Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Αγανακτηση κατά καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν σε συναυλία στήριξης του Χριστόφια

Συναυλία στήριξης Χριστόφια που θεωρήθηκε ο κύριος υπεύθυνος της τραγωδίας στο Μαρί. Αρνήθηκαν αρκετοί καλλιτέχνες


Με ...θέαμα προσπαθεί να "εξαγοράσει"
τη συμπάθεια των Κύπριων ο Δ.
Χριστόφιας όταν ακόμη και Ακελιστές
απαιτούν τη παραίτησή του λόγω
ανικανότητας.
Μια συναυλία στην οποία κλήθηκαν να  συμμετάσχουν τριάντα και πλέον γνωστοί τραγουδιστές και συνθέτες και θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011 στην Τάφρο Νταβίλα στη Λευκωσία, δημιουργεί ερωτήματα και «διχάζει» την Κύπρο. Η εκδήλωση χαρακτηρίζεται ως μια προσπάθεια στήριξης του προέδρου Δ. Χριστόφια, ο οποίος θα είναι ο κύριος ομιλητής.

Η συναυλία έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στο Διαδίκτυο.  Το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής ήταν η αντίδραση τουλάχιστον αρκετών καλλιτεχνών και η έγγραφη δήλωση μίας εκ των γνωστότερων ερμηνευτριών του ελληνικού πενταγράμμου.

Όπως έγινε γνωστό κάτω από την κατακραυγή της μεγάλης πλειοψηφίας των Κυπρίων πολιτών  η Ελένη Τσαλιγοπούλου, διαχώρισε τη θέση της και δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη συναυλία.


Μεταξύ των καλλιτεχνών που κλήθηκαν να λάβουν μέρος στη συναυλία είναι οι Α/φοι Κατσιμίχα, Μ. Ασλανίδου, Μ. Πυροβολάκης, Δ. Τσακνής, Ε. Τσαλιγοπούλου, Λ. Μαχαιρίτσας, Γ. Ζουγανέλης, Π. Θαλασσινός, Γλυκερία, Μ. Κανά κ.α.

Όλοι αυτοί οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες  με τη παρουσία τους θα στηρίξουν ουσιαστικά τον πρόεδρο Χριστόφια,  την στιγμή που το πόρισμα του κ. Πολυβίου τον φέρει ως τον βασικό υπεύθυνο της τραγωδίας στο Μαρί. Μια τραγωδία στην οποία σκοτώθηκαν 13 παλικάρια και ντύθηκαν στα μαύρα 12 οικογένειες και μαζί τους όλο το νησί.

Ήδη οι Eλένη Tσαλιγοπούλου, Mελίνα Κανά, Γιώργoς Ανδρέoυ, Δημήτρης Μακρής και Μελίνα Aσλανίδου δήλωσαν πως δεν θα παρευρεθούν! Kατά της συναυλίας τοποθετήθηκε με σκληρά λόγια και η Eυριδίκη!

Η απάντηση της κ.Τσαλιγοπούλου

Σε δήλωσή της η κ. Τσαλιγοπούλου αναφέρει:  «Στηρίζω τον εκάστοτε Κύπριο Πρόεδρο όσον αφορά στα εθνικά θέματα. Δεν γνώριζα τους ακριβείς λόγους της εκδήλωσης και γι' αυτό αποφάσισα να μην λάβω μέρος. Δεν επιθυμώ να λάβω θέση σε πολιτικές διενέξεις που αφορούν στην πολιτική ζωή στην Κύπρο. Εννοείται πως σέβομαι απόλυτα τον κυπριακό λαό και ουδέποτε είχα πρόθεση να τον προσβάλω».

Η προσπάθεια που ξεκίνησε μέσω ίντερνετ για ακύρωση της συναυλίας θα συνεχιστεί. Ελπίζουμε να αντιληφθούν και οι υπόλοιποι καλλιτέχνες αυτό που κατάλαβε και η κ. Τσαλιγοπούλου.
Επιστολή Αυτόνομης Φοιτητικής παράταξης και ΠΕΟΦ προς καλλιτέχνες

Προς τους καλλιτέχνες που θα λάβουν μέρος στη συναυλία που πραγματοποιεί η «Κίνηση Πολιτών» στην Κύπρο στις 24/10.

Όπως μάλλον θα σας έχουν πληροφορήσει η συναυλία πραγματοποιείται για την «Ενότητα και τη Δημοκρατία». Η πραγματικότητα βέβαια, μπορούμε να σας πληροφορήσουμε πως είναι πιο περίπλοκη, αφού η εν λόγω συναυλία, κάθε άλλο παρά για «Ενότητα και Δημοκρατία», πραγματοποιείται.

Αγαπητοί καλλιτέχνες, τα γεγονότα είναι πρόσφατα και μάλλον θα θυμάστε πως στις 11 Ιουλίου, ο Κυπριακός ελληνισμός, έρμαιο των λανθασμένων πολιτικών χειρισμών της κυβέρνησης, των μικροκομματικών συμφερόντων αλλά και της αναξιοκρατίας, κατάφερε να φτάσει στο πιο ακραίο σενάριο που θα μπορούσε να γραφτεί ως συνέχεια στην διακυβέρνηση Χριστόφια. Δεκατρείς νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός της ανευθυνότητας και της ανικανότητας της Κυβέρνησης. Ακόμη οι οδυνηροί συμβιβασμοί στο εθνικό θέμα, η γενικότερη κατρακύλα της οικονομίας του νησιού αλλά και το κομματικό κλίμα που καλλιεργείται στην κυπριακή κοινωνία είναι εξάλλου αξιοκατάκριτα.

Ως υγιείς πολίτες μιας δημοκρατικής χώρας, διαφωνούμε με τον τίτλο και το ύφος της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Για μια ακόμη φορά ο αξιότιμος Πρόεδρος, αποδεικνύεται ψεύτης, αφού κάθε άλλο παρά για ενότητα και δημοκρατία πράττει. Τον τελευταίο καιρό η προσπάθεια του να θέσει σε λειτουργία τον εκπληκτικό κομματικό του μηχανισμό και να συσπειρώσει τους αμετανόητους ψηφοφόρους του με ανιστόρητες δηλώσεις και ενέργειες που ενισχύουν τον φανατισμό και την διχόνοια, γίνεται εύκολα αντιληπτή. Επίσης, δεν μπορεί να αναφέρεται σε δημοκρατία αυτός που αποποιείται της ευθύνης των γεγονότων στο Μαρί όταν το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής που ο ίδιος όρισε, τον θέτει ως κύριο υπεύθυνο. Άλλες ενδείξεις της «δημοκρατίας» του προέδρου είναι οι συλλήψεις αντιφρονούντων, ο ξυλοδαρμός διαμαρτυρόμενων και η εσκεμμένη αλλοίωση γεγονότων μέσω των κομματικών ΜΜΕ.

Με το να λάβετε μέρος σε αυτήν τη συναυλία, μας κάνει να αναρωτιόμαστε για το ήθος και την ευαισθησία σας ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι του πνευματικού κόσμου. Επίσης, αναρωτιόμαστε εάν γνωρίζετε τι συμβαίνει στην Κύπρο και ποιοι οι πραγματικοί λόγοι που πραγματοποιείται η εν λόγω συναυλία καθώς και εάν τα οικονομικά συμφέροντα είναι τόσο ισχυρά ούτως ώστε να αλλοιώσουν το κοινωνικό έργο που υπηρετεί η τέχνη σας καθώς και την προσωπικότητά σας.

Δε σας το ζητάμε. Απαιτούμε να μην παρευρεθείτε στην εν λόγω εκδήλωση αφού υπονομεύει την αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού αλλά και την δική σας ευαισθησία ως καλλιτέχνες. Επιπρόσθετα, μια τέτοια εκδήλωση είναι ακόμη ένα λιθαράκι στον διχασμό της κυπριακής κοινωνίας που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση. Μην παίξετε και εσείς το παιχνίδι τους. Μόνοι τους έμειναν να ρίχνουν τα ζάρια.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
Π.Ε.Ο.Φ ( ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

Τι λέει η Ευριδίκη

Η είδηση και μόνο ότι τριάντα έντεχνοι καλλιτέχνες προσκλήθηκαν για να τραγουδίσουν στην Κύπρο - σε μια Κύπρο που ακόμα οι πληγές των δεκατριών θυμάτων - ηρώων μας δεν έκλεισαν - την έκανε κυριολεκτικά να ξεσπάσει ! Η ίδια... μέσω της προσωπικής της σελίδας λέει ένα δυνατό ΜΠΡΑΒΟ σε ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΝΑ - ΑΝΔΡΕΟΥ που ακύρωσαν τις εμφανίσεις τους και καλεί και τους υπόλοιπους καλλιτέχνες να πράξουν το ίδιο...
Ανοικτή επιστολή ΜΕΤΩΠΟΥ προς τους ανύποπτους καλλιτέχνες μας

Αγαπημένοι μας καλλιτέχνες,

Επικοινωνούμε μαζί σας λόγω της εκμετάλλευσης σας από την κυβέρνηση Χριστόφια, η οποία επιχειρεί να αποσείσει τις εγκληματικές ευθύνες, που τη βαραίνουν για τη φονική έκρηξη το Μαρί. Χάνοντας την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού και μη βρίσκοντας στήριξη από κανένα κόμμα –αφού όλα ανεξαιρέτως ζητούν την παραίτηση Χριστόφια- πλην του ΑΚΕΛ, μηχανεύτηκε να χρησιμοποιήσει τα ονόματά σας και την ελληνική μουσική, με στόχο την συσπείρωση του ΑΚΕΛ γύρω από το πρόσωπο του κύριου υπεύθυνου για την τραγωδία στο Μαρί, Δημήτρη Χριστόφια.

Μετά λύπης μας, είδαμε αναγραμμένα τα ονόματά σας στην διαφημιστική αφίσα της μουσικής συναυλίας που διοργανώνει η κυβέρνηση Χριστόφια στις 24 Οκτωβρίου 2011, σε μία περίοδο που το νησί πενθεί για τις 13 ψυχές που φονεύθηκαν και ακόμα ζητούν δικαίωση. Ανύποπτοι, απαντήσατε θετικά στην πρόσκληση, πέφτοντας στην παγίδα της ακελικής προπαγάνδας, η οποία δεν έχει στόχο να πραγματοποιήσει μια πραγματική μουσική συναυλία, αλλά μια «κομματική εκδήλωση». Μάλιστα, μερικοί από εσάς αναφέρατε ότι δεν είχατε απαντήσει θετικά ή καθόλου στην πρόσκληση, εντούτοις, στα πλαίσια της κυβερνητικής προπαγάνδας, τα ονόματά σας αναγράφηκαν στη διαφημιστική αφίσα. Ήδη κάποιοι από εσάς έχετε ακυρώσει τη συμμετοχή σας στη συναυλία-φιάσκο. Γι’ αυτό λοιπόν, σας καλούμε και τους υπόλοιπους να ακυρώσετε την συμμετοχή σας στη μακάβρια φιέστα του καθεστώτος Χριστόφια και να μην πέσετε θύματα μιας εγκληματικής κυβέρνησης, που προσπαθεί να καλύψει τις ευθύνες της με μια μουσική συναυλία.

Αγαπημένοι μας καλλιτέχνες, μεγαλώσαμε με τα τραγούδια σας. Όχι τόσο με τη μουσική. Αλλά με τους στίχους σας. Διότι αυτοί εξέφραζαν όλα όσα νιώθαμε ως νέοι. Την αδικία. Την αδικία τού να μεγαλώνεις σε ένα νησί τουρκοκρατούμενο από το 1974, με τα ανθρώπινά σου δικαιώματα να καταπατούνται και να αγνοούνται χάριν κομματικών συμφερόντων. Την αδικία τού να μάχεσαι μόνος έναντι στους πολλούς. Για τις ιδέες σου, για την αξιοπρέπειά σου, υπόλογος στη βαριά παρακαταθήκη των προγόνων σου.

Στα τραγούδια σας βρίσκαμε καταφύγιο. Μην αφήσετε να κομματικοποιήσουν τη μουσική και τα τραγούδια σας, που δεν ανήκουν μονάχα σε σας αλλά και σε μας, που τα τραγουδάμε με δάκρυα στα μάτια. Διότι μας άγγιζε η ευαισθησία που εξωτερικεύατε μέσα από τις λέξεις και η αλήθεια που εκδηλώνατε. Την αλήθεια αυτή ψάχνουμε να βρούμε σήμερα για το έγκλημα που διέπραξε η ηγεσία του τόπου μας, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 13 λεβέντες. Στις 24 Οκτωβρίου, δε θα τραγουδήσετε ούτε για τη δημοκρατία, ούτε για την ενότητα, ούτε για τους θεσμούς. Αντίθετα, θα υποστηρίξετε αυτούς που τα καταπατούν.

Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία. Εμείς κρατάμε την ουσία και ονειρευόμαστε. Ονειρευόμαστε τη Δικαιοσύνη, την Αλήθεια, την Ευαισθησία. Και θα ονειρευόμαστε μέχρι τέλους. Θα ονειρευόμαστε πως κάποια μέρα οι νέοι θα κάνουν τα κόμματα να σωπάσουν, υπερασπιζόμενοι το δίκαιο και τα ιδανικά τους, και πως ο πολυπόθητος νοητός ήλιος θα ανατείλει επιτέλους στο βασανισμένο νησί μας. Ως περήφανοι αυτόνομοι νέοι αυτού του μικρού σε έκταση, αλλά μεγάλου σε ψυχικό σθένος τόπου, θα προσπαθήσουμε να σώσουμε οτιδήποτε μπορεί να σωθεί. Και αν εσείς αποφασίσετε να τραγουδήσετε για να ξεχωρίσετε και να διχάσετε τον κυπριακό λαό, εμείς θα τραγουδούμε για να σμίξουμε τον κόσμο. Όχι σε κλειστά στάδια και σε κομματικά γλέντια, αλλά στους δρόμους και στις ψυχές των ανθρώπων που απογοητεύσατε. Θα τραγουδάμε τα δικά σας τραγούδια, με τη δική μας αλήθεια. Και θα γράφουμε ιστορία στους δρόμους, όπως ανέκαθεν έκαναν παιδιά.

Το πιο πανω κείμενο υπογράφεται από το Γραφείο Τύπου του ΜΕΤΩΠΟΥ  Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου

Πηγή: Με πληροφορίες από http://www.koukouvagia.com/homepage/index.html

*** *** *** *** *** ***
 Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο.
Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα.
Μη χρησιμοποιείται γκρίγκλις και κεφαλαία.
*** *** *** *** *** ***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου