκτονούν».

«Και εμείς», συνέχισε, «θα αγωνιζόμαστε ώς τη δικαίωση, ωσότου λεύτεροι μεταβούμε στον Απόστολο Βαρνάβα, στον Άη Μάμα, στην Καντάρα, στο Καρπάσι, στο Δίκωμο, στο Λευκόνοικο και Μόρφου, στη Λάπηθο και στον Καραβά. Αυτό είναι το συμβόλαιό μας με την ιστορία, αυτή είναι η υπόσχεσή μας στον Μακάριο που τιμούμε σήμερα». Σχετικά με τον χώρο της Αρχιεπισκοπής, ο κ. Λυσσαρίδης δήλωσε ότι «σε αυτόν τον χώρο χτυπά η καρδιά της ιστορίας».

Ο ίδιος αυτός χώρος της Αρχιεπισκοπής, όπως ανέφερε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, υπενθυμίζει σε όλους «τον Μακάριο της διαλεκτικής αντιμετώπισης, αλλά και της ασυμβίβαστης προσήλωσης σε αρχές, με τα μηνύματά του ζωντανά».

«Μηνύματα που, ακόμα και μεταθανάτια, ενέπνευσαν τον λαό να απορρίψει εθνοκτόνα σχέδια τύπου Ανάν. Που και σήμερα καθοδηγούν ενάντια σε νεο-ανανικές λύσεις ή σε Αλεξανδρεττοποίηση, κάτι που αποτελεί τον τελικό στόχο της Τουρκίας, με ενδιάμεσο ένα συνομοσπονδιακό κηδεμονευόμενο μόρφωμα, με φυλετικό διαχωρισμό, εγγυήσεις και ξένη στρατιωτική παρουσία, και τελικό την αλλοίωση της δημογραφικής σύνθεσης της Κύπρου με τουρκική πλειοψηφία και επίκληση του
δικαιώματος αυτοδιάθεσης, όπως έγινε στην τότε συριακή επαρχία της Αλεξανδρέττας», πρόσθεσε ο κ. Λυσσαρίδης.

Πηγή:   "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011 1 / 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου