Αποκαλύπτονται οι προσπάθειες αποτίναξης των ευθυνών για την τραγωδία
Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκονται οι έρευνες των ανακριτών. Στοιχεία στα χέρια τους, συνηγορούν στο ότι κάποια σημαντικά έγγραφα συντάχθηκαν μετά την τραγωδία της 11ης Ιουλίου. Κλιμάκιο μεταβαίνει ίσως και σήμερα για να πάρει κατάθεση από τον Κωνσταντίνο Μπισμπίκα.
Στοιχεία που συνηγορούν στο ότι κάποια έγγραφα που σχετίζονται με την πολύκροτη υπόθεση του τρόπου χειρισμού του επικίνδυνου φορτίου «ετοιμάστηκαν» μετά την τραγωδία της 11ης Ιουλίου, έχουν στα χέρια τους οι ανακριτές.
Αυτό και μόνο ενισχύει τις υποψίες ότι κάποιοι από τους εμπλεκόμενους, την ώρα που ολόκληρη η Κύπρος μετρούσε νεκρούς και περιέθαλπε τραυματίες, είχαν αποδυθεί σε μία προσπάθεια να ελαφρύνουν τις θέσεις τους και να δώσουν άλλοθι στους εαυτούς τους.
Ωστόσο, η ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ Αρχηγείου που ξεκίνησε τη συλλογή τεκμηρίων από την πρώτη κιόλας μέρα της τραγωδίας, με οδηγίες του γενικού εισαγγελέα, έχει συνδέσει στοιχεία που συνηγορούν στο ότι κάποια από τα έγγραφα που έχουν δει και το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, δεν φέρουν τον πραγματικό χρόνο σύνταξής τους.
Είναι σίγουρο ότι κάποιοι για να συγκαλύψουν ευθύνες τους θα στήσουν «παγίδες» στην έρευνα |
Ύποπτες παρεμβάσεις
«Φαίνεται ότι έχουν συνταχθεί μετά την τραγωδία», μας ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή. Σε επισήμανση δική μας, πώς μπορεί να αναγνωρισθεί ο ακριβής χρόνος σύνταξης (ή έστω η οποιαδήποτε επέμβαση και τροποποίησή τους), ο συνομιλητής μας, μας παρέπεμψε με νόημα στην ίδια την τεχνολογία. «Συνεπώς», συμπλήρωσε, «είναι καλύτερα να επικεντρωθούμε στο πότε συντάχθηκαν κάποια έγγραφα και όχι στο εάν καταστράφηκαν κάποια άλλα». Και αυτό γιατί, συμπλήρωσε, τα πλείστα (σ.σ. αυθεντικά) έγγραφα που είχαν σχέση με την όλη υπόθεση είχαν εκ των πραγμάτων κοινοποιηθεί σε αρκετές υπηρεσίες, γραφεία και υπουργεία και ως εκ τούτου η καταστροφή τους δεν θα εξυπηρετούσε οτιδήποτε.
Θυμίζουμε ότι ανάλογη επισήμανση είχε κάνει και ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας, όταν βουλευτές είχαν καταγγείλει την προσπάθεια καταστροφής εγγράφων.
Σε συνάρτηση και με το πιο πάνω, οι έρευνες της ανακριτικής ομάδας γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση στο Μαρί, φαίνεται να βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, παρά τις σοβαρότατες δυσκολίες που εκ των πραγμάτων παρεμβάλλονται. Αυτή είναι και εκτίμηση της ίδιας της Νομικής υπηρεσίας.
Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών –οι οποίες συνεχίζονται ανεξαρτήτως σε αυτή τη φάση του έργου του προέδρου της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής- έχουν ήδη κληθεί, μεταξύ άλλων, να καταθέσουν και αρκετά στελέχη, τόσο του υπουργείου Άμυνας, όσο και της Εθνικής Φρουράς. Οι πλείστοι μάλιστα από αυτούς έχουν ήδη αναζητήσει και δικηγόρους.
Αμφιβολίες για δύο
Με βάση τις πιο πάνω πληροφορίες, τίθενται πλέον εν αμφιβόλω και τα δύο σημαντικά έγγραφα που έχουν δημοσιοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα και έχουν να κάνουν, τόσο με τα όσα διαμείφθηκαν κατά τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Άμυνας στις 5 Ιουλίου, όταν πλέον είχε διαπιστωθεί (Δευτέρα 4 Ιουλίου) η έκρηξη που σημειώθηκε στο ένα από τα εμπορευματοκιβώτια, όσο και με την έκθεση ασφαλείας που υπέβαλε ως επικεφαλής της ενιαμελούς επιτροπής των ειδικών μετά την αυτοψία στο χώρο, την Τετάρτη 6 Ιουλίου, όπου φυλάσσονταν τα εμπορευματοκιβώτια, ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης, υποδιοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Υποστηρίξεως.
Για τα πρακτικά της σύσκεψης της 5ης Ιουλίου, τα οποία ετοιμάστηκαν από το «επιτελείο του υπουργού Άμυνας» και φέρουν ημερομηνία σύνταξης την 7η Ιουλίου, ο «Π» είχε γράψει εδώ και μέρες ότι υπήρχε η υπόνοια ότι «πειράχτηκαν» το ολιγότερο. Θυμίζουμε ότι σε επικοινωνία που είχαμε με τον παραιτηθέντα υπουργό, Κώστα Παπακώστα το απόγευμα της Τετάρτης, 13 Ιουλίου, μας ανέφερε ότι δεν τηρήθηκαν πρακτικά κατά τη συγκεκριμένη σύσκεψη λόγω του προχωρημένου της ώρας (σ.σ. ήταν γύρω στις 2 το μεσημέρι). Εξάλλου, από πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον τού επίσης παραιτηθέντος αρχηγού της ΕΦ -όταν πλέον αυτά τα πρακτικά είχαν δημοσιοποιηθεί- μας επισημάνθηκε ότι το συγκεκριμένο κείμενο ουδέποτε τέθηκε ενώπιον του κ. Πέτρου Τσαλικίδη και πολύ περισσότερο δεν απέδιδε τα όσα είπε ο αντιστράτηγος σε εκείνη τη σημαντική σύσκεψη.
Και οι αντιφάσεις
Σοβαρότατες αντιφάσεις εντοπίζονται και στο τετρασέλιδο έγγραφο που ετοίμασε ο σ/χης Γιώργος Γεωργιάδης και συνιστά την έκθεση της επιτροπής των ειδικών που συνεστήθη με οδηγίες του τέως ΥΠΑΜ στη σύσκεψη της 5ης Ιουλίου, με όρο εντολής την αυθημερόν επιθεώρηση του επικίνδυνου φορτίου. Η επιθεώρηση, ως γνωστόν, έγινε την επομένη μέρα και τη μεθεπόμενη ο κ. Γεωργιάδης υπέβαλε το πόρισμά του στον αρχηγό του ΓΓΕΦ. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε την περασμένη Παρασκευή με τον κ. Γεωργιάδη, του ζητήσαμε να θυμηθεί τον ακριβή χρόνο παράδοσης της έκθεσής του στο γραφείο του αρχηγού ΓΕΕΦ. Μας είπε ότι δεν ήταν πρωί- πρωί, αλλά σίγουρα λίγο πριν το μεσημέρι. Ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης προχθές, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας στη Βουλή, υποστήριξε, όπως έχουμε πληροφορηθεί, ότι συνέταξε την έκθεσή του την Τετάρτη, 6 Ιουλίου. Σημαντικό στοιχείο, το οποίος επίσης παραθέτουμε σήμερα, είναι ότι άνθρωπος του περιβάλλοντος τού τέως αρχηγού της ΕΦ με τον οποίο μιλήσαμε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, δεν αμφισβήτησε το χρόνο παραλαβής της έκθεσης Γεωργιάδη. Μας άφησε όμως να νοηθεί ότι το περιεχόμενο αυτού του πορίσματος δεν ήταν τέτοιο που να επέβαλλε την άμεση εκκένωση της βάσης και ως εκ τούτου δεν βιάστηκε να την προωθήσει στον αρμόδιο υπουργό.
Σημειώνεται, τέλος, ότι και στα δύο αυτά έγγραφα, τα οποία είδαν με σχετική ευκολία το φως της δημοσιότητας, δεν υπήρχαν οποιεσδήποτε σφραγίδες καταχώρησης, ούτε οποιεσδήποτε χειρόγραφες σημειώσεις από όσους έτυχε να τα διαβάσουν.
Το ημερολόγιο ενεργειών
Ο «Π» παρουσιάζει σήμερα ένα νέο έγγραφο με τη δική του βαρύτητα και σημασία.
Πρόκειται για το «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ M/V MONCHEGORSK» που αφορούσε τις ημερομηνίες δράσης των αρχών της Δημοκρατίας σε σχέση με την κατάσχεση, έλεγχο και αποθήκευση του φορτίου των 98 εμπορευματοκιβωτίων στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Το υπογράφει και πάλι ο συνταγματάρχης Γεώργιος Γεωργιάδης και φέρει χειρόγραφη ημερομηνία, την 13η Μαρτίου (του 2009).
Πρόκειται για την επομένη μέρα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας στοίβαξης των εμπορευματοκιβωτίων στο «σημείο μηδέν». Εκεί, δηλαδή, όπου εξερράγησαν το μοιραίο ξημέρωμα της 11ης Ιουλίου.
Με βάση αυτό το έγγραφο, εξάγονται δύο σημαντικά συμπεράσματα:
Το πρώτο έχει να κάνει με τον ακριβή και λεπτομερή έλεγχο του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων και την καταγραφή του φορτίου.
Φαίνεται με βάση τις παραγράφους 3, 4 και 5, ότι τα εμπορευματοκιβώτια ελέχθησαν επί του πλοίου.
Στις 29/1/2009 έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος σε 4 κοντέινερ,
στις 2/2/2009 έγινε «διευρυμένος» έλεγχος σε άλλα 32 εμπορευματοκιβώτια και
στις 8 και 9 Φεβρουαρίου 2009 διενεργήθηκε έλεγχος και στα υπόλοιπα 62 εμπορευματοκιβώτια.
Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι έγιναν στο πλοίο προτού αυτό εκφορτωθεί. Και το ερώτημα που προκύπτει από εκείνους οι οποίοι ξέρουν από ελέγχους φορτίων σε κοντέινερ, είναι το πώς είναι δυνατόν να ελεγχθεί και να καταγραφεί επακριβώς το σύνολο του περιεχομένου 98 εμπορευματοκιβωτίων, όταν αυτό δεν έγινε επί του εδάφους αλλά επί του πλοίου.
Πολλά τα ερωτηματικά που προκύπτουν για τον χρόνο σύνταξης συγκεκριμένων εγγράφων σε σχέση με το φορτίο της πυρίτιδας. |
Το δεύτερο, έχει να κάνει με την απόφαση μεταφοράς του φορτίου στη ναυτική βάση.
Η παράγραφος 6 του εγγράφου αναφέρει επί λέξει ότι την 12η Φεβρουάριου του 2009 σε σύσκεψη στο ΓΕΕΦ, υπό τον (τότε) υπουργό Άμυνας, «δόθηκαν εντολές για εκφόρτωση του πλοίου και μεταφορά του φορτίου στη ΝΒ «Ευάγγελος Φλωράκης». Όπως το διατυπώνει ο συντάκτης του ημερολογίου, αφήνεται ξεκάθαρα να νοηθεί ότι η εντολή για μεταφορά του εμπορευματοκιβωτίου στη βάση δόθηκε από τον κ. Παπακώστα.
Ο αντιστράτηγος ε.α Κ. Μπισμπίκας ήταν αρχηγός της Ε.Φ όταν κατασχέθηκε το δορτίο των εκρηκτικών και αποφασίστηκε να αποθηκευθεί στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» |
Ανακριτές πάνε Κοζάνη για Μπισμπίκα |
Ενδεχομένως και σήμερα αναχωρούν για την Ελλάδα μέλη της ανακριτικής ομάδας του ΤΑΕ, οι οποίοι θα πάνε στην Κοζάνη για να συναντήσουν τον πρώην αρχηγό της ΕΦ, Κωνσταντίνο Μπισμπίκα, από το οποίο θα πάρουν κατάθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η ηγεσία της αστυνομίας καθυστερούσε αυτή τη μετάβαση, επικαλούμενη την ανάγκη έκδοσης ρηματικής διακοίνωσης. Εντούτοις, στο όλο θέμα παρενέβη ο γενικός εισαγγελέας, ο οποίος έδωσε οδηγίες να παρακαμφθούν τα τυπικά και να βρεθούν το συντομότερο δυνατό στην Κοζάνη οι ανακριτές.
Πηγή: Πολίτης on line
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου