Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΟΛΥΝΕΚΡΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ

Κύπρος: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος ΚυπριανούΕντείνεται η πολιτική κρίση στη Κύπρο - Παραίτηση της κυβέρνησης αξιώνουν πολλοί πολίτες

Για λόγους ευθιξία και όχι γιατί αποδέχεται μέρος των ευθυνών της πολύνεκρης έκρηξης, κατέθεσε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Εξωτερικών του νησιού Μάρκος Κυπριανού.

Με την απρόσμενη για την κυβέρνηση ενέργεια του κ. Κυπριανού, εντείνεται η πολιτική κρίση η οποία ξέσπασε στη μεγαλόνησο αμέσως μετά την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση Βασιλικού.  'Οπως αναφέρεται στα κυπριακά ΜΜΕ ο κ. Κυπριανού, ζήτησε από τον κ. Χριστόφια να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του για λόγους ευθιξίας και όχι γιατί αποδέχεται ότι έχει οποιαδήποτε ευθύνη.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο τέως Ευρωβουλευτής και νυν  επιτυχημένος - όπως θεωρείται - Υπουργός,  εθεωρείτο ως ένας από τους υποψηφίους για να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα στην Κύπρο.  Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κυπριανού έχει και πολιτικές καταβολές καθώς είναι γιος του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού και είναι ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), το οποίο ίδρυσε ο πατέρας του.
Τώρα με  την υποβολή της παραίτησής του, ο κυβερνητικός συνασπισμός ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ταλανίζεται και η Κύπρος εισέρχεται σε εντονότερη εσωτερική πολιτική κρίση.

Τρίτος στη σειρά...

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών είχε την ευθύνη χειρισμού των 98 εμπορευματοκιβωτίων που είχαν κατασχεθεί. Σε σύσκεψη που έγινε το περασμένο Φεβρουάριο με τη συμμετοχή του κ. Κυπριανού είχε προτείνει να σταλούν δείγματα πυρίτιδας σε διάφορα χημεία για εξέταση για να διευκρινισθεί κατά πόσο θα μπορούσε το υλικό να εκποιηθεί. Η πρόταση αυτή είχε γίνει από τον κ. Κυπριανού  παρά τη σαφή προειδοποίηση εμπειρογνωμόνων της Εθνικής Φρουράς ότι το φορτίο ήταν άκρως επικίνδυνο.

Σε δημοσκόπηση η οποία εμφανίσθηκε στις κυριακάτικες εφημερίδες της Κύπρου, ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο κ. Κυπριανού είχε ευθύνη (την τρίτη κατά σειρά) για τα όσα συνέβησαν στη ναυτική βάση. Πρώτος, όσον αφορά την ευθύνη, την είχε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εναντίον του οποίου είχαν διοργανωθεί συγκεντρώσεις αγανακτισμένων.

Ο Μπεγλίτης στη Κύπρο

Σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της πολιτικής κρίσης, μετέβη στην Κύπρο ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Π. Μπεγλίτης, μεταφέροντας μήνυμα του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου.

Αξίζει να τονιστεί ότι η κρίση αυτή σημειώνεται παραμονές των κρίσιμων συνομιλιών στο Κυπριακό και την ώρα που οι πάντες (Αμερικανοί, Βρετανοί, ΟΗΕ και ΕΕ) πιέζουν ώστε να βρεθεί λύση πριν από την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου